Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 103 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 13 Cze 2024 12:56 
Awatar użytkownika

platynowy
To ja tylko dodam do powyzszego, ze teoretycznie "mozna" zrobic poldniowke, ale... zgadzam sie w 100% z opinia przedstawiona powyzej, to nie ma sensu. A szanse, ze kogos w porcie znajdziesz na takie cos to moze z 10% i raczej private trip, czytaj drogi.

Wszystkie wycieczki startuja rano miedzy 6 a 8, w zalzenosci od szybkosci lodzi i ogarniecia kapitana/obslugi. Predzej moze sie przytrafic, ze wrocicie wczesniej, np. przed 17, z powodu warunkow pogodowych, albo dlatego, ze szybko zostal zrelizowany program mass trip z Chinczykami. Ale dalej IMO, nie ma sensu leciec na zlamanie karku na lot tego samego dnia. A sam NP Komodo na 1 wyspe to tez bez sensu. Ten program 1-dniowy jest serio optymalny dla standardowej wycieczki. Bo doplyniecie/powrot zajmuja srednio 1-2h w zalezosci czy speed boat czy nie, do tego 2-3 tripy po 1h, plus manty, i plywanie pomiedzy kolejnymi atrakcjami. To wszystko zajmuje taz z 6h minimum.

Labuan Bajo i okolice LBJ sa dosyc ciekawe na kilka godzin poszwedania sie skuterem. Fajne miejsca spotterskie i ciekawe kliamty przyrodnicze. A sam lot dostarcza wielu wrazen, bo siedzac po dobrej stronie samolotu (czyli poludniowej) sa niesamowite widoki na wyspy Komodo NP i jest super podejscie do pasa w LBJ. Tak wiec lepiej przeznaczyc na spokojnie 2 noce, zrobic "pozadnie" Komodo i poczuc klimat "konca swiata", no moze juz troche mniej, bo na G20 zrobili pelen asfalt z lotniska do wioski i dzieci juz przestaly biegac z patykiem i kolkiem i witac sie z kazdym przyjezdnym, ale cos jeszcze ze starego klimatu pozostalo. No i million dollar view w marinie.... dla zachety.

Załączniki:
LBJ1.jpg
LBJ1.jpg [ 397.48 KiB | Obejrzany 1704 razy ]
LBJ2.jpg
LBJ2.jpg [ 291.88 KiB | Obejrzany 1704 razy ]
LBJ3.jpg
LBJ3.jpg [ 381.84 KiB | Obejrzany 1704 razy ]
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.
DMW uważa post za pomocny.

Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN
Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN
#82 PostWysłany: 08 Lip 2024 18:39 

Loty: 1029
Kilometry: 1 596 894
Krajów: 130 / 60.8%
niebieski
Zgodnie z Wasza radą przyleciałem wieczorem, następnego dnia "wycieczka Rinca" a odleciałem kolejnego dnia rano.
Zdecydowaliśmy się na Rincę a nie Komodo, bo: - mniejszy tłok, - taniej, - krótsza trasa do pokonania na łódce.
Wycieczka z polecanego tutaj biura Happy Komodo, kosztowała 750k IDR/os + oficjalne wstępy.
Wyjazd miał być o 9 rano (opóźnienie 1 godz) a powrót ok. 19 wieczorem. Były nas trzy osoby, plus dwie młodziutkie asystentki z biura, uczennice szkoły turystycznej na praktyce, słabo mówiące po angielsku i w ogóle nie ogarniały logistyki (a na końcu jeszcze odważyły upomnieć się o tipa). Jedzenie bardzo słabiutkie. Po drodze snurkowanie w kilku miejscach, mało ciekawe.
Ale spotkanie ze smokami wynagrodziło wszystko. Rangers, który oprowadzał nas po parku opowiadał mnóstwo ciekawostek, widać, że zęby zjadł na dragonach :D Spotkaliśmy trzy dorosłe warany i jednego młodego.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#83 PostWysłany: 23 Lip 2024 16:44 

Hej!

Nie mogę znaleźć nigdzie informacji.

Ile kosztuje ostatecznie bilet wstępu do Parku Narodowego Komodo? Są sprzeczne informacje. Pytam osób które były niedawno czyli w tym roku.

Dzięki za infor !
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 23 Lip 2024 17:19 

niebieski
https://komodoblessingadventure.com/eve ... onal-park/
"So how much is the total of Park Fees in Komodo National Park??
For Foreigner:
Normal Day: IDR. 370.000 / Person / Day
Public Holiday / Sunday: IDR. 445.000 / Person / Day"
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 28 Lip 2024 11:50 

We wrześniu wybieram się na Bali i Komodo. Optymalny dla mnie plan byłby taki:

Dzień 1: Popołudniowy/wieczorny przelot z Bali do Labuan Bajo, lądowanie ok 19:00.
Dzień 2: Początek wycieczki 2D1N
Dzień 3: Koniec wyciczki 2D1N i wylot z Labuan Bajo o 19:25

Na podst. informacji z tego wątku zakładam, że na lot powrotny z Labuan Bajo o 19:25 trzeciego dnia zdążę niezależnie od wybranej wycieczki, bo wszystkie kończą nie później niż 17:30. Bardziej zastanawia mnie zorganizowanie sobie wycieczki na miejscu pierwszego dnia. Czy jak wyląduję ok. 19:00, to będę jeszcze miał możliwość poszukać na miejscu atrakcyjnej cenowo wycieczki? Czy biura już raczej o tej porze będą zamknięte? A jeśli nie, to może ktoś z Was ma bezpośredni kontakt (Whatsapp?) do jakiegoś biura lokalnego z cenami takimi jak "na miejscu" i wtedy mógłbym się z nimi dogadać dzień-dwa wcześniej przez komunikator?

Będę wdzięczny za pomoc :)
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 29 Lip 2024 11:18 

niebieski
Na głównej ulicy masz pełno biur czynnych do późnego wieczora. Ja przeszedłem z dziesięć, porównałem i w końcu jedno wybrałem.
 Profil Relacje PM off
robokun lubi ten post.
robokun uważa post za pomocny.

#87 PostWysłany: 03 Paź 2024 06:58 

Mogę chyba polecić biuro, które wybrałem na wycieczkę na Komodo, choć nie do końca wiem, kto ją ostatecznie organizował, a kto był pośrednikiem :D
Biuro znalazłem przez Google Maps: https://maps.app.goo.gl/VX8HheXHSxT8p8rDA
Na miejscu okazało się, że nie mają fizycznej lokalizacji, ale skontaktowałem się przez WhatsAppa na numer z GMaps dzień przed. Na ulotce cena za 1-day fast boat trip wynosiła 1,350M od osoby, stargowałem na 1,2M (+ bilety wstępu).
Załącznik:
Zdjęcie od Adrian.jpg
Zdjęcie od Adrian.jpg [ 393.82 KiB | Obejrzany 1367 razy ]

Odebrali nas z hotelu punktualnie, wycieczka odbyła się statkiem z ulotki. Była dosyć kameralna (9 osób), kapitan/przewodnik mówił nieźle po angielsku i faktycznie był dosyć zaangażowany. Dał nam wybór: mogliśmy odwiedzić oficjalny park narodowy Komodo (Loh Liang) lub Komodo village, gdzie wycieczki organizuje miejscowa ludność. Wybraliśmy opcję numer dwa. Trasa wycieczki była krótka i mało interesująca, ale udało nam się zobaczyć 6 waranów, turystów chyba też nie ma w tej wiosce tak dużo jak w oficjalnym parku.
Na koniec przewodnik poprosił, żeby mu wystawić pozytywną opinię na Google Maps, ale jak zapytałem, czy chodzi o biuro podane przeze mnie na początku posta, to zaprzeczył i podał nazwę "family komodo cruise", której z kolei w GMaps nie mogłem znaleźć :) ale to chyba ta firma: https://familykomodocruise.com/

Ostatecznie więc nie wiem, jak to zadziałało, że pisałem z kimś od "Labuan Bajo trip everyday", dostałem ulotkę "Amira Cruise" i na tak oznaczonym statku się znalazłem, a na koniec przewodnik podał mi jeszcze inną nazwę swojego biura :D
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#88 PostWysłany: 13 Maj 2025 10:56 
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 607 016
Krajów: 67 / 31.3%
niebieski
Witam,
przylatuje do Labuan Bajo porannym lotem z Bali. Będę przed południem.
Pierwszy dzień chciałbym zorganizować sobie na miejscu: wykupić/wyszukać wycieczkę - przejść się po mieście. Będę z dzieciakami 13 i 18 lat więc taki wycieczkowy standard: smoki, manty, Padar, różowa plaża.
I tu mam pytanie. Na miejscu na wycieczki zaplanowałem kolejne dwa pełne dni (wylatuję 4 dnia rano).
Jak lepiej to zorganizować:
- jakaś wycieczka 2 dni 1 noc - w tej opcji są chyba wolne łodzie i nocleg na nich;
- czy 2 różne wycieczki jednodniowe - jedna klasyczna (smoki, manty, Padar itp.) szybka łodzią i na drugi dzień coś innego? Jeżeli tak to ewentualnie co proponujecie?
Przy której opcji będzie ciekawiej, więcej zobaczymy czy też więcej posnurkujemy?
I jeszcze jedno: polecacie coś w Labuan Bajo (bliskiej okolicy) do zobaczenia na ten pierwszy dzień poza wymienionym punktem widokowym? Jakaś świątynia - coś ciekawego?
pozdrawiam, dziękuję i do zobaczenia w trasie

#89 PostWysłany: 13 Maj 2025 12:48 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
Krajów: 27 / 12.6%
niebieski
Jesli masz tyle czasu to bierz z noclegiem na lodzi. Bedzie to dodatkowa atrakcja dla dzieci plus bedziecie na Padar na wschod slonca a wieczorem zobaczycie przelot tysiecy ptakow czy nietoperzy (juz nie pamietam) z wyspy na wyspe. Ja wzielam slow boat z Happy Komodo. Dobrze karmili
Na jednodniowej nie bylam wiec nie doradze.
 Profil Relacje PM off
kojot_lubin lubi ten post.
kojot_lubin uważa post za pomocny.

#90 PostWysłany: 13 Maj 2025 14:04 
Awatar użytkownika

Loty: 394
Kilometry: 700 800
Krajów: 73 / 34.1%
niebieski
Też polecam z noclegiem na łodzi. Dobrze karmią, na Padar jest się wcześnie co też jest plusem. Wieczorny przelot nietoperzy też robi wrażenie. No i nie traci się czasu na wracanie do LB i wypływanie ponownie.
kojot_lubin lubi ten post.
kojot_lubin uważa post za pomocny.

#91 PostWysłany: 03 Paź 2025 10:57 

Loty: 27
Kilometry: 67 095
Krajów: 13 / 6.1%
Czy będąc w LB bez problemu ogarnę Graba czy innego Ubera żeby pojeżdzić po okolicy? Jest coś ciekawego w promieniu godziny jazdy?
Będzie nas 3 + 1 dziecko wiec skuter odpada (póki Młodsza była Młodsza to się jeździło w 4kę na jednym, ale teraz nam już stała się dorosła ;) i się w 4kę nie wpakujemy na 1 a ja jestem cykor i się boje na skuterze z pasażerem).
Lub ew. możecie doradzić, gdzie pojechać w 4kę mając 4 dni na miejscu na Flores, nie wliczając wycieczki z noclegiem.
Plan jest taki:
Dzień 1- przylot z Lombok w okolicach południa, znalezienie wycieczki, poszedanie się po LBJ
Dzień 2 - wycieczka na Komodo itp z noclegiem
Dzien 3 - powrót z wycieczki wieczorem, nocleg w hotelu
Dzień 4-6 - Flores
Dzień 7 - powrót z LBJ o 14:50 do KUL ( tylko w ten dzien widze loty bezpośrednie wiec nie mogę przedłużyć pobytu o 1 dzien).
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 03 Paź 2025 15:01 
Awatar użytkownika

platynowy
W obrebie 1h jazdy to tylko dzungla.
Ale w 30 minut pare ładnych miejsc widokowych. Lacznie ze "spotterskimi"
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 03 Paź 2025 16:22 

A ktoś wie ile na miejscu kosztują wycieczki z Lombok promem na Komodo.

Znalazłam ofertę z bardzo dobrymi opiniami, 3 nocki, 4 dni

Cabin Class IDR 4.000.000 / Person

* Price Included ENTRANCE Fee Komodo Park, Government Fee and Snorkeling Fee

I wygląda to dość obiecująco, ale moze mi się tylko wydaje.
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 05 Paź 2025 11:00 

niebieski
Wrzuć linka do tej oferty, bo prom z Lomboka na Komodo to płynie pewnie ponad dobę.
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 06 Paź 2025 12:32 

Nie dobrę, a nawet 3 :) Bo są przystanki, ale nam to jaknajbardziej odpowiada.
Uważam, że 4 M za 3 dnocki, wycieczkę samą w sobie i jedzenie to nie jest jakiś kosmos, ale może żyję pod kamieniem,

https://wanuaadventure.com/4days-3night ... to-flores/
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 06 Paź 2025 20:19 

niebieski
Ja płynąłem sporo krótszy wariant, bo tylko 2n2dn z Labuan Bajo przez Komodo etc na Lombok z Parema Tours czy jakoś tak. W 2017 płaciłem za to 1.250.000 IDR/pax bez kabiny, spanie na pokładzie. Ceny online nie różniły się wtedy od tych na miejscu.
Biorąc pod uwagę inflację od tamtej pory, to że wycieczka trwa prawie 2x dłużej i z kabiną to myślę że cena jest ok. Pytanie, czy 4 dni na takiej łajbie to nie będzie dla Was za długo - ale to już kwestia indywidualnych preferencji.
Nie rozważaliście wysepek Gili? Tranvangan do odpuszczenia jak ktoś nie szuka baletu, ale Meno bardzo fajnie wspominam, dużo zółwi etc, choć już 8 lat temu rafa była dość zniszczona...
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 06 Paź 2025 23:12 

niebieski
anulagadula napisał(a):
Nie dobrę, a nawet 3 :) Bo są przystanki, ale nam to jaknajbardziej odpowiada.
Uważam, że 4 M za 3 dnocki, wycieczkę samą w sobie i jedzenie to nie jest jakiś kosmos, ale może żyję pod kamieniem,

https://wanuaadventure.com/4days-3night ... to-flores/

Ok. To wygląda po prostu na wycieczkę, nie prom. Jeśli dobrze znosicie długi pobyt na łodzi i generalnie takie klimaty to brać. Sprawdziłbym tylko pogodę w terminie, który wybierzecie. Kabinę na łodzi też chciałbym zobaczyć, ale może dla was nie ma to dużego znaczenia. Wody wokół Komodo jak jest ładnie to są spokojne, ale jak wieje to trudno gdziekolwiek dopłynąć czasem przez kilka dni. Podobnie rekiny wielorybie, które reklamują jako jeden z punktów programu. One wędrują, warto sprawdzić kiedy tam przebywają.

Generalnie wolałbym polecieć do LB i wziąć nocleg na jakiejś wyspie w okolicy. Pewnie wypadnie drożej, ale co kto lubi. Samo LB to dziś, mówiąc delikatnie, urokliwe nie jest. Zrobić zdjęcia zatoki i uciekać. To jest oczywiście tylko moja opinia, dodam tylko że w Indonezji byłem kilkanaście razy (w tym w LB ze trzy) na przestrzeni wielu lat i byle bajzel mnie nie zniechęcał.
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 09 Paź 2025 09:22 

Dzięki bardzo za wskazówki.

@j_a Dzięki bardzo za wskazówki. Taki był plan zeby polecieć do LB, ale kurcze bilety są mega drogie i zaczyna mi się to niekalkulować stąd decyzja o wycieczce na łajbie.

@QbaqBA - Gili Air jest w planie. Dzięki za info ad cen.
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 21 Paź 2025 13:28 

Jeśli kogoś to interesuje (bo na necie ciężko znaleźć aktualne info) w tygodniu wstęp do parku kosztuje 400 tysięcy. Polecam wycieczkę z Happy Komodo tour and Travel. Było idealnie. Można nawet wybrać sobie obiad ryba, kurczak lub wege. Oczywiście mam na myśli fast boat (cena 1 350 000). Są kamizelki ratunkowe i sprzęt do nurkowania z rurką. Rezerwowałem wieczorem dzień przed wycieczką.
Gdyby ktoś potrzebował zostawiam numer do tego biura można pisać Whatsapp +62 813-5398-5752
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 21 Paź 2025 15:13 
Awatar użytkownika

srebrny
anulagadula napisał(a):
A ktoś wie ile na miejscu kosztują wycieczki z Lombok promem na Komodo.

Znalazłam ofertę z bardzo dobrymi opiniami, 3 nocki, 4 dni

Cabin Class IDR 4.000.000 / Person

* Price Included ENTRANCE Fee Komodo Park, Government Fee and Snorkeling Fee

I wygląda to dość obiecująco, ale moze mi się tylko wydaje.

to bardzo dobry pomysł, po drodze są przystanki na małych wysepkach na snurkowanie
byłem i polecam

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
anulagadula lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 103 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość