Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 07 Lip 2017 23:00 

srebrny
Planując podróż po Nepalu nie zastanawiałem się nad poruszaniem się samolotami, tym bardziej, że generalnie lubię tanie lokalne środki transportu, a pobieżna analiza cen lokalnych połączeń lotniczych w Nepalu dawała kwoty przekraczające 100 USD OW.

Aż tu natknąłem się w innym wątku na wpis @OSK i teraz poważnie zastanawiam się nad przelotem na trasie Kathmandu-Pokhara. 25 minut lotu za $80 jest ciekawą alternatywą dla wielogodzinnej jazdy autobusem (być może z "atrakcjami").

To teoria... a teraz jak wszystko wygląda w praktyce? Miał ktoś z czytających przyjemność latania na trasie KTM-PKR, w szczególności linią Simrik Airlines? Jak często zdarzają się opóźnienia, odwołania, problemy?
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 07 Lip 2017 23:12 

Loty: 828
Kilometry: 1 485 593
Krajów: 88 / 42.5%
srebrny
Sam szukałem jakiegokolwiek info na forum przed lotem ale nic nie znalazłem. Postanowiłem zaryzykować i nie żałuję.
Większość ludzi rekomenduje linie Yeti albo Buddha ale jak dla mnie niczym się one nie różnią, a cena w Simrik na mój termin była po prostu najkorzystniejsza. Miałem dodatkowe atrakcje, które zafundował mi FlyDubai gdzie po przylocie do KTM okazało się,że mój bagaż bedzie na nastepny dzień o 9.00 rano, czyli po odlocie Simrika do PKR... Na lotnisku udało się bez problemu przebókowac za darmo na kolejny lot, ten przebiegł bez problemu i w ten sam dzień ruszyłem na ABC :D

Opóźnienia mają wszystkie lokalne połączenia - jesli pogoda jest zła. Bierz poranny wylot, im później tym większe ryzyko załamania pogody.
Arekkk uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 07 Lip 2017 23:58 

srebrny
Dzięki za informacje. No właśnie o tym najwcześniejszym locie myślałem, bo daje najwięcej możliwości:) Nawet mógłbym całą papierologię trekingową załatwić w Pokharze, zamiast w Kathmandu.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 08 Lip 2017 00:10 

Podróż autobusem może być męcząca. Trzeba sobie liczyć nawet 10h (tyle jechałem turystycznym autobusem). Wyjazd z Kathmandu był strasznie zakorkowany (przez to, że ciężarówki i autobusy miały problem z wymijaniem się na zakrętach), na dodatek drogę zatorowało nam osuwisko. Na całe szczęście koparki akurat kończyły przekopywać przejazd więc straciliśmy na to tylko ~40min.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 08 Lip 2017 00:45 

srebrny
@tymeq1 dlatego też wspomniałem o możliwych "atrakcjach" ;) Już tyle naczytałem się o korkach, strajkach, blokadach i innych niekoniecznie przyjemnych doświadczeniach na tej trasie, że mnie - miłośnikowi jeżdżenia 3. klasą w tajskich kolejach, powoli otwiera się portfel na ten, jakby nie było, dużo wyższy wydatek związany z przelotem.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 09 Lip 2017 12:12 
Awatar użytkownika

złoty
Sam próbowałem znaleźć tańszy lot I się nie udało, więc lepiej sprawdzić czy jest taka możliwość, w końcu pojechaliśmy busem a wracaliśmy autobusem lokalnym i było tanio,szybko i bez problemów i bez czekania
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 09 Lip 2017 18:18 

srebrny
Ja chyba jednak zdecyduję się na samolot (myślę, że mniej niż $80 już nie znajdę), TIMS i ACAP załatwię tym samym w Pokharze, a do Kathmandu wrócę autobusem.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 06 Mar 2019 15:41 
Awatar użytkownika

A możecie napisać jak często autobusy jeżdżą do Pokhary? Chodzi mi o info czy jest jeden dziennie czy np co 3 h?
Dzieki.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 06 Mar 2019 15:52 

srebrny
z tego co pamietam, to albo wczesnie rano jest sporo kursow (7 am), albo ze dwa nocne. nie jezdza w ciagu dnia.
 Profil Relacje PM off

#10 PostWysłany: 06 Mar 2019 18:25 
Awatar użytkownika

złoty
autobusy jeżdżą ciągle do Pokhary od wczesnych godzin do ok.3 po południu, wystarczy przyjść na dworzec Gongabu, a właściwie na na główną ulicę tzw. ring i będziesz słyszał okrzyki nawołujące do jazdy do Pokhary od ok. 500 rupii
 Profil Relacje PM off

#11 PostWysłany: 18 Lis 2025 16:19 
Awatar użytkownika

Loty: 358
Kilometry: 785 769
Krajów: 72 / 34.8%
niebieski
Może ktoś podpowie, jazda autobusem z Pokhary do Katmandu nas nie przeraża ale nie wiem czy tego lotu nie potraktować sobie jako atrakcji turystycznej . Bilety w granicach 320 zl nie są jakoś mega drogie jak na lot nad Himaljami. Jak to wygląda widokowo przy założeniu że będzie sloneczna pogoda ?

Image
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 18 Lis 2025 16:37 
Awatar użytkownika

złoty
Nie wygląda brzydko, jest ładny widok na jezioro przy lądowaniu. Do tego jakaś przekąska i lokalna gazeta po angielsku. A i jeśli będziecie na lotnisku wcześniej, a będą wolne miejsca na wcześniejszym locie, to sami zaproponują przebookowanie na tenże za darmo.

Być może jakimś dodatkowym argumentem za lotem jest też to, że planowałem wyłącznie busy, nie mam problemu z długimi jazdami w takich warunkach, ale po jeździe Kathmandu-Besisahar i potem Muktinath-Pokhara bez najmniejszych wątpliwości wziąłem samolot na ostatni odcinek. Zwyczajnie wolałem sobie ten dzień poszwendać się po Kathmandu, niż marnować na kolejną przetłuczkę. Ba, drugi raz wziąłbym też lot z Jomsom.
mmaratonczyk lubi ten post.
mmaratonczyk uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 18 Lis 2025 17:24 
Awatar użytkownika

złoty
@mmaratonczyk, odpowiem na swoim przykładzie, a byłem już kilka razy, jechaliśmy ostatnio busem z Katmandu do besishahar, tragedia gorsza niż poprzedni wyjazd kilka lat temu, powrót z pokhary, kupiłem loty, za żadne skarby nie chciałem już wracać tą drogą
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#14 PostWysłany: 18 Lis 2025 17:33 

HON fly4free
@mmaratonczyk: zdecydowanie samolot, choć rozmawiasz z avgeekiem ;-)
Jeśli chcesz widoki to miejsce po prawej stronie kabiny (w kierunku lotu) w trakcie lotu do Pokhary lub lewej w drodze powrotnej.
Zdjęcia pstrykane byle jak więc nie oddają w pełni widoków.

Załączniki:
Hima.jpg
Hima.jpg [ 94.85 KiB | Obejrzany 353 razy ]
Hima2.jpg
Hima2.jpg [ 115.88 KiB | Obejrzany 353 razy ]

Ostatnio edytowany przez marek2011, 18 Lis 2025 17:50, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#15 PostWysłany: 18 Lis 2025 17:42 
Awatar użytkownika

Loty: 358
Kilometry: 785 769
Krajów: 72 / 34.8%
niebieski
Chyba mnie przekonaliście , tym bardziej że patrzę iż tym przelotem o jedno oczko pobije dotychczasowy swój rekord lotów w ciągu jednego roku :D

Image
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość