Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Gru 2025 18:35 

Cześć
Mam zaplanowany zimowy wyskok na Sycylię. Rok temu byłem w Katanii i okolicach, tym razem Palermo.
Wyjeżdżamy na tydzień w drugiej połowie lutego. Pobyt zaplanowałem tak, żeby pierwsze 4,5 dnia nocować w Palermo, zwiedzać samo miasto i bliskie okolice, a raz albo dwa podjechać busem/pociagiem na całodniową wycieczkę zobaczyć coś w dalszej okolicy. Na ostatnie 2,5 dnia chciabym przenieść się do innego miasta i tam już się zrelaksować przed powrotem.
Na tą drugą część myślę albo o Trapani albo o Cefalu. Zamierzam zrobić tak, że jeśli np. padnie na Trapani, to wtedy wybiorę się do Cefalu na całodniową wycieczkę podczas tych pierwszych dni z noclegiem w Palermo.
Co Waszym zdaniem będzie lepszym wyborem (uwzględniając też łatwość i czas dotarcia stamtąd w dniu wyjazdu na lotnisko w Palermo)?
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 10 Gru 2025 19:54 

niebieski
Jakbym był na Sycylii w zimie to bym ruszył w interior, bo w lecie za gorąco i szkoda plaż.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 10 Gru 2025 20:35 

Loty: 51
Kilometry: 135 881
Krajów: 14 / 6.8%
niebieski
Jak dla mnie Palermo tak długo mija się z celem. Przy żwawym zwiedzaniu dwa dni powinny starczyć. Bez auta lipa.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 10 Gru 2025 22:08 

złoty
Cefalu jest łatwiej osiągalne pociągiem z Palermo i łatwiej będzie się stamtąd przedostać na lotnisko. Inna sprawa, że nie wiem, czy będzie tam co robić przez 2,5 dnia, chyba że planujesz całkiem relaks w stylu dolce far niente. Moim zdaniem Cefalu jest idealne na jednodniową wycieczkę z Palermo.
Trapani ma fajniejszą okolicę, więcej ciekawych miejsc do zobaczenia w odległości do godziny jazdy. Tylko może być trudno bez samochodu. No i nie mam pojęcia jak z przedostawaniem się na lotnisko na koniec, jak nie masz samochodu. Ja bym ułożył pobyt odwrotnie - zaczął od Trapani (optymalnie z samochodem) i zwiedzania okolic, potem wrócił do Palermo i ostatnie dni przed odlotem spędził w Palermo.
W Palermo samochód nie ma sensu - jazda i parkowanie to hardcore, po mieście najlepiej się chodzi, komunikacja publiczna też w sumie daje radę. Cefalu jest osiągalne pociągiem, Monreale autobusem.

PS. Byliśmy kiedyś w Palermo (w lutym zresztą) 5 nocy i zdecydowanie się nie nudziliśmy.
 Profil Relacje PM off
mkuldane@o2.pl lubi ten post.
mkuldane@o2.pl uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 10 Gru 2025 22:19 
Awatar użytkownika

srebrny
Jak już coś to Trapani, a w okolicy obu miast Erice, Favignana, Marsala, wspomniane Cefalu, Monreale, San Vito Lo Capo raczej nie w tym okresie.
Wszystko to robiliśmy kiedyś komunikacją publiczną, choć wiadomo że autem wygodniej.
 Profil Relacje PM off
mkuldane@o2.pl lubi ten post.

#6 PostWysłany: 10 Gru 2025 22:21 
Awatar użytkownika

Loty: 48
Kilometry: 47 050
Krajów: 13 / 6.3%
niebieski
W tym roku byłem w Trapani ,Erice więc na spokojnie dwa dni starczy ,byłem bez auta a w tamtym roku Palermo 3 dni to max też bez auta byłem
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 10 Gru 2025 22:43 
Awatar użytkownika

srebrny
właśnie sobie obczajam Sycylię (właśnie Palermo i okolice) trochę bo zamierzam się wybrać w w 2026, w Trapani & w okolicach już byłem kiedyś i powiem Ci że:
* Jak ktoś wspominał - Trapani bez samochodu to słabo, do Zingaro (które ogólnie jest spoko ale też jakoś niesamowicie nie porywa)nie dojedziesz, do Capo lo Vito coś tam też raczej nie
* ALE, co ważniejsze - samo Trapani jest w ogóle mega przeciętne i w ogóle uważam że średnio sens tam jechać, serio
*....na Favignane w lutym pewnie też nie

w ogóle, wiem że nie o tym było pytanie, ale tak średnio dla mnie wyjazdy w tego typu miejsca (gdzie atrakcje to raczej natura itp bo nie ma dziesiątek wartych uwagi miejsc typu muzea / budynki itp) w lutym to mocna hipsterka. W kwietniu czy w maju czy w październiku dzień sporo dłuższy & pogoda sporo lepsza, a dużo drożej nie będzie.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 10 Gru 2025 22:55 

Loty: 51
Kilometry: 135 881
Krajów: 14 / 6.8%
niebieski
Celowałbym raczej w Taorminę. Komunikacja miejska spoko. Spotkaliśmy w knajpie Polaków, którzy właśnie pociągami i komunikacją miejską. mieli długi urlop i mieszkania ad hoc. Koledzy dobrze radzą. Palermo na koniec aby bez stresu na lotnisko. Cefalu jeden dzień. Podróżami na pewno się umęczysz i sporo na nie stracisz czasu.
 Profil Relacje PM off
mkuldane@o2.pl uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 10 Gru 2025 23:06 

złoty
rw30 napisał(a):
w ogóle, wiem że nie o tym było pytanie, ale tak średnio dla mnie wyjazdy w tego typu miejsca (gdzie atrakcje to raczej natura itp bo nie ma dziesiątek wartych uwagi miejsc typu muzea / budynki itp) w lutym to mocna hipsterka.

Ja akurat sobie chwalę jeżdżenie do południowej Europy w zimie, a jeżdzę tak od lat - na samej Sycylii byłem 3 razy na Nowy Rok i raz w lutym. Jasne, że pogoda to trochę loteria, ale akurat na Sycylii ze sporą szansą na wygraną :) Ale i tak będzie lepiej niż w Polsce o tej porze roku - będzie tych kilkanaście stopni, niebieskie niebo, słońce, trawa zielona, dzień też sporo dłuższy. Do tego jest mniejszy ruch turystyczny, więc widać trochę autentycznego życia. Fajnie jest zarezerwować sobie mieszkanie z kuchnią, zrobić zakupy na targu (w Palermo są genialne targi z rybami i owocami morza), coś dobrego upichcić, popić miejscowym vino sfuso lanym z beczki. Świetna przerwa od dołującej polskiej zimy.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość