Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 17 Maj 2018 18:53 

Loty: 546
Kilometry: 835 517
Krajów: 74 / 35.8%
niebieski
ja byłem na tych polach naftowych Jamesa Bonda, lub tych tuż przy nich. Dokładnie trudno stwierdzić, które są Bondowskie. Jak kręcono "Świat to za mało" to te pola w Baku były nieczynne, więc tylko na potrzeby filmu coś tam działało. Od paru lat działa z powrotem, byliśmy w zeszłym roku. Z meczetu Bibi-Heybat widać jak się rozciągają te pola w granicach miasta, a potem samochodem zatrzymaliśmy się gdzieś w okolicy kierując tak bardziej na oko, bez żadnego konkretnego adresu. Tam pospacerowaliśmy między pompami i rurami, zrobiliśmy parę zdjęć i violla. Gdzieś tam Bonda kręcono, ale zamiast szukać w tym wypadku dokładnego miejsca liczył się klimat. Tyle, że wyglądało to lepiej niż na filmie, bo zadbane, pomalowane itp. Natomiast w samym Baku - nie w centrum, ale bardziej na przedmieściach, to pompy można znaleźć bez problemu. Mniejsze, większe, pojedyncze. Ale te przy meczecie faktycznie wyglądają tak jak powinny, zwłaszcza jak się stanie w dobrym miejscu :).
No i jeszcze jedna ciekawostka - zatrzymuje się człowiek i robi zdjęcia, chodzi, nikt nie zaczepia, nie pyta.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#22 PostWysłany: 22 Maj 2018 08:54 

niebieski
Świetny widok na pola naftowe rozciąga się z twierdzy Ramana, do której łatwo można dojechać z Baku. Znajduje się ona na wzgórzu, skąd rozciąga się widok na szyby naftowe, pracujące kiwony, rozlewiska ropy. Osobiście polecam, robi wrażenie.

Załączniki:
P1050364.JPG
P1050364.JPG [ 829.49 KiB | Obejrzany 1777 razy ]
P1220387.JPG
P1220387.JPG [ 671.08 KiB | Obejrzany 1777 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 25 Maj 2018 22:03 

Podczas 7 dni 4 przeznaczyliśmy na objazd autem byliśmy w Lahic, Nic, Kisz, Sheki, Qax, Ilisu . Pierwsze i ostatnie najbardziej nam się podobały, chociaż to małe wioseczki. No i oczywiście Baku - jedno z najfajniejszych miast jakie było nam dane zobaczyć (nam się skojarzył bardziej z Singapurem niż Dubajem) i to głównie ze względu na na ludzi, atmosferę, knajpy. Absolutnie trzeba tu zanocować i to koniecznie w centrum bo swoje uroki odkrywa tak naprawdę dopiero wieczorem. A jak ktoś nie korzysta z knajp wina całkiem całkiem za równowartość 5 zł, z granata za 10 zł a gdyby ktoś chciał coś mocniejszego 0,5 wódki znajdzie za tyle samo. Ogólnie wbrew opiniom z blogów wydawało się nam bardzo tanio -znaczniej taniej niż w Polsce.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 25 Kwi 2023 20:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Proszę o ocenę planu podróży na lipiec. Azerbejdżan wyszedł trochę niespodziewanie z powodu anulowania innych lotów. Dwóch dorosłych i córka 10 lat, lubimy góry i trekkingi. Niepokoją nas możliwe wielkie upały w lipcu na terenach niegórzystych :) Długość pobytu mogę jeszcze zmieniać.

Dzien 1: przylot do Baku 10:50 Odpoczynek i lekkie zwiedzanie Baku
Dzien 2: Zwiedzanie Baku
Dzien 3: Qobustan - petroglify, wulkany błotne
Dzien 4: przejazd marszrutką do Quba z samego rana i dalej taxi do Xinaliq , nocleg w Xinaliq
Dzien 5: trekking w Xinaliq - prawdopodobnie trasa do.Qalaxudat, może z modyfikacjami , transport na nocleg w Xinaliq
Dzien 6: transport z Xinaliq do Qalakhudat, stamtąd trekking do Qriz, transport na nocleg w Xinaliq
Dzien 7: powrot do Baku, zwiedzanie jeśli zostanie czas
Dzien 8: przejazd pociągiem 8:45 do 12:25 do Gandża, zwiedzanie Gandża
Dzien 9: zwiedzanie Gandża, przejazd pociągiem 18:30 do 22:05 do Baku
Dzien 10: lot powrotny o 11:30

Gdyby były solidne upały i zwiedzanie Baku było męczące mam w planach hotel z niedużym basenem.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 25 Kwi 2023 21:09 
Awatar użytkownika

Loty: 362
Kilometry: 483 133
Krajów: 62 / 30.0%
niebieski
@amphi

W Lipcu będzie trochę za gorąco, co kto lubi. Ja byłem rok temu w połowie Czerwca i było trochę za ciepło.
1-2 dni na Baku to za mało...miasto jest ciekawe i jest co oglądać.
Masz Stare miasto (iceri seher), Philarmonia Garden, Bulwar, Muzeum Dywanu, Heydar Aliyev Centre, Dagustu Park z widokiem na całe Baku i Morze Czarne i Flame Towers (Warto tutaj przyjść w ciągu dnia i wieczorem), pochodzić sobie uliczkami w pobliżu Hard Rock Cafe. Klimatycznie wygląda miasto wieczorem.
Ja wiem że przy następnej wizycie odwiedzam dodatkowo Nachiczewan ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#26 PostWysłany: 26 Kwi 2023 11:24 
Awatar użytkownika

Loty: 112
Kilometry: 207 503
Krajów: 38 / 18.4%
@amphi
Osobiście zdecydowanie zamieniłbym Gandża na Şəki.
 Profil Relacje PM off
amphi lubi ten post.

#27 PostWysłany: 30 Sty 2024 20:03 
Awatar użytkownika

Loty: 269
Kilometry: 516 686
Krajów: 65 / 31.4%
srebrny
Dokleję się do tego starego wątku, bo chyba najbardziej pasuje.
Planuje pod koniec kwietnia pojechać do Baku 2+1 (4lata). Mam na miejscu 6 dni.
No i chciałbym to dobrze wykorzystać. Wydaje mi się ze całość na samo Baku to za dużo. Kombinuje gdzie mi warto jeszcze pojechać, aby mieć na uwadze jednak czas spędzony w transporcie i faktyczną wartość tego wyjazdu.
Poza Baku planuje Qobostan i Yanar Dag, choć to drugie kompletnie mnie nie przekonuje. Jak nie wyjadę gdzieś dalej, to pewnie i to zobaczę.

No to gdzie pojechać? Może jednak siedzieć na miejscu i cieszyć życiem?
Przez chwile pomyślałem o Szeki lub Xinaliq. Co byście radzili biorąc okoliczności powyżej opisie?

#28 PostWysłany: 30 Sty 2024 20:20 
Awatar użytkownika

Loty: 529
Kilometry: 872 066
Krajów: 71 / 34.3%
złoty
Xinaliq warte odwiedzenia.
Z Baku bardzo dobra droga - 3/4 drogi autostradą. Potem też dobra droga (do samego Xinaliq asfalt i mocno widokowa.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
DAD lubi ten post.
DAD uważa post za pomocny.

#29 PostWysłany: 30 Sty 2024 20:25 
Awatar użytkownika

srebrny
Czy potencjalnie do Xinaliq jechac klasycznie "taxi" i zostać na noc, czy może wziąć auto i zrobić to w jeden dzień?

#30 PostWysłany: 31 Sty 2024 00:02 
Awatar użytkownika

Loty: 529
Kilometry: 872 066
Krajów: 71 / 34.3%
złoty
Xinaliq jest urocze, ale to maleńka wioska.
Jeżeli dodatkowo nie znasz rosyjskiego to raczej nie nastawiałbym się na olbrzymie interakcje z mieszkańcami,
2-3 godzinki wolnym krokiem na miejscu i można wracać.

Co do wyboru dojazdu to już musisz sprawdzić ile będzie kosztować wypożyczony samochód i paliwo vs. taksówka.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
DAD lubi ten post.
DAD uważa post za pomocny.

#31 PostWysłany: 10 Kwi 2024 23:21 

Loty: 88
Kilometry: 221 788
Krajów: 32 / 15.5%
niebieski
Miałem opóźniony dolot przez co nie zdążyliśmy na lot z Warszawy i nasz pobyt skrócił się do 2 pełnych dni w Azerbejdżanie, do tego pochmurno i deszczowo. Musieliśmy wyciąć z planu prawie wszystko spoza Baku. Miałem wynajęte auto i chcieliśmy zobaczyć jak najwięcej. Może komuś przyda się do planowania swojego wyjazdu mój harmonogram. Mimo napiętych terminów wszystko na spokojnie bez pośpiechu.

Dzień I
-Wyjazd z Merida hotel Baku około 8 rano kierunek Quobustan.
-Zwiedzanie muzeum i petroglify.
-Spotykamy Polaków którzy mówią, że droga do wulkanów zamknięta paletami i policja nie puszcza, ta asfaltową 19km dalej. Może to przez deszcz. Łapię więc lokalsa z Mitsubishi Pajero który stoi na poboczu przy wyjeździe z petroglifów i nawet sam macha do mnie. Za 25$ jedziemy 8 km po błocie i docieramy do wulkanów. Całość zajmuje i tak około 1.5 godziny.
-Na powrocie zajeżdżamy do meczetu Bibiheybat
-Pola naftowe https://maps.app.goo.gl/dvzKkrp4Qa7AbvRn7 chyba robią z nich jakiś park tematyczny, budowane wiaty, ścieżki.
-około godziny 13 Zwiedzanie Muzeum Dywanów, mała wenecja, spacer promenadą, skręt do placu Fontann
-Wejscie na Stare Miasto, spacer uliczkami, Baszta Dziewicza, zwiedzanie Pałacu Szachów
-Obiadokolacja z lokalnych dań restauracja Kurban
-Spacer powrotny do auta obok polskiej ambasady, promenadą, obserwacja świecących FlameTowers, wizyta w Deniz Mall, przed którym stało auto.
-Powrot do hotelu przed 20.

Dzień II
-Wyjazd 8 rano
-Zwiedzanie Yanardag
-Zwiedzanie Atashgah
-Przejazd pod ogniste wieże, aleja męczenników, pomnik, punkt widokowy
-Przejazd na parking garage przy KFC obok starego miasta
-Obiadek z lokalnych dań w restauracji Dolma o godz. 14
-Spacer po starym mieście oraz promenadą w przeciwna stronę niż wczoraj
-Przejazd pod Heydar Aliyev Centre
-Hipermarket Bravo lubię pooglądać produkty, ceny
-Powrot do hotelu około 20, odpoczynek przed lotem powrotnym

Tyle udało się zobaczyć w 2 dni, myślę że bardzo dużo, może kiedyś wrócę do Azerbejdżanu to ruszę poza stolicę.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#32 PostWysłany: 03 Kwi 2025 15:03 

niebieski
I co, @DAD, jak wyszedł Wam rodzinnie Azerbejdżan? Ruszyliście się poza Baku?
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 03 Kwi 2025 15:44 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie no jasne ze byliśmy poza Baku :)

Gobustan - lokalnym autobusem, a później wzięliśmy jakieś auto z kierowcą. W sumie to nawet kierowca autobusu juz zadzwonił po kogoś.
Po petroglifach pojechaliśmy zobaczyć wulkany błotne. SUper dzień był.

Xinaliq - podjechaliśmy marszrutka chyba do Quby a później przy targu wzięliśmy jakiegoś kierowcę co to Łada Niva nas zabrał. Pogoda kiepska była, ale było warto.

No i samo Baku. Tam tez jest sporo atrakcyjnych rzeczy do zobaczenia.

Bardzo pozytywny nas odbiór tego miejsca. W zasadzie nie oczekiwaliśmy za wiele, a było moim zdaniem bardzo bardzo plus.
kbk lubi ten post.
kbk uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość