Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 55 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Perhentian
#41 PostWysłany: 21 Lis 2015 14:26 
Awatar użytkownika

Loty: 7
Kilometry: 27 489
Krajów: 5 / 2.3%
Hej może komuś się przyda cennik water taxi na wyspach
Ceny z LongBeach Perhentian Kecil - Lipiec 2015

Załączniki:
watertaxi-perhentian-kecil-july2015.jpg
watertaxi-perhentian-kecil-july2015.jpg [ 70.3 KiB | Obejrzany 3223 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Ostatnie dni wakacji na Cyprze ☀️🇨🇾 Loty i 3 noce w Pafos za 979 PLN 🏖️ Ostatnie dni wakacji na Cyprze ☀️🇨🇾 Loty i 3 noce w Pafos za 979 PLN 🏖️
Spędź wakacje nad Morzem Adriatyckim 🏖️ Zbiór lotów do Chorwacji od 164 PLN ☀️ Spędź wakacje nad Morzem Adriatyckim 🏖️ Zbiór lotów do Chorwacji od 164 PLN ☀️
#42 PostWysłany: 22 Sty 2016 10:27 

Przeczytałem wątek i wydaje mi się że wszystko wiem, ale wolę się upewnić, bo w marcu lecimy z 1,5-rocznym dzieckiem... ;)

Będziemy potrzebowali dostać się z Singapuru na Perhentiany. Początkowo myślałem o autobusie, ale 10 godzin jazdy to może być dla dziecka trochę sporo (wystarczy już że jeden odcinek lotu do Malezji tyle będzie trwał).
Sprawdziłem że z Johor Bahru jest samolot do Kota Bahru, który na miejscu jest o 12:30.

Jak rozumiem, z lotniska w Kota Bahru do Kuala Besut można się dostać jakimś vanem (15RM/os, jedzie 40 min?) lub autobusem na dworzec w centrum (1,80RM/os), a potem autobusem o godz. 14:00 do Kuala Besut (6RM/os, 1:40). Taxi na razie pomijam.

To by oznaczało że tuż przed godz 16:00 jesteśmy w Kuala Besut. Pytanie czy zdążymy na łódkę, czy będziemy musieli szukać noclegu w Kuala Besut i płynąć dopiero rano. W razie potrzeby da się znaleźć w Kuala Besut jakiś w miarę normalny nocleg?
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 17 Lut 2016 12:11 

wydaje mi sie,ze optymalnym dla ciebie bedzie bezposredni nocny pociag sypialny.Jada chyba 3 dziennie.Zaczynaja jazde w Singapurze,stacja jest w Woodlands,kolo przejscia granicznego do Malezji/JohorBahru.bilet w Singu i Malezji ma ta sama cene=100,ALE! w Singu - 100Sing$,w Malezji - 100Malezja$;1S$=3M$ - teraz wiesz gdzie zabukowac bilet(w JB!).stacja koncowa jest w KotaBahru,skad bierzesz taxi do przystani Besut,mozesz wysiasc kilka stacji wczesniej(popatrz na mape) ale tam trudniej o taxi.przerabialem to i polecam.Wyzej opisany pociag nie jedzie przez KL!Stacja JB jest zaraz kolo przejscia granicznego z Singu.
Alternatywa jest lot do KotaBahru: AirAsia,FireFly i MH wchodza w gre.
Nie musisz spac w Besut,lodki czekaja na klientow;jesli chcesz to zatrzymaj sie na noc w KotaBahru,zaliczysz ciekawa stolice stanu gdzie panuja muzulmanie.W JB masz LegoLand z aquaparkiem,hellokitty park i angrybirds park,junior ma zapewnione rozrywki na tydzien.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 17 Lut 2016 23:50 

Dzięki za podpowiedź o pociągu. Poszukam jakiegoś linka w internecie, żeby sprawdzić co i jak i o której... ;)

Choć ostatecznie nie wiem czy plan podróży nie będzie inny i z Singapuru nie polecimy najpierw do Georgetown lub na Langkawi, a potem przez Cameron Highlands nie będzie się przemieszczać lądem w stronę Perhentianów. Chyba decydować będziemy na miejscu w zależności od kondycji naszej i juniora. :)
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 18 Lut 2016 20:49 

My również z 1,5 - rocznym dzieckiem za kilka miesięcy będziemy podróżować z Singapuru na Perhentiany. Wybraliśmy przejazd do Johor Bahru, stamtąd przelot Firefly do Kota Bharu, taxi do Kuala Besut i motorówka na Perhentiany. Całość rozbita na 3 dni i 2 noclegi.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 18 Lut 2016 23:24 

srebrny
Spokojnie zdążycie.

#47 PostWysłany: 24 Lut 2016 11:13 
Awatar użytkownika

Loty: 19
Kilometry: 43 164
Krajów: 10 / 4.7%
Ja mam pytanie odnośnie powrotu z Kuala Besut do KL. Czy odjeżdża stamtąd jakiś nocny autobus?
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 25 Lut 2016 23:19 

Loty: 68
Kilometry: 187 030
Krajów: 33 / 15.4%
Ja jechałem z Singapuru do Kotha Bharu autobusem w nocy. Autobus pełen miejscowych z małymi dziećmi. W autobusie klimatyzacja działała tak mocno, iż myslałem w koszulke z krótkim rękawkiem, że to moja ostatnia noc w życiu:) Z tyłu autobusu parę miejsc rozkładanych. Kierowca wysadził nas w nocy w Jerteh gdzie czekał już w środku nocy Pan w Taxi, dowiózł nas do Kuala Besut. Tam od 5 nad ranem otwierają się bary i można spokojnie czekać na poranna łódź.
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 28 Lut 2016 21:18 
Awatar użytkownika

Loty: 147
Kilometry: 272 825
Krajów: 36 / 16.8%
Które miejsce na wyspa polecacie na nurkowanie z brzegu? Czytałem, że w zatoczce obok Perhentian Island Resorts jest niezłe miejsce jest.
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 29 Lut 2016 21:41 

Loty: 127
Kilometry: 271 716
Krajów: 25 / 11.7%
Vito1988 napisał(a):
Ja mam pytanie odnośnie powrotu z Kuala Besut do KL. Czy odjeżdża stamtąd jakiś nocny autobus?

Tak. O 10 wieczorem odjeżdżają i to z aż 3 różnych firm. W KL byliśmy ok. 5 rano. Koszt 45 RM.
Załącznik:
20160214_185411.jpg
20160214_185411.jpg [ 153.56 KiB | Obejrzany 2375 razy ]

Ostatnio edytowany przez jacekwoj16, 01 Mar 2016 20:36, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Vito1988 uważa post za pomocny.

#51 PostWysłany: 01 Mar 2016 09:38 

lukasz0207 napisał(a):
Które miejsce na wyspa polecacie na nurkowanie z brzegu? Czytałem, że w zatoczce obok Perhentian Island Resorts jest niezłe miejsce jest.

Potwierdzam w ubiegłym roku snorklowaliśmy przy Perhentian Island Resorts. Bardzo płytka zatoczka, rafa blisko brzegu, mnóstwo kolorowych rybek, w tym błazenki. Na końcu zatoczki przy skałach po prawej stronie trafiliśmy nawet na małe rekinki. Po lewej stronie zatoki, bliżej mola, w odległoścji ok. 50-100 m od brzegu jest tzw. Turtle point, gdzie można natrafić na żółwie.
 Profil Relacje PM off
lukasz0207 uważa post za pomocny.

#52 PostWysłany: 01 Mar 2016 09:57 

niebieski
up2u napisał(a):
wydaje mi sie,ze optymalnym dla ciebie bedzie bezposredni nocny pociag sypialny.Jada chyba 3 dziennie.Zaczynaja jazde w Singapurze,stacja jest w Woodlands,kolo przejscia granicznego do Malezji/JohorBahru.bilet w Singu i Malezji ma ta sama cene=100,ALE! w Singu - 100Sing$,w Malezji - 100Malezja$;1S$=3M$ - teraz wiesz gdzie zabukowac bilet(w JB!).stacja koncowa jest w KotaBahru,skad bierzesz taxi do przystani Besut,mozesz wysiasc kilka stacji wczesniej(popatrz na mape) ale tam trudniej o taxi.przerabialem to i polecam.Wyzej opisany pociag nie jedzie przez KL!Stacja JB jest zaraz kolo przejscia granicznego z Singu.
Alternatywa jest lot do KotaBahru: AirAsia,FireFly i MH wchodza w gre.
Nie musisz spac w Besut,lodki czekaja na klientow;jesli chcesz to zatrzymaj sie na noc w KotaBahru,zaliczysz ciekawa stolice stanu gdzie panuja muzulmanie.W JB masz LegoLand z aquaparkiem,hellokitty park i angrybirds park,junior ma zapewnione rozrywki na tydzien.

Jechałem takim pociągiem parę lat temu tylko w przeciwnej relacji - Kuala Besut-Singapur. 13 godzin opóźnienia.
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 18 Maj 2016 06:50 

Właśnie wróciłem z Perhentianów (maj 2016) i ceny przejazdów wyglądały tak:
taxi Kota Bharu centrum - Kuala Besut 70 RM, zbite z 80 RM
opłata za wstęp na teren parku morskiego 5 RM
łódka Kuala Besut - Perhentian Besar 70 RM return
snorkeling z łodzi na Perhentianach (najpopularniejsze trasy) 35-50 RM
taxi Kuala Besut - lotnisko Kota Bharu 70 RM, zbite z 75 RM
 Profil Relacje PM off
MaciekM lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#54 PostWysłany: 18 Sie 2016 11:11 

czy komuś ostatecznie udało się dojechać z lotniska do Kuala Besut Jetty czymś innym niż taxi za ok. 70 RM?

bo zakładam, że w drugą stronę w opcji speedboat o 8 rano, samolot o 12:30 o innym transporcie niż taxi mogę tylko pomarzyć

przy liczbie pasażerów równej 1 trochę to bije po kieszeni...
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 18 Sie 2016 11:38 

niebieski
Jechałem taxi (80RM za 4os). Ale wcześniej ogarniałem temat i była jakaś opcja. Trzeba było dotrzeć autobusem z lotniska do centrum Kota Bharu. I potem jechał jakiś bus do Kuala Besut. Z lotniska raczej nic bezpośredniego do przystani nie było.

Tutaj nawet coś opisują:
http://wikitravel.org/en/Kuala_Besut
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 55 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość