Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 102 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 28 Cze 2024 03:01 

Loty: 198
Kilometry: 486 540
Krajów: 108 / 50.5%
złoty
Mała aktualizacja do tego co opisał @luuk. W moim przypadku (info z wczoraj - 2024-06-27) bus 058A dojechał tylko do punktu https://maps.app.goo.gl/t8TxfuGeXEKxAKxk6 i dalej trzeba było przejść około 1,5 km na piechtę (co oczywiście nie jest dużą odległościa). Zamiast tego jest jeszcze bus 058B, który zatrzymuje się przy rondzie blisko parkingu i strefy (https://maps.app.goo.gl/1CwJQZe8eZGhuKim7).

Godziny powrotu z tego przystanku to:
- dni powszednie: 7:55, 8:47, 9:42, 12:17, 15:17, 17:52 i 19:25,
- soboty, niedziele i święta: 8:05, 9:25, 10:32, 11:32, 12:47, 13:52, 14:52, 16:07, 17:12, 18:52 19:25.

Jeśli chodzi o sam tour, to ostatnie wejścia są o godzinie 14:40 i aktualnie pociąg / monorail nie działa.

Sensowność tej atrakcji pozostawiam każdemu indywidualnie do oceny.
 Profil Relacje PM off
benedetti lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#62 PostWysłany: 10 Sie 2024 12:34 
Awatar użytkownika

niebieski
Cześć Przeglądałem wycieczki jakie można wykupić do DMZ + Red Brigde przez Klook lub GYG i widzę, że większość wycieczek jest w podobnej cenie = ~65$. Polecacie może któregoś konkretnego organizatora ? Pisałem nawet z "I LOVE SEOUL TOUR" i wydają mi się dość ogarnięci. Zastanawiałem się też czy nie poszukać czegoś na miejscu - może wtedy cena będzie trochę niższa. No chyba, że macie jakieś inny patent żeby obniżyć cenę wycieczki. Wszelkie podpowiedzi mile widziane
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 16 Sie 2024 13:39 

niebieski
Jak sprawdzałem dla siebie to wszędzie ceny są zbliżone. Wg. mnie nie ma sensu tracić czasu i szukać czegoś na miejscu, bo nie spodziewałbym się wielkich różnic cenowych.
Jedyny patent to ew. kody i promocje na Klooku czy GYG.
Byłem z "I LOVE SEOUL TOUR" i było ok.
 Profil Relacje PM off
DERKER lubi ten post.

#64 PostWysłany: 16 Sie 2024 13:51 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
Krajów: 7 / 3.3%
niebieski
Jutro jedziemy z VIP Travel, z Klook. Obstawiam, że wszystko jest bardzo podobne. Napiszę później, czy było ok. Ta agencja miała zniżki dla dzieci do 10 lat, co w sumie dla mnie było kluczem:). Program u każdego praktycznie bliźniaczy.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
DERKER uważa post za pomocny.

#65 PostWysłany: 16 Sie 2024 14:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki - Napisz proszę, jaka jest twoja opinia o wybranej wycieczce na Klook i wrzuć linka do oferty, którą kupiliście, bo jestem ciekawy
Rozważam 2 opcje:
1 - GYG - DMZ.3 - z mosem wiszącym = 64$
2 - Klook - A-4 DMZ z mostem i gondolą = 78$
Czy GYG lub Klook mają obecnie jakieś promocje lub kody zniżkowe ?
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 16 Sie 2024 21:35 

złoty
@DERKER a nie chcesz tej atrakcji odwiedzić na własną rękę? Podstawowy pakiet, to koszt:
- przejazd pociągiem Seoul Station - Munsan - 1400 KRW + dopłata 800 KRW (~6,31 PLN x2),
- autobus z Munsan do Imjingak - 200 KRW (~0,57 PLN x2),
- wejściówka do DMZ (bez Monorail'a, ponieważ jest nieczynny) - 9200 KRW (~26,37 PLN).
Razem koszt to około 40 PLN i jeśli po tej części stwierdzicie, że atrakcja jest super, to można dokupić most + gondolę (jeśli dot. to kolejki z gondolami). Oczywiście w podanej przeze mnie cenie nie ma jedzenia i napojów - te polecam kupić rano lub dzień wcześniej w Seulu.

Dodaję jeszcze cennik wejścia, ponieważ dla młodzieży jest taniej:
Załącznik:
Komentarz do pliku: DMZ wejściówki
DMZ.jpg
DMZ.jpg [ 268.91 KiB | Obejrzany 1528 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#67 PostWysłany: 17 Sie 2024 04:00 

niebieski
Autobus 058B pobiera z T money 1350 KRW, a nie 200. Monorail działa, ale jak wczoraj odstaliśmy swoje w kolejce to na monorail było tylko na 14-tą, więc wzięliśmy na 12:30 pieszo. Na pociąg wracaliśmy autobusem 058A o 15:17. Po okazaniu biletu na wycieczkę za gondolę płaci się po 9000 KRW zamiast 11000 KRW. Śniadanie w GS24 i gondola wypełniły czas oczekiwania na wycieczkę. Pozdrawiam Panów z PL których spotkaliśmy o 12:15.
 Profil Relacje PM off
DERKER lubi ten post.

#68 PostWysłany: 17 Sie 2024 09:06 

złoty
@niedzwiecki.pl dzięki za info dot. ceny i Monorail'a. Odnośnie ceny to sprawdziłem u siebie w historii i pobrało mi 200 KRW za przejazd, ale może jest to związane z tym, że jechałem busem 058A, zamiast 058B, gdzie trzeba było dojść kawałek do DMZ:
Załącznik:
tmoney_history.png
tmoney_history.png [ 233.83 KiB | Obejrzany 1476 razy ]

Różnica to 1150 KRW (x2), więc na szczęście całość i tak jest opłacalna (około 7 PLN więcej :)).
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 17 Sie 2024 13:36 

niebieski
DERKER napisał(a):
Dzięki - Napisz proszę, jaka jest twoja opinia o wybranej wycieczce na Klook i wrzuć linka do oferty, którą kupiliście, bo jestem ciekawy
Rozważam 2 opcje:
1 - GYG - DMZ.3 - z mosem wiszącym = 64$
2 - Klook - A-4 DMZ z mostem i gondolą = 78$
Czy GYG lub Klook mają obecnie jakieś promocje lub kody zniżkowe ?
Wycieczkę dzisiaj zaliczyliśmy, ciekawe czy kogoś z grupowiczow widziałem;) (a Polaków w sumie widziałem dzisiaj więcej niż przez 2 tygodnie pobytu w Azji). Sama wycieczka ok, wyjazd punktualnie 6.40, powrót około 16.50. Zaliczone wszystkie punkty co w programie. Przewodnik ok (chyba Gogo się nazywal). To, że można to zrobić za ułamek ceny to czytałem już wcześniej, ale z dzieciakami nie chciało mi się "walczyc". I tak było marudztwo na pobudkę o 5.30 :). Za osobę płaciłem niecałe 60 usd. Parę osób kupowało bezpośrednio u przewodnika i płaciło 85 tys wonów.

Byliśmy na tej wycieczce, wariant B (z mostem wiszacym). Nie działa obecnie obserwatorium DORA, wiozą wszystkich do Odusan, które jest poza strefa.

https://www.klook.com/en-US/activity/75 ... oul-guide/
 Profil Relacje PM off
DERKER lubi ten post.

#70 PostWysłany: 17 Sie 2024 14:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Pytanie do osób które organizowały wycieczkę na własną rękę: czy będąc Imjingak Tourist Information Center
można wykupić jaką dodatkową opcję przejazdu na Gamaksan Suspension Bridge? Sprawdzałem przejazd komunikacją miejską i czasowo to porażka.
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 17 Sie 2024 15:34 

niebieski
Nie widziałem takiej opcji.
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 17 Sie 2024 18:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Czyli tylko komunikacją miejska - trochę daleko,ale może uda się to jakoś ogarnąć- zobaczymy
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 18 Sie 2024 15:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy na pociąg Gyeogul Jungang Line na trasie do DMZ - Seul Station=>Munsan Station bilet "kasujemy" standardowo na bramkach - tak jak w metrze/autobusach (T-Money Carrd), czy trzeba go gdzieś wcześniej kupić - w automacie lub kasie?
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 18 Sie 2024 16:22 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
Krajów: 54 / 25.2%
srebrny
@DERKER Standardowo.
DERKER lubi ten post.

#75 PostWysłany: 18 Sie 2024 16:49 

niebieski
Zobacz czy nie pasuje Ci jechać metrem nr 3 i po drodze się przesiąść na pociąg do Monsun. Taką przesiadka jest trywialnie prosta w porównaniu do gmatwaniny i tłumów na Seul Station.

Dodam jeszcze, że obecnie nie wypełnia się kartek przed zakupem wycieczki tylko są bilbordy z kodem qr który kieruje na stronę. Po wypełnieniu danych generuje się kod który trzeba pokazać przy kasie. Kasa nie akceptuje kart, ale za gondolę można już normalnie płacić kartą.
 Profil Relacje PM off
DERKER lubi ten post.

#76 PostWysłany: 18 Sie 2024 17:49 
Awatar użytkownika

Loty: 33
Kilometry: 39 451
srebrny
Informacyjnie, obserwatorium w Dora jest obecnie zamknięte ze względu na duże napięcie między krajami. My pojechaliśmy zamiast tego do Odusan.
Korea Północna wypuściła balony ze śmieciami i odchodami na Południową. W zamian za to Południe nadaje z ogromnych głośników na 20km od granicy swoją propagandę i k-pop w kierunku Północy. Z kolei Północ zapowiedziała, że jak zobaczy kogoś na obserwatorium patrzącego w ich kierunku to otworzą ogień.
Tak przynajmniej przekazała nasza przewodnik.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#77 PostWysłany: 18 Sie 2024 23:55 
Awatar użytkownika

niebieski
niedzwiecki.pl napisał(a):
Zobacz czy nie pasuje Ci jechać metrem nr 3 i po drodze się przesiąść na pociąg do Monsun. Taką przesiadka jest trywialnie prosta w porównaniu do gmatwaniny i tłumów na Seul Station.

Wydawało mi się, że prościej będzie wystartować z dworca Seul Station (bez przesiadek), ale oczywiście mogę podjechać metrem:
1 - przesiadka na Yongsan Station
2 - przesiadka na Hongik Univ. Station
3 - przesiadka na Daegok Station
4 - przesiadka na Ichon Station
jednak czas przejazdu bezpośrednio  z dworca jest najkrótszy.
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 19 Sie 2024 02:17 
Awatar użytkownika

Loty: 33
Kilometry: 39 451
srebrny
Nie wiem jak ta trasa, ale moje wrażenie z dworca głównego i generalnie z metra w Seulu jest takie, że jeśli znasz stację końcową twojej linii to oznakowanie jest naprawdę sensowne i nie sposób się zgubić. Na google maps są nawet oznaczone żółtymi numerkami wyjścia z metra więc można kierować się po oznaczeniach i wyjść po odpowiedniej stronie skrzyżowania.

Edit: Dodam tylko, żeby nie było offtopu. JSA (niebieskie baraki gdzie żołnierze obu Korei stoją naprzeciw siebie) jest zamknięte dla zwiedzających od czasu gdy amerykański żołnierz po cywilnemu przeszedł podczas wycieczki na stronę Korei Północnej.
 Profil Relacje PM off

#79 PostWysłany: 19 Sie 2024 08:20 

niebieski
DERKER napisał(a):
Pytanie do osób które organizowały wycieczkę na własną rękę: czy będąc Imjingak Tourist Information Center
można wykupić jaką dodatkową opcję przejazdu na Gamaksan Suspension Bridge? Sprawdzałem przejazd komunikacją miejską i czasowo to porażka.
Hmm, dla mnie ten most, to taka trochę atrakcja na siłę, niezbyt związana z samym DMZ. Jedzie się do niej autobusem kilkadziesiąt minut i gdybym miał sam organizować sobie wyjazd to bym odpuścił. Po prostu most wiszący jakich pełno w różnych częściach świata. Dodawany do wycieczek by wypełnić program.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#80 PostWysłany: 19 Sie 2024 08:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Tego rodzaju mosty zawsze nam się podobały (szczególnie w Azji) i dlatego chciałem go dodać do wycieczki, a ponieważ w Korei raczej już się więcej nie pojawimy, głupio byłoby go ominąć, będąc tak blisko, więc jeśli starczy czasu to spróbujemy go "zaliczyć"
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 102 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość