Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 172 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: RegioJet opinie
#141 PostWysłany: 10 Kwi 2026 01:19 

srebrny
abelincoln napisał(a):
Maciek737 napisał(a):
Regiojet w PL zaoferował produkt dużo poniżej standardu PKP.

Rozwiniesz?

jechalem raz Warszawa Krakow - niedzialajace gniazka, niedzialajace drzwi, gniazdka i brudna podloga zaraz po starcie.
no i mega stary wagon.
 Profil Relacje PM off  

Ostatnie dni wakacji na Cyprze ☀️🇨🇾 Loty i 3 noce w Pafos za 979 PLN 🏖️ Ostatnie dni wakacji na Cyprze ☀️🇨🇾 Loty i 3 noce w Pafos za 979 PLN 🏖️
Spędź wakacje nad Morzem Adriatyckim 🏖️ Zbiór lotów do Chorwacji od 164 PLN ☀️ Spędź wakacje nad Morzem Adriatyckim 🏖️ Zbiór lotów do Chorwacji od 164 PLN ☀️
#142 PostWysłany: 10 Kwi 2026 01:21 
Awatar użytkownika

Loty: 362
Kilometry: 483 133
Krajów: 62 / 29.0%
niebieski
@szpaczny

Czyli RegioJet nie ma w Polsce oddziału żadnego i do FVAT od RJ wymagany NIP EU?
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 10 Kwi 2026 01:36 

Loty: 186
Kilometry: 411 877
Krajów: 39 / 18.2%
srebrny
@Martinuss nie wiem czy regiojet ma placówke w Polsce - sprawdź sobie sam.|

Co ma NIP-EU do KSEF ?!!?!? dla podmiotu z innego kraju jak Polska ?!?!?!

Ale jeśli o faktury z KseF - sprawdz sobie czy Ci nie wpadła w systemie - gdzie podałem linka.

Jeśli maja placówke w PL - w dniu zakupu powinni wystawić Ci fakturke w Ksef

Masz fakture czy nie ? Czy szukasz problemu, którego nie ma ?

Proponuje lekko google ogarnąć :

Od 1 kwietnia 2026 r. obowiązek wystawiania faktur w Krajowym Systemie e-Faktur (KSeF) obejmuje niemal wszystkich przedsiębiorców, w tym czynnych podatników VAT, podatników zwolnionych z VAT oraz podmioty prowadzące JDG, spółki i jednostki samorządu terytorialnego. System jest obowiązkowy dla polskich firm, a faktury ustrukturyzowane są automatycznie po nadaniu numeru.
KSeF
KSeF
+4
Kto musi wystawiać faktury w KSeF od 1 kwietnia 2026 r.?
Wszyscy czynni podatnicy VAT: Posiadający siedzibę lub stałe miejsce prowadzenia działalności w Polsce.
Podatnicy zwolnieni z VAT: Podmioty prowadzące działalność gospodarczą, które nie są zarejestrowane jako czynni płatnicy VAT.
Jednoosobowe Działalności Gospodarcze (JDG), spółki, fundacje, wspólnoty mieszkaniowe: Wszyscy prowadzący działalność gospodarczą.
Biznes.gov
Biznes.gov
+3
Kluczowe szczegóły:
Wcześniejszy termin dla dużych firm: Podmioty, których obrót przekroczył 200 mln zł w 2024 roku, mają obowiązek stosowania KSeF już od 1 lutego 2026 r..
Co z zagranicą? KSeF dotyczy głównie transakcji krajowych (B2B, B2G).
Limit 10 tys. zł: Jeśli w danym miesiącu przekroczysz ten limit sprzedaży, masz obowiązek przejść na KSeF.
Biznes.gov
Biznes.gov
+3

Dodatkowo dorzuce Ci informacje - jeśli z googlami cięzko u CIebie
PS: wczoraj pierwszy raz wystawialem fakture do Ksef, jako sprzedawca dla USA - i google mi powiedzialo jak to zrobic :)

Podmiot zagraniczny ma obowiązek wystawiania faktur w Krajowym Systemie e-Faktur (KSeF) od 1 lutego 2026 r., jeśli spełnia łącznie następujące warunki:
Posiada polski NIP.
Posiada stałe miejsce prowadzenia działalności (SMPD) w Polsce.
To SMPD jest zaangażowane w konkretną dostawę towarów lub świadczenie usług, których dotyczy faktura.
mBank
mBank
+2
Kluczowe zasady dla podmiotów zagranicznych w KSeF:
Brak SMPD = brak obowiązku: Jeśli zagraniczna firma nie posiada stałego miejsca prowadzenia działalności w Polsce, nie podlega obowiązkowi wystawiania faktur w KSeF, nawet jeśli ma polski NIP (np. do celów VAT w imporcie).
Faktury od kontrahentów z zagranicy: Jeśli polski podatnik kupuje usługę/towar od firmy zagranicznej, która nie ma SMPD w Polsce, taka faktura nie musi trafiać do KSeF.
Transakcje B2B: Obowiązek dotyczy transakcji między przedsiębiorcami (B2B).
Dostęp dla zagranicznych kontrahentów: Ponieważ kontrahent zagraniczny nie posiada polskiego NIP (w rozumieniu logowania się do systemu), sprzedawca musi przekazać mu fakturę w inny uzgodniony sposób (np. PDF, mail)
 Profil Relacje PM off
tamtam lubi ten post.

Temat postu: RegioJet opinie
#144 PostWysłany: 13 Kwi 2026 22:34 
Awatar użytkownika

Loty: 362
Kilometry: 483 133
Krajów: 62 / 29.0%
niebieski
@szpaczny

Coś taki zdenerwowany?

Jednak może być chyba problem z zaksięgowaniem tej “faktury” od niech.

Otrzymałem PDF z nagłówkiem “dokument podatkowy”

“RegioJet a.s”
NIP: PL5263593773
REGON: 28333187
nam. Svobody 17, 602 00 Brno

Jest niby stawka VAT 8% Polska

Więc mamy tutaj zagraniczny podmiot z nadanym Polskim NIP i REGON więc powinno być w KSeF a nie jest na dodatek to co otrzymałem nie jest nawet pełnoprawną fakturą
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 15 Kwi 2026 16:21 
Awatar użytkownika

Loty: 48
Kilometry: 47 050
Krajów: 13 / 6.1%
niebieski
Ciekawy artykuł na temat konkurencji w Pl
https://www.nakolei.pl/allrail-staje-w- ... -regiojet/
 Profil Relacje PM off  

#146 PostWysłany: 15 Kwi 2026 21:46 

srebrny
Od kilkudziesięciu lat (właściwie od 1945 r.), niezależnie od tego, kto jest u koryta, jeden cel jednoczy wszystkich - jak uwalić i nie dopuszczać tych niedobrych prywaciarzy i tłumić wszelką konkurencję, choćby to były "publiczne" Przewozy Regionalne. Długo by można opowiadać różne historie - o gromadzeniu lokomotyw w PKP Cargo, o odstawianiu ich na bocznicy w Skarżysku, o kłodach pod nogi niemieckich operatorów jeżdżàcych na zlecenie VBB i inne; cel był zawsze ten sam. O ile jednak w ustroju słusznie minionym było tu uzasadniony, o tyle teraz jest to absurdalne. No więc o co chodzi? Wychodzi mi, że o synekury.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#147 PostWysłany: 15 Kwi 2026 22:08 
Awatar użytkownika

srebrny
Ciężko jest wbić się na nasz rynek przewozowy ale tanie linie lotnicze pokazały, że się da przy odpowiednim zarządzaniu i spełnianiu oczekiwań klientów. Po pierwsze startujemy, kiedy jest największe zapotrzebowanie, tj. W sezonie letnim, a nie jesienią kiedy mniej się podróżuje. Po drugie zaczynamy od jednej najbardziej dochodowe trasy aby przyzwyczaić klienta. Po trzecie, obenie polski klient jest bardziej wymagający i cena nie jest najważniejsza. Intercity ma naprawdę większość fajnego taboru, więc oferowanie mniej komfortowego taboru było zdane na porażkę. Mam nadzieję, że jednak Leo lepiej zaplanował swoją ekspansję.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#148 PostWysłany: 15 Kwi 2026 22:36 
Awatar użytkownika

niebieski
obibok napisał(a):
Od kilkudziesięciu lat (właściwie od 1945 r.), niezależnie od tego, kto jest u koryta, jeden cel jednoczy wszystkich - jak uwalić i nie dopuszczać tych niedobrych prywaciarzy i tłumić wszelką konkurencję, choćby to były "publiczne" Przewozy Regionalne. Długo by można opowiadać różne historie - o gromadzeniu lokomotyw w PKP Cargo, o odstawianiu ich na bocznicy w Skarżysku, o kłodach pod nogi niemieckich operatorów jeżdżàcych na zlecenie VBB i inne; cel był zawsze ten sam. O ile jednak w ustroju słusznie minionym było tu uzasadniony, o tyle teraz jest to absurdalne. No więc o co chodzi? Wychodzi mi, że o synekury.
O lokomotywach i złych zwiącholach to raczej narracja pana Wojewódki - etatowego spekulanta akcjami, który nie był zainteresowany pozyskiwaniem pracy przewozowej i alokacji zasobów tylko walką z personelem. Nie tędy droga.
 Profil Relacje PM off  

#149 PostWysłany: 15 Kwi 2026 23:00 

srebrny
obibok napisał(a):

a co to ma do rzeczy do Regiojet-a ? Regio Jet dostal dostep do swietnych, bardzo dochodwych tras o bardzo wysokim popycie tj. Krakowa - Warszawa - Trojmiasto i moim zdaniem to wrecz epicko schrzanil.
 Profil Relacje PM off
h3rlitz lubi ten post.

#150 PostWysłany: 17 Kwi 2026 14:25 

srebrny
michcioj napisał(a):
a co to ma do rzeczy do Regiojet-a ? Regio Jet dostal dostep do swietnych, bardzo dochodwych tras o bardzo wysokim popycie tj. Krakowa - Warszawa - Trojmiasto i moim zdaniem to wrecz epicko schrzanil.

Owszem. Wiedzieli w co wchodzą.

Maciek737 napisał(a):
O lokomotywach i złych zwiącholach to raczej narracja pana Wojewódki - etatowego spekulanta akcjami, który nie był zainteresowany pozyskiwaniem pracy przewozowej i alokacji zasobów tylko walką z personelem. Nie tędy droga.

W tej branży jeden lepszy od drugiego. Ale tak było. Mój Boże, te protesty związkowców, gdy lokomotywy przekazywano przewoźnikom faktycznie ich używającym, przy czym Cargo wciąż miało prawo ingerować w ich obiegi. "Zatrzymać wyprzedaż majątku narodowego!" - normalnie rzeczywistość alternatywna. Ale oni oczywiście dobrze wiedzieli, co mówią.
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 20 Kwi 2026 10:58 

srebrny
szok, RJ oddal moje 8 PLN za niewykorzystany bilet.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#152 PostWysłany: 22 Kwi 2026 23:01 

niebieski
Kupiłem bilet za voucher (za odwołany pociąg) plus była dopłatą.. Czy zwracając bilet mogę całość ceny zwrócić na konto bankowe ?
 Profil Relacje PM off  

#153 PostWysłany: 22 Kwi 2026 23:07 

srebrny
mocno watpie bo to chocby nawet nie zgodne z ustawa, ale sprobowac mozesz jak Ci sie nudzi :)
 Profil Relacje PM off  

#154 PostWysłany: 23 Kwi 2026 06:50 
Awatar użytkownika

platynowy
michcioj napisał(a):
szok, RJ oddal moje 8 PLN za niewykorzystany bilet.

Brawo dla RJ :D . W PKP-Intercity zwracają gdy bilet kosztuje >32PLN
odszkodowanie-za-opoznienie-pkp-intercity,135,183271
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#155 PostWysłany: 23 Kwi 2026 07:18 

Loty: 330
Kilometry: 342 292
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Niekoniecznie masz rację. W PKP zwracają, jeśli odszkodowanie wynosi minimum 16 zł. Nawet jest fragment z Twojego linka:
Niemniej, jednak nie jest ono wypłacane, gdy jego wartość dla jednej osoby jest mniejsza niż 16,00 zł.
Miałem bilety droższe, niż 32 zł, a odszkodowania nie dostałem. Nawet złotówki. Wychodzi, że bilet musi kosztować grube kilkadziesiąt złotych.
 Profil Relacje PM off  

#156 PostWysłany: 23 Kwi 2026 12:19 

srebrny
Mylicie dwie kompletnie różne rzeczy.Odszkodowanie za opóźniony pociąg, a zwrot za odwołany pociąg to chyba dwie różne rzeczy…Ciężko by było gdyby RJ nie oddał pieniędzy za odwołany pociąg/niewykorzystany bilet.
 Profil Relacje PM off  

#157 PostWysłany: 23 Kwi 2026 14:19 

Loty: 724
Kilometry: 938 929
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
Gdyby z automatu nie oddali to "zalał" by ich chargeback z tytułu niewykonania usługi plus kara z UOKIK :idea:
 Profil Relacje PM off  

#158 PostWysłany: 23 Kwi 2026 18:31 

srebrny
Biko napisał(a):
Gdyby z automatu nie oddali to "zalał" by ich chargeback z tytułu niewykonania usługi plus kara z UOKIK :idea:

Bo ja wiem czy odrazu charge back? Zwrot był za anulowany bilet przeze mnie, i pewnie gdzieś w regulaminie jest zapis ze kasa wraca na konto użytkownika a dopiero potem jest zwracana na kartę która płaciłeś po wyraźnej prośbie.
 Profil Relacje PM off
Yaneck lubi ten post.
Yaneck uważa post za pomocny.

#159 PostWysłany: 24 Kwi 2026 12:47 

srebrny
To za anulowany przez Ciebie IC by sobie pobrało haracz. Ech, ten RJ to był krótki powiew normalności. Pojeździłem sobie klasą biznes (ogromny przedział, nie jak ta klitka w EIP, gdzie się ledwo bagaż mieści) i nie tylko nie wydałem na to ani grosza, ale jeszcze zwrócili dużo więcej, niż pierwotnie wpłaciłem. Wszystko z rekompensat za opóźnione i odwołane pociągi. A w IC regulamin składa się głównie z zapisów, czego mi nie wolno.
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#160 PostWysłany: 24 Kwi 2026 14:06 

srebrny
obibok napisał(a):
Ech, ten RJ to był krótki powiew normalności.

stare sklady, spoznione pociagi, odwolane poszczegolne wagony bo tak, brudna podloga, nie dzialajace drzwi, nie dzialajace gniazdka.

i wiele innych takich jak slabe warunki pracy, nieoplacone skladki, "pan prezes" o przerosnietym ego.

osobiscie inaczej pojmuje normalnosc.
 Profil Relacje PM off
Nvjc lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 172 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości