Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Kwi 2024 14:22 

Północny Kamerun to bardo zróżnicowane etnicznie miejsce, gdzie można spotkać wiele różnych plemion żyjących jedno obok drugiego. Wybierając się w tą część kraju moim podstawowym celem było odwiedzenie kilku z nich. Oczywiście najwyższym priorytetem było zobaczenie plemienia Dupa...nie mogłem odpuścić tak ciekawej nazwy :D. Ze względu na to, że Kamerun jest mało popularnym kierunkiem to cieżko było znaleźć jakiekolwiek informacje o zorganizowaniu takiej wyprawy niezależnie. Wszystkie tereny na północ od miasta Garoua są czerwoną strefą ze względu na liczne muzułmańskie bojówki, więc musiałem znaleźć jakąś lokalizację w bezpiecznej strefie. Tym sposobem trafiłem na miasteczko Poli znajdujące się pomiędzy Garoua a Ngoundere. Jest to najlepsza baza wypadowa do odwiedzenia pobliskich plemion. Tak jak wyżej pisałem - było ciężko znaleźć jakiekolwiek informacje w internecie, jedynym moim punktem zaczepienia był wrzucony kilka lat temu na tripadvisorze numer do lokalnego przewodnika. Napisałem do niego na whatsappie bez większych nadziei, następnego dnia odezwał się do mnie Malaam. Okazał się mega pomocnym i ogarniętym facetem który do tego zna angielski (obecnie jest dyrektorem pobliskiego rezerwatu Faro). Napisał mi co i jak i od tego czasu wszystko było jasne.

Jak dojechać do Poli?
1. Zacznij od przeczytania mojego wpisu jak dostać się do Ngaoundere
2. W okolicy dworca powinien stać jakiś busik jadący do Garoua. Powiedz kierowcy żeby wysadził cię w "Carrefour Poli" ("Skrzyżowanie Poli").
3. Na skrzyżowaniu będą czekały mototaxi które zawiozą cię za do Poli (ok. 40km). Ja dojechałem na skrzyżowanie już po zmroku, jakoś koło 20. Raczej odradzałbym żeby przyjeżdżać tam później, bo nie wiadomo do której godziny czekają motorki, a w okolicy nie było żadnych zabudować gdzie można było w razie czego przenocować.

Nocleg
Spałem w hotelu Municipal Poli Camp. Bardzo podstawowe miejsce z noclegiem za 4000CAF i z restauracją

Atrakcje
Wyżej wspominany Malaam nie miał w tym czasie czasu więc umówił mnie ze swoim kolegą Abdulem. Abdul słabo mówił po angielsku, próbował się ze mną dogadać mieszanką angielskiego, francuskiego i hiszpańskiego. Pod tym względem było ciężko, ale zdecydowanie mogę go wam polecić. Nie spotkałem w Afryce innego tak pozytywnego, pomocnego, bezinteresownego i ambitnego przewodnika.
Rano zjedliśmy śniadanie, dogadaliśmy plan zwiedzania i ruszyliśmy. Tutaj warto zaznaczyć, że dobrze jest sobie przygotować listę punktów które chcecie odwiedzić, wtedy przewodnik poskleja to wszystko w jakąś sensowną całość. Abdul ma motor na którym woził mnie przez cały dzień po okolicach Poli.
Zaczeliśmy od wizyty u plemienia Mbororo. Bardzo charakterystyczna grupa etniczna którą można rozpoznać po bliznach na twarzach kobiet, raczej must have wizyty w tym rejonie. Następnie zawitaliśmy do plemiona Dowayo. Jest to to chyba najliczniejsza grupa w tym rejonie, jej członkowie wyznają religię animistyczną. Po krótkiej posiadówce z kowalem (druga najważniejsza osoba zaraz po wodzu) ruszyliśmy na lokalny market gdzie sprzedawane było wszystko od ubrań po bydło. Później odwiedziliśmy kolejne plemię, którego nazwy niestety nie pamiętam. Przemiły wódz zaprosił mnie na herbatę do swojej chatki. Bariera językowa nie pomagała nawiązać konkretniejszej konwersacji więc nadszedł czas na creme de la creme tamtego dnia, czyli wizytę u plemienia Dupa. Ów plemię mieszka w górach i rzadko kiedy je opuszcza (próżno ich szukać chociażby w miasteczku czy w markecie). Ze wszystkich plemion które widziałem tego dnia Dupa byli najbardziej odizolowaną i prymitywną (w sensie ubioru i infrastruktury) grupą.

Wiadomo, że od czasu do czasu w miejsca która opisałem przyjeżdżają turyści z zorganizowanych grup, niemniej jednak każde z tych miejsc było bardzo autentyczne. Nie było żadnych stoisk z pamiątkami czy roszczeniowych lokalsów którzy chcieli kasować za każde zdjęcie. Wszyscy byli w stosunku do mnie bardzo ciekawscy i przyjaźnie nastawieni.

Atrakcje na które nie starczyło mi czasu
Okolice Poli to takie miejsce w którym mógłbym spędzić tydzień, a pewnie i tak nie zobaczyłbym wszystkiego. Niestety mój czas był mocno ograniczony i miałem tylko 1,5 dnia. Oto lista rzeczy które chciałbym zobaczyć podczas kolejnej wizyty:
1. Rezerwat Faro - słonie, gepardy, nosorożce i bardzo duże ilości hipopotamów
2. Treking do bardziej odizolowanych wiosek plemienia Dupa - tak jak pisałem wyżej, plemię to zamieszkuje w pobliskich górach. Ja dotarłem do pierwszej napotkanej wioski (30min spaceru od głównej drogi). Abdul wspominał mi, że może zorganizować 2 dniową wycieczkę na szczyt pobliskiej góry gdzie po drodze można odwiedzić wiele kolejnych wiosek
3. Góry Atlantika i plemię Koma - granica kameruńsko-nigeryjska więc dość gorący teren, dlatego żeby udać się tam na treking poza przewodnikiem trzeba mieć ze sobą również rangerów

P.S. ze względu na cenzurę nie będę wrzucał wszystkich zdjęć, ciekawscy mogą sobie tutaj zobaczyć więcej zdjęć konkretnych plemion
P.S.2 jak ktoś potrzebuje namiaru na przewodnika to dajcie znać na PW to podeślę ich whatsapp'a

Załączniki:
Komentarz do pliku: Tankowanie
1644067176813 (1).jpg
1644067176813 (1).jpg [ 345.01 KiB | Obejrzany 370 razy ]
Komentarz do pliku: Wioska Mbororo
DSC04033-min.jpg
DSC04033-min.jpg [ 338.03 KiB | Obejrzany 370 razy ]
Komentarz do pliku: Market
1644067176790-min.jpg
1644067176790-min.jpg [ 368.58 KiB | Obejrzany 370 razy ]
Komentarz do pliku: Wódz w wiosce plemienia Dupa
DSC04050-min.jpg
DSC04050-min.jpg [ 462.52 KiB | Obejrzany 370 razy ]
Komentarz do pliku: Mbororo
DSC04018-min.jpg
DSC04018-min.jpg [ 276.92 KiB | Obejrzany 370 razy ]
Komentarz do pliku: Wioska Dwayo
1644067176806-min.jpg
1644067176806-min.jpg [ 253.88 KiB | Obejrzany 370 razy ]
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość