Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 29 Paź 2013 15:07 

W Vientian mnóstwo knajpek na ulicy wdłuż Mekongu, ceny spoko dla białasów, ale wystarczy odejćś 200- 300 metrów i spadają o połowę :)
kolacja: po zmroku niedaleko złotej stupy jest night food market, mnóstwo straganów z prawdziwym laotańskim jedzeniem, kupujący to głównie miejscowi, ceny też na miejscowe kieszenie :) gorąco polecam
śniadanie: na dworcu autobusowym, na bazarku sprzedają ( robią od ręki ) mega kanapki ( wielka bagietka z mnóstwem wypełnienia) 10 tys kipów ( około dolara) i oczywiście mnóstwo tanich owoców

Luang Prabang
lunch : podobny bazarek z jedzeniem lanczowym ( ale przed południem) ok 11 tej odkryłyam obok mojego hoteliku ( jeśli idzie się od poczty w stronę Dara market, trzeba go minąć i skręcić w prawo, na ulicy szpitaliki i jakieś sanatoria, po chwili po prawej stronie zakopiańska chatka ( bardzo tani moukdavan Guesthouse) i tuż za nim straganiki z lokalnymi smakołykami, gzie w obiad zaopatruja się pracownicy okolicznych szpitali
*na głównej ulicy przy wejściu na stupę siedzi dziadek albo babcia i sprzedaje pyzy na parze z kokosem w środku, przepyszne i pożywne3 tys za 1 ( za 2 5 tys) ( dla porównania kartka pocztowa to też 3 tys)
*nie polecam natomiast straganów vis a vis informacji turystycznej, byle jakie robione pod backpakersów i wcale nie najtańsze,
*lepiej iść na prawdziwy bazar ( ulica równoległa do głównej, między Mekongiem a informacja turystyczną) dobre jedzenie
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 02 Sty 2015 12:46 

W Luangg Prabang hitem jest tzw nocny rynek (night market), który zajmuje część głównej ulicy i kilka przecznic w bok. W tych uliczkach prawdziwa feeria smaków - do zjedzenia dania z grilla (kurczaki, ryby), pozywne zupy rosołowe a'la pho, rózne kluski itp. Jedzenie podawane w liściach (na oko bananowiec lub palma). Warto!
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 11 Lis 2015 01:02 

dokładnie jak pisze przedmówca - nie jadłem dużo poza night marketem więc się nie wypowiem ale na nim idzie się naaaaajeść
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 05 Gru 2015 06:03 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 121 425
Krajów: 22 / 10.6%
Myślę - jedzenie w Laosie. Widzę - BAGIETKI!!! Najlepsze na świecie. Moje ulubione - z awokado i pomidorem. Niedrogie, sycące, świeżutkie, niesamowity mariaż Europy i Azji. Koniecznie!!
 Profil Relacje PM off
popcarol lubi ten post.

#5 PostWysłany: 25 Lut 2016 15:26 

w Luangprabang najlepsze jedzenie jest u Tao Nung. zaraz koło swiatyni. rewelacja
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 20 Lip 2016 15:33 
Awatar użytkownika

Loty: 45
Kilometry: 100 697
Krajów: 19 / 9.2%
Moje ulubionejedzenie w LP to rozmaite przekaski zrobionez ryzu / banana /kokosa / puddingu w roznycj kombinacja ch sprzedawane na morning markecie, a na night markecie w bicznej uliczce "spozywczej" stragany, gdzie za 15.000 kipow mozna sobie do pelna nakadowac spora miske dowolnymi daniami (makarony, ryze, curry warzywne z tofu, salatki i rożne duszone warzywa) plus owoce na deser w cenie. LP bylo najlepszym miastempod względem jedzenia, jakie odwiedzilam w Laosie.
W Wientian z kolei jest malutki night market obok stadionu, jedzenie raczej na wynos, ale tez mozna cos ciekawego dostać.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 24 Kwi 2019 15:40 
Awatar użytkownika

niebieski
W LP tak posmakowało mi jedzenie w Bamboo Garden Restuarant (nie mylić z Bamboo Restuarant - tam nie sprawdzałem), że byłem tam trzy razy podczas kilkudniowego pobytu.
Natomiast dobre miejsce na browara to Utopia Bar.
Zeus uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 01 Cze 2019 08:11 

Ja polecam shake'i w Luang Prabang niedaleko Wat Mahathat zdecydowanie!

Załączniki:
1.PNG
1.PNG [ 657.6 KiB | Obejrzany 1681 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 13 Cze 2023 15:39 

Loty: 123
Kilometry: 315 716
Krajów: 35 / 16.9%
Jeżeli chodzi o Wientian to śmiało polecam bagietki/jedzenie tutaj:
https://maps.app.goo.gl/hXBhsgem2gMvvY8g6

Image
Image

Co do street food, czy night marketu blisko mekongku to dla mnie jedno z największych rozczarowań. Zbrzydło mi na tyle, że nie zdecydowałem się na jedzenie. Co jest zwrotem o 180° względem Tajlandii, gdzie nigdy się tak nie czułem mimo jedzenia w najróżniejszych miejscach.

Z moich obserwacji sporo jedzenia zrobione wcześniej, leży i czeka na kupców, zero wiatraków czy czegokolwiek wiele much poprostu sobie siedzi na jedzeniu, sprzedawcy nie wzruszeni, nie odganiają ani nic. Co gorsza głównie muchy to te kolorowe robaczyce. To samo z surowymi składnikami czekającymi na przygotowanie, wiele ryb/owoców morza poprostu leżała w wodzie, która kiedyś była lodem, albo wisiała sobie na siatce i tutaj też wszędzie muchy ?
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość