Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
LonDynia napisał(a):
Moze komus sie przyda jak podejrzec rezerwacje kupiona gdzie indziej niz na CA stronie:
1) Sciagnac apke CA poprzez kod kreskowy z dolu tej strony i zainstalowac (musialem odblokowac instalacje aplikacji z nieznanego zrodla)
2) Zarejestrowac sie jako OverSeas uzytkownik (bedzie mozna podac nie chinski numer telefonu)
3) Potwierdzic email ktory przyszedl, wystarczy kliknac na link w nim
4) Zalogowac sie do aplikacji uzywajac maila i 6 cyfrowego kodu
5) Na dole w opcji trip mozna dodac swoj lot poprzez wpisanie numer eticket 999....

Trochę modyfikacji.
Warto podczas zakładania konta w aplikacji podać prawdziwy numer paszportu.
Gdy nasze konto jest aktywne, to na stronie
Cytuj:
http://www.airchina.com.cn/vaservice/loginAction/loginIndex?language=en

Uzupełniamy dane:
E-ticket number: 999xxxx
ID type: Passport
ID number:podajemy numer paszportu

I mamy wgląd do naszej rezerwacji. Gdzie możemy dodać transfer hotel oraz transfer loung.
PS.
Działa na rezerwacje z OTA i nie tylko jak wspomniał/a @LonDynia

@administrator prosiłbym o przyklejenie tego postu w wiki.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1047 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 53  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: [CA] Air China
#721 PostWysłany: 04 Lip 2024 11:30 
Awatar użytkownika

Loty: 72
Kilometry: 185 531
Krajów: 23 / 11.1%
niebieski
@Zeus wiszę Ci dobrą flaszkę za Twoja cierpliwość i podpowiedzi dla takich świeżaków jak ja :D
Garmond lubi ten post.

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#722 PostWysłany: 10 Lip 2024 09:56 
Awatar użytkownika

Loty: 167
Kilometry: 407 780
Krajów: 32 / 15.5%
niebieski
Bilety kupione kilka miesięcy temu przez OTA GoToGate, dziś mail o zmianie lotów. Tylko zmiany kosmetyczne o około 20 -30 minut. Wiecie jak linia podchodzi do zmian? Można coś zyskać? Zmiana dat?

#723 PostWysłany: 21 Lip 2024 19:25 

Orientuje się ktoś czy jest możliwość zmiany danych na bilecie na inną osobę nawet za dopłatą. Na jednej rezerwacji są cztery bilety i kupowałem je przez booking.
 Profil Relacje PM off  

#724 PostWysłany: 21 Lip 2024 19:32 

platynowy
Nie można.

Cytuj:

E-tickets are issued to specific individuals and the passenger name can not be changed after the ticket is purchased. Please be sure that the passenger name is correct before you purchase your ticket.

https://www.airchina.com.cn/en/contact_us/faqs.shtml
 Profil Relacje PM off
lomoxion uważa post za pomocny.

#725 PostWysłany: 11 Sie 2024 13:47 
Awatar użytkownika

Loty: 201
Kilometry: 512 052
Krajów: 34 / 16.4%
Witajcie,

na stronie http://www.airchina.com.cn/vaservice/lo ... anguage=en widzę swój bilet.

Nie mogę jednak dodać biletu do aplikacji - wiem, że jest z tym problem, ale widzę, że niektórym z Was udaje się... Jak? :)

Bilet kupiłem na trip.com, podawałem nr paszportu.
 Profil Relacje PM off  

#726 PostWysłany: 18 Sie 2024 17:45 
Awatar użytkownika

Spróbuj na czacie w aplikacji dowiedzieć się czy czegoś brakuje albo na polskim e-mailu.
 Profil Relacje PM off  

#727 PostWysłany: 26 Sie 2024 11:19 
Awatar użytkownika

Loty: 167
Kilometry: 407 780
Krajów: 32 / 15.5%
niebieski
Sam odpowiem.

Zmiana o 20 minut. Linia lotnicza odsyła do gotogate, a tam pewnie nic się nie zdziała.

Tyle wiem na chwilę obecną.

#728 PostWysłany: 27 Sie 2024 18:55 

niebieski
Czy Air China posiada polskojęzyczną infolinię?
Dzwoniłem pod 222928135, ale jednego dnia w ogóle nie udało mi się połączyć, a drugiego rozmawiałem z anglojęzycznym agentem, ale mam trochę bardziej skomplikowaną sprawę i słabo nam szło dogadanie się. A na domiar złego, po 5 minutach mnie rozłączyło.
Ewentualnie czy kontakt mailowy (może być angielski) jest z nimi płynny, czy odpowiadają po dwóch tygodniach?
 Profil Relacje PM off  

#729 PostWysłany: 28 Sie 2024 13:55 

Ja w styczniu miałem problem z zabukowaniem hotelu tranzytowego w Pekinie, ponieważ nie mogłem się zalogować do ich systemu. Napisałem na adres vie@airchina.at - ktoś do mnie oddzwonił w ten sam dzień, albo na następny. W każdym razie bez większej zwłoki. Rozmawialiśmy po niemiecku. Z tego co pamiętam, to sugerowano mi kontakt pod jakimś numerem telefonu, ale już teraz nie pamiętam, ponieważ ten mój problem został rozwiązany przez jakiegoś usera tutaj na forum.

W międzyczasie napisałem też w tej sprawie na maila: poland@airchina.com. Na drugi dzień otrzymałem odpowiedź:
"poland@airchina.com <poland@airchina.com>

czw., 18 sty, 14:52

do mnie
Drogi pasażerze,

Prosimy o bezpośredni kontakt z europejskim telecentrum Air China w celu dokonania rezerwacji usług tranzytowych.
tel: 0080086100999
E-mail: ca-europe@airchina.com

Można też dokonać rezerwacji samodzielnie, korzystając z poniższego łącza:
https://www.airchina.com.cn/vaservice/l ... anguage=en

Best regards,
Air China Warsaw Office
Air China Limited Warsaw Office
ul. Tytusa Chałubińskiego 8, lok. 39: 76-79
00-613 Warszawa
Tel. 0-22 2928135""

Napisałem wtedy na tego maila ca-europe@airchina.com i po pięciu dniach otrzymałem taką odpowiedź:

"Dear passenger,

Well note your email and hope this could find you well.

Regarding to your inquiry, it is suggested that you call Air China 800-86-100-999 in order to comfirm the specific information and protect your privacy and security so that we could arrange our team to follow up as soon as possible.

Thank you again for your support and cooperation in this work. Any further inquiry, please feel free to contact us again.

Thanks & Best regards.

Johnson Feng

Service Agent

AIR CHINA EUROPEAN CALL CENTRE

Tel.: 00800 86 100 999

(Available for calling from Europe only.

Email:ca-europe@airchina.com

If you call from China please dial our Beijing Call Centre: 86-10-95583

All other options are available on our website http://www.airchina.com

http://www.facebook.com/AirChina"

Do Polski też dzwoniłem i z tego co pamiętam, to po polsku tam nie rozmawiali, więc chyba najlepszym sposobem będzie napisać maila, albo poprosić kogoś o pomoc, kto się dogada po angielsku/niemiecku. Jestem wręcz bliski pewności, że jeżeli nic się nie zmieniło, to po polsku tematu nie załatwisz.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#730 PostWysłany: 06 Wrz 2024 18:02 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jako że mam za sobą 5 lotów CA w różnych konfiguracjach (międzynarodowe i krajowy - klasa ekonomiczna) pozwolę sobie na recenzję przewoźnika i jego usług.

Zacznę od tego, że wedlug mnie to jest jedna z lepszych linii jakimi miałem przyjemność podróżować i zdecydowanie wyprzedza IMHO innych chińskich przewoźników (MU, CZ, HO).
Na taką opinię składa się kilka elementów - zacznijmy od aplikacji/strony i ich użyteczności.

Jak wielu z Was wie, odnalezienie się w chińskich apkach bywa trudne, a nawet bardzo trudne - często po zakupie są problemy z wejściem i zarządzaniem biletem, dodaniem usług. Po części z CA było podobnie w temacie założenia konta w ich programie, ale jak już się udało (w wątku są porady jak to zrobić), to wtedy apka daje możliwości dodania do biletu dużej ilości usług - wybranie miejsc (poza tymi, uważanymi za najlepsze - przy wyjściach awaryjnych i z przestrzenią na nogi) lub bonusów w postaci hotelu transferowego (nie wiemy co prawda przed zamówieniem jaki hotel dostaniemy, ale w większości są to podobne propozycje - chińskie hotele, tuż obok lotniska, z reguły 3*). Dodatkowo apka działa bardzo solidnie: pokazuje wszelkie informacje dotyczące lotów i rezerwacji w formie pushy, jest bardzo intuicyjna i przede wszystkim jest także po angielsku (co w niektórych liniach z Chin nie zawsze jest oczywiste). Umożliwia również odprawę on-line i generuje karty pokładowe z kodem QR (co jest ważne w przypadku podróży bez bagażu nadawanego).
Jedyny kłopot jaki.miale to zamówienie posiłku specjalnego - w apce przy wyborze wyskakiwał błąd. Zadzwoniłem zatem na europejską infolinię i ogarnąłem temat w ciągu mniej niż 3 minuty z mówiącym przyzwoitym angielskim chińskim reprezentantem.

Dodatkowe usługi - m.in. hotele transferowe: przy dłuższych przesiadkach daje to możliwość bezpłatnego zwiedzenia Pekinu (czy innego lotniska transferowego). Sposób dostania się do nich jest niemal bezproblemowy - po dokonaniu rezerwacji i po przylocie, trzeba udać się do stanowiska CA po przejściu kontroli i odebraniu bagażu, a tam po odnotowaniu obecności, kierują do właściwego busa (czasami trzeba kilka minut poczekać z otrzymaną plakietką). W hotelu wystarczy pokazać paszport i umówić się na shuttle busa następnego dnia, który nas odwiezie na wybrany terminal. I tyle. Hotele są średniej jakości, ale czyste (przy locie kolejnego późniejszym niż wczesny ranek, dostępne jest również śniadanie - aczkolwiek że jest to kuchnia chińska, więc raczej dla Europejczyków wygląda ono jak obiad).

Jedzenie na pokładzie samolotu oraz dodatkowe serwisy - jedzenie jest dobre lub bardzo dobre. Nawet na krótkich lotach zagranicznych (ok. 3 godzin) jest normalny posiłek (na krótkim locie lokalnym była bułka na ciepło). Serwis napojów realizowany jest 3 lub 4 razy na długich lotach międzykontynentalnych - przed i po posiłkach. System rozrywki pokładowej jak u najlepszych - dużo filmów, gry, muzyka i to samo w wersji dla dzieci. Z filmów klika aktualnych nowości kinowych. Oczywiście dużo filmów produkcji chińskiej. Na lotach nawet krótkich propozycja kocyka lub poduszki.

Samoloty (A350, A321, B738) może nie są nowe, ale są wystarczająco wygodne - miejsca na nogi jest sporo, w toalatech czysto i spory wybór kosmetyków.
W czasie lotu istnieje możliwość bezpłatnego korzystania z internetu - nie wszystkie aplikacje działają, internet nie hula za szybko, ale możemy być na bieżąco.

Co ciekawe (ale nie oczywiste) załoga mówi płynnie po angielsku (co w przypadku niektórych linii - np CZ czy MU już takie pewne nie jest).

Boarding szybki i dosyć wczesny (na locie z Europy) pilnowano grup boardingowych, w Pekinie nie.

Wszystkie lądowania o czasie, choć jeden wylot opóźniony.

Patrząc na jakość w stosunku do ceny - współczynnik jest w mojej opinii wysoki (bagaż - 2 pc - nadawany w cenie). Nie są to topowe linie arabskie, ale przy tak szerokiej ostatnimi czasy ofercie z wielu miast Europy, uważam, że produkt Air China na dobry (a w niektórych wypadkach bardzo dobry).
ImageImageImageImageImageImageImageImageImage
 Profil Relacje PM off
15 ludzi lubi ten post.
7 ludzi uważa post za pomocny.

#731 PostWysłany: 09 Wrz 2024 11:02 

1. Cześć, chciałam się upewnić w kwestii bagażu rejestrowanego- lecę z Warszawy do Tokio z przesiadką w Pekinie, czy dobrze rozumiem, że mam DWIE sztuki bagażu rejestrowanego do 23kg z racji tego, że jest to lot do Japonii?
Na bilecie przy ikonce z walizką mam napisane "Adult 2 Piece(s)". Ale zastanawiam się teraz czy może jednak nie chodzi o to, że bagaż rejestrowany i podręczny?:D

2. Druga kwestia jest taka, że według biletów na locie do Japonii mamy 3h15min przerwy na lotnisku w Pekinie natomiast na powrocie do Warszawy 3h20min. Czy w takim wypadku korzystanie z ich kiosku lotniskowego nam nie przysługuje? Wiem, że w rzeczywistości jeśli nie ma żadnych opóźnień ten czas wydłuża się tak naprawdę do 5, a nawet ponad, godzin ponieważ loty trwają krócej niż jest to podane na stronie przewoźnika/bilecie.
I rozumiem, że kiosk również trzeba rezerwować? Czy rezerwacja dotyczy tylko hotelu tranzytowego?
 Profil Relacje PM off  

#732 PostWysłany: 09 Wrz 2024 16:28 
Awatar użytkownika

HON fly4free
1. Bagaż - takie zasady przewozu bagażu miałem przy zakupie biletu:

Adults
• Free Baggage Allowance (Included)

Personal item
1 piece per person.
Please contact airline for detailed baggage allowance regulations.
Must be placed under the seat in front of you.

Carry-on baggage
1 piece(s) per person, 5 kg each piece.
Size cannot exceed 55*40*20cm

Checked baggage
2 piece(s) per person, 23 kg each piece.
Dimensions (length + width + height) cannot exceed 158cm

Więc tak - 2 pc to dwa bagaże do 23 kg każdy.

2. Co masz na myśli pisząc "kiosk"? Salonik?
 Profil Relacje PM off  

#733 PostWysłany: 09 Wrz 2024 16:42 

Loty: 1119
Kilometry: 1 113 616
Krajów: 91 / 44.0%
platynowy
Też się właśnie zastanawiałem, o co chodzi z tym "kioskiem".

#734 PostWysłany: 09 Wrz 2024 17:15 

niebieski
tnbhd napisał(a):
Czy rezerwacja dotyczy tylko hotelu tranzytowego?

Kiosk (salonik) też się rezerwuje, tam gdzie hotel.
 Profil Relacje PM off  

#735 PostWysłany: 09 Wrz 2024 17:20 
Awatar użytkownika

HON fly4free
W apce jest pełna informacja na temat każdego dodatkowego serwisu.
Poniżej zrzut z regulaminu (widzę sporo wyjątków, więc warto się zapoznać z treścią):
ImageImageImageImageImage
 Profil Relacje PM off  

#736 PostWysłany: 09 Wrz 2024 19:38 

Pytanie do osób, które kupiły bilety przez booking lub może normalnie też tak jest.
W aplikacji air china wskoczył mi bilet, ale jak wchodzę w informację to na bilecie nie ma przydzielonego miejsca, które wybierałem na booking i w rubryce on board meal jest "no meal", a z tego co czytałem w klasie ekonomicznej chyba też są posiłki w cenie. To się jakoś potem zmieni przy check-in czy trzeba dodatkowo dopłacać ?
 Profil Relacje PM off  

#737 PostWysłany: 09 Wrz 2024 19:43 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 695
Kilometry: 923 016
Krajów: 86 / 41.6%
Matko. Posiłki są na wszystkich lotach.
 Profil Relacje PM off
jowa31 lubi ten post.

#738 PostWysłany: 09 Wrz 2024 21:47 

jackrabbit napisał(a):
szpaczny napisał(a):
Zle sprawdzałeś, hotel tranzytowy buknałem na miesiąc przed wylotem i to grubo.

hotel przysluguje od przesiadki ktora trwa 10h+, ale moze to byl inny chinski przewoznik.

https://www.airchina.com.cn/vaservice/v ... hotels.jsp
Cytuj:
Applicability:

Transit hotel service does not apply to ticket, flight and passenger of the following types:

Ticket whose number does not begin with “999”
Code-share flight
Ticket for unaccompanied minor (UM)
Award ticket obtained by spending accrued Air China PhoenixMiles kilometers
Non-revenue passenger

Też źle sprawdziłeś. Hotel przysługuje w Air China dla przesiadek + 6 h.

Jeszcze odnośnie wyboru miejsc. Można wybrać miejsca z darmowej puli przed otwarciem check-in'u. Robiłem to z poziomu aplikacji - na stronie internetowej nie dałem rady:-) Wyboru dokonałem wiele miesięcy po zakupie biletów.

Transit Lounge - na stronie przewoźnika dokonałem rezerwacji, po której wyskoczyła mi okienko "successfully", ale nic poza tym. Po bookingu hotelu tranzytowego wyskakiwała strona z potwierdzeniem, jaki to hotel, numer rezerwacji itd. Po wejściu na apce na zakładkę z hotelem, wszystkie te dane wyskakują, a po wejściu na zakładkę Transit Lounge, po wyborze "bookinng" wyskakuje info, że tylko jedna z usług jest dostępna z następujących: hotel, salonik, luxury car i coś tam jeszcze. Jak to jest w końcu z tym salonikiem? Przysługuje mi, czy nie przysługuje?

KaiShengKingFeng - to jest mój hotel tranzytowy, lecąc tam i z powrotem z Wiednia do Singapuru. Lecąc tam, ląduje w Pekinie 04:50, a wylatuje o 15:35. Na powrocie będzie to odpowiednio 6:35 / 02:50 następnego dnia. Jakie macie doświadczenia? Chodzi mi szczególnie o lot tam - czy dam radę wyskoczyć na miasto, wcześniej zjawiając się w tym hotelu i wracając do niego przed lotem? Każda rada, co można zobaczyć, mile widziana, również na lot powrotny, tak, żeby zobaczyć jak najwięcej w ciągu tych dwóch stopów. Co zaplanować na tego krótkiego stopa, a co na tego długiego?
 Profil Relacje PM off  

#739 PostWysłany: 10 Wrz 2024 06:54 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Na pierwszym stopie proponuje Zakazane Miasto (poranna sesję) pod warunkiem, że uda Ci się kupić wcześniej bilety (otwarcie od 8.30).
Wtedy szybkim tempem, tak, aby wrócić do hotelu na 12.30 bo wtedy będziesz miał busa na lotnisko.
Drugi stop idealny jest pod Wielki Mur (w osobnym wątku dotyczącym przesiadki w PEK masz rozpisany dojazd).
Twój hotel (w którym spałem) jest o 1,2 km od stacji metra China International Exhibition Center (15 minut spacerem), więc jeżeli nie chcesz inwestować w taksówkę, to za możesz skorzystać z metra i dostaniesz się praktycznie w każdą część Pekinu.
Hotel jest przyzwoity (publikowałem powyżej zdjęcie z pokoju).
Co do Saloniku rzeczywiście był komunikat, że można skorzystać tylko z jednego benefitu przesiadkowego.
Jak będziesz miał inne pytania - pisz na priv.
 Profil Relacje PM off
Icek2024 lubi ten post.
Icek2024 uważa post za pomocny.

#740 PostWysłany: 10 Wrz 2024 11:19 

niebieski
Icek2024 napisał(a):
KaiShengKingFeng - to jest mój hotel tranzytowy, lecąc tam i z powrotem z Wiednia do Singapuru. Lecąc tam, ląduje w Pekinie 04:50, a wylatuje o 15:35. Na powrocie będzie to odpowiednio 6:35 / 02:50 następnego dnia. Jakie macie doświadczenia? Chodzi mi szczególnie o lot tam - czy dam radę wyskoczyć na miasto, wcześniej zjawiając się w tym hotelu i wracając do niego przed lotem? Każda rada, co można zobaczyć, mile widziana, również na lot powrotny, tak, żeby zobaczyć jak najwięcej w ciągu tych dwóch stopów. Co zaplanować na tego krótkiego stopa, a co na tego długiego?

Jest odpowiedni dział i temat na tego typu kwestie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1047 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 53  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Architekt2001 oraz 4 gości