Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Lista obszarów zagrożonych , aktualizowana co piątek
https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/N ... e_neu.html
English https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/N ... cationFile

informacja odnośnie darmowych testów (dzięki @manyaky)

antygen Berlin: https://schnelltestberlin.de/
niemcy-covid,1467,154246?start=1640#p1496415

- Berlin: Coronatest.de: niemcy-covid,1467,154246?start=1520#p1491322
- NRW: Novida-test.de: niemcy-covid,1467,154246?start=1500#p1488748
- Berlin: 100test.de: niemcy-covid,1467,154246?start=1500#p1489257

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1830 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 92  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Niemcy covid
#761 PostWysłany: 20 Mar 2021 13:01 

Loty: 68
Kilometry: 193 556
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
Wydaje mi się, że dla osób będących w tranzycie w dalszym ciągu nic się nie zmieniło.

Potwierdza to polskie MSZ:

https://www.gov.pl/web/niemcy/od-21-mar ... kiem-testu

NIE musisz mieć testu przed wjazdem z Polski do Niemiec, jeżeli:

-przewozisz zawodowo ludzi, towary lub dobra i jesteś w Polsce lub Niemczech mniej niż 72h (w Meklemburgii-Pomorzu Przednim przepisy landowe wymagają jednak testu również od kierowców zawodowych);
-przejeżdżasz przez Niemcy w tranzycie (bez zbędnych postojów)
-przejeżdżałaś/-eś wcześniej przez Polskę w tranzycie (bez zbędnych postojów)
-jesteś zwolniona/-y na podstawie decyzji właściwych władz lokalnych (np. urzędu ds. zdrowia).
 Profil Relacje PM off  

Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊 Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊
Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎 Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎
#762 PostWysłany: 20 Mar 2021 13:06 

złoty
samaki9 napisał(a):
@Chupacabra - wg. mnie punkt 3 w Twoim poście zwalnia mnie z wykonywania testów.
Oczywiście jeśli test antygenowy jest akceptowalny to nie ma problemu i dla swietego spokoju mogę go zrobić.

Jeśli przewozisz zawodowo towar, dobra lub osoby...

https://www.bundesgesundheitsministerium.de/fileadmin/Dateien/3_Downloads/C/Coronavirus/FAQs_Reise/Polnisch_FAQ_Test-Quarantaene.pdf
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#763 PostWysłany: 20 Mar 2021 15:31 

Zbanowany
Nie same Niemcy są problemem
dwa dni temu wracałem z DXB do HAM i nie ma możliwości aby wsiąść na pokład Emirates bez testu PCR nie-starszego niż 48 godzin i zameldowania na portalu 'einreiseanmeldung.de' jeśli nie masz biletu dalej z tego samego lotniska a masz na przykład samochód na parkingu w HAM.

Pokazanie testu przy check-in - sprawdzają jakie laboratorium wykonało test i czy test jest w okienku 48 godzin przed odlotem - nieważne ze np. Polska może wymagać do 72 godzin testu,
po schowaniu kartek testów Pani przy checki-in znowu poprosiła ze chce widzieć testy.
Kolejne sprawdzenie testu PCR przy wejściu do gate /schowałem dokumenty/ i cholera 2m dalej przy skanowaniu kart pokładowych znowu proszą o pokazanie testu PCR i einreiseanmeldung
tutaj się zbuntowałem bo miałem już dość tego wyciągania papierów 20min trwała rozmowa z pracownikami gate - rezultat mamy mieć testy i einreiseanmeldung bo mamy 'stopover' w HAM czyli wychodzimy poza lotnisko. Wiem ' możecie udowadniać swoje racje ale samolot możne polecieć bez was, czy warto ryzykować ?

Po przylocie na HAM przy odprawie paszportowej podając polski paszport mimo tego pada pytanie o test PCR i o 'einreiseanmeldung' odpowiadam ze jestem w tranzycie do Polski samochodem z lotniska a test robię po przyjedzie do Polski bo tak można w Polsce ' przepuszcza mnie przez granice, zona z kolei machnęła papierami testu i einreiseanmeldung ' nie chciał ich nawet oglądać.

Oni dokładnie wiedza ze nie wsiądziesz na pokład samolotu bez tych papierów wiec maja to gdzieś już w HAM czy sprawdzać czy nie sprawdzać. Linia robi to za nich bo w razie czego musieliby zabrać pasażera na swój koszt z powrotem.

Co do testów to NIKT w UAE czy DE nie sprawdza tego czy to jest prawdziwa kartka która im pokazujesz a na komputerach w hotelach jest pełno PDF'ow z 'wzorami' testów gości hotelowych bo ich nie kasują z systemu po wydrukowaniu swojego testu.
Na pokladzie nie przestrzegano zbyt noszenia maseczek ani obsługa zbytnio nie zwracała na to uwagi.

Osobiście uważam ze każdy wsiadający do samolotu lub przekraczający lądowa granice powinien mieć zrobiony realny test w okienku 48 godzin i powtórny test na miejscu po 6-7 dniach. Testy powinny być darmowe jak w Norwegii .

Ostatnio edytowany przez Abcn, 20 Mar 2021 15:46, edytowano w sumie 1 raz
Pisownia
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#764 PostWysłany: 20 Mar 2021 15:46 

Loty: 4
Kilometry: 17 154
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
To centrum testowe na granicy w Słubicach od kiedy ma zacząć działac? Jakieś ceny są już gdzies podane?
edit.
https://slubice.naszemiasto.pl/testy-na ... 15-8192343

Ostatnio edytowany przez samaki9, 20 Mar 2021 16:48, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#765 PostWysłany: 20 Mar 2021 16:08 

niebieski
Poprawcie mnie jeśli się mylę. Zakładając, że Lufthansa / Wizzair przed checkinem nie będzie wymagała testu, to mogę bez testu:
1. Przyleciec z Tirany do Niemiec, aby
2. Opuścić lotnisko korzystając z opcji tranzytu bez testu - pociągiem pojechać z Berlina/Frankfurtu do Kustrien-Kietz lub Frankfurt nad Odrą
3. Przejść granicę pieszo , a potem wsiąść w pociąg już po polskiej stronie? Piszę o opcji z przejściem pieszym granicy a nie bezpośrednim pociagiem Berlin - Polska ze względu na to, ze jadąc pociągiem też się wpada w kwarantannę.

Zagrożenia potencjalne dwa - to o czym wspominałem czyli wymogi linii lotniczych oraz ew mutacje które mogą zablokować loty z Albanii.

I analogicznie, właściwie mógłbym mając w ręku bilet lotniczy pojechać nawet autem do Berlina żeby polecieć dalej do Tirany, prawda? Oczywiście zakładam, że wszystko będę miał udokumentowane biletami itp.
 Profil Relacje PM off  

#766 PostWysłany: 20 Mar 2021 19:52 
Awatar użytkownika

Loty: 27
Kilometry: 45 291
Krajów: 10 / 4.7%
Zbanowany
niebieski
samaki9 napisał(a):
To centrum testowe na granicy w Słubicach od kiedy ma zacząć działac? Jakieś ceny są już gdzies podane?
edit.
https://slubice.naszemiasto.pl/testy-na ... 15-8192343

Właśnie godzinę temu przekroczyłem granicę w Słubicach w drodze do Włoch drogą lądową. Kontroli żadnych Póki co. A to centrum testowe nie wiem jak ma od jutra działać. Póki co jakieś dwie obskurne budki stały i dwóch Panów coś tam majstrowało :D
 Profil Relacje PM off
DMW lubi ten post.
samaki9 uważa post za pomocny.

#767 PostWysłany: 20 Mar 2021 20:06 

srebrny
Mają kosztować nie więcej niż 10€
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#768 PostWysłany: 20 Mar 2021 21:44 
Awatar użytkownika

srebrny
Czy nie było tutaj wczoraj tego newsa, czy stacji niedyspozycji przeoczyłem? ;)

Polska stała się dla Niemiec "krajem wysokiego ryzyka".

Jak informuje Polsat News, chodzi o ryzyko rozprzestrzeniania się koronawirusa. Decyzję podjął w piątek berliński Instytut Ochrony Zdrowia im. Roberta Kocha.
 Profil Relacje PM off  

#769 PostWysłany: 20 Mar 2021 21:47 

Loty: 816
Kilometry: 1 452 160
Krajów: 86 / 40.2%
srebrny
Ostatnie 30 postów o tym jest, nie pij już
2 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#770 PostWysłany: 20 Mar 2021 21:49 
Awatar użytkownika

srebrny
A spoko ;) to wykasować proszę i sorry za niedyspozycję ;)
 Profil Relacje PM off
pabien lubi ten post.

#771 PostWysłany: 20 Mar 2021 23:54 
Awatar użytkownika

Loty: 27
Kilometry: 45 291
Krajów: 10 / 4.7%
Zbanowany
niebieski
Można jechać "w ciemno" do Niemiec. Jeśli ktoś zapomni zasad to je otrzyma SMSem ;) takowy dzisiaj dostałem. Od 1 marca takie SMSy wysyłają
 Profil Relacje PM off  

#772 PostWysłany: 21 Mar 2021 02:36 
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 521 456
Krajów: 64 / 29.9%
srebrny
jacek96 napisał(a):
Mają kosztować nie więcej niż 10€
Nie czasem 10 dla pracowników niemieckich, 20 dla reszty?

#773 PostWysłany: 21 Mar 2021 02:50 
Awatar użytkownika

Loty: 287
Kilometry: 658 291
Krajów: 29 / 13.6%
platynowy
Pracownicy transgraniczni, posiadający niemieckie ubezpieczenie zdrowotne, wykonają testy w kierunku COVID-19 za darmo. Osoby, które takiego ubezpieczenia nie mają, będą musiały zapłacić za test (na razie mówi się o kwotach: 100 zł/ 20 euro)
https://gs24.pl/testy-na-granicy-z-niem ... 5-15500300

#774 PostWysłany: 21 Mar 2021 09:56 
Awatar użytkownika

Artykuł nie mówi o tym, czy te bezpłatne testy są tylko dla ubezpieczonych pracowników transgranicznych z Brandenburgi, czy też z pozostałych landów. Po za tym na granicy robią tylko testy antygenowe, a wiele krajów związkowych (w tym mój - Dolna Saksonia) wymaga testów PCR.
Mam też przeczucie, że w przyszły piątek (26.03) RKI ogłosi Polske strefą wariantu wirusa.
 Profil Relacje PM off  

#775 PostWysłany: 21 Mar 2021 14:45 
Awatar użytkownika

Loty: 193
Kilometry: 598 465
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
kas01 napisał(a):
Po za tym na granicy robią tylko testy antygenowe, a wiele krajów związkowych (w tym mój - Dolna Saksonia) wymaga testów PCR.

Jest gdzieś jakaś lista z rodzajem testów wymaganych przez landy?
Niby będziemy jechać jutro tylko tranzytem na lotnisko ale wolę nie ryzykować i mieć test. Na gov.pl podają, że mogą też być szybkie testy antygenowe - czy do Brandenburgii one wystarczą?

#776 PostWysłany: 21 Mar 2021 17:17 

Loty: 8
Kilometry: 7 833
Krajów: 7 / 3.3%
Olencjaaa napisał(a):
kas01 napisał(a):
Po za tym na granicy robią tylko testy antygenowe, a wiele krajów związkowych (w tym mój - Dolna Saksonia) wymaga testów PCR.

Jest gdzieś jakaś lista z rodzajem testów wymaganych przez landy?
Niby będziemy jechać jutro tylko tranzytem na lotnisko ale wolę nie ryzykować i mieć test. Na gov.pl podają, że mogą też być szybkie testy antygenowe - czy do Brandenburgii one wystarczą?

Test nie jest wymagany do tranzytu to jak może ktoś Ci podać akceptowany test? Jeśli jedziesz tranzytem to nie wypełniasz formularza dla przyjeżdżających i w razie jakiejkolwiek kontroli egzekwujesz swoje prawa. Najlepiej mieć screen shot z przepisów dotyczących Brandenburgii albo pokazać na stronie
 Profil Relacje PM off  

#777 PostWysłany: 21 Mar 2021 17:21 

srebrny
@Olencjaaa
Tak, test antygenowy jest akceptowany. Nie sugeruj się pseudomądrościami jednopostowców, jesli chcesz na 100% wylecieć.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
Olencjaaa uważa post za pomocny.

#778 PostWysłany: 21 Mar 2021 17:47 

jacek96 napisał(a):
@Olencjaaa
Tak, test antygenowy jest akceptowany. Nie sugeruj się pseudomądrościami jednopostowców, jesli chcesz na 100% wylecieć.

To do mnie? Sorry, ale byłem na Schoenefeld kilkadziesiąt razy od kiedy Polska jest obszarem ryzyka... Pseudomądrością jest wydawanie na test, który jest NIEPOTRZEBNY zamiast na ciekawe podróże :roll:
 Profil Relacje PM off
lookaas lubi ten post.

#779 PostWysłany: 21 Mar 2021 17:58 

srebrny
Od wczoraj jest inna rzeczywistość

Ostatnio edytowany przez klapio, 21 Mar 2021 21:17, edytowano w sumie 1 raz
ot
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#780 PostWysłany: 21 Mar 2021 18:02 

Koordinierungszentrum Krisenmanagement in Brandenburg: https://kkm.brandenburg.de/kkm/de/

Tranzyt

Osoby przejeżdżające są zobowiązane do jak najszybszego opuszczenia Brandenburgii.
Obowiązek zameldowania: Nie
Test: Nie
Kwarantanna: Nie

Ministerstwo Spraw Zagranicznych też:
"Osoby podróżujące tranzytem z obszarów wysokiego ryzyka i obszarów o wysokiej zachorowalności są w pewnych okolicznościach zwolnione z obowiązku rejestracji, badań i kwarantanny. Obejmuje to tranzyt bez zatrzymywania się przez strefę ryzyka przed wjazdem do Niemiec, a także tranzyt przez Niemcy z wykorzystaniem najszybszej trasy, np. z potwierdzonym dalszym lotem do kraju trzeciego."
https://www.auswaertiges-amt.de/de/Reis ... 19/2296762

Ostatnio edytowany przez klapio, 21 Mar 2021 21:17, edytowano w sumie 1 raz
ot
 Profil Relacje PM off
DMW uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1830 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 92  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość