Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 28 Gru 2025 02:18 
Awatar użytkownika

Loty: 317
Kilometry: 539 805
Krajów: 56 / 27.1%
Jak w tytule szukam informacji o trekkingu w Langtang Valley. Chce zacząć od Melamchi przez jeziora w rejonie Gosainkund i dalej do Kanying Gompa szczyty Kanyin Ri, Tserko Ri i Yala Peak, zastanawiam się nad powrotem przez Ganja La, ale boję się, że warunki początkiem marca mogą być trudne. Ktoś Was szwendał się w tym rejonie w marcu? Za wszelkie informacje bardzo dziękuję, nie musi być konkretnie taka trasa jak sobie zaplanowałem, bo większość startuje Syabru Bensi, zależy mi na wszelkich informacjach o tym rejonie.
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 28 Gru 2025 13:45 

złoty
Przyłączam się do pytania - też jestem ciekawy doświadczeń z tego treku, z tym że interesuje mnie luty.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 28 Gru 2025 14:29 

niebieski
Chyba coraz popularniejsza trasa, bo też się zacząłem rozglądać za informacjami jakiś czas temu. Z tego co przeczytałem na forach druga połowa marca to jeszcze loteria odnośnie pogody. Może być już bardzo fajna, a może być wręcz przeciwnie. To by wskazywało, że luty i początek marca to jeszcze nie jest najbezpieczniejsze okno. Mnie zastanawia jak wygląda realnie sprawa z przewodnikiem. W internecie są sprzeczne informacje na ten temat, bo oficjalnie jest wymagany, ale są osoby, które twierdzą, że robiły trasę samodzielnie i nikt ich nie zawrócił.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 28 Gru 2025 14:45 
Awatar użytkownika

@podróznik23 nie trzeba przewodnika, tylko pozwolenie na wejście do parku kupione w Kathmandu, do tego my ruszamy z Melamchi tam nie ma żadnego checkpointu. Scam i straszenie w necie robią nepalscy przewodnicy. Do tego jeszcze dochodzą samonakręcający się podróżnicy.
 Profil Relacje PM off
podróżnik23 lubi ten post.

#5 PostWysłany: 28 Gru 2025 15:32 
Awatar użytkownika

złoty
a wystarczy poczytać moje posty z przed kilku lat gdzie polecam właśnie trek w langtagu, trasa fajna bo prowadzi wzdłuż doliny, więc cały czas powoli w górę, najpierw trochę trudniej, później łatwa ścieżka do samej wioski na 4k npm, na tserko ri można wejść i zejść w jeden dzień, na yala peak potrzebny nocleg więc najlepiej z kimś z wioski pójść, od drugiego dnia są cały czas ładne widoki, dobra infrastruktura po drodze, gorzej z dojazdem z Katmandu, bus tylko wcześnie rano i trwa to około 9,10 godzin, w marcu można spokojnie iść, chociaż pogody nikt nie zagwarantuje, sam byłem na początku października i była idealna pogoda, przewodnika żadnego nie potrzeba jak nie macie pojęcia to nie piszcie bzdur
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 28 Gru 2025 16:50 

niebieski
Jak już to bzdury pisze Rada Turystyki Nepalu albo Ty. Od marca 2023 roku ta instytucja oficjalnie nałożyła nakaz robienia tej trasy z przewodnikiem, a że pewnie w samym kraju nie zawsze (nigdy?) to nie jest przestrzegane to inna kwestia.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 28 Gru 2025 17:08 
Awatar użytkownika

złoty
byłeś kiedyś w Nepalu, bo bardzo wątpię a ja byłem ostatni raz w październiku, więc jak nie masz pojęcia o czym piszesz to daj spokój nie mąć innym, sprawa przewodnika była już omawiana na forum wiele razy i sprawa jest jasna i wyjaśniona, przewodnik jest zalecany ale nie obowiązkowy
 Profil Relacje PM off
Niedzwiedzik lubi ten post.
Niedzwiedzik uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 28 Gru 2025 17:14 
Awatar użytkownika

@podróżnik23:

Ważne są szczegóły:

https://www.immigration.gov.np/en/page/trekking-permit

2. Individual trekking in Restricted Areas is strictly forbidden. There should be minimum two trekkers.

Langtang nie jest "Restricted Area"

Jak już pisałem nadinterpretacja nepalskiego Gopala, czy innego Deepaka z Kathmandu, który chce jak najwięcej zarobić jest typowym scamem, a nakręcanie innych podróżników przez taki scam robi też robotę.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 28 Gru 2025 18:51 

złoty
Po co ta napinka i agresywna atmosfera? Aż tak boli udzielenie rzeczowej odpowiedzi spokojnym tonem?

Obowiązku przewodnickiego na najpopularniejszych trasach nie wymyślił sobie Dilip czy inny Kumar na jakimś blogu, ale Nepal Tourism Board, czyli oficjalna instytucja zajmująca się turystyką. Tu jest info na ich stronie: https://ntb.gov.np/en/plan-your-trip/be ... /tims-card
Jak to w Nepalu bywa, NTB jest pod bardzo dużym wpływem lobby przewodnickiego. Kasa misiu, kasa :D Jak to też w Nepalu bywa, na inne instytucje większy wpływ mogą mieć właściciele lodge'y, dla których obowiązek przewodnicki byłby zabójstwem dla biznesu. Największe znaczenie ma to, kto ma większy wpływ na instytucję kontrolującą checkposty w terenie. Szczęśliwie wygląda na to, że póki co hotelarze są silniejsi i obowiązek przewodnicki lobbowany przez NTB nie jest egzekwowany.

Ale nie zarzucajcie dezinformacji czy scamu komuś, kto pyta o aktualną sytuację, bo na stronie NTB dalej stoi jak byk ta informacja. Nepal to Nepal, to że ktoś napisał 2 lata temu "spoko, nie egzekwują", nie znaczy, że coś się w międzyczasie nie zmieniło.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 28 Gru 2025 23:47 
Awatar użytkownika

złoty
podróżnik23 napisał(a):
Jak już to bzdury pisze Rada Turystyki Nepalu albo Ty. Od marca 2023 roku ta instytucja oficjalnie nałożyła nakaz robienia tej trasy z przewodnikiem, a że pewnie w samym kraju nie zawsze (nigdy?) to nie jest przestrzegane to inna kwestia.

Na chwile obecną to jest rekomendacja. Na stronie jedno, a w praktyce drugie.Na samym pozwoleniu masz poniższą notatke (moj permit z 10.2025). Najwazniejsze jest ostatnie zdanie :

Załączniki:
Screenshot_20251229_104437_Samsung Notes.jpg
Screenshot_20251229_104437_Samsung Notes.jpg [ 85.66 KiB | Obejrzany 345 razy ]
3 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości