Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Lis 2021 19:08 
Awatar użytkownika

Cześć Wszystkim,

Czy orientujecie się jak obecnie można się dostać z Kataru do Bahrajnu.
Będę miał kilka dni w Katarze i chcę skoczyć do Bahrajnu.
Pozdrawiam
Tomek
 Profil Relacje PM off  

Zakończenie wakacji w Grecji 🌊🇬🇷 Tygodniowe all inclusive w 4* hotelu na wyspie Samos za 2931 PLN 🏖️😎 Zakończenie wakacji w Grecji 🌊🇬🇷 Tygodniowe all inclusive w 4* hotelu na wyspie Samos za 2931 PLN 🏖️😎
Malta z widokiem na morze 🌊 Loty i hotel z basenem na dachu za 879 PLN 😍 Malta z widokiem na morze 🌊 Loty i hotel z basenem na dachu za 879 PLN 😍
#2 PostWysłany: 06 Lis 2021 21:06 
Awatar użytkownika

Loty: 1053
Kilometry: 2 322 996
Krajów: 147 / 68.7%
HON fly4free
Najlepiej chyba samolotem. Lot trwa 15 minut. Leciałem kiedyś BA.

#3 PostWysłany: 06 Lis 2021 23:06 
Awatar użytkownika

cart napisał(a):
Najlepiej chyba samolotem. Lot trwa 15 minut. Leciałem kiedyś BA.

Tak myślałem, ale właśnie nie mogę znaleźć żadnych lotów.
Może wiesz kto tam lata?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 01 Paź 2022 14:47 
Awatar użytkownika

Loty: 392
Kilometry: 784 389
Krajów: 64 / 29.9%
srebrny
Podbijam,
patrze na loty to tylko przesiadkowe przez Kuwejt lub Oman,
Czytałem, że nie ma żadnego ferry, z busami też problem?
Może ktoś coś wie?

#5 PostWysłany: 01 Paź 2022 15:33 
Awatar użytkownika

srebrny
@Robaku Też to ogarniałem nie dawno, i chyba trzeba zrobić tak:

1) Bahrajn (Manama) - Dammam/Chubar
2) Dammam/Chubar - Al Hofuf
3) I w Al Hofuf szukać czegoś pod granicę KSA - QA.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 01 Paź 2022 21:33 
Awatar użytkownika

Kacper Szymanski napisał(a):
@Robaku Też to ogarniałem nie dawno, i chyba trzeba zrobić tak:

1) Bahrajn (Manama) - Dammam/Chubar
2) Dammam/Chubar - Al Hofuf
3) I w Al Hofuf szukać czegoś pod granicę KSA - QA.

Również myślałem o takim rozwiązaniu, ale mam parę wątpliwości:
- słyszałem, że w Arabii Saudyjskiej na prowincji jest niebezpiecznie
- pytanie czy koszty związane z wizą do AS oraz transportem nie będą większe niż wzięcie dwóch lotów?
- czy na tej trasie jest jakiś transport publiczny?

Kiedyś miałem nawet koncepcję by zrobić tą trasę rowerem, ale nie wiem jak ruch, wiatry i bezpieczeństwo :)
Jakby Ktoś z Was miał więcej informacji to dajcie znać.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 01 Paź 2022 23:23 

Loty: 212
Kilometry: 330 735
Krajów: 65 / 30.4%
złoty
Również szukam takiego połączenia i o ile z Bahrajnu do Arabii Saudyjskiej pojedziesz bez problemu busem za niewielkie pieniądze to dalej zaczynają się schody. Próbowałem z wypożyczalniami samochodów, ale bez rezydencji nie dają pozwolenia na przekraczanie granic. Loty z Dammam do Dohy również są drogie a trzeba doliczyć jeszcze wizę do KSA. Najtaniej więc chyba wychodzą loty przez UAE.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 01 Paź 2022 23:45 
Awatar użytkownika

Pecel87 napisał(a):
Również szukam takiego połączenia i o ile z Bahrajnu do Arabii Saudyjskiej pojedziesz bez problemu busem za niewielkie pieniądze to dalej zaczynają się schody. Próbowałem z wypożyczalniami samochodów, ale bez rezydencji nie dają pozwolenia na przekraczanie granic. Loty z Dammam do Dohy również są drogie a trzeba doliczyć jeszcze wizę do KSA. Najtaniej więc chyba wychodzą loty przez UAE.

To jakbyś najkorzystniej to widział?
Loty w kolejności:
1: Warszawa - Doha
2. Doha - Dubai
3. Dubai - Bahrajn
4. Bahrajn - Dubai
5. Dubai - Warszawa

Wychodzi na to, że aby zobaczyć Katar i Bahrajn za jednym wyjazdem to bez min. 5 lotów się nie obędzie? :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 01 Paź 2022 23:49 
Awatar użytkownika

srebrny
@deerrr

1) Co masz na myśli niebezpiecznie? Nic o czymś takim nie słyszałem (chyba, że w okolicach granicy z Jemenem), możesz popytać @irae był ostatnio i wrzucił obszerną relację.
2) Wiza to koszt 440 SAR, teraz podczas MŚ ma być za free (tylko Hayya).
3) Tak, SAPTCO.
 Profil Relacje PM off
irae lubi ten post.

#10 PostWysłany: 02 Paź 2022 01:50 

złoty
Nie widzę, żeby można było kupić bilet SAPTCO do Kataru na ich stronie.
"SAPTCO operates direct international services to UAE, Bahrain . Additionally, SAPTCO provides services to Egypt via connecting ferries."
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 02 Paź 2022 11:24 
Awatar użytkownika

@deerrr

1) Co masz na myśli niebezpiecznie? Nic o czymś takim nie słyszałem (chyba, że w okolicach granicy z Jemenem), możesz popytać @irae był ostatnio i wrzucił obszerną relację.
2) Wiza to koszt 440 SAR, teraz podczas MŚ ma być za free (tylko Hayya).
3) Tak, SAPTCO.

1. Słyszałem od Polaków mieszkających w UAE, którzy jeździli do KSA, że poza dużymi miastami nie czuli się bezpiecznie, ale będziemy to weryfikować :)
2. Co oznacza to Hayya? Szukałem w Internecie, ale jakieś obszerny temat
3. Tak samo jak @Pecel87 sprawdzałem i nie ma tam takich połączeń by przedostać się z Ad-Dammam do Salwy (granica KSA/Katar)

Pytanie jeszcze, czy na granicy KSA/Katar jest tylko jedno przejście (drogi są dwie)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 02 Paź 2022 11:51 
Awatar użytkownika

Loty: 98
Kilometry: 227 941
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
deerrr napisał(a):
@deerrr

1. Słyszałem od Polaków mieszkających w UAE, którzy jeździli do KSA, że poza dużymi miastami nie czuli się bezpiecznie, ale będziemy to weryfikować :)

jest bezpiecznie
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 02 Paź 2022 12:11 

złoty
@deerrr

Jeśli wcześniej złożyłeś wniosek i posiadasz zatwierdzoną cyfrową kartę Hayya na Mistrzostwa Świata FIFA w Katarze 2022™,

Jakoś w rozsądnej cenie chcą tam się kibice udać i stąd ten temat
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 02 Paź 2022 13:12 

złoty
deerrr napisał(a):
@deerrr
3. Tak samo jak @Pecel87 sprawdzałem i nie ma tam takich połączeń by przedostać się z Ad-Dammam do Salwy (granica KSA/Katar)

Pytanie jeszcze, czy na granicy KSA/Katar jest tylko jedno przejście (drogi są dwie)

+ jeszcze to, że dostanie się do granicy nie równa się temu, że można je np. przejść pieszo - z tego co wiem nie można. Wiele pytań a mało odpowiedzi :(
Poczekam jeszcze trochę, bo chodziły pogłoski, że Emiraty mogą zacząć wydawać pozwolenia dla obcokrajowców na przekraczanie granic w ramach GCC wypożyczonymi autami. Jeśli nic się nie zmieni to kombinuję tak: przylot do Jeddah (via BUD/VIE/MXP - wynajem auta - zdanie go w Dammam - SAPTCO do Bahrajnu - stamtąd Wizz do Abu Dhabi - wypożyczenie auta / zwiedzenie Emiratów i Omanu - potem z Emiratów 2 wycieczki samolotem: do Kuwejtu i Kataru - powrót z Abu Dhabi samolotem. Łatwiejszej opcji zwiedzenia tylu krajów nie widzę w tym momencie, ale chętnie posłucham innych opcji 8-)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 02 Paź 2022 16:32 
Awatar użytkownika

srebrny
Pecel87 napisał(a):
Nie widzę, żeby można było kupić bilet SAPTCO do Kataru na ich stronie.
"SAPTCO operates direct international services to UAE, Bahrain . Additionally, SAPTCO provides services to Egypt via connecting ferries."

Bo SAPTCO nie jeździ do Kataru tak jak piszesz. Napisałem, że SAPTCO można dostać się z Manamy do Hofuf (przed Chubar lub Dammam).
 Profil Relacje PM off
NBE322 lubi ten post.

#16 PostWysłany: 03 Paź 2022 15:40 
Awatar użytkownika

Pecel87 napisał(a):
+ jeszcze to, że dostanie się do granicy nie równa się temu, że można je np. przejść pieszo - z tego co wiem nie można. Wiele pytań a mało odpowiedzi :(
Poczekam jeszcze trochę, bo chodziły pogłoski, że Emiraty mogą zacząć wydawać pozwolenia dla obcokrajowców na przekraczanie granic w ramach GCC wypożyczonymi autami. Jeśli nic się nie zmieni to kombinuję tak: przylot do Jeddah (via BUD/VIE/MXP - wynajem auta - zdanie go w Dammam - SAPTCO do Bahrajnu - stamtąd Wizz do Abu Dhabi - wypożyczenie auta / zwiedzenie Emiratów i Omanu - potem z Emiratów 2 wycieczki samolotem: do Kuwejtu i Kataru - powrót z Abu Dhabi samolotem. Łatwiejszej opcji zwiedzenia tylu krajów nie widzę w tym momencie, ale chętnie posłucham innych opcji 8-)

Cześć,
Na cześć Twoich wątpliwości Ci odpowiem. Nie wiem jak w innych krajach GCC, ale byłem w 2016 w Omanie autem wypożyczonym w UAE. Ważne było to by przekraczać granice na odpowiednich przejściach granicznych. Wtedy też się powoływali na to GCC.
Twój pomysł brzmi sensownie, ale mi przychodzi na myśl jeszcze jedna opcja: Jeśli auto w AS było by tanie, to wówczas można to zrobić tak, że podjeżdżasz pod granicę z Kuwejtem, Bahrajnem, Katarem i przekraczasz granicę busem/autobusem takim granicznym (robiłem tak na granicy Jordańsko-Izraelskiej). Wówczas koszt "czekania" auta rekompensujesz mniejsza ilością lotów. Jeśli była by taka opcja tak jak zrobił @irae, że zostawiasz wypożyczone auto w innym mieście to można by oddać auto przy granicy z UAE.

Jedziesz sam czy z Kimś? Może chcecie połączyć siły? :)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 03 Paź 2022 15:56 

złoty
Tylko pod którą granicą? Nie znalazłem żadnych busów KSA-Katar więc jedynie KSA-Kuwejt, ale to ma mały sens bo loty do Kuwejtu z UAE są dużo tańsze niż do Kataru.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 03 Paź 2022 16:30 
Awatar użytkownika

-- 03 Paź 2022 16:23 --

Pecel87 napisał(a):
Tylko pod którą granicą? Nie znalazłem żadnych busów KSA-Katar więc jedynie KSA-Kuwejt, ale to ma mały sens bo loty do Kuwejtu z UAE są dużo tańsze niż do Kataru.

Czyli wynika z tego, że problem pojawia się tylko z przekroczeniem granicy KSA-Katar, gdyż nie ma połączeń
Napiszę Ci jak wygląda mój pomysł:
1. Lecisz do Dżuddy, nawet jest teraz promocja :) https://www.fly4free.pl/arabia-saudyjsk ... d-562-pln/
2. Wypożyczasz auto na długi termin z możliwością zwrotu w innym mieście (tak jak zrobił to @irae)
3. Zwiedzasz Mekkę, jedziesz do Rijadu
4. Jedziesz pod granicę z Kuwejtem - zostawiasz tam auto i bierzesz SAPCO do Kuwejtu. Po zwiedzeniu Kuwejtu wracasz po auto.
5. Jedziesz pod granicę z Bahrajnem - zostawiasz tam auto i bierzesz SAPCO do Bahrajnu. Po zwiedzeniu Bahrajnu wracasz po auto.
6. Jedziesz pod granicę z Katarem - zostawiasz tam auto i przekraczasz tam granicę busem/autobusem granicznym (o ile jest). Po zwiedzeniu Kataru wracasz po auto.
7. Jedziesz pod granicę z UAE - oddajesz tam auto i przekraczasz granicę j.w. i jedziesz do Abu Zabi
8. w Abu Zabi bierzesz drugie auto. Zwiedzasz UAE i Oman

Plusy rozwiązania:
+ nie musisz brać dwóch lotów z UAE do Kuwejtu i Kataru
+ dzięki długiej podróży samochodem można zobaczyć więcej KSA

Minusy:
- długa podróż autem i autobusami może być męcząca

Wątpliwości:
Nie wiem jak wygląda relacja cenowa: wynajem auta na dłuższy czas + więcej transportu SAPTCO, a loty.

Pytanie, czy już się nie zmieniło i autem z KSA nie można wjechać również do tych trzech małych krajów. Tu jest artykuł, że po 3,5 roku otworzyli granicę: https://www.zawya.com/en/business/trans ... d-yphbbkqg

-- 03 Paź 2022 16:30 --

Bo SAPTCO nie jeździ do Kataru tak jak piszesz. Napisałem, że SAPTCO można dostać się z Manamy do Hofuf (przed Chubar lub Dammam).

Tak zgadza się, pytanie jak się dostać na granicę AS/KATAR z Hofuf i dalej do Dohy :)
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 03 Paź 2022 17:00 
Awatar użytkownika

Loty: 98
Kilometry: 227 941
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
@deerrr

wzięcie auta w Dżeddzie i oddanie np. w Dammamie to w przypadku AVISu będzie koszt około 800 zł (wiem, bo pytałem o taką opcję ale finalnie wziąłem i oddałem w Dammamie)
Z Saptco jest taki problem, że jeździ dość rzadko, ale spokojnie można sobie dopasować harmonogram, jedynym problemem jest czas i odległości.
Z Rijadu do np. UAE to jest chyba ponad 9h jazdy ;) (można kombinować z przekroczeniem granicy przy Al-Batha i potem łapać autobus bodajże x99 (chyba taki był ich numer) już za granicą UAE z Al-Sila.

Generalnie te przestrzenie tam są zabójcze i coś co wygląda na łatwe do zrobienia potem się okazuje, że zabiera od groma godzin i kilometrów, ale przy chęciach wszystko jest do zrobienia :)
Można też iść po bandzie i przekraczać granicę w autach Arabów, ale jak to wygląda w praktyce nie wiem :)

Nie wiem czy nie lepiej będzie to podzielić na 2 wynajmy w tym wypadku, czyli np. Jeddah, Mekka, Medyna i samolot do Rijadu i tam kolejne wzięcie już właściwe, ale to już wymaga policzenia kosztów i innych zmiennych (przede wszystkim koszt przelotu Jeddah - Rijad np.)
 Profil Relacje PM off
Kacper Szymanski lubi ten post.

#20 PostWysłany: 03 Paź 2022 17:48 
Awatar użytkownika

srebrny
Z Hofuf do granicy jest 150 km, jest to ostatnia większa miejscowość przed granicą więc może będzie jakiś autobus. Jak nie zostaje stop/taxi. Przez Salwę biegnie droga na Al Batha (granica z UAE) więc może tu też będzie jakiś bus.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości