Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 448 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 23  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Dortmund
#221 PostWysłany: 23 Sty 2014 23:04 
Awatar użytkownika

niebieski
lahcimmm2 napisał(a):
kolejka tez ?

Tak. Taki sam zakres jak bilet całodniowy.

wilczekosw napisał(a):
Niestety zakup przez internet mi nie wychodzi.. Daje już płatność kartą. Mogę wybrać VISA czy Master i tyle.. zero miejsca na wpisywanie danych karty;/ No nic będę musiał kupić u kierowcy.

Podepnij sobie kartę pod PayPala i zapłać PayPalem, bo z tym płaceniem kartą faktycznie coś spieprzone. Założenie konta PayPal to 3 minuty i potem płacisz właściwie normalnie jak kartą.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#222 PostWysłany: 04 Lut 2014 00:36 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 39 364
Krajów: 9 / 4.2%
Jak wygląda sprawa z dojazdem na lotnisko w tygodniu w godzinach roboczych? Z jakim kosztem się to wiąże? Czy cennik z poprzedniej strony jest aktualny?
 Profil Relacje PM off  

#223 PostWysłany: 04 Lut 2014 00:38 

Loty: 167
Kilometry: 174 841
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
http://efa.vrr.de Szukasz połączeń i na liście obok przesiadek, czasu przejazdu itp. masz taryfę. Klikasz i masz wszystkie ceny.
 Profil Relacje PM off  

#224 PostWysłany: 18 Lut 2014 12:26 

Loty: 6
Kilometry: 6 772
Krajów: 4 / 1.9%
Ja mam taki problem iż kierowca w autobusie powrotnym na lotnisko zarzucał mi, że bilet całodniowy kupiony przez internet już nie jest ważny... Rano był wg zaskoczony, że taki bilet istnieje... :D
Czy przejmować się tym? Ponieważ jutro znów lecę. Chce kupić również bilet 24h na jutrzejszy dzień przez internet i nie chciałbym mieć problemu, że mnie nie wpuści i będę musiał drugi raz płacić.
Miał ktoś taki problem?
Pozdrawiam

Początek przygód... ;) Nie ważne gdzie, lecz z kim:)
 Profil Relacje PM off  

#225 PostWysłany: 18 Lut 2014 12:36 
Awatar użytkownika

Zbanowany
niebieski
Ja podczas ostatniej kontroli uslyszalem ze moj bilet dla dwoch osob jest biletem dla jednej :-) , tak mu przynajmniej wyskakiwalo na jego urzadzeniu - bilet kupiony przez neta .

Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka

Ostatnio edytowany przez patrykdo, 18 Lut 2014 12:51, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#226 PostWysłany: 18 Lut 2014 12:42 

TagesTicket 5 Personen - Bilet jednodniowy dla 5 osób

Gesamtpreis: 18,50 EUR - Łączna cena: 18,50 euro

nic dodać, nic ująć (ale nie wiem co wybraliście i co kupowaliście), jak ja byłem latem kierowcy autobusów nie okazywali zdziwienia w ogóle, nawet zachęcali do wchodzenia z tym wydrukowanym biletem na kartce A-4 innymi drzwiami niż przednie

https://shop.tsvr.de/vrrshop.aspx
 PM off  

#227 PostWysłany: 18 Lut 2014 12:47 

Kupowałem dla 4;) I właśnie najpierw mi mówił, że to jest dla jednej osoby:D A potem, że jego data ważności już minęła:D Choć do końca dnia było 8h :D
Czyli po prostu się nie przejmować i kupować :)

Ps. Preisstufe A ?:)

Profil Relacje PM off  

#228 PostWysłany: 18 Lut 2014 12:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Widzę, że się pozmieniało. Niedawno jeszcze był jednoosobowy albo grupowy (do 5 osób), który i tak się już opłacało dla 3 osoby (dla strefy B już dla 2).

Bilety przez internet są ważne (sprzedawana są w końcu przez samego przewoźnika, a nie jakiegoś pośrednika) ale jak kupujesz przez neta to trzeba pilnować daty (to raczej oczywiste) ale i strefy którą wybieramy. Dortmund jest podzielony na dwie strefy i jedna z nich obejmuje Holzwickede, a druga nie. O to mogło chodzić kierowcy, jeśli oczywiście problem był w dojeździe z/na lotnisko autobusem 440.

edit: żeby nie mieszać to już nie kasuję, ale wszedłem w zakup biletów i już się chyba dla A nie wybiera strefy jednej (Dortmund A1 lub A2), tylko po prostu cały Dortmund. Także w tych okolicznościach nie wiem jaki problem miał kierowca.

Ostatnio edytowany przez kiew 18 Lut 2014 12:59, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#229 PostWysłany: 18 Lut 2014 12:55 

TAK A, wybierasz Dortmund
Problemem jest to, że zapewne bilet nie jest ważny 24-godziny,ale do 3-rano dnia następnego od dnia skasowania

Fahren Sie an einem Tag im Geltungsbereich der von Ihnen gewählten Preisstufe so oft Sie möchten - bis 3 Uhr morgens des Folgetages. Der Preis richtet sich nach der Anzahl der mitreisenden Personen. - Idź na dzień w ramach wybranego poziomu cen, jak często, jak chcesz - do 3 zegar rano następnego dnia.Cena zależy od liczby osób podróżujących.

Ja kupiłem, wydrukowałem i podróżowałem wybierając Dortmund 37/38 (innego wariantu nie widzę)
 PM off  

#230 PostWysłany: 18 Lut 2014 12:59 

Więc oki;) Wybieram A ;) Data mojego przylotu czyli jutro i wszystko powinno być ok;) Najwyżej Pana poproszę by mi to ładnie po angielsku wytłumaczył jeśli będzie jakiś problem. :D

Dziękuje za informacje:)

Profil Relacje PM off  

#231 PostWysłany: 29 Mar 2014 19:55 

Loty: 54
Kilometry: 59 518
Krajów: 18 / 8.4%
Zbanowany
Coś z serii dziś pytanie - dziś odpowiedź.
Jutro mam całodniową przesiadkę w Dortmundzie. Przeczytałem cały temat, ale...

1. Bardziej opłaca się kupić bilet całodniowy czy pojedyncze?
2. Ktoś coś wspominał o biletach 90min, można się na nim przesiadać i ile kosztuje?

Nie szprecham po niemiecku więc te ich strony www to dla mnie tablica Mendelejewa po grecku.

Potrzebny transport z/na lotnisko, po mieście na nogach.

Klikam "lubię" za pomoc także... Warto pomagać! :)

#232 PostWysłany: 17 Kwi 2014 15:41 
Awatar użytkownika

Loty: 398
Kilometry: 705 675
Krajów: 73 / 34.1%
niebieski
Pytanie, w jaki sposób z lotniska w Dortmundzie bądź z centrum Dortmundu dojechać najszybciej do Gelsenkirchen? Przylatuję w sobotę rano, o 15:30 gra BVB i ciekaw jestem czy dałbym radę skoczyć do Gelsenkirchen zwiedzić stadion Schalke jeszcze przed meczem BVB, orientuje się ktoś czy to realne? ;)

#233 PostWysłany: 17 Kwi 2014 16:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Realne, ale dowiedz się najpierw o terminy zwiedzania stadionu, bo inaczej zobaczysz tylko muzeum klubowe i popatrzysz na stadion przez okno z muzeum). Ja byłem na takim zwiedzaniu w piątek (mecz o 20:30) na godzinę 15 i był to jedyny termin na ten dzień.

Zakładam, że lecisz W6 z KTW lub GDN, więc jesteś chwilę przed 8 na lotnisku. Podróż Lotnisko-Stadion Schalke to ok. 2h zaś z powrotem czyli VeltinsArena -> SignalIdunaPark to 1,5h. Czyli masz łącznie 3,5h podróży. Czasu od przylotu do meczu (licząc do 15, żeby wejść na obiekt) masz 7h. Czyli teoretycznie zostaje Ci na czysto drugie 3,5h.

A jeśli chodzi o konkrety to musisz dojechać na dworzec kolejowy w Dortmundzie (lotniskowy shuttle, 440+U47, ewentualnie na stację kolejową i pociągiem, ale nie ma chyba nic bezpośredniego do Gelsenkirchen). Najbardziej opłacalna opcja 440+U47 bo wszystko na jednym bilecie obskoczysz, a korzyści czasowe małe lub żadne na lotniskowym busie, bo to co Cię najbardziej ograniczą to kolejka między Dortmundem albo Gelsenkirchen. Jeździ S-Bahn, S1 i S2 na tej trasie. Do tego jakieś regionalne pociągi. Z tego co pamiętam to na pewno RE3. W każdym razie sporo tego jest, więc coś się zawsze trafi. W Gelsenkirchen wsiadasz pod dworcem w tramwaj 302 i on Cię zawozi prosto pod stadion (stacja Veltins-Arena się nazywa). Powrót tak samo tylko z dworca U-Bahnem pod sam stadion, powinno już jeździć co kilka minut. Także lądując przed 8 jesteś w stanie być spokojnie o 10 pod stadionem. A żeby być na 15 pod stadionem BVB to musisz wyjść ze stadiony Schalke o 13 powiedzmy.

No i tradycyjnie to tutaj masz wyszukiwarkę połączeń: vrr.de
Przystanki które Cię interesują to:
- Dortmund, Airport
- Dortmund, Hbf
- Gelsenkirchen, Hbf
- Gelsenkirchen, VELTINS-Arena
- Dortmund, Stadion

Resztę Ci znajdzie wyszukiwarka. Tak naprawdę skupiłbym się tylko na sprawdzaniu odcinka - Dortmund, Hbf <--> Gelsenkirchen, Hbf, bo cała reszta jest znana:
- Lotnisko - Dworzec to 440+U47
- Dworzec Gelsenkirchen - Stadion Schalke to tramwaj 302
- Dworzec - Signal Iduna Park to przed i po meczu to U45.

Samo obejście stadionu trwa koło godziny i było po niemiecku. Także jak jest zwiedzanie o 10, 11 lub 12 to spokojnie powinieneś ogarnąć.
 Profil Relacje PM off  

#234 PostWysłany: 17 Kwi 2014 16:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Ok dzięki za info ;) w sumie pomyslałem o tym dopiero dziś więc pytam na szybko. Z terminarzu wygląda na to, że wejść jeszcze można o 10:45 zwiedzać stadion bo potem dopiero o 14:45 chyba kolejne wejście. Więc od wylądowania (+/- 8 rano) mam prawie 3 h na dotarcie na stadion Schalke. Pod stadionem BVB wolałbym być trochę wczesniej bo muszę odebrać jeszcze bilet ;)

ps. koszt dotarcia Dortmund-Gelsenkirchen to ile mniej więcej? Bo pewnie bilet całodniowy na Dortmund nie obejmie tego odcinka?

#235 PostWysłany: 17 Kwi 2014 16:50 
Awatar użytkownika

niebieski
10:45 wydaje się być idealną godziną, aby bez stresu dotrzeć na zwiedzanie, a potem na spokojnie wrócić i być długo przed meczem na obiekcie. A samo zwiedzanie stadionu Schalke polecam. Stadion z 2001 roku, a pomijając detal typu telewizorki kineskopowe zamiast płaskich LCD, to ciągle nowoczesnością bije nasze euro-stadiony na głowę.
 Profil Relacje PM off  

#236 PostWysłany: 17 Kwi 2014 16:57 
Awatar użytkownika

niebieski
http://tradition.schalke04.de/de/arena- ... -89--.html dobra to jeszcze pytanie żebym nie jechał za darmo, na dole jest info, że przy godzinach podanych kursywą brak już biletów. Jest godzina 10:45 normalnie napisana, a potem 11:00 z gwiazdką. To są 2 osobne wejścia? czy to jest jedna godzina wejścia (11:00) i o tej porze już się nie dostanę? Bo w sumie chyba jeszcze się nie spotkałem ze stadionem gdzie co 15 min wpuszczaliby nową grupę zwiedzających.

#237 PostWysłany: 17 Kwi 2014 17:05 
Awatar użytkownika

niebieski
Możliwe jest, że to po to aby tam zmieścić więcej ludzi, a nie robić zamieszania na cały dzień. Bo tam wszędzie gdzie się wchodzi to trzeba otwierać, bo wszystko pozamykane. Nie wiem. Napisz do nich, że chcesz zarezerwować miejsce na 10:45 (ja rezerwowałem mailowo i warto, bo jak sam widzisz ilość miejsc ograniczona) to w odpowiedzi dostaniesz info jakby coś było nie tak. Możliwe też, że jedno wejście jest z oprowadzaniem po angielsku, a drugie po niemiecku. Bo jak ja się pytałem to dostałem odpowiedź w stylu "niestety w tym terminie tylko po niemiecku", także niewykluczone, że są też wycieczki po angielsku.

A no i sprawdź sobie jak to z biletem, ja miałem całodniowy preisstufe B kupiony dla regionu "Dortmund Mitte/West". Na lotnisku w automacie takiego nie kupisz. Tam byś musiał kupować już preisstufe C, który jest dużo droższy. Tylko, że nie mam pewności, że coś się nie zmieniło jeśli chodzi o organizację komunikacji od roku jak byłem na Schalke.
 Profil Relacje PM off  

#238 PostWysłany: 17 Kwi 2014 22:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Bilet obejmujący Gelsenkirchen kosztuje 13 euro całodniowy. Do przeżycia. Rozumiem, że w związku z tym lepiej kupić go przez neta jeśli w automatach na lotnisku jest nieosiągalny?

#239 PostWysłany: 04 Maj 2014 17:27 
Awatar użytkownika

Loty: 130
Kilometry: 280 289
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
bylem ostatnio w Dortmundzie. kupilem bilet calodzienny (do 3 rano wazny) na strefe A dla dwoch osob co kosztowalo 9,50 euro. w tej cenie zwiedzisz cale miasto. co ciekawe, kupilem go u kierowcy w autobusie 440 (na lotnisku). kolejny bilet kupilem w automacie (taka sama cena) i trzeba pamietac o skasowaniu biletu przed wejsciem do metra (jeszcze na przystanku).
 Profil Relacje PM off  

#240 PostWysłany: 04 Maj 2014 18:12 

Bilet na strefę A można zakupić u kierowcy autobusu 440 Cena dokładnie taka sama jak w innych miejscach.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 448 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 23  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości