Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 14 Lut 2017 08:29 

Szósta po Malediwach, Malcie, Marrakeszu, Tokio i Rio de Janeiro informacja o tym co i jak gdzie i kiedy. Czasami szukamy informacji zbiorczych i nie możemy znaleźć - dlatego ten post.

Tym razem misja z tych samobójczych - wakacje z teściową ;) Okres pierwszy tydzień lutego 2017.
Razem z żoną zabraliśmy naszych rodziców na wspólny wyjazd.

Trasa:
WMI - OPO
OPO - WMI

Zakwaterowania, komunikacja, waluta:

- Przyjazd z lotniska możliwy jest m.in metrem, linia fioletowa. Stacja naprzeciwko terminala.
-Jazda metrem odbywa się na zasadzie doładowania karty, którą możecie kupić w punkcie informacyjnym na lotnisku lub w stacji metra (koszt karty 0,6 euro, każdy z podróżnych musi mieć swoją kartę). Dojazd z lotniska do centrum Porto kosztuje 1,95 euro ,
- Waluta to euro, z tym nie ma problemu.
- Nie wymieniałem waluty na miejscu, albo płaciłem kartą walutową z kantoru walutowego alior albo wypłacałem gotówkę z bankomatu Multibanco - wszystko bezproblemowo, wypłata z bankomatu pobierała każdorazowo prowizję 10 zł z karty.
- Mieszkaliśmy w Porto w apartamentach Belas Artes Apartaments (do znalezienia na booking czy airbnb) - baaaardzo polecam, my mieliśmy apartament 3 pokojowy z łóżkami dla 5 osób. Co najważniejsze w zimie w Porto - było ogrzewanie. Duży salon i dobrze wyposażona kuchnia, o ile dobrze pamiętam to wychodziło około 62zł od osoby za dobę.
- Bliskość noclegu do ciekawych miejsc Porto powala - do sprawdzenia na google maps
- Porto można dostać produkty spożywcze w Marketach Pingo doce (ichniejsza Biedronka - ten sam właściciel) oraz Minipreco. Od apartamentu wspomnianego powyżej 2 minuty na nogach.
- Poruszanie się po mieście sugeruje pieszo, wszędzie blisko.

Bezpieczeństwo:
- co do zasady spokojnie i bezpiecznie przy czym na bardziej obleganych ulicach można spotkać policję patrolującą ulicę.

Zwiedzanie które polecamy to m.in:
- Dworzec kolejowy Sao Bento,
- Se Katedra
- Kościół Św. Franciszka - wstęp 4 euro
- Most Luisa de Pontesa
- Avenida Aliados
- Ribeira
- Winnice w Villa Nova de Gaia - wstęp w zależności od winnicy od 6 do 18 euro
- Księgarnia od Harrego Pottera ( wyleciała mi nazwa) - wstęp 8 euro

W ramach biletu kolejowego można wykupić bilet 1 dniowy (7 euro) i przesiadać się do woli i korzystać przez cały dzień z kolei.
My odwiedziliśmy trzy miejsca: Aveiro (miasto zwane portugalską Wenecją), Espinho (miejscowość nadmorska z ładną plażą) i Miramar (nadmorska miejscowość z plażą i piękną kapliczką usytuowaną na skałach - polecam zdjęcia z google). Jest tez bilet 3 dniowy za 15 Euro (wszystkie ceny od osoby) - wtedy można pojechać do Bragi czy Guimares.

Aveiro to mała miejscowość nadmorska z kilkoma kanałami (coś ala Wenecja). Miasto niewielkie, można zwiedzić praktycznie całe centrum w 3-4h. Płynęliśmy łódką po kanałach - mnie nie powaliło ale fajna forma zwiedzania miasta bez konieczności chodzenia (5euro - wytargowane).

Istnieje możliwość skorzystania z opcji autobusów (my korzystaliśmy z Rede Express) i tym sposobem zobaczyliśmy Fatimę)(2h jazdy z Porto).

Praktyczne wskazówki:
-W okresie zimowym w Porto bywa bardzo wietrznie a wieczorami bardzo chłodno i zawsze trzeba to uwzględniać w ubiorze.
- Jeśli chodzi o deszcz to w trakcie naszej wycieczki kilka razy padało, raczej krótko aczkolwiek intensywnie. Kurtka przeciwdeszczowa czy parasol obowiązkowo.
- Szukając miejsca noclegowego pamiętajcie o ogrzewaniu (w trakcie pierwszej wizyty w Porto, grzaliśmy temperaturę w pokoju suszarką do włosów).
- Najlepsze (w domyśle najtańsze pamiątki są w sklepikach po drugiej stronie ulicy od wejścia głównego do stacji Sao Bento (IMO).
- Polecam zwiedzać Ribeirę i most Luisa de Pontesa w ciągu dnia i wieczorem - zupełnie inne doznania.
- Osobiście byłem rozczarowany zwiedzaniem winnic, aczkolwiek myślę, że warto przekonać się samemu jak to wygląda.
- tzw zwiedzanie objazdowymi autobusami funkcjonuje w Porto dość dobrze. Język Polski posiada na pewno Blue Bus i o ile dobrze sprawdziłem Red bus.

Jakbyście mieli jakieś pytania to proszę o wiadomość prywatną. Jak sobie coś przypomnę jeszcze to dopiszę.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 14 Lut 2017 13:50 

niebieski
A ja zalecam zwiedzać Ribeirę tylko za dnia ze względów bezpieczeństwa. Podczas mojego pobytu grupki podejrzanych typów poniżej katedry Se zaczepiały turystów, domagając się kasy lub papierosów.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 15 Lut 2017 00:28 

niebieski
księgarnia nazywa się Lello dokładnie Livraria Lello a wstęp kosztuje 4 euro sprawdzone w ubiegłym tygodniu , dzieci do lat 6 za free
 Profil Relacje PM off
Scooby-doo lubi ten post.

#4 PostWysłany: 13 Lis 2017 16:18 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Krajów: 59 / 28.5%
Zbanowany
Od siebie dorzucam fotki z Aveiro. Fajne miasteczko na parę godzin. Ostatnia fotka to miejsce tradycyjnego pozyskiwania soli. Nie ma ochrony więc wychodzi taniej niż ta sama sól w sklepie z pamiątkami ;)

Image

Image

Image

A co do winnic w Porto - moim zdaniem zdecydowanie warto, fantastyczne miejsca!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości