Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: rowerowa sellaronda
#1 PostWysłany: 22 Lut 2019 00:30 
Awatar użytkownika

Rowerowa sella ronda
Wspinajac się po via ferratach w okolicy Canazei uleglem lekkiej kontuzji i żeby nie marnować dnia pobytu wymyslilem sobie rowerowa sellaronda. Dla narciarzy , którzy jezdza w Dolomity nazwa nie jest obca. Narciarsko jest to zespol wyciagow i tras 25 km zjazdow wokoł grupy górskiej Sella. Rowerowo jest to dosyć znana trasa z Giro d Italia , słynne przelecze : passo Sella 2240 m n.p.m , passo Pordoi 2239 m n.p.m , passo Gardena 2121 m n.p.m , passo Campolongo 1875 m n.p.m , poza tym w czerwcu każdego roku odbywa się Sellaronda Bike Day. Cala trasa liczy ok 60 km na której trzeba pokonać przewyższenie ok 2000 metrow. Zaczalem z Canazei które jest na wysokości 1465 , wjechałem na passo Sella 2240 Na 11 km przewyższenie ok 800 metrow , zjazd do doliny Gardena ok 5 km na wysokość ok 1800 m n.p.m i podjazd pod przelęcz Gardena 2121 m. npm ok 6 km . Przewyzszenie pod tę przelecz 350 metrow na 6 kilometrach Nastepny etap to zjazd 8 km obniżenie o 600 m z przeleczy Gardena do Corvary na wysokości ok 1500 m skad podjazd na passo Compologno 1875 / na 5,5 km przewyższenie 350 metrów/. Z przeleczy krotki ostry zjazd do Arabby ok 4 km i na koniec po tych niesamowitych podjazdach , zjazdach kulminacyjny punkt gdy w mięśniach jest tzw. „kolarski zapiek” podjazd pod ostatnia przelecz PASSO PORDOI 2239 m n.p.m 8,5 km przewyższenie 650 metrow. Później już tylko zjazd do Canazei ostro w dol na 13 km tracimy 800 metrow wysokości. Ile czasu zajela mi ta trasa to już dzisiaj nie pamiętam ale zdazylem oddac rower przed zamknieciem sklepu. Rower miałem szosowy alu ,nie carbon, pamiętam , ze brakowało mi zebow na tylniej kasecie podczas wspinaczki a zjazdy tez nie nalezaly do najłatwiejszych szczególnie gdy się nie jeździ często na „szosie”.
O moich ukochanych gorach Dolomitach w jakiś następnych streszczeniach podróżniczych. Mam do tych gór szczególny sentyment gdyż trochę je poznałem wspnajac się na via ferratach w roznych częściach, od Catinaccio Rosengarten, val Zoldana , okolice Cortiny d Ampezzo , Tre Cime Lavaredo , Sella group , Civetta , Moiazza, Monte Pelmo az do okolic Riva del Garda. Nigdy nie byłem w Dolomitach Brenta ale może kiedyś???? . Kto to wie.

Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość