Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 86 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 23 Sty 2016 13:13 

Intchy napisał(a):
Podaję świeże informację :)
Pociąg z plac Espanya + kolejka linowa (Aeri) = cena 11,40e w jedną stronę
Pociąg z plac Espanya + szynowa (cramallera)= cena 10,80e w jedną stronę
bilety w dwie strony z niewielką zniżką.

kolejka z Montserrat do Sant Joan - około 6,5e (nie pamiętam)

Ja co prawda w kwietniu się dopiero wybieram, post bardzo przydatny. Ale jeszcze pytanko, pociąg + aeri i pociąg + cramallera to jeden bilet? I gdzie go można kupić?
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#62 PostWysłany: 24 Sty 2016 12:04 

Loty: 96
Kilometry: 101 069
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
@czlapka
Niestety to osobne bilety - szukalem, ale nie ma tak laczonych biletow. W obu przypadkach kupowalem je w automacie - i na.placu Espanya i w Monserrat.
Znalazlem bilet na Sant Joan - cena dokladnie 6,8e
 Profil Relacje PM off
czlapka lubi ten post.

#63 PostWysłany: 24 Sty 2016 12:30 

czlapka napisał(a):
Ale jeszcze pytanko, pociąg + aeri i pociąg + cramallera to jeden bilet? I gdzie go można kupić?

Wystarczy przeczytć dokładnie ten stosunkowo krótki temat, do tego będący skarbnicą wiedzy (np. posty 24 i 35 tego tematu), by się dowiedzieć, że na jednym bilecie się NIE DA - trzeba się zdecydować na jazdę w dwie strony Aeri lub Cramallera lub kupować oddzielnie
 PM off  

#64 PostWysłany: 24 Sty 2016 17:12 

Ależ czytałem cały ten temat, i różne były tu opinie. Zresztą źle zadałem pytanie. Chodziło mi o 2 bilety oddzielne właśnie: pierwszy pociąg+aeri oraz drugi Cramallera+pociąg.

Ale ok już wiem wszystko co wiedziałem, trochę się sam zamieszałem przy czytaniu po prostu
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 05 Cze 2016 17:45 

Skorzystałem niedawno z przejazdu autobusem na Montserrat i jest to jak dla mnie najlepsza i zdecydowanie najtańsza opcja na dotarcie na miejsce.
UWAGA: Autobus podjeżdża pod sam klasztor!
Tak więc w rezultacie przejazd w obie strony z Sants do Montserrat wychodzi jedyne 10E.
Bus odjeżdża z małego i dość niepozornego dworca autobusów dalekobieżnych północnej stronie dworca Sants. Powrót jest z parkingu dla autobusów. Uwaga: przejazdy są realizowane przez różnych przewoźników, więc nie patrzcie na malowanie boczne pojazdów! W moim przypadku w jedną stronę był to po prostu biały autobus a z powrotem oznaczony jako autobus miejski.

Co ciekawe, o ile w drodze do klasztoru autobusem jechała 20-osobowa chińska wycieczka, w drogę powrotną zabrałem się tylko ja z małżonką tak więc mieliśmy cały autobus na wyłączność :D
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#66 PostWysłany: 30 Lip 2016 00:46 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 49 469
Krajów: 17 / 7.9%
ktoś posiada więcej informacji na temat tego busa ?

#67 PostWysłany: 04 Wrz 2016 20:37 
Awatar użytkownika

Loty: 379
Kilometry: 834 287
Krajów: 78 / 36.5%
niebieski
Odświeżę temat, @Majestic może jakieś szczegóły co do tych autobusów na Montserrat. Cz rzeczywiście wjeżdżają na samą górę, jak często jeżdżą??? Może ktoś korzystał z tej opcji i potwierdzi :)

Image
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 07 Wrz 2016 23:27 

niebieski
Tu można sobie poczytać: http://www.montserrat-tourist-guide.com/en/transport/barcelona-to-montserrat-bus.html
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#69 PostWysłany: 08 Wrz 2016 08:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Autobus jest , ale czy on podjeżdża pod sam klasztor? Podają, że przystanek autobusowy końcowy jest na Plaza del Funicular. Gogle map nie bardzo lokalizuje to miejsce. Pokazuje tylko Funicular Aéreo De Montserrat. Co wy na to?

Image
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 08 Wrz 2016 09:35 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@mmaratonczyk
Przystanek końcowy jest przy klasztorze, na górze. Zadzwoniłem do Autocares Julia i tak mi potwierdzili.
mmaratonczyk lubi ten post.
mmaratonczyk uważa post za pomocny.

#71 PostWysłany: 08 Wrz 2016 09:44 

w sumie dobra alternatywa, dla kogoś kto wybiera się tylko w góry czy do klasztoru lub jechał już kolejką (sam przejazd kolejką to też jakaś tam atrakcja, choćby dla widoków)
 PM off  

#72 PostWysłany: 31 Paź 2016 22:05 
Awatar użytkownika

niebieski
Mogę potwierdzić , że najtańszym sposobem dostania się na Montserrat jest właśnie autobus firmy Autocars Julia, który odjeżdża z placu przy dworcu Sants. Bilet RT 10.20 € dla jednej osoby. Autobus odjeżdża o 9.15 z Sants, a powrót jest o 17.00 spod klasztoru. W obie strony jechaliśmy równą godzinę. Jest to fajne rozwiązanie tym bardziej że akurat na wysokości kolejki linowej była tak gęsta mgła że jadąc nią kompletnie by się nic nie widziało. Na samej górze już tej mgły nie było. Mozna więc różnie trafić . Generalnie bardzo fajne miejsce do pieszych wędrówek.
Autokary są oznakowane tzn białe z zielonymi wstawkami i napisem Julia.

Image
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 04 Lis 2016 15:37 

Na ich stronie nie widzę opcji kupienia biletu online. Czy bilety na te autobusy kupuje się u kierowcy? I jak z dostępnością miejsc, potrzebna wcześniejsza telefoniczna rezerwacja?
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 04 Lis 2016 16:11 
Awatar użytkownika

niebieski
Bilety kupuje się u kierowcy . Jechałem w zeszłą sobotę i było połowę autokaru, głównie starsze panie jadące tylko do klasztoru ?

Image
 Profil Relacje PM off
adler lubi ten post.
adler uważa post za pomocny.

#75 PostWysłany: 19 Lut 2017 23:54 

Loty: 36
Kilometry: 42 582
Krajów: 14 / 6.5%
Bardzo polecam, jak poprzednicy, wyprawę do Montserrat - niesamowite miejsce, przejazd kolejką linową też super sprawa. Ceny na pociąg i kolejkę takie jak wyżej, natomiast co do autobusu, gdyby ktoś się zastanawiał - bilet w jedną stronę kosztuję dokładnie połowę biletu RT, czyli 5,10eur. Wydaje mi się, że najfajniejszą opcją jest właśnie jazda w jedną stronę pociągiem i kolejką, a w drugą autobusem, który jedzie szybciutko, bo mniej więcej godzinkę. Razem taka wyprawa wychodzi 16,50eur/os.
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 13 Maj 2017 14:48 

Podpowiedzcie proszę czy jest szansa pospacerować z wózkiem (spacerówka) po szlakach, czy raczej sobie odpuścić? Gdzie ewentualnie można się wybrać?
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 14 Maj 2017 23:28 

Nie wiem czy akurat po szlakach, ale od klasztoru na samą górę jest szeroka droga, bodajże asfaltowa, wiec wjechać/zjechać da się z wózkiem.
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 14 Maj 2017 23:43 

Z wózkiem na szlaki? :shock: :shock: :shock: Byłem, jak to w górach ZERO SZANS

W pobliżu i samym klasztorze j/w
 PM off  

#79 PostWysłany: 12 Maj 2018 14:17 

Przymierzam się do zakupu biletu łączonego trans montserrat, znalazłam takie info:
Funicular de la Santa Cova will remain closed until further notice.

jeśli bilet chcecie kupić wcześniej online, żeby np rozłożyć wydatki jeszcze przed wyjazdem, to i tak musicie wymienić wydrukowany voucher na właściwy bilet w biurze informacji turystycznej na placu katalońskim (codziennie 8,30-20,30) lub na dworcu przy placu hiszpańskim`(codziennie 8-14).
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 07 Cze 2018 10:07 

to znowu ja :)
kilka słów po wyprawie: pociągi R5 w kierunku Manresa rozpoczynające swoją trasę na placu Hiszpańskim jeżdżą co godzinę już od 7:36 (w informacji turystycznej i na wielu stronach znajdziecie, że dopiero od 8:36, a warto już 1 h być wcześniej, bo oprócz nas były tylko dwa autokary turystów)
tak jak wspomniałam pociąg zaczyna trasę na placu Hiszpańskim więc na nim warto wsiąść, aby zająć sobie miejsce, dużo ludzi dojeżdża do pracy, więc na późniejszej stacji może być problem z wolnym miejscem, po około 40 minut z 65 m jazdy zostają już tylko turyści :)
jechałam cramallera, wysiedliśmy na Monistrol de Montserrat i maszynista z cramallery machał ręką, aby przejść na drugi peron i wsiąść do kolejki (wygląda jak pociąg ;) ) na całe przejście około 10 minut było, odjazd 8:48, na dziedzińcu byliśmy 9:10
tego dnia były chmury nisko i dodawało to uroku
do Czarnej Madonny raptem 5 minut kolejki, o tej porze luźno, na spokojnie wszystko można obejrzeć, dotknąć
Image

Image

Image

Image
na szlakku jak pisałam pustki

Image

weszliśmy na Santa Magdalena i Santa Joan, droga na Magdalenę troszkę trudniejsza, obuwie pełne raczej wymagane, 12 latka dała radę

Image

Image

wracaliśmy 12:15 i odpowiednio pociągiem na plac hiszpański o 12:41 zwróćcie uwagę, z którego peronu jest pociąg powrotny, w moim przypadku o tej godzinie był z tego samego peronu, na którym wysiedliśmy rano, na każdym peronie jest ekran z odjazdami pociągów i kierunkiem jazdy

zjechaliśmy funiculurem Sant Joan, który wcześniej miał przerwę techniczną, wycieczkę uważam za udaną i polecam każdemu
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 86 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości