Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 134 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 12 Maj 2014 00:04 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
Krajów: 1 / 0.5%
HON fly4free
Hej, jesli ktos dysponowalby aktualnymi informacjami na temat Omanu a w szczegolnosci:
- wypozyczanie auta,
- wiza on arrival ?
- transport publiczny do Dubaju.. autobus? flydubai najtaniej 125zl widze..

to prosze o wpis , pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 12 Maj 2014 00:28 

Informacje z kwietnia 2013 r.:

1. Wypożyczenie auta - w moim przypadku z Europcar, za pośrednictwem airportrentals - Kia Rio sedan, z automatem - za 80kilka PLN/dzień - co ciekawe nie dają do ręki dowodu rejestracyjnego auta. Wymagane międzynarodowe prawo jazdy. Paliwo taniutkie - ok. 1PLN/litr. Drogi główne dobre i bardzo dobre, drogi drugorzędne, szczególnie w górach - dość trudne, delikatnie mówiąc. Styl jazdy Omańczyków - bardzo dynamiczny i bardzo beztroski - szczególnie w Maskacie. Najszybciej zużywająca się część auta to klakson ;)

2. Wiza na lotnisku - bez problemu. Najpierw opłata w kasie, potem z kwitkiem do panów w turbanach, którzy przyjrzą się dokładnie zdjęciu i wbiją wizę do paszportu.

3. W Dubaju nie byłem - jakieś autobusy chyba tam jeżdżą, ale pewności nie mam. Zresztą... W Omanie jest tyle do obejrzenia, że chyba szkoda czasu na Dubaj ;) Polecam Salalah i okolice.
 Profil Relacje PM off
tom971 lubi ten post.

#3 PostWysłany: 12 Maj 2014 02:00 

Loty: 43
Kilometry: 94 020
Krajów: 14 / 6.8%
Wiza:
- na lotnisku, do 30 dni 20 OMR.
Auto:
Europcar , pamietaj aby posiadać wypukłą kartę z dobrym limitem, i drugą wypukłą w rezerwie.
wystarczy polskie prawo jazdy, nie wymagają międzynarodowego. Nikt o to nie zapytał w 6 wypożyczeniach.
Jak planujesz pobyt na 2- 3 tyg , koniecznie auto 4x4, wjedziesz w Wadi, w góry, na plaże i skraj pustyni.
Z tym klaksonem we wcześniejszym wpisie to przesada, wysoka kultura jazdy, używają kierunkowskazow i radarow.
Podstawową mape i gaz do butli kup w Carefour lub Lulu w Muskacie,
jak chcesz nawigację , za 5 OMR kup na miejscu karte do telefonu ( Nawras/ Omantel ) z dostepem do netu, bedziesz mial google nawigację.
Uwaga, nie ma dobrych papierowych map Omanu, co możesz pościągaj z netu przed wyjazdem.
Hotele: Booking com. lub bezpośrednio z drogi, około 20-30 OMR / dwojka ze śniadaniem.
Wyżywienie: duże zakupy - hipermarkety, śniadania i kolacje; kafejki hinduskie i pakistańskie.
Meczety zwiedzaj, te które wolno, pomiędzy 8 a 11. Warto !
Na Muscat wystarczą 3 dni, razem z poranną wyprawą na delfiny.
- Droga do Sur , ok 150 km na wschod od stolicy, oglądając atrakcje po drodze - 4 dni , z wjazdem w większe Wadi po drodze. Jak pogoda pozwoli - jak poleje deszcz do Wadi nie wjedziesz.
- Izki, Ibra, Nizwa, Nakhl, Bahla, Góry, Pustynia, 7-9 dni , tak intensywnie.
- zjazd do Salalah pod granice Jemenu i powrot na północ do Muscatu to + 1600 km i min 8 dni .
To tak optymistycznie.
Planując wyprawę w najbliższym czasie weź pod uwagę czas Ramadanu ( w tym roku chyba czerwiec ) i piekielne upały lipiec-sierpień.

Karta i bankomaty; normalnie jak w PL
Ceny w sklepach ; trochę taniej jak w PL
Auto i paliwo : rekomenduje 4x4, Nissan Pathfihder lub Ford Explorer wystarczy, Toyota landCruiser jest droga, cena paliwa ok 1zł za litr rekompensuje wypożyczenie.

Jak coś to pytaj, nam się bardzo tam podobało:
- dwie wyprawy / 8 tyg / 12 tyś km.

g.
 Profil Relacje PM off
tom971 lubi ten post.

#4 PostWysłany: 12 Maj 2014 07:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Moge potwierdzic to co napisal gregor67 jezeli chodzi o wize i ceny. My wypozyczylismy samochod na lotnisku z Avisa. Mielismy mala toyote ale to nam w zupelnosci wystartczylo na tydzien pobytu, z tym ze nie bylismy na pustyni.

Moge ci polecic piekne miejsce gdzie widzielismy zolwie znoszace jaja, a rano rodzace sie male:
http://www.rasaljinz-turtlereserve.com/ ... l_jinz.htm

Załączniki:
zolw.jpg
zolw.jpg [ 249 KiB | Obejrzany 10302 razy ]
tom971 lubi ten post.

#5 PostWysłany: 12 Maj 2014 08:24 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie pomogę bo nie byłem w Omanie, ale planuję kiedyś tam być
wrzucam moje must see, może już znasz te miejsca a jak nie to może Cię zainspiruję
* Wahiba Sands
* Wadi Bani Khalid
* Wadi Ash Shab
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 12 Maj 2014 08:53 
Awatar użytkownika

HON fly4free
gregor67 napisał(a):
Auto i paliwo : rekomenduje 4x4, Nissan Pathfihder lub Ford Explorer wystarczy, Toyota landCruiser jest droga, cena paliwa ok 1zł za litr rekompensuje wypożyczenie.

Dzieki gregor67; pytanie może z czapki - da sie tam w miare bezpiecznie spac w aucie przy plazy/jakis parking ?

Kangaroo: cool żółwie, w jakim miesiącu tam byłaś / się legną?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 12 Maj 2014 09:19 
Awatar użytkownika

niebieski
@tom971
My bylismy pod koniec pazdziernika 2013. To jest czas kiedy mozna obserowac i skadanie jaj i narodziny żółwi. Czerwiec to jest miesiac gdzie mozna zobaczyc tylko skladanie jaj. Mówią że nawet 100 żółwi potrafi przybyc na plaże. Jednej nocy widzielismy dwa żolwie skladajace jaja, drugiej jednego. O wschodzie slonca żółwie sie rodza. Niestety widzialam też jak jednego porwal ptak zanim malenstwo zdazylo dojsc do wody. To jest rezerwat wiec mozna obserwowac żółwie ale nie mozna ich dotykac czy chronic przed drapieznikami. Ogolnie resort jest taki sobie... moze nawet drogi jezeli chodzi o warunki noclegowe ale cud narodzin żółwi jest niesamowitym przeżyciem!

#8 PostWysłany: 12 Maj 2014 10:07 
Awatar użytkownika

Loty: 166
Kilometry: 357 801
Krajów: 35 / 16.9%
Był ktoś w czerwcu? domyślam się, że temperatura wysoka;) da się wytrzymać? czy raczej kiepski termin?
JIK lubi ten post.

#9 PostWysłany: 12 Maj 2014 10:14 

Loty: 312
Kilometry: 479 773
Krajów: 57 / 27.5%
niebieski
DO Dubaju z łatwości dojedziesz autobusem w 5h
za jakieś grosze.

Bezpiecznie można spać w samochodzie ja spałem raz w samochodzie w okolicach sallalah oraz
normalnie na dworze w samym śpiworze pod Jebel Shams.

#10 PostWysłany: 12 Maj 2014 21:24 
Awatar użytkownika

HON fly4free
miloszp napisał(a):
Bezpiecznie można spać w samochodzie ja spałem raz w samochodzie w okolicach sallalah oraz
normalnie na dworze w samym śpiworze pod Jebel Shams.

Dobra wiadomość - taki jest plan.

Poszperałem i wizę do 10 dni można mieć za 5 OMR lub za FREE o ile się przylatuje z i wylatuje z emiratu dubajskiego/Qataru, Polska jest na liście A.

Załącznik:
wizaOman.jpg
wizaOman.jpg [ 91.52 KiB | Obejrzany 10112 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 12 Maj 2014 21:33 

Jak ktos leci do Dubai i potem dalej do Muscat to niech sprawdza polaczenia na air arabia.
Tanio mozna polecies z Sharjah [SHJ] do MCT. Ceny od 30 euro.
Troche drozej bezposrednio na stronie OMAN AIR cena ok. 50 euro. Ten sam bilet u naszych ulubiencow ostatnimi czasy AFT kosztuje 123 euro czyli zakup nawet po uzyciu kodu sie nie oplaci. Na stronie linii jest najtaniej... nigdzie nie ma takich cena jak na OMAN AIR.
Ja tez sie przymierzam do tej trasy ale jeszcze nie kupilem biletow. Pewnie niebawem bedzie trzeba to zrobic.
Swietna informacja o tej wizie, mega dzieki!
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 13 Maj 2014 03:08 

tom971 napisał(a):
gregor67 napisał(a):

Dzieki gregor67; pytanie może z czapki - da sie tam w miare bezpiecznie spac w aucie przy plazy/jakis parking ?

W aucie nie pośpisz ;-) za gorąco . Biwakowanie bezpieczne, na plaży , w górach, w Wadi, w osadach rybackich.
Zagrożenie w biwakowaniu:
-komary. ( luty, marzec kwiecień, w tym czasie tam byłem )
-na plaży i pustyni, wiatr, tu przydal się tropik na namiocie.
-w górach i na pustyni, w nocy zimno, zimowa czapka ;)
Praktycznie, oprócz pustyni zawsze znajdziesz miejsce do biwakowania z dostępem do bieżącej wody i toalety .
Żółwie / z postu Kangaroo1983 / Rezerwat Ras Al Jinz , ok fajny , ale zjedź na poludnie i masz 400 km plaży. I klify jak w Norwegii / Ras Markaz / .
Lot do Muscatu, korzystamy z promocji A.Qatar , WAW lub Berlin -DOHA-MSC. ok 3000 zł za 2 osoby, tak aby przylot do Msc byl rano i wylot na wieczór.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 13 Maj 2014 08:09 

niebieski
A ja mam pytanie, co na wklejonym skanie bylo pod footnote (1) dotyczacym visa extension, bo nie zmiescilo sie na skanie.

Ewentualnie czy moglbys wkleic linka do strony po prostu?

Wstepnie przymierzalabym sie na wyjazd rodzinny na przelomie grudnia/stycznia - ma to sens?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 13 Maj 2014 08:23 

niebieski
OK juz znalazlam - ide rozpracowywac temat.

Rozumiem, ze jak lece z Dubaju samolotem do Muscatu, to obowiazuje mnie VOA?

Szukam czegos na 2.5 tygodnia
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 13 Maj 2014 10:25 

gregor67 napisał(a):
Wiza:
- na lotnisku, do 30 dni 20 OMR.
Auto:
Europcar , pamietaj aby posiadać wypukłą kartę z dobrym limitem, i drugą wypukłą w rezerwie.
wystarczy polskie prawo jazdy, nie wymagają międzynarodowego. Nikt o to nie zapytał w 6 wypożyczeniach.

g.

Mnie też nikt nie pytał w wypożyczalni, ale pan policjant chciał je zobaczyć podczas kontroli drogowej. Wyrobienie tego dokumentu jest szybkie, tanie i proste - na wszelki wypadek warto mieć.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 13 Maj 2014 13:00 
Awatar użytkownika

HON fly4free
sofizmat napisał(a):
Rozumiem, ze jak lece z Dubaju samolotem do Muscatu, to obowiazuje mnie VOA?

VOA dla wszystkich mieszkancow z 'listy A', natomiast darmowa wiza dla przylatujacych z calego emiratu dubajskiego i juz posiadajacych jego wize, czyli SHJ juz nie podpada , natomiast DXB i WDC tak
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zjednoczone_Emiraty_Arabskie#mediaviewer/Plik:ZEA_pl-map.png
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 13 Maj 2014 18:49 

niebieski
OK - ale mnie chodzi o wize dluzsza niz 10 dni, wiec jeszcze was pomecze.

Zalozmy ze przylatuje do Dubaju i przedostaje sie dalej do Muskatu nie-transferem (czyli albo musze wyjsc z lotniska zeby zlapac kolejny lot albo jade innym srodkiem transportu) ergo posiadam juz wize dubajska, ktora uprawnia mnie do darmowej wizy omanskiej.

W dniu N melduje sie na granicy Omanu i wbijaja mi darmowa wize wazna do dnia N+10.

Czy moge od razu w dniu N udac sie do urzedu z wnioskiem o przedluzenie od dnia N+11 na iles tam dni (ile to nieistotne - potrzebuje 2.5 tyg w sumie)?

Chodzi o to, ze jak juz rusze w trase, to niekoniecznie chce sie wracac do Muscatu w dniu N+10 na przedluzenie.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 13 Maj 2014 19:26 

Loty: 1035
Kilometry: 1 618 531
Krajów: 131 / 63.3%
niebieski
Będąc w Dubaju i jadąc autem do Fudżajry przejeżdżałem tranzytem przez kawałek Omanu. Chciałem udać się do Muskatu i na granicy zapytałem o możliwość otrzymania wizy. I nie byłoby z tym problemu gdybym miał wizę emiracką dwukrotnego wjazdu ale ponieważ nie pomyślałem o tym wcześniej i miałem tylko jednokrotną toteż wjeżdżając do Omanu nie miałbym już możliwości wrócić z powrotem do Emiratów. Teraz zmieniło się z wizami do ZEA ale radzę się zorientować jak jest z wizą z prawem kilkukrotnego przekraczania granicy.
 Profil Relacje PM off
mayli lubi ten post.

#19 PostWysłany: 14 Maj 2014 00:41 

sofizmat napisał(a):
OK - ale mnie chodzi o wize dluzsza niz 10 dni, wiec jeszcze was pomecze.

Zalozmy ze przylatuje do Dubaju i przedostaje sie dalej do Muskatu nie-transferem (czyli albo musze wyjsc z lotniska zeby zlapac kolejny lot albo jade innym srodkiem transportu) ergo posiadam juz wize dubajska, ktora uprawnia mnie do darmowej wizy omanskiej.

W dniu N melduje sie na granicy Omanu i wbijaja mi darmowa wize wazna do dnia N+10.

Czy moge od razu w dniu N udac sie do urzedu z wnioskiem o przedluzenie od dnia N+11 na iles tam dni (ile to nieistotne - potrzebuje 2.5 tyg w sumie)?

Chodzi o to, ze jak juz rusze w trase, to niekoniecznie chce sie wracac do Muscatu w dniu N+10 na przedluzenie.

W ZEA wize dostajesz za darmo, w Omanie za wize turystyczną , płacisz 5omr do 10dni / 20 do miesiąca. Nie jesteś obywatelem GCC płacisz.
Jak kupisz za 5OMR i na miejscu po 10 dniach przedlużysz zaplacisz za następną: 20OMR, jak za miesiączną.
Do Twojego zacytowanego powyżej zalożenia wprowadź prawdopodobieństwa:
- jeżeli dzień "N" będący dniem przedlużenia wizy = piątek lub sobota, twoja nowa wiza powstanie w urzędzie +2 dni
- jeżeli ramadan , dzień "N" = godzina 8 - 13 :D :D :D
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 27 Maj 2014 12:25 
Awatar użytkownika

Loty: 25
Kilometry: 29 031
Krajów: 11 / 5.3%
niebieski
Mam kilka pytań zważywszy na to, że wybieramy się do Omanu:
1. Jedziemy z DXB do MCT autem - jak wygląda sprawa wizy on arrival? Potrzebujemy wizę do 7 dni. Wyżej widzę, że jest to koszt 5 OMR. Correct?
2. Wracamy z MCT do DXB również autem. Jak wygląda kwestia ponownego wjazdu do Emiratów po zniesieniu WIZ dla Polaków. Ta wiza, którą dostaniemy na lotnisku w DXB jest wielokrotnego wjazdu czy należało będzie postarać się o nową, również bezpłatną?

http://mamasaidbecool.pl/
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 134 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość