Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 137 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Dublin
#21 PostWysłany: 25 Lis 2013 14:15 

Loty: 551
Kilometry: 1 234 871
Krajów: 131 / 63.3%
złoty
dzięki za info :) a ile mniej więcej powinnam liczyć na przejazd z lotniska do st patrick? rozumiem, że mniej niż 90 minut?

Może jeszcze info ile powinnam liczyć na przejazd Z centrum na lotnisko w niedzielę ok 14-15? sa duże korki?

Jedziemy w 3os dorosłe - może mają jakieś bilety grupowe (ostatnio takie coś spotkałam we Frankfurcie)

co do odjazdu 16 - na mapce http://www.dublinbus.ie/en/Examples/Goo ... in+Airport nie wygląda "podejrzanie" - to jest dobrze oznaczone?? Chodzi o przystanek Dublin Airport,Terminals 1, Stop 7347

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#22 PostWysłany: 25 Lis 2013 14:25 

srebrny
maxima napisał(a):
dzięki za info :) a ile mniej więcej powinnam liczyć na przejazd z lotniska do st patrick? rozumiem, że mniej niż 90 minut?

Może jeszcze info ile powinnam liczyć na przejazd Z centrum na lotnisko w niedzielę ok 14-15? sa duże korki?

autobusem 41 okolo 40 minut (ozgrozo czasem do godziny, wez zapas)z lower abbey street (boczna od oconell street)
teoretycznie mozesz podjechac 41c i przejsc ok 10 minut od glownej drogi na lotnisko
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 25 Lis 2013 14:35 

Loty: 12
Kilometry: 12 344
Krajów: 5 / 2.4%
niebieski
jesli chodzi o czas dojazdu, to 16ka dosc dlugo jedzie, ale to tez zalezy od pory dnia, w szczycie do centrum zdarzalo mi sie jechac kolo godziny, no ale 90min wam spokojnie starczy, jak nie ma duzych korkow to 40min pewnie pojedzie do centrum i mysle, ze z 10 min do st patricks
w niedziele - jesli nie bedzie wizyty krolewj czy obamy ;) to jakies 30min z centrum, jesli pojedziecie 41 - ma krotsza trase niz 16
16-ka jakies 5-10 min dluzej (ale z centrum, nie wiem skad chcecie jechac)
w niedziele korkow raczej nie bedzie, zreszta jest linia dla autobusow
o biletach grupowych nie slyszalam
nie do konca rozumiem ostatnie pytanie - czy dobrze jest oznaczony przystanek na lotnisku? mozecie spytac kogos z obslugi dublin busa - chodza w takich granatowych mundurach i czapkach i sa bardzo pomocni, jak zobacza, ze sie krecicie, to sami spytaja dokad chcecie jechac ;)
albo obojetnie jakiego kierowce - bez problemu wam pomoga
w autobusie tez poproscie kierowce, zeby wam powiedzial, gdzie wysiasc, oni sa bardzo pomocni
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 25 Lis 2013 14:39 

złoty
dialam napisał(a):
jak chcesz jechac podmiejskim 16 to on odjezdza z innego miejsca - trzeba przjesc przez parking i tam juz nie kupisz pojedynczych biletow 90min

odnosiłam się do tego - stad pytanie inne miejsce niż które? to pokazane na mapce na www?

Będziemy wysiadać na przystanku Aungier Street Church (numer 4456 wg strony www). I pewnie stąd będziemy tez wracać na lotnisko :) więc wydaje mi się, że nie ma co kombinowac i bezpośrednio z lotniska jechać 16, która jeździ i tak co 10-15minut. Z lotniska jedziemy w sobotę ok 13:30, na lotnisko pewnie ok 14 (wylot o 17)

#25 PostWysłany: 25 Lis 2013 14:48 

niebieski
jak otwieram mapke, to pokazuje mi sie duza mapa dublina, wiec nie wiem, ktory przystanek mialas zaznaczony, ale powiem ci, ze po wyjsciu z terminala przechodzisz na wprost przez pasy (z kolei autobusy aircoach (takie terravision) i 747 sa po lewej stronie), przed soba masz parking, przechodzisz przez niego, i wychodzisz na wprost autobusow, przechodzisz przez przejscie dla pieszych i zobaczysz zolto-niebieskie autobusy dublin busa po prawej stronie, pierwszy przystanek to autobusy do centrum, dalszy przystanek to do swords
tam zawsze jest jakis kierowca czy pracownik dublin busa, wiec w razie watpliwosci pytajcie
jak macie przystanek pod nosem, to nie ma co latac po innych
a czasem odjazdow autobusow wg rozkladu bym sie nie sugerowala, czesto jezdza jak popadnie, choc troche sie to poprowilo w ciagu 2 ostatnich lat, no i na wiekszosci przystankow sa juz tablice informujace o czasie przyjazdu
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 25 Lis 2013 14:51 

złoty
musisz poczekać az na mapce załadują się przystanki :D tez miałam ten problem :)

nie podejrzewałam Irlandczyków o południowe podejście do czasu :) ale podróże kształcą :D Dzięki za pomoc :)

#27 PostWysłany: 25 Lis 2013 15:13 

Loty: 86
Kilometry: 126 541
Krajów: 19 / 9.2%
Wracalem w sobote ok 17.45 z centrum busem 16 na lotnisko, bylo troche korkow, ale jechalismy mniej niz godzine

#28 PostWysłany: 25 Lis 2013 15:26 

złoty
dzięki wielkie ;)

podpytam może jeszcze o atrakcje - zwłaszcza te płatne. gdzie Waszym zdaniem warto wejść i płacić, a co sobie odpuścić?

#29 PostWysłany: 25 Lis 2013 15:46 

niebieski
W sobotę około 9 rano jechałem z lotniska do centrum autobusem 41 (do końca). Czas przejazdu 33 minuty.
Bilet u kierowcy 2,8eur, w automacie na "peronie" autobusowym 2,6eur.
W niedzielę (wczoraj) o godz. 14 jechałem autobusem z O`Connell Street na lotnisko. Czas przejazdu 37 minut, Bilet u kierowcy 2,8eur.
Oba autobusy odjeżdżały z przystanków punktualnie. Z tego wychodzi, że w weekend jeździ się zdecydowanie szybciej...
Autobus jadący na lotnisko zatrzymuje się najpierw przy terminalu 2, a potem (chyba) jedzie na T1. Ja wysiadłem podobnie jak większość na 2 i trzeba było przejść te 200m. Ryanair przylatuje i odlatuje na T1.

Przystanek na lotnisku jest dobrze oznaczony. Jak już ktoś napisał po wyjściu z terminala trzeba przejść przez budynek po drugiej stronie ulicy (u góry parking, na dole jakieś sklepy itp.) szerokim przejściem po środku tego budynku. Za tym budynkiem są perony autobusów. 41 i 16 odjeżdża bodajże z drugiego lub trzeciego po prawej stronie.
Poza tym miła Pani ze stanowiska Ryanair`a przy taśmach bagażowych ucinała sobie po polsku przyjemną pogawędkę z przystojniakiem od bagaży w pomarańczowej kamizelce. W razie czego zawsze znajdzie się jakiegoś rodaka który może pomóc.

Spałem w http://www.abbey-court.com/. W sumie mogę polecić, choć to bardzo specyficzny hostel, mnóstwo ludzi. Niesamowita lokalizacja, lepiej chyba się nie da. Śniadanie - tosty, masło, dżemy (3 rodzaje), musli (3 rodzaje), mleko, herbata, kawa, krojone pomarańcze i melony, zapiekane paszteciki. Bez wędlin, serów i warzyw.
200 m do chińczyka w wersji "jesz ile chcesz".

Polecam:
1. Guinness Storehouse http://www.guinness-storehouse.com/en/Index.aspx
Super sprawa, fajne ekspozycje, nauka nalewania guinness`a zgodnie ze sztuką, szybki kurs degustacji, a z 7go piętra fajny widok na Dublin. Bilet 16,5 eur (przy rezerwacji on-line 10% zniżki, na miejscu jest nieszyfrowane wifi, więc można to zrobić już po wejściu do budynku!) Można dojść pieszo z centrum w około 30 minut, polecam szczególnie bocznymi ulicami - np. na skróty uliczkami od katedry św. Patryka - żeby zobaczyć mniej turystyczną stolicę Irlandii)
2. Spacer Temple Bar - zarówno w dzień jak i w nocy.
3. Obejrzenie meczu rugby w pubie w towarzystwie kibiców.
4. Spacer Trinity College i dalej przez Grafton Street do parku St Stephen`s Green.

Dla dzieci: http://www.museum.ie/en/intro/natural-history.aspx

Nie polecam: Dublin National Gallery, wg mnie strata czasu...

Ostatnio edytowany przez Wirecki1, 25 Lis 2013 17:08, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 25 Lis 2013 15:52 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 695
Kilometry: 923 016
Krajów: 86 / 41.6%
Tak samo moge poleczyc Jameson Old Destilery (14 euro) godzina 1 1/2 godziny spacer z przewodnikiem po starej destilarny i potem degustacja.

Spacer w Grafton street, zakupy pamiatkowe w Carrols (jest ich mnostwo) i wielle innych
Jak cos to spytaj sie, jestem swiezo po powrocje z Dublina :)
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 25 Lis 2013 15:55 

złoty
a czy Guinness będzie interesujący dla nie-piwoszy?:) i niekoniecznie fanów zwiedzania ?:)) ja tam lubię takie rzeczy, ale czy jest pokazana np. historia Irlandii/dublina? moi współtowarzysze nastawiają się na zakupy i niekoniecznie zwiedzanie ;) tak więc szukam atrakcji z efektem WOW :) czego nigdzie indziej nie ma i nie widzieli ;) wodospady Iguazu to to nie są, ale czy jest ciekawie dla osób nieinteresujących się tematem piwa, historii itp?

to napiszcie może gdzie byliście, co widzieliście i czy było to ciekawe :) moi towarzysze o historii Irlandii nic nie wiedzą (podobnie jak ja, ale się przygotuję:) więc chciałabym coś fajnego i ciekawego zobaczyć.
A co powiecie o tym więzieniu Kilmainham Gaol? warto?

no i zakupy - sa jakies super promocje? wyprzedaże? outlety? lecimy w celu zakupu prezentów pod choinkę licząc na konkurencyjne ceny :))

i powiedzcie mi jeszcze - czy kupię guinessa lub jamestona na lotnisku (po ile?) nie mogę kupić w tych destylarniach, bo mi tego nie przepuszczą...

#32 PostWysłany: 25 Lis 2013 16:06 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jamesona tak, ceny troche drozsze niz Polski, Guinnessa chyba tez (pamiatki Guinnessa i Jamesona lepiej kupic w Carrolls http://www.carrollsirishgifts.com/ ogormny wybor, a gdzies mam kupon rabatowy, to moge cy dac na 10% na zamowienia przez neta)

Jak cos to polecam Free Walking tour w Dublinie ;)

Na zakupy to TK Max, ma dobre ceny, tak samo jak dom handlowy na O Connel Street, obok poczty.

A co do historii Dublina, hm, to raczej muzyka. Mozna spotkac teraz kolegow Bono na HQ jako ze nagrywaja nowa plyte i sa tam albo przejsc sie na Windmyll lane na starym Studio U2 :)
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 25 Lis 2013 16:12 

złoty
Primark vel. Penneys to mój cel nr 1 :)))

#34 PostWysłany: 25 Lis 2013 16:13 

niebieski
nigdy w destylarni nie bylam i nie czuje, ze cos stracilam ;)
z platnych polecam wizyte w bibliotece trinity college i zobaczenie ksiegi z kells
oraz wizyte w wiezieniu kilmanhaim
jeszcze w kosciele St Michan's na church st. mozna w podziemiach zobaczyc mumie - moze byc atrakcja dla niektorych ;)

zakupy - koniecznie grafton st. dla samego zobaczenia wystroju swiatecznego i na koncu grafton w st. stephen's - warto zobaczyc wnetrze, nawet jesli nie chce sie lazic po sklepach, a jest tam pelno sklepow - lacznie z argosem, dunnes stores i tk maxx
tanie ciuchy w penneys (czyli primark) na o'connel st albo mary's st,henry st
jest jeszcze centrum jervis naprzeciwko peneysa, ilac centre z kilkudziesięcioma sklepami, arnotts - tez mnostwo sklepow i clerys naprzeciwko glownej poczty (sam budynek poczty koniecznie do zobaczenia - blisko szpili)

na lotnisku bez problemu alkohol, ceny Jamosona wyzsze niz w Pl, Guinessa mysle, ze nizsze, ale 100% pewna nie jestem
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 25 Lis 2013 16:16 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

No jezeli Guinness w markecje stoj za 2 euro, to jest tyle samo co w Polsce (8 zloty da sie kupic Guinnessa no i czasami za 6 :) )
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 25 Lis 2013 16:18 

niebieski
ale w Polsce nie masz pinty tylko 500ml ;) i w wielopaku wychodzi taniej, a w Pl widzialam tylko na sztuki
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 25 Lis 2013 16:20 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Serious? W lidlu albo w Makro to same pinty, no i czteropaki byly ;) Ostatnio kupilem z Lidla, w Krakowie czteropaka za 24 zeta ;)
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 25 Lis 2013 16:24 

niebieski
no nie wiem, ja widzialam sprzedawane na szutki i po 500ml
guinessa w Pl nie pijam czesto, wiec dlatego przy mojej wypowiedzi dodalam, ze nie jestem 100% pewna cen
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 25 Lis 2013 16:25 

srebrny
ludziska.... dublin to nie warto, moze poza temple bar, okolice sa piekne.
klify na howth, miasteczko dalkey, bray i gora w bray, gory wicklow, wicklow way.
w gorach wicklow byl krecony film braveheart :)
koszt wycieczki objazdowej po gorach wicklow w tym glendalough zaczyna sie od okolo 20 euro.
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#40 PostWysłany: 25 Lis 2013 16:29 

niebieski
akurat dublin to warto, jest mnostwo rzeczy do zwiedzenia
do miejsc polecanych przez ciebie a blisko dublina dodalabym jeszcze skerries i malahide - maja swoj urok imho
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 137 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość