Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 223 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Petra
#121 PostWysłany: 28 Sie 2018 20:51 
Awatar użytkownika

Tak ,a w dodatku bilet trzydniowy jest czterodniowy . Taka promocja której nie reklamują :)
emto napisał(a):
W Jordanii będę za nieco ponad dwa tygodnie. Nie ma problemu z chodzeniem przez cały dzień. W okolice Petry dotrę prawdopodobnie koło południa / wczesnym popołudniem. Może wziąć bilet trzydniowy - połowa pierwszego dnia i dwa kolejne już pełne?
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#122 PostWysłany: 07 Wrz 2018 08:27 
Awatar użytkownika

Loty: 118
Kilometry: 297 839
Krajów: 38 / 18.4%
Rozumiem, że mogę kupić bilety tylko na Petra by night, a nie jest to integralną częścią biletu dziennego? Nie ukrywam, że zakup czterech biletów na jeden dzień i wydanie tysiaka plus dojazd to dość spory wydatek, więc zobaczyłabym tylko nocą w części okrojonej.

#123 PostWysłany: 07 Wrz 2018 10:36 
Awatar użytkownika

Loty: 511
Kilometry: 884 903
Krajów: 79 / 38.2%
srebrny
Tak mozesz kupic bilet tylko na nocna petre.
bernikula uważa post za pomocny.

#124 PostWysłany: 07 Wrz 2018 14:37 
Awatar użytkownika

Ok, super, dzięki. Tak tez zrobię.

#125 PostWysłany: 07 Wrz 2018 15:12 

Loty: 1119
Kilometry: 1 113 616
Krajów: 91 / 44.0%
platynowy
@bernikula My mieliśmy taką sytuację, że udaliśmy się wieczorem na Petra by night, a wizytę dniową planowaliśmy następnego dnia.

Na miejscu nie chcieli nam sprzedać biletów na wieczorne wejście, twierdząc, że albo musimy też kupić na dzienne, albo pokazać bilety, że już byliśmy w dzień.

Nie mieliśmy przy sobie tyle pieniędzy, żeby kupić oba bilety, więc się z nimi kłóciłem i trwało to dość długo. Dopiero jak powiedziałem, że w takim razie idziemy i wcale nie kupimy, do kogoś tam zadzwonili i w końcu się udało.

Nigdzie nie było informacji, aby np. trzeba było zachować bilet z dnia, żeby wejść wieczorem, więc podejrzewam, że coś kombinowali, chociaż nie bardzo wiem, co i po co.

#126 PostWysłany: 07 Wrz 2018 15:35 
Awatar użytkownika

Loty: 151
Kilometry: 254 156
Krajów: 46 / 22.2%
niebieski
Nigdzie nie było informacji w punkcie sprzedaży? Jak by nie patrzeć to otworzyliście ciekawą furtkę na tańszą Petrę :)

Na stronie Petra by Night:

Notes:

An advance reservation is not possible.
Unlimited tickets are available for Petra by night show.
A valid daylight ticket is required,
Buying the daylight ticket in advace to do Petra by night is available from 19.30-20.30 at the visitor center .

Ostatnio edytowany przez ghostwriter, 07 Wrz 2018 15:37, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 07 Wrz 2018 15:37 

niebieski
Takie nietypowe pytanie... Petra jest otwarta do godziny 18:00. Szlaków zwiedzania jest kilka, liczą po kilka kilometrów. Czy jest tam jakaś straż, która około godziny 18:00 nakaże mi wyjście? Co jeśli będę na drugim końcu i zastanie mnie godzina 18:00. Powrót zajmie mi trochę czasu do wyjścia. Czy mam się liczyć z jakąś karą finansową za wyjście np. około godziny 19:00-20:00?
 Profil Relacje PM off  

#128 PostWysłany: 07 Wrz 2018 16:18 

Loty: 1119
Kilometry: 1 113 616
Krajów: 91 / 44.0%
platynowy
ghostwriter napisał(a):
Nigdzie nie było informacji w punkcie sprzedaży? Jak by nie patrzeć to otworzyliście ciekawą furtkę na tańszą Petrę :)

Na stronie Petra by Night:

Notes:

An advance reservation is not possible.
Unlimited tickets are available for Petra by night show.
A valid daylight ticket is required,
Buying the daylight ticket in advace to do Petra by night is available from 19.30-20.30 at the visitor center .

Jak wówczas od nas zażądali biletów dziennych, to sprawdzaliśmy potem na stronie oraz przy kasach - nigdzie nie było takiej informacji. Być może dopiero co wtedy wprowadzili i nie zaktualizowali jeszcze.

Z tą furtką na tańsze wejście to nie do końca - aby kupić bilety, musisz mieć paszport, więc wszystko zależy od weryfikacji.

#129 PostWysłany: 07 Wrz 2018 22:28 
Awatar użytkownika

Loty: 151
Kilometry: 254 156
Krajów: 46 / 22.2%
niebieski
Pewnie mówisz o wymaganej liczbie dni, a mi chodzi o to, że Petra by Night jest tańsza od biletu za dnia, to nie to samo, ale niektórych może satysfakcjonować. Wystarczy odegrać teatrzyk, że jednak nie kupimy i w końcu pozwolą kupić bez potrzeby posiadania biletu dziennego.
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 11 Wrz 2018 09:42 
Awatar użytkownika

Czyli chyba pojadę na ryzyk fizyk na same nocne wejście. Nie wiem, będę coś ściemniać może, że bilet z dnia zostawiłam w hotelu, cokolwiek.

#131 PostWysłany: 18 Wrz 2018 18:28 

niebieski
Możesz napisać coś konkretnego o tej "promocji"? Właśnie planujemy zakup biletu na 3 dni.

Piotr

[quote="wapniaki w drodze"]Tak ,a w dodatku bilet trzydniowy jest czterodniowy . Taka promocja której nie reklamują :)

Wysłane z mojego Moto Z (2) przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 18 Wrz 2018 18:30 

niebieski
wapniaki w drodze napisał(a):
Tak ,a w dodatku bilet trzydniowy jest czterodniowy . Taka promocja której nie reklamują :)

Możesz napisać coś konkretnego o tej "promocji"? Właśnie planujemy zakup biletu na 3 dni.

Piotr

Wysłane z mojego Moto Z (2) przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 19 Wrz 2018 22:46 
Awatar użytkownika

@piwili
Przez przypadek się o tym dowiedziałem bo na stronach jordańskich nigdzie o tym nie piszą . Z biletem na 3 dni możesz wchodzić do Petry przez 4 dni. Potwierdziłem to potem na miejscu.
 Profil Relacje PM off
piwili uważa post za pomocny.

#134 PostWysłany: 22 Wrz 2018 20:43 
Awatar użytkownika

na prawde jest tam sens zostawać aż 3 dni ? a o zgrozo nawet 4 ?
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 22 Wrz 2018 21:13 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
emto napisał(a):
Cześć, mam szybie pytanie. Mam kupione bilety do Jordanii, na miejscu pełne 9 dni. Ile polecacie czasu na Petrę, żeby spokojnie pochodzić i wszystko co najważniejsze zobaczyć? Dwa dni czy przez trzy też będzie co oglądać? Czas mnie nie goni.

Pozdrawiam,
Marek.

Moim skromnym zdaniem, jesli sie jest tak krotko w Jordanii jak np. 9 dni to 1 dzien na Petre powinien wystarczyc. ;)
Jordania ma duzo do zaoferowania, np. Jerash zrobil na mnie wieksze wrazenie niz troche przereklamowana Petra.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
mik3nedu lubi ten post.

#136 PostWysłany: 23 Wrz 2018 09:53 

niebieski
"Przereklamowana Petra" - dość odważnie powiedziane. Z kolei moim zdaniem, już po powrocie, Petra pomimo swojego komercyjnego charakteru to punkt obowiązkowy na mapie każdego podróżnika. Owszem, drażnią dzieciaki sprzedające pierdoły, nagabywania czy "ju łona kamel / hors rajd?", ale po odcięciu tego wszystkiego jest to miejsce magiczne, które zrobiło na mnie potężne wrażenie. Żeby przebiec główny szlak, do Monastyru, to faktycznie jeden dzień wystarczy. Moim jednak zdaniem dwa dni to minimum, żeby na spokojnie pochodzić po bocznych szlakach, powspinać się na punkty widokowe, gdzie już nie ma wielu turystów, wielbłądów i wszystko jest bardziej autentyczne. Byliśmy ostatecznie dwa i pół dnia w Petrze, gdybyśmy mieli jeszcze jeden dzień to też byłoby co oglądać. Moja rekomendacja po powrocie - dwa pełne dni to minimum.
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 25 Wrz 2018 15:14 
Awatar użytkownika

Loty: 106
Kilometry: 304 353
Krajów: 29 / 14.0%
niebieski
emto napisał(a):
Takie nietypowe pytanie... Petra jest otwarta do godziny 18:00. Szlaków zwiedzania jest kilka, liczą po kilka kilometrów. Czy jest tam jakaś straż, która około godziny 18:00 nakaże mi wyjście? Co jeśli będę na drugim końcu i zastanie mnie godzina 18:00. Powrót zajmie mi trochę czasu do wyjścia. Czy mam się liczyć z jakąś karą finansową za wyjście np. około godziny 19:00-20:00?

Czy już po powrocie, bogatszy o wiedzę, możesz odpowiedzieć na swoje pytanie? :)

Zachód USA mocno rozszerzony i skondensowany jednocześnie
Transsybirem do Chin
Indie z podręcznym
Autostopem po Jordanii
 Profil Relacje PM off  

#138 PostWysłany: 25 Wrz 2018 20:50 

niebieski
Nie poznałem odpowiedzi. Petra jest otwarta do godziny 18:00, jest nakaz opuszczenia terenu do godziny 19:00. Gdy raz wychodziliśmy przed 19:00 zapalano powoli lampiony wzdłuż drogi na widowisko Petra by Night. Nie wiem co by się stało gdybyśmy się gdzieś w skałach zabunkrowali. Teren jest ogromny, nie do skontrolowania, ale istnieje zakaz biwakowania w nocy.
 Profil Relacje PM off
Pietrucha uważa post za pomocny.

#139 PostWysłany: 28 Paź 2018 14:16 
Awatar użytkownika

Jaka jest całkowita cena za osobę za zwiedzanie Petry z Eilatu? od godziny podliczam te wszystkie opłaty wjazdowe i wyjazdowe, wizy, podatki, i chyba trzeba excella odpalić.
Chodzi mi o cenę 2+2 za jednodniowe zwiedzanie Petry
ceny wycieczek turystycznych za 2+2 z odbiorem z hotelu w Eilat wychodzą ok 540$ za rodzinę plus Border fees: $65 łącznie 800$
za ile można to samemu ogarnąć zakładając taksówki?
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 28 Paź 2018 15:07 

Zbanowany
niebieski
Niewiele mniej doliczając wizę jordańską + czasowo może wyjść gorzej, chyba że będziesz miał na granicy jakiegoś umówionego prywatnego kierowcę, który zawiezie do Petry, poczeka i przywiezie z powrotem na granicę.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 223 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość