Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Mar 2018 02:56 
Awatar użytkownika

Touch Azores by bike

Azory , archipelag wysp wulkanicznych na Oceanie Atlantyckim lezacy w tzw pasie ognia,
składa się z 9 wysp z których najwieksza i najbardziej znana Sao Miguel z najwiekszym
miastem Ponta Delgada jest najbardziej odwiedzana i rozpoznawalna . Z mojego rodzinnego
Gdanska jest dalej do archipelagu niż z niego do kanadyjskiego Halifax-u. Na archipelagu można dostac się indywidualnie z Lisbony lub Porto . Lata tam portugalski TAP , linie
regionalne SATA , na dwie wyspy Sao Miguel i Terceira lata Ryanair
Pierwszym razem udalo mi się doleciec z GDN na Ponte Delgada w jeden dzien GDN – EIN – OPO – PDL ale powiem , ze to taka dosyć hardcorowa podroz. Nieduze opoznienie , ktoregos
przewoznika i można utknac w jakims porcie lotniczym.
Za pierwszym razem byłem na Sao Miguel i poruszalem się wylacznie rowerem. Rower
pozyczylem na miejscu / 20 euro dzien/ i przez 4 dni zwiedzilem najwazniejsze punkty
warte zobaczenia na wyspie / 70-80 km dziennie/. Chcacych zwiedzac wyspe rowerem
ostrzegam , ze przewyzszenia są duze . Moje najwieksze przewyzszenie w ciagu dnia na trasie 80 km wynioslo prawie 2500 m. Obydwa wyjazdy odbyły na przelomie marzec/ kwiecien
w czasie gdy pogoda oscyluje w temperaturach 15-23 C . Ale pogoda jest bardzo zmienna troszke lekkiego deszczu /szczegolnie w gorach/ za chwile wiosenne slonce ,cieplutko, a za godzine chmury znad Atlantyku przykrywaja wyspe Krajobrazy wysp azorskich slyna z kraterow wulkanicznych zwanych caldeiras ,niekiedy wypelnionymi slicznymi jeziorami np. Lagoa do Fogo , Lagoa das Furnas, przesmyk między Lagoa Azul i Lagoa Verde. Po drodze umiejscowione są punkty widokowe tzw miradouro z których przy odrobinie szczescia / chodzi o bezchmurna pogode / widoki są niesamowite. Tak jak pisalem wczesniej podjazdy oscyluja srednio ok 8-10 % na ok 10 km , więc jest to pewne wyzwanie dla rowerzystow. Na Sao Miguel warto odnalezc taka stara brukowana droge na Lombadas Monte Escuro , która daje niezle w kosc na podjezdzie. Po drodze można zapoznac się z atrakcja turystyczna na wyspie tzw Fumarole. Sa to miejsca gdzie w naturalny sposob gotuje się posilki wykorzystujac nature czyli wkladajac posilek do wczesniej przygotowanych dziur w ziemi w których gotowane są w garnkach owinietych szmatami i gotuja się parę godzin / te slynne znajduja się nad Lago das Furnas/. Na wyspie Terceira najslynniejsze takie miejsce to Furnas do Enxofre gdzie blisko lezy piekna jaskinia lawowa Algar do Carvao. Poniewaz na Terceire wybralem się z malzonka , której specjalnosc to jazda rowerem z gory ten wyjazd nie był tak intensywny rowerowo jak poprzedni . do niektorych miejsc dotarlismy wypozyczonym samochodem. Na pewno Sao Miguel jest ciekawszą krajobrazowo wyspą a jako ze wieksza to tez więcej atrakcji krajobrazowych. Miasteczka na wyspach są bardzo urokliwe nie widac jak na Maderze czy Kanarach hotelowisk / może poza Ponta Delgada/ , Stare kolorowe domki, murkami kamiennymi podzielone pastwiska tworzace niesamowita szachownice gdy patrzy się na nie z gory, mili ludzie , i dużo , dużo kwiatow. Mnie podoba się szczegolnie jeden gatunek zwany u nas rajskim kwiatem a przez moja żone perkozem . Mankament tych wysp to …...... to , ze plaskie tereny wysp są wielką łaką na , której wypasa się bydlo. Stad w niektorych miejscach rozchodzi się swojski zapach obornikowo- kompostowy nazwany przez zone „ zapachem maciejki”.Przy jezdzie samochodem trzeba tez uwazac na stada krow niekiedy poruszajace się po drogach publicznych na pastwiska. Powyzej w gorach nieskazone powietrze, piekne krajobrazy i wąziutkie drogie z poboczami rosnacych hortensji.
Azory to tez taki specyficzny klimat dla roslinnosci . Tam można spotkac szczątkowy, jedyny w Europie las deszczowy, tam tez rosna jedyne w Europie plantacje bananow , ananasow / te azorskie w sklepie ok 4-5 euro/ i herbaty. Na pewno nie ma tam tylu turystow co na Maderze nie mowiac już o kanarach . Moze tez dlatego , ze Azory leza 1000 km na polnoc od Madery i pogoda czasami ksztaltowana jest przez masy powietrza znad Kanady lub przez wilgotny prad zwrotnikowy Bardzo przyjemne jest to , ze rożnica temperatur między dniem a noca jest kilkustopniowa. Warto odwiedzic Azory poki jeszcze nie są zagospodarowane turystycznie jak większość wysp. Chcialbym tez wyrazic podziekowanie wlascicielce Casa das Cinco która specjalnie na moja prosbe zainwestowala w rower/ calkiem porzadny GT/ dzieki czemu nie musialem wypozyczac za 20 euro/dzien . Jezeli ktos chce jeszcze znalezc troche spokoju a zarazem ciepelko i piekna przyrode goraco polecam kilkudniowy wypad na Azory
Teraz mysle o nowych już wpełni rowerowych eskapadach w czerwcu, mam nadzieje , ze tez udanych.

Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość