Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 238 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12
Autor Wiadomość
#221 PostWysłany: 02 Cze 2026 17:44 
Awatar użytkownika

złoty
Właściwie tylko się dołączę do powyższych. Nie robić Limy na początku + cześć Cuzco wymienić na (1a) Ollantaytambo lub (1b) Titicakę z Cuzco albo (2) do Nazki nie robić wycieczki, tylko normalnie pojechać busem OW, następnie tak samo do Arequipy i potem tak samo do Cuzco. A lot z Cuzco przesunąć o (wariant 2) dzień - na Limę - lub (wariant 1) dwa dni - na Limę i wycieczkę do Nazki - wcześniej.

Wariant 2 zmniejsza ryzyko ewentualnych problemów z wysokością w Cuzco, acz ta nie każdemu doskwiera.

Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN
Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN
#222 PostWysłany: 03 Cze 2026 10:12 

Loty: 59
Kilometry: 151 609
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
Plan nieco zmieniony:
Dzień 1: przylot 1:20 drzemka i Lima
Dzień 2: Lima
Dzień 2: Nazca z Limy (jednodniowa wycieczka)
Dzień 3: przelot do Cusco
Dzień 4: Cusco
Dzień 5: Cusco
Dzień 6: przejazd busem do Ollantaytambo
Dzień 7: Machu Picchu
Dzień 8: Ollantaytambo
Dzień 9: powrót busem do Cusco
Dzień 10: przelot z Cusco -> Lima -> dom (niestety bilety na samolot już kupione, w Limie mamy prawie 5 godzin od lądowania do wylotu)
 Profil Relacje PM off  

#223 PostWysłany: 03 Cze 2026 11:22 

Loty: 180
Kilometry: 410 657
Krajów: 45 / 21.0%
srebrny
Jesli sie dogadasz z lokalnym operatorem wycieczek, mozesz zrobic swieta doline z cusco i na koniec dnia zostac w ollantamtambo.
 Profil Relacje PM off
bim-bam uważa post za pomocny.

#224 PostWysłany: 03 Cze 2026 11:28 
Awatar użytkownika

złoty
a jeśli wyjazd z Ollo do Machu Picchu będzie wczesnym rankiem to powrót tego samego dnia do Cusco bez noclegu w Ollo, z Cusco polecam wycieczkę do rainbow mountain,
ogólnie jak na 10 dni to trochę słabe planowanie, trzeba było Lima Arequipa lot, tam 2 dni (kanion colca), potem lot Arequipa Cusco i powrót do Limy.
 Profil Relacje PM off  

#225 PostWysłany: 03 Cze 2026 13:57 

niebieski
Z Ollo (tam mamy nocleg) nie ma wycieczek do rainbow mountain?
 Profil Relacje PM off  

#226 PostWysłany: 03 Cze 2026 16:17 
Awatar użytkownika

złoty
raczej nie, to mała dziura z jednym obiektem do odwiedzenia i właściwie stacja przesiadkowa z Cusco do mp, jak się wraca z mp popołudniowym pociągiem to busy czekają żeby zawieść do Cusco. rainbow mountain są w drugą stronę z Cusco niż droga do Ollo a i tak wyjeżdża się bardzo wcześnie rano, żeby spokojnie wejść na te 5k npm.
 Profil Relacje PM off  

#227 PostWysłany: 03 Cze 2026 16:30 

Loty: 168
Kilometry: 361 697
Krajów: 35 / 16.4%
platynowy
Palcoyo polecam. Mniejsze podejścia, dużo mniej ludzi i piękne widoki.
Jak to nie jest na 1 bilecie to trochę ryzykownie, ja bym Limę dał na koniec.
Cytuj:
przelot z Cusco -> Lima -> dom
 Profil Relacje PM off  

#228 PostWysłany: 03 Cze 2026 17:58 
Awatar użytkownika

złoty
z tym powrotem to faktycznie może być różnie, większość lata bez problemu ale sam miałem odwołany lot z Cusco do Limy linią sky dzień przed powrotem do domu, ostatecznie udało mi się zmienić lot do Limy na wieczorny, krótki nocleg koło lotniska i rano powrót do domu, ale trochę nerwów czy się uda wylecieć było.
 Profil Relacje PM off
Fafikdog lubi ten post.

#229 PostWysłany: 15 Cze 2026 14:55 

niebieski
We wstępnym planie wyjazdu wypadaja mi koło 1 listopada góry tęczowe, ewentualnie Palccoyo. Czy jest sens tam nie w ogóle jechać, ktoś z Was był? Przejrzałem różne fora, reddit, ai no i mam sprzeczne info. Podobno ryzyko śniegu spore, większe jescze ryzyko burz? I pogoda raczej lepsza na Palccoyo (choć wysokość podobna). Ktoś z Was był w tym terminie mniej więcej, czy w ogóle to rozważać? Wiem że będzie bardzo zimno, pytanie o realne ryzyko deszczu, śniegu, burz itp
 Profil Relacje PM off  

#230 PostWysłany: 15 Cze 2026 15:10 

niebieski
kostek966 napisał(a):
z tym powrotem to faktycznie może być różnie, większość lata bez problemu ale sam miałem odwołany lot z Cusco do Limy linią sky dzień przed powrotem do domu, ostatecznie udało mi się zmienić lot do Limy na wieczorny, krótki nocleg koło lotniska i rano powrót do domu, ale trochę nerwów czy się uda wylecieć było.

Na jakich zasadach zmieniałeś?
 Profil Relacje PM off  

#231 PostWysłany: 16 Cze 2026 01:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Harvi napisał(a):
We wstępnym planie wyjazdu wypadaja mi koło 1 listopada góry tęczowe, ewentualnie Palccoyo. Czy jest sens tam nie w ogóle jechać, ktoś z Was był? Przejrzałem różne fora, reddit, ai no i mam sprzeczne info. Podobno ryzyko śniegu spore, większe jescze ryzyko burz? I pogoda raczej lepsza na Palccoyo (choć wysokość podobna). Ktoś z Was był w tym terminie mniej więcej, czy w ogóle to rozważać? Wiem że będzie bardzo zimno, pytanie o realne ryzyko deszczu, śniegu, burz itp

Byłem na jednym i drugim w listopadzie 2024, deszczu ani śniegu nie trafiłem, chociaż to oczywiście mały wyznacznik. Ogólnie pogoda raczej porównywalna, natomiast polecam zdecydowanie Palccoyo ze względu na o wieeele mniejszą ilość ludzi, tęczowa góra gorzej niż Krupówki w sezonie - patrz niżej, natomiast na Palccoyo były 2 wycieczki włącznie z tą z którą byłem, czyli jakieś 20 osób na całą górę... Kolory podobne (bez słońca jak na zdjęciu poniżej wyglądały słabo, ale momentami wychodziło).

Tęczowa
Image
Palcoyo
Image
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Harvi uważa post za pomocny.

#232 PostWysłany: 16 Cze 2026 07:47 

niebieski
@Mareckipl
Dzięki wielkie! Wygląda ok, loteria z pogodą ale na Palcoyo przynajmniej z tego co się orientuje idzie się szybciej. W listopadzie Machu Picchu pogodowo też w miarę ok, ogólnie były jakieś miejsca które odradzasz ze względu na zbyt duży deszcz?
 Profil Relacje PM off  

#233 PostWysłany: 16 Cze 2026 09:28 
Awatar użytkownika

niebieski
@Harvi Ja jestem ze szkoły tych co nawet jak pada to zaciskają zęby, biorą kurtkę i idą i tak ;) Nie studiowałem jakoś szczególnie lokalnych klimatów, ale na etapie planowania nie rezygnowałbym z niczego, bardziej doliczył po prostu dzień zapasu w Cusco na wypadek pogody i dostosowywał się na miejscu w zależności od krótkoterminowych prognoz. Jak będzie źle to organizowane wycieczki i tak będą odwoływać jeżeli planujesz z takowych korzystać. Problem jest tylko z Machu Picchu bo to trzeba rezerwować z wyprzedzeniem, ale na to nie ma już rady.
 Profil Relacje PM off
Harvi lubi ten post.

#234 PostWysłany: 17 Cze 2026 00:30 

niebieski
@Mareckipl
No właśnie z Cuzco zastanawiam się na start nad ucieczką do Ollantaytambo, bo nie będziemy mieli żadnej aklimatyzacji a Cuzco jest wysoko.
Może doradzisz albo ktoś z Was czytających ten wątek - jak ograć Ollantaytambo i okolice.

[...]
1 dzień - przylot do Cuzco rano, od razu wyjazd do Ollantaytambo; noc1 Ollantaytambo
2 dzień - tutaj jako zapas fajnie byłoby zwiedzać okolicę Ollantaytambo, ale z tego co widzę w necie więcej o wiele wycieczek jest z Cuzco. Znajdę coś na miejscu pewnie w jakimś biurze, ale czy w normalnej cenie? Ewentualnie realne jest dogadanie się na jakieś normalne pieniadze na drivera żeby zawiózł np do Salineras de Maras, Moray i co tam w okolicy? ; noc2 Ollantaytambo
3 dzień - waham się nad tym drogim pociągiem do Aguas Calientes, 69$ pokazuje mi o 6.20 tylko obawiam się, że złapie jakieś opóźnienie, więc pewnie bilet do Machu Picchu na 10, trochę za późno.

Z kolei tego 2 dnia ciężko będzie dostać się pewnie do Aguas Calientes jeśli chcę brać jakąś pełną wycieczkę po okolicy Ollantaytambo. Tego 3dnia rano jakoś sobie zagospodarować (o ile jest co zwiedzać?), jechać spać do Aguas Calientes i potem 4go dnia rano start z Aguas Calientes Machu Picchu? Trochę się mi to wydłuża, a wyjazd krótki. W tej opcji to pewnie lepiej łapać bus trzeciego dnia z rana z Ollantaytambo do Hydroelectrica i iść pieszo. 15 usd taki bus z tego co widzę? Czyli 54$ w kieszeni.

może ktoś z Was robił podobny plan i coś podpowie, dzięki.
Dodam, że potem chcemy jechać już do Cusco i stamtąd zrobić Palccoyo plus Laguna Humantay jeśli czas i pogoda pozwolą.
 Profil Relacje PM off  

#235 PostWysłany: 17 Cze 2026 06:15 
Awatar użytkownika

platynowy
Co do kierowcy, to mogę polecić Marco:
https://taxisencusco.com/
2 lata temu zrobiłem z nim kilka wypadów z Cuzco + 2 transfery lotniskowe, wszystko za rozsądne pieniądze w porównaniu do wypożyczenia auta. Nie sądzę, by problemem było dla niego odebranie Was z innej miejscowości. Jest punktualny i bardzo sympatyczny. Jedyne, co może być dla niektórych wadą to to, że mówi tylko po hiszpańsku.
 Profil Relacje PM off
Harvi lubi ten post.

#236 PostWysłany: 17 Cze 2026 12:42 
Awatar użytkownika

srebrny
Harvi napisał(a):

byłem z grupo koło 10 stycznia, ja chyba i tak bym nie poszedł na rainbow bo byłem zmęczony po 2 dniach treku na MP, ale prognoza była tragiczna, temp koło 0 i silne wiatry i nie pamiętam, chyba deszcz czy śnieg. Ale to jeden dzień, sprawdź sobie historyczne prognozy, pewnie gdzieś są dostępne, i będziesz więcej wiedział
 Profil Relacje PM off
Harvi lubi ten post.

#237 PostWysłany: 17 Cze 2026 15:09 
Awatar użytkownika

złoty
byłem w listopadzie na rainbow mountain i pogoda była super, ogólnie w Cusco byłem 5 dni i cały czas pogoda była świetna,
a jak już piszę w tym temacie to myślę, że warto zapłacić za pociąg, sama jazda i widoki super, dzisiaj takie ceny w $ to jest śmiech w stosunku do tego co było kilka czy kilkanaście lat temu, jeszcze ważniejszy wydaje mi się zaoszczedzony czas, też jechałem wcześnie rano z Ollo do AC, spokojnie zdążyłem na swoją godzinę w MP mimo, że wchodziłem pieszo, na górze byliśmy ok półtorej godziny dłużej niż planowaliśmy, bo były chmury i nic nie było widać, a i tak zdążyliśmy na popołudniowy pociąg powrotny, który się zepsuł po drodze i czekaliśmy na następny, do Ollo dotarliśmy wieczorem ale wszystkie busy czekały i zabierały ludzi do Cusco, więc cała wyprawa z Cusco do Ollo, następnego dnia mp i powrót zajęła 2 dni, startowaliśmy z pod "dworca" busów w Cusco, ale podszedł do nas gość i zaproponował jazdę do Ollo atutem więc się zabraliśmy, czekał chyba specjalnie przy dworcu żeby kogoś zabrać.
co do aklimatyzacji w Cusco, byłem 2 razy. pierwszy bezproblemowy, bo przylot z Arequipy, drugi prosto z dżungli i hotel mieliśmy w górnej części Cusco, pierwszego dnia trochę szumiało w głowie, potem już ok.
 Profil Relacje PM off
Harvi lubi ten post.

#238 PostWysłany: 18 Cze 2026 18:14 

Harvi napisał(a):
Ewentualnie realne jest dogadanie się na jakieś normalne pieniadze na drivera żeby zawiózł np do Salineras de Maras, Moray i co tam w okolicy? ; noc2 Ollantaytambo

Z Ollantaytambo jeżdżą busy do Urubamba. Można dojechać do miejscowości Media Luna i stamtąd zrobić trekking do Salineras (2,5 km).
Ja tak robiłem, tyle że w drugą stronę.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 238 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość