Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 650 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 33  Następna
Autor Wiadomość
#261 PostWysłany: 10 Lis 2014 19:35 

karpek napisał(a):
Jeansy - podobno wranglery można mieć za kilka dolców, podczas gdy w PL to średnio 200 zł.

Najwiekszy wybor Wranglerow jest w Walmarcie :lol: .Sugeruje koledze porownac modele jakie sa oferowane w USA i w Europie :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

Zakończenie wakacji w Grecji 🌊🇬🇷 Tygodniowe all inclusive w 4* hotelu na wyspie Samos za 2931 PLN 🏖️😎 Zakończenie wakacji w Grecji 🌊🇬🇷 Tygodniowe all inclusive w 4* hotelu na wyspie Samos za 2931 PLN 🏖️😎
Malta z widokiem na morze 🌊 Loty i hotel z basenem na dachu za 879 PLN 😍 Malta z widokiem na morze 🌊 Loty i hotel z basenem na dachu za 879 PLN 😍
#262 PostWysłany: 13 Lis 2014 09:36 

Loty: 1040
Kilometry: 1 620 960
Krajów: 131 / 61.2%
niebieski
Jak jest z tym tax w USA? Czy jest możliwość na jego odzyskanie ? Nigdzie nie znalazłem informacji o możliwości zwrotu osobie fizycznej podatku doliczanego przy zakupach towaru (ciuchy + elektronika).
 Profil Relacje PM off  

#263 PostWysłany: 13 Lis 2014 09:42 

Nie ma takiej mozliwosci odzyskania podatku.

-- 13 Lis 2014 08:43 --

Nie ma takiej mozliwosci odzyskania podatku.
 Profil Relacje PM off  

#264 PostWysłany: 18 Lis 2014 09:17 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Nie można odzyskać, ale można nie zapłacić.

#265 PostWysłany: 18 Lis 2014 09:28 

Moglbys rozwinac swoja mysl?
 Profil Relacje PM off  

#266 PostWysłany: 18 Lis 2014 09:48 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Są 3 stany z 0% tax. Wygoogluj sobie.

#267 PostWysłany: 18 Lis 2014 09:54 
Awatar użytkownika

Loty: 314
Kilometry: 416 261
Krajów: 32 / 15.0%
srebrny
...albo cofnij sie kilka postow wczesniej:
viewtopic.php?p=363318#p363318

#268 PostWysłany: 21 Lis 2014 22:58 

Niedawno byłem w Houston. W Katy (miasteczko obok) jest ogromny outlet. Można kupić ciuchy Calvin Klein, Tommy, Levis itp po cenach jak w np. Reserved w PL, czyli koszulki 10-15 usd, jeansy 30-40 usd, koszule 20-30 usd, na trampki conversa dałem 30 usd.

#269 PostWysłany: 30 Lis 2014 17:52 

Możecie polecić jeszcze jakieś outlety w okolicy?
 Profil Relacje PM off  

#270 PostWysłany: 30 Lis 2014 18:41 

Nawiązałem do poprzedniego posta czyli Katy.
 Profil Relacje PM off  

#271 PostWysłany: 30 Lis 2014 19:46 

Loty: 1040
Kilometry: 1 620 960
Krajów: 131 / 61.2%
niebieski
maci3q napisał(a):
Niedawno byłem w Houston. W Katy (miasteczko obok) jest ogromny outlet. Można kupić ciuchy Calvin Klein, Tommy, Levis itp po cenach jak w np. Reserved w PL, czyli koszulki 10-15 usd, jeansy 30-40 usd, koszule 20-30 usd, na trampki conversa dałem 30 usd.

W outlecie Dolphin Mall w Miami w sklepie firmowym Converse też kupiłem za 30$. Obok był wielki sklep ogólnosportowy i tam conversy były droższe. Pozostałe ceny j.w. Levisy 30-40$, koszule CK - 20$, perfumy np. 200ml CK - 30$. W niektórych sklepach są perfumy w uszkodzonych opakowaniach za 1/3 1/4 normalnej ceny.
 Profil Relacje PM off  

#272 PostWysłany: 30 Lis 2014 23:23 

niebieski
Na zakupy markowej odzieży i obuwia warto odwiedzić te miejsca:

http://www.premiumoutlets.com/centers/index.asp

Jak widzicie, jest tego sporo w obrębie większych miast w USA. EDIT: Oczywiście w obrębie Houston także.
Raczej marki z wyższej półki- ale różnica w cenie w/s do Polski czasami ogromna.

Sam korzystałem wielokrotnie z tego w Dallas/Fort Worth (konkretnie Allen) oraz w Los Angeles. Mogę tylko polecić.
 Profil Relacje PM off  

#273 PostWysłany: 03 Gru 2014 21:25 

A może ktoś robi jakieś większe zakupy grupowe w USA ? :D
 Profil Relacje PM off  

#274 PostWysłany: 04 Gru 2014 10:39 

niebieski
@lastsec, chętnie dopiszę do takich zakupów. Trochę sprzętu w sam raz na mikołaja ; )
 Profil Relacje PM off  

#275 PostWysłany: 04 Gru 2014 13:12 

niebieski
Jak już jesteśmy w takim temacie, to czy ktoś mógłby w miarę dokładnie i rzetelnie opisać swoje przygody z zakupami w USA ale zdalnie?
Bo rozumiem, że chyba o takie Wam chodzi. Czy w ogóle zdarza się i jest możliwe, że jakiś udany zakup z kategorii odzież lub RTV/AGD przechodzi przez polską kontrolę celną bez cła lub zbędnych pytań?

Wiadomo, że zamawianie wysyłkowe z USA wiąże się z następującymi niedogodnościami:
- Czas oczekiwania i większe niż loklanie ryzyko oszustwa
- Kontrola celna zamówionych towarów
- Koszty przesyłki i to, że nie wszyscy są skłonni wysyłać do Polski (ale to tak na marginesie, dla świadomości).

Zakupy "fizyczne" to dla rozsąnych ludzi raczej żaden problem i o ile nie przeginamy, to kontroli celnej na polskich (czy europejskich) lotniskach przy powrocie nie ma co się obawiać- zwłaszcza, że nie zawsze następuje.
Kłopot może pojawić się, jak w torbie razem z nami przyjedzie 5 laptopów i 10 smartfonów.

W ramach całkowitej ostrożności, "własne" zakupy można wypakować z pudełek, oderwać metki i wyrzucić paragony- to ostatnie może przesada, ale w razie podbramkowej sytuacji to dowód dla sądu lub jego brak.
 Profil Relacje PM off
Monty lubi ten post.

#276 PostWysłany: 06 Gru 2014 11:31 

Urzad Celny w Polsce dziala bardzo brutalnie.Jakis czas temu wyslalem koledze prezent na urodziny w postaci taniego kompaktowego aparatu,ktory zakupilem na ebay.Przechwycili i kazali uiscic nalezne panstwu oplaty.

Poza tym przylatujac z USA na lotnisku w stolicy Rzeczpospolitej Najjasniejszej wylapuja wyrywkowo osoby i trzepia im walizki.Ja zazwyczaj podrozuje z dwoma laptopami i w przeszlosci zdarzalo sie,ze doszukiwali sie na nich sladow nowosci. :lol:

Totalne bandyctwo :roll:

Sugeruje nie ryzykowac wysylki z USA
-raz,ze UC ,
-dwa,ze to zawsze przesylka i nie wiadomo jak subtelnie opiekowali sie nia pracownicy firm wysylkowych,
-trzy to potencjalne problemy z wyegzekwowaniem gwarancji na terenie Polski.
A na koniec obecny kurs dolara wzgledem zlotowki nie jest tak cudowny jak jeszcze pol roku temu.
 Profil Relacje PM off  

#277 PostWysłany: 06 Gru 2014 14:34 

niebieski
Monty napisał(a):
Urzad Celny w Polsce dziala bardzo brutalnie.Jakis czas temu wyslalem koledze prezent na urodziny w postaci taniego kompaktowego aparatu,ktory zakupilem na ebay.Przechwycili i kazali uiscic nalezne panstwu oplaty.

Poza tym przylatujac z USA na lotnisku w stolicy Rzeczpospolitej Najjasniejszej wylapuja wyrywkowo osoby i trzepia im walizki.Ja zazwyczaj podrozuje z dwoma laptopami i w przeszlosci zdarzalo sie,ze doszukiwali sie na nich sladow nowosci. :lol:

[...]

A na koniec obecny kurs dolara wzgledem zlotowki nie jest tak cudowny jak jeszcze pol roku temu.

Ja mogę powiedzieć, że także na lotniskach regionalnych (Kraków, Katowice- moje doświadczenia) celnik lubi wziąć torbę na prześwietlenie, uprzednio dopytawszy się, skąd wracamy- ale pewnie nie jest to aż tak powszechne jak w Warszawie.

Mnie kontrolowano 2 razy, przy czym na prześwietleniu się skończyło. A już po końcu kontroli (i chyba moim podpisie włącznie), dopytałem Pana szczerze i w odpowiedni sposób, czy np. są w stanie wykryć i udowodnić przywożenie dużej liczby ubrań. Powiedział, że w pojedynczych bagażach raczej tego nie robią bo bardzo trudno jest to udowodnić chyba, że ktoś faktycznie programowo nie poodrywał metek. Koncentrują się właśnie na liczbie urządzeń elektronicznych- jeśli jest ich dużo, to łatwiej im wykazać, że nie są to rzeczy osobiste.

Tak zupełnie na marginesie i szczerze, to oczywiście o ile zakup elektroniki w USA jest poniekąd opłacalny, to jednak ogólnie szału wielkiego nie ma: uwzględniając kłopoty z gwarancją, ewentualne minusy tego, że sprzęt nie jest z polskiej dystrybucji. Lepsza metoda to mieć znajomego zaufanego VAT-owca, który chętnie zakupi raz na czas sprzęt na FV a potem go zapomni zabrać z naszego domu i mu wyleci z głowy, gdzie zostało. :)

Ja tam zawsze stawiałem na odpowiednie ubranie się w USA, efekt jest taki, że ostatnio w Polsce w sklepie odzieżowym kupowałem coś chyba z 5 lat temu- ale zaglądam do nich, żeby łapać się za głowę przy cenach i utwierdzać się w sensowności podróży do USA ;)
No i wreszcie jeszcze jedno: jak już przy odzieży jesteśmy, to nie wiem czy to tylko wrażenie i głupota, jak w przypadku "niemieckiego proszku do prania", ale mam nieodparte wrażenie, że buty, spodnie i wszystko inne do ubrania zakupione w USA, nawet najtańsze no-name, jest znacznie wytrzymalsze i lepiej wykonane niż to, co można kupić u nas...
 Profil Relacje PM off
Monty lubi ten post.

#278 PostWysłany: 06 Gru 2014 15:49 
Awatar użytkownika

srebrny
ja tylko dodam w związku z "promocjami", ze w takiej italii patrzą na ubranie w bagażu (często clą markowa odzież z duty free) i potrafią oclić,a w takiej francy to potrafią zdjąć z nóg podrobione obuwie

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#279 PostWysłany: 06 Gru 2014 16:56 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
john_doe napisał(a):
Ja tam zawsze stawiałem na odpowiednie ubranie się w USA, efekt jest taki, że ostatnio w Polsce w sklepie odzieżowym kupowałem coś chyba z 5 lat temu- ale zaglądam do nich, żeby łapać się za głowę przy cenach i utwierdzać się w sensowności podróży do USA ;)
No i wreszcie jeszcze jedno: jak już przy odzieży jesteśmy, to nie wiem czy to tylko wrażenie i głupota, jak w przypadku "niemieckiego proszku do prania", ale mam nieodparte wrażenie, że buty, spodnie i wszystko inne do ubrania zakupione w USA, nawet najtańsze no-name, jest znacznie wytrzymalsze i lepiej wykonane niż to, co można kupić u nas...

Potwierdzam. Kupowałem np. koszule Ralph Polo, czy Tommy H. w US, w Polsce, jak również na bazarze w Turcji. A w zasadzie kolejność była odwrotna, i teraz w Turcji kupuje głównie słodycze bo nawet "best prajs for Ju maj frjiend" nie potrafi mnie przekonać do kupowanie szajsu.
A co do lepszego wykonania, to nie tylko ciuchy, ale również np. zabawki (stanowcza większość zabawek nadaje się do użytku w przeciwieństwie do zalewu bezużytecznego g... u nas), które wcale nie są droższe niż u nas.
Ale fajne ciuchy można kupić nie tylko w US, może nie tak tanio, ale jakies urozmaicenie musi być. Mam wrazenie że w US trochę zbyt sztampowo - dżinsy, koszule i adidachy ;-)
Monty lubi ten post.

#280 PostWysłany: 11 Gru 2014 02:38 

witam.
gdzie w Chicago znajde w dobrych cenach ciuchy, zegarki, buty itd. marek takich jak lacoste,tommy hilfinger, ralph lauren, nike,adidas itd?

przepraszam za brak Polskich znakow.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 650 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 33  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości