Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 351 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18  Następna
Autor Wiadomość
#321 PostWysłany: 14 Lis 2025 02:45 

Szukałem wypożyczalni, w której wezmę auto bez depozytu/KK, z pełnym ubezpieczeniem, płatność gotówką. Moje warunki , na 5 pełnych dni w listopadzie 2025 spełnialy Samicar (200E) i OyamaCar (170E). Wybrałem OyamaCar i mogę polecić.

Samochód Dacia Sandero, przebieg 60tys. km, bez problemów sprawdził się na trasie Marrakesz - Merzouga i powrót (1200km).
Minimum formalności- odbiór i zwrot trwały może 5 minut.
Biuro mają: https://maps.app.goo.gl/au5oHwTyJzWK1fCz6 , natomiast samochód był zaparkowany w podziemnym parkingu z drugiej strony budynku (zwrot w tym samym miejscu).
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#322 PostWysłany: 16 Lis 2025 14:57 

Cześć,

ja mogę się podzielić moimi wrażeniami z wynajmu samochodu w SamiCar w Marrakeszu, w listopadzie 2025 - bardzo pozytywnymi. Samochód zamówiony i opłacony przez internet, w opcji odbiór samochodu w hotelu, zwrot na lotnisku. O umówionej godzinie rano dostałem wiadomość na Whatsapp, że agent czeka z samochodem na parkingu 200m od hotelu, z pinezką w Google Maps jak trafić (hotel w Medinie w Marrakeszu, nie było opcji dojechania pod sam hotel). Doszliśmy na miejsce, agent wyjechał z nami (na szczęście ;-) ) z Mediny i stanął przy drodze, gdzie podpisaliśmy dokumenty. Samochód Dacia Logan automat, nówka (15 km przebiegu ;-) ), zamiast Dacii Sandero.

Trasa do Merzougi i z powrotem bez problemu.

Dojeżdżając 5 dni później na lotnisko w Marrakeszu wysłałem informację, o której będę - w odpowiedzi dostałem pinezkę, gdzie dojechać. Tam czekał agent, który odebrał samochód i to tyle. Szczerze mówiąc nie potrafię sobie wyobrazić bardziej bezproblemowej obsługi.

Aaa, zapytałem jeszcze, czy mam myć samochód, bo był zakurzony - dostałem info, że mam się tym nie przejmować.

Pozdrawiam,

k0liber1
 Profil Relacje PM off  

#323 PostWysłany: 26 Lis 2025 11:18 
Awatar użytkownika

Loty: 781
Kilometry: 1 157 579
Krajów: 85 / 41.1%
HON fly4free
Albo ja nie potrafię znaleźć, albo nic o tym nie ma. Ktoś może pożyczał auto w AGA i jeździł nim po Saharze Zachodniej?
 Profil Relacje PM off  

#324 PostWysłany: 26 Lis 2025 11:51 

niebieski
Wypożyczonym w Marrakeszu (Samicar) autem dojechałem do Layounne na Saharze Zachodniej...
 Profil Relacje PM off
pabien lubi ten post.

#325 PostWysłany: 26 Lis 2025 15:32 

Loty: 200
Kilometry: 494 717
Krajów: 97 / 46.9%
złoty
-- 26 Lis 2025 14:57 --

@pabien autem, które wypożyczyłem w AGA bez problemu wjechałem do Sahary Zachodniej. Nie były potrzebne żadne dodatkowe permity. Jedyne co to na wjeździe do Laayoune / Al-Ujun chwilę (10-15 min.) zajmuje sprawdzenie paszportów.
Post, w którym opisywałem wynajem to #263. Jeśli dobrze pamiętam, to @kameander autem z tej samej firmy również zwiedzał SZ.

-- 26 Lis 2025 15:32 --

Jeszcze dodam info - jak będziesz jechał w stronę Sahary Zachodniej, to w okolicach pkt (https://maps.app.goo.gl/524qzzpcj8YMAkys6?g_st=ic) uważaj - przekroczenie prędkości (mam wrażenie, że dowolnej) kosztuje zakupem pamiątki za 150 MAD :P
 Profil Relacje PM off
pabien lubi ten post.

#326 PostWysłany: 26 Lis 2025 16:07 
Awatar użytkownika

złoty
@tetr1s, @pabien Tak właśnie. U mnie zupełnie bez przygód. Paliwo znacznie tańsze na południu - to pamiętam.
2 ludzi lubi ten post.

#327 PostWysłany: 26 Lis 2025 18:55 

niebieski
A czy w tej Saharze Zachodniej to jest coś ciekawego, poza samym faktem polityczno-geograficznym? ;)
 Profil Relacje PM off  

#328 PostWysłany: 26 Lis 2025 19:46 

złoty
@sanchopan zależy na czy Ci zależy. Jeśli spodziewasz, że zobaczysz super miasta i zabytki, to lepiej zaplanuj city break w Europie. Jeśli natura, dzikie wybrzeże i ciepła temperatura w europejskiej zimie spełni Twoje oczekiwania, to dobrze trafisz. Dodatkowo jeśli lubisz zgłębić lokalną kulturę i nie boisz się miejscowych, to SZ jest dla Ciebie. Afryka jest specyficznym kontynentem, do którego trzeba się przyzwyczaić i dojrzeć, aby ze zwiedzania jego czerpać radość.
 Profil Relacje PM off  

#329 PostWysłany: 30 Lis 2025 23:06 

złoty
@sanchopan jeśli wynajmiesz auto w AGA, to nie ma potrzeby wypłaty MAD z prowizją, bo gdzieś widziałem Twój komentarz, że posiadasz VI z PKO BP, a ona ma lepszy kurs niż Revolut (przynajmniej ja tak miałem w tym kraju).
Jeśli dalej nie wynająłeś samochodu, to cena na 7 dni na początku grudnia zaczyna się od ~320 PLN z kaucją zwrotną na poziomie 5,1k PLN, więc VI to spokojnie pokrywa.
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.
sanchopan uważa post za pomocny.

#330 PostWysłany: 30 Lis 2025 23:41 

niebieski
@tetr1s
A gdzie na to auto aktualnie patrzysz? :)
Tak, mam VI PKOBP - ale cały czas... nie wiem, czy wynająć auto czy nie. :roll:
Więc rozważam wszystkie ewentualności, będąc w rozterce. ;)

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 01 Gru 2025 10:31, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#331 PostWysłany: 01 Gru 2025 05:39 

złoty
@sanchopan Kayak przez aplikację mobilną. Odszukałem daty, które potrzebujesz (5-12.12) i oferty zaczynają się od 36 PLN za dzień i ~250 PLN za cały okres (pośrednik DiscoverCars).
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

#332 PostWysłany: 16 Gru 2025 23:50 

Uważajcie na wypożyczalnie MOVIS - lotnisko Marrakesz.
Wypożyczalnia wydała mi auto brudne oraz zaniedbane ale pracownik zapewniał że jak zwrócone będzie w takim samym stanie to nie będzie problemu. Zwróciłem w takim samym stanie i zostałem obciążony opłatą za sprzątanie..
 Profil Relacje PM off
tetr1s uważa post za pomocny.

#333 PostWysłany: 17 Gru 2025 00:13 

złoty
@forfiter735 w większości przypadków nie ma obowiązku oddawania czystego auta. Oczywiście nie może być brudne po dach na zewn. i w środku po off-road. Jeśli masz zrobione zdjęcia przy odbiorze oraz przy zdawaniu auta, to wysyłaj najpierw reklamację i każ im zwrócić pieniądze. Jeśli odrzucą, to od razu chargeback.
 Profil Relacje PM off  

#334 PostWysłany: 17 Gru 2025 00:14 

srebrny
Odnotowałeś stan auta w protokole odbioru? Co mówi w tej kwestii umowa najmu?
 Profil Relacje PM off  

#335 PostWysłany: 25 Sty 2026 11:50 

Potwierdzam pozytywne opinie na temat Samicar. Zamówiłem Dacie Logan automat, otrzymałem to co chciałem, wybrałem opcję z pełnym ubezpieczeniem. Przy odbiorze nie sprawdzali nawet żadnego protokołu ani czystości auta. Kontakt przez whatsap OK.
 Profil Relacje PM off  

#336 PostWysłany: 25 Sty 2026 17:21 

Agadir - Eripcar czy Aircar? ma ktoś jakieś doświadczenia?
 Profil Relacje PM off  

#337 PostWysłany: 05 Lut 2026 22:29 
Awatar użytkownika

Loty: 222
Kilometry: 326 966
Krajów: 42 / 20.3%
Jestem świeżo po wynajmie w Marakeszu przez Samicar. 7 dni w opcji premium, Dacia Sandero w podstawowej wersji - 226 euro. Wszystko super poza tym, że spóźnił nam się pół godziny samolot i było trochę nerwówy ze znalezieniem agenta na lotnisku, ale ostatecznie się odnalazł ;) Samo wypożyczenie - podstawowe formalności, zdjęcia dokumentów, gotówka do ręki. Zrobiliśmy zdjęcia uszkodzeń, bo auto było nieco poobijane, ale przy zwrocie agent niczego nie oglądał, wsiadł i pojechał. Pytałam o umycie, również nie było takiej potrzeby. Generalnie polecam.

Co do samej jazdy po Maroku - to tak jak wszyscy piszą, przede wszystkim jest mnóstwo kontroli prędkości. Dostałam jeden (tylko!) mandat, legalnie, z papierkiem - 150 dh za 89/80, więc bez dramatu. Dopiero pod koniec rozkminiliśmy system - panowie z suszarkami są pochowani po krzakach w różnych miejscach - a to w cywilnych samochodach, a to nieumundurowany osobnik siedzący na ziemi na wysepce, albo radiowóz z kamerą, ale gdzieś na poboczu. Zrobione zdjęcia wysyłają na telefon do patrolu, który stoi dalej - może to być nawet 10 km :shock: Takie kontrole są praktycznie co kilkanaście kilometrów - tam musisz się zatrzymać, i albo funkcjonariusz machnie, żeby jechać dalej, albo każe zjechać na pobocze i pokazuje zdjęcie, które dostał od kogoś, kto stał dużo wcześniej, nawet nie wiesz gdzie :) Na początku myśleliśmy że to fotomontaż i wyłudzenie, ale chyba jednak nie, tylko po prostu system wymuszający faktycznie jazdę zgodnie z przepisami. Warto też zatrzymywać się na każdym znaku STOP (!), bo to też kontrolują.

Miłe jest to, że jeżdżąc z dozwoloną prędkością, spalanie naszej Dacii wyniosło poniżej 5.0/100km, co przy cenie benzyny 12.0dh dało bardzo przyzwoite koszty paliwa - no ale kosztem czasu przejazdu. To co google maps pokazuje, rzadko kiedy jest faktycznie do osiągnięcia, a pokazuje tak mniej więcej 3h na odcinek 150 km :cry: Drogi (te główne) generalnie są w niezłym stanie, ale nawet na gładkim asfalcie potrafi nagle trafić się dziura zagrażająca zawieszeniu - więc cały czas trzeba być czujnym.

No i jazda po Marakeszu to jest w ogóle oddzielny temat, a wjazd do medyny - to już zdecydowanie tylko dla ludzi o silnych nerwach. Ja po przejechaniu 8km z lotniska na parking myślałam że dostanę zawału, a w najlepszym razie osiwieję. Jest grubo, tego nie da się opisać, a naiwnie myślałam, że dużo już widziałam :lol: Plus jest taki, że jak tam dałam radę, to dam już chyba wszędzie.
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.
tetr1s uważa post za pomocny.

#338 PostWysłany: 06 Lut 2026 05:37 
Awatar użytkownika

złoty
Roxanne napisał(a):
Dopiero pod koniec rozkminiliśmy system - panowie z suszarkami są pochowani po krzakach w różnych miejscach - a to w cywilnych samochodach, a to nieumundurowany osobnik siedzący na ziemi na wysepce, albo radiowóz z kamerą, ale gdzieś na poboczu

Najgorsze są kamery ukryte w tych kozach na drzewach. Także co trzeci bocian nie poluje na żaby, tylko na kierowców, zwłaszcza z Polski.
tetr1s lubi ten post.

#339 PostWysłany: 15 Lut 2026 19:14 

-- 15 Lut 2026 18:14 --

Witam,

Wynająłem auto w AutoUnion Agadir , a lokalnie to się nazywa Medusa Car.
50 euro za 3 dni , dostałem chiński Alsvin Changan z 20 tys. km przebiegu (nowy kosztuje 60 tys zł. w Maroku).
Jak zawsze , od 15 wypożyczeń w Europie nie brałem ubezpieczenia, , nawet w Neapolu czy na Sycylii.

Niestety przytrafiła mi się szkoda. Ktoś "puknął" w moje auto i zrobił niewielką wgniotkę w drzwiach tylnych pasażera. Niestety nie do stwierdzenia w jakim momencie, jaki monitoring może by ujął. Nie ma żadnego zadrapania od kamienia czy koloru auta. Typowa "wgniotka*.

Co ciekawe auto z tym przebiegiem mialo chyba z 10 takich uszkodzeń, co świadczy o tym, za szkodowość w Maroku jednak jest duża. No ale mądry Polak po szkodzie. ;-)

Z 1000 euro kaucji na Karcie Kredytowej zabrali mi 500 euro. Mam zdjęcia i protokoły przy pobraniu i zdaniu auta, rachunki i potwierdzenia płatności kartą. Wypożyczalnia lokalna stwierdziła, że mam się kontaktować z AutoUnion Casablanca. Szkoda na moje na jakieś 100 euro wyciskania blachy PDR. Miałem nawet pomysł aby pojeździć po lokalnych blacharzach, bo rzemieślników mają tu dobryxh, ale odpuściłem, bo zabrakło mi czasu, a skrupulatny pracownik wypożyczalni mógłby i tak coś wypatrzyć.

Są jakieś szansa na odwołanie się i odzyskanie części reszty? Po powrocie napisze pismo reklamacyjne dot. wysokości kwoty i brakiem zgody na jej wysokości. Mogę zrobić coś jeszcze?

Morał jest taki, że w Afryce warto brać ubezpieczenie, bo nawet jak Ty nie zrobisz szkody to Tobie zrobią i nie będziesz nawet wiedział kiedy.
 Profil Relacje PM off  

#340 PostWysłany: 15 Lut 2026 19:25 

złoty
@bleemek obawiam się, że Twoje odwołanie nic nie da :( Pewnie wycenili to na podstawie jakiegoś swojego regulaminu, a jeśli nawet nie, to załatwią rachunek na taką kwotę naprawy. Maroko to Afryka, więc tym bardziej ciężko będzie coś załatwić, ale w Europie moim zdaniem skończyłoby się tak samo.
Pytanie z jakiej karty kredytowej korzystasz? Może masz do niej w pakiecie ubezpieczenie wkładu własnego w wynajętym samochodzie i te pieniądze uda się odzyskać od ubezpieczyciela. Jeśli nie, to na przyszłość warto albo posiadać roczne ubezpieczenie albo wymień sobie kartę kredytową na taką z ubezpieczeniem (najtańsze opcje są od 300 PLN za rok bez spełnienia żadnych warunków). A z tego co piszesz, to widać, że wypożyczasz auto na wyjazdach.
 Profil Relacje PM off
bleemek lubi ten post.
bleemek uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 351 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość