Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 262 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Oman - wiza
#101 PostWysłany: 26 Sie 2017 13:16 
Awatar użytkownika

Loty: 7
Kilometry: 23 667
Krajów: 3 / 1.5%
Byłam w Omanie w lipcu 2017. Potwierdzam, pieczątka z Dubaju i polski paszport uprawniają do braku wizy (albo inaczej: darmowej). Wydrukujcie sobie na wszelki wypadek stronę http://www.rop.gov.om/old/english/dg_pr_visas_dubai.asp i po przylocie kierujcie się od razu do kontroli paszportowej. Mi zadano z 2 standardowe pytania i po chwili byłam już na terytorium Omanu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
p.wl uważa post za pomocny.

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#102 PostWysłany: 26 Sie 2017 13:45 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Gosia T dzieki za info, poniewaz bylo wiele watpliwosci. :)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 29 Sie 2017 14:47 

Gośka T napisał(a):
Byłam w Omanie w lipcu 2017. Potwierdzam, pieczątka z Dubaju i polski paszport uprawniają do braku wizy (albo inaczej: darmowej). Wydrukujcie sobie na wszelki wypadek stronę http://www.rop.gov.om/old/english/dg_pr_visas_dubai.asp i po przylocie kierujcie się od razu do kontroli paszportowej. Mi zadano z 2 standardowe pytania i po chwili byłam już na terytorium Omanu.

Gosia, czy podobne zasady obowiązują na drogowych przejściach granicznych?
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 11 Wrz 2017 14:51 

Witam, szykuje mi się kolejny wyjazd do Omanu, tym razem na dłużej (oferta pracy). Będę leciała z Warszawy Emirates, na razie na wizie turystycznej. Czy coś się zmieniło w zasadach od kwietnia? Ostatnio jak leciałam mogłam przejść przez bramki na lotnisku w Warszawie dopiero po okazaniu biletu powrotnego i adresu zamieszkania w Omanie. Teraz nie będę miała biletu powrotnego. Czy mieliście taką sytuację
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 28 Wrz 2017 10:32 

Za około dwa tygodnie wybieram się do Omanu i mam pytanie czy praktykował ktoś ostatnio przejazd przez granicę lądową ZEA/Oman z pieczątką Visa free i nie musiał płacić za wizę? Na liście wyszczególnionych krajów nie ma Polski jako kraju zwolnionego z wizy ale z powyższych wpisów wynika, że ten przepis również nas dotyczy
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 28 Wrz 2017 10:42 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.7%
niebieski
Przeczytaj dokladnie te strone, dotyczy krajow na liscie 1: "it is allowed to every one who obtained tourist visa of Emirate of Dubai to whom on the list No. (1) and granted free for three weeks in case of Emirate of Dubai visa is valid for at least three weeks." A na liscie 1 jest Polska: http://www.rop.gov.om/old/english/countrylist1.asp

Pierwszy przypadek, gdzie przyda mi sie polski paszport, ktorego zwykle nie uzywam.

#107 PostWysłany: 28 Wrz 2017 18:02 

Loty: 6
Kilometry: 34 774
Krajów: 8 / 3.9%
No i w końcu lecę! :) Bilet już jest, ale i niepewność i stres też :? Śledzę od dawna temat wiz do Omanu. Póki co potrzebna mi będzie turystyczna... Czyli co? wysiadam na lotnisku w Maskacie i ....? od razu do okienka po zakup wizy, czy jakiś wniosek wizowy, czy co...?
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 28 Wrz 2017 18:08 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 695
Kilometry: 923 016
Krajów: 86 / 41.6%
Tu są jedynie 6 stron do przeczytania, co i jak. Nie wspomnę także strony Ministerstwa Omanu.
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 30 Wrz 2017 11:16 

Loty: 82
Kilometry: 203 467
Krajów: 17 / 8.2%
niebieski
jak wyglada sprawdzanie waznosci paszportu przy wizie na lotnisku?

syn ma wany paszport niespelna 5 miesiecy liczac date wylotu z Omanu (a na stronach jest informacja ze musi byc 6 miesiecy)

jeszcze nie kupilem biletu.....
 Profil Relacje PM off  

#110 PostWysłany: 30 Wrz 2017 11:36 

Loty: 12
Kilometry: 62 544
Krajów: 6 / 2.9%
niebieski
Przy kupowaniu mają gdzieś ważność.

Podczas sprawdzania w immigration robią niestety to dosć dokładnie i długo. Przynajmniej na trafiłem na takiego.

Pozdrawiam z lotniska w Muskacie :).

Zapraszam również na profil facebookowy: https://www.facebook.com/seetheworld89/
 Profil Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 30 Wrz 2017 13:56 

niebieski
albo udac glupa....ze sie nie wiedzialo zapomnialo o waznosci paszportu albo

....

zadzownie do ambasady w poniedzialek w Londynie moze tam wyrobie wizy
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 30 Wrz 2017 19:52 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
Krajów: 50 / 24.2%
złoty
@mega78 - skoro jeszcze nie masz biletów, to co za problem wyrobić nowy paszport? Zajmie to nie więcej niż miesiąc i problem będzie z głowy. Nie wiem po co się narażać na problemy.

#113 PostWysłany: 05 Paź 2017 09:44 

Loty: 155
Kilometry: 339 584
Krajów: 50 / 24.2%
Gośka T napisał(a):

Dopytam, być może głupio, ale chciałbym dobrze ogarnąć ten temat.

Pod wskazanym linkiem nie widzę aby wśród tych krajów była wymieniona Polska.

The countries benefiting from this type of visa are:
Portugal, Spain, France, Switzerland, Italy, Britain , Sweden, Greece, Austria , Ireland , Finland, Germany , Iceland, Belgium , Norway, The Netherlands , Denmark, South Korea ,Japan, Brunei Darussalam, Malaysia, New Zealand, USA, Canada, Australia, Singapore, Hong kong, Luxembourg, Vatican, Monaco, Andorra, San Marino.

Ewentualnie jak przylatuje do Dubaju na DWC, ale do Maskatu lecę z Abu Dhabi liniami Oman AIR na bilecie typu "Multiple Destinantions" w ramach którego po dwóch dniach od przylotu do Maskatu lecę do Doha, czy to też ma jakiś wpływ na otrzymanie darmowej wizy?

Ps. Co to za dwa standardowe pytania? Cel podróży i okres pobytu?
 Profil Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 10 Paź 2017 12:32 

niebieski
czy do wyrobienia wizy na lotnisku potrzeba miec zdjecia?
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 10 Paź 2017 12:49 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.7%
niebieski
pawbart napisał(a):

Pod wskazanym linkiem nie widzę aby wśród tych krajów była wymieniona Polska.

The countries benefiting from this type of visa are:
Portugal, Spain, France, Switzerland, Italy, Britain , Sweden, Greece, Austria , Ireland , Finland, Germany , Iceland, Belgium , Norway, The Netherlands , Denmark, South Korea ,Japan, Brunei Darussalam, Malaysia, New Zealand, USA, Canada, Australia, Singapore, Hong kong, Luxembourg, Vatican, Monaco, Andorra, San Marino.

Patrz pare postow wyzej, odpowiedz na to samo pytanie: viewtopic.php?f=1216&t=57882&p=989992#p984831

mega78 napisał(a):
czy do wyrobienia wizy na lotnisku potrzeba miec zdjecia?

Nie. Mozesz kupic online, zaoszczedzisz sobie kolejki na lotnisku. Wtedy drukujesz dokument A4 i dajesz z paszportem do kontroli, omijajac kolejke.
pawbart uważa post za pomocny.

#116 PostWysłany: 21 Paź 2017 17:32 

Czy ktos jechal z Dubaju do Omanu autobusem i moze potwierdzic, ze otrzyma bez problemu wize na przejsciu granicznym? Linki, ktore podane sa w tym watku sa juz nieaktualne. Na nowej oficjalnej stronie jest podane, ze obywatele Polscy musza ubiegac sie o platna e-wize.
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 21 Paź 2017 17:59 

niebieski
Ja w styczniu jechałem to nie było problemu. Odstać swoje w kolejce, zapłacić i załatwione.
 Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 21 Paź 2017 18:01 
Awatar użytkownika

niebieski
ja jechałem pod koniec marca i też bez problemu

#119 PostWysłany: 24 Paź 2017 17:22 

Loty: 6
Kilometry: 34 774
Krajów: 8 / 3.9%
Nie jest prawdą, że przekraczając granicę Omanu np. autokarem, będąc wcześniej w Dubaju i mając wbitą tamtejszą wizę, można tak po prostu wjechać na teren Omanu! Niestety trzeba wyskoczyć z 20 rijali, gotówką lub kartą i zakupić wizę turystyczną, 30-dniową. Aby ją otrzymać nie potrzeba ani zdjęć, czy jakiegokolwiek wniosku wizowego. Czytając przeróżne bzdurne informacje na ten temat zastanawiam się, skąd ludzie mają taką wiedzę!!! :o
Wjeżdżając do Omanu drogą powietrzną godną polecenia jest usługa Meet and greet. Można ją zamówić online a polega ona na tym, że po wyjściu z samolotu i dotarciu do lotniska w Omanie, czekać będzie na nas miły pan, który zajmie się wbiciem pieczątki, czyli wizy w nasz paszport, a my unikniemy kolejek i w klimatyzowanym pomieszczeniu będziemy delektować się kawą, herbatą czy daktylami. Ten sam miły człowiek zajmie się też naszymi bagażami i sprawnie wyprowadzi nas z lotniska. Usługa warta polecenia :)
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 24 Paź 2017 18:21 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 695
Kilometry: 923 016
Krajów: 86 / 41.6%
atusia napisał(a):
Wjeżdżając do Omanu drogą powietrzną godną polecenia jest usługa Meet and greet. Można ją zamówić online a polega ona na tym, że po wyjściu z samolotu i dotarciu do lotniska w Omanie, czekać będzie na nas miły pan, który zajmie się wbiciem pieczątki, czyli wizy w nasz paszport, a my unikniemy kolejek i w klimatyzowanym pomieszczeniu będziemy delektować się kawą, herbatą czy daktylami. Ten sam miły człowiek zajmie się też naszymi bagażami i sprawnie wyprowadzi nas z lotniska. Usługa warta polecenia :)

I to wszystko za niesamowitą cenę 15 riali, czyli 33 euro! ;D
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 262 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość