Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 75 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 24 Lut 2025 22:49 

Zbanowany
tak też myślałem. No nic trzeba się czaić na początek odprawy. Plusem jest na pewno wcześniejszy dolot, bo to otwiera odprawę trochę wcześniej niż innym i pewnie jest większy wybór miejsc.
 Profil Relacje PM off  

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
#62 PostWysłany: 25 Lut 2025 06:45 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 25.1%
złoty
A masz na pewno darmowy wybór miejsc przy odprawie? Na lotach po Europie trzeba mieć Senatora w M&M do darmowego wyboru. Gold z innego programu lub FTL nic nie daje i co najwyżej system sam przydzieli lepsze miejsca.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#63 PostWysłany: 25 Lut 2025 10:09 
Awatar użytkownika

Loty: 495
Kilometry: 526 914
Krajów: 57 / 27.5%
niebieski
@Marleywaw jeżeli miejsce zostanie wybrane i potwierdzone, to wtedy jest widoczne na mapie samolotu. Jeżeli masz taryfę bez wyboru miejsc (Light), to dlaczego Twoja rezerwacja miałaby wybrane miejsce, skoro co do zasady samolot ma mieć możliwość ewentualnego wyboru dla osób, które takie miejsce sobie wykupią? Tak samo przy OLCI (OnLineCheckIn) nie wybierzesz miejsca za darmo w taryfie Light - zostaną przypisane, nawet system odpraw nie zapyta o taki wybór. Owszem, później będziesz mógł zmienić, ale jakiekolwiek kliknięcie pokaże cenę do zapłaty i jeśli nie zapłacisz, miejsce się nie zmieni (nie potwierdzi). Natomiast jeżeli masz taryfę Basic, to bez problemu możesz takie miejsce wybrać sobie już teraz (przy rezerwowaniu lub w dowolnym momencie gdy rezerwacja już istnieje). Ja np. zawsze kupuję taryfę Basic tylko i wyłącznie dla możliwości wyboru miejsc i rzeczywiście gdy samolot się zmieni, miejsca mi się "wyrzucą", to sobie na kilka dni przed wybieram inne, które mi odpowiadają. Jeżeli zależy Ci na konkretnych miejscach, tu nie ma co oszczędzać. Może to sporo nerwów zaoszczędzić. Mi jeszcze kiedyś w Light z SEN na lotnisku zmienili, ale kolega leciał z innym Goldem niż LH i przy CheckIn Desku miła pani poprosiła, żeby poszedł do kasy biletowej uiścić opłatę za wybór preferowanego miejsca, to wtedy mu zmieni (WAW).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#64 PostWysłany: 25 Lut 2025 11:20 

Zbanowany
niestety mam taryfę Light, ale lot long haul, to chyba będę mógł zmienić miejsce przy odprawie ?
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 25 Lut 2025 11:23 
Awatar użytkownika

Loty: 269
Kilometry: 553 086
Krajów: 30 / 14.5%
srebrny
Będziesz mógł, ale odpłatnie
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#66 PostWysłany: 25 Lut 2025 11:57 

Zbanowany
do tej pory w LH na long haulach była możliwość zmiany miejsca bezpłatnie w najtanszej taryfie, tylko na krótkich odcinkach odpłatnie
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 25 Lut 2025 12:01 
Awatar użytkownika

Loty: 495
Kilometry: 526 914
Krajów: 57 / 27.5%
niebieski
@Marleywaw od 13 sierpnia 2024 roku to się zmieniło.
 Profil Relacje PM off
Marleywaw lubi ten post.
bim-bam uważa post za pomocny.

Temat postu: Re: Odprawa Lufthansa
#68 PostWysłany: 16 Mar 2025 00:34 

niebieski
Jeśli to komuś pomoże w rozkminie: Na trasie WAW-FRA-MEX w rezerwacji dla 3 osób w taryfie Light kupiłem przy zakupie biletu miejsce tyko dla siebie w 'Prefered Zone'. Po odprawie pozostała dwójka dostała miejsca obok mnie.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#69 PostWysłany: 07 Lut 2026 21:20 

niebieski
Poprawcie mnie, proszę, jeśli się mylę. Dawno Lufą nie leciałem, ale i wtedy to albo leciałem za ocean albo... miałem czasu dużo na lotnisku. A najbliższy wylot mam wcześnie rano i jako że nie mam bagażu rejestrowanego (plus FT dla każdego), to - jeśli to możliwe - nie chciałbym stać przy stanowisku do odpraw, tylko od razu iść do Security.
Lot KTW-FRA-ACE Air Dolomiti oraz Discovery.
Bilety kupione bezpośrednio na stronie Lufy. Taryfa Economy Light.
Czytam też, że "jako członek M&M odprawimy Cię automatycznie na 23 godziny przed lotem". To prawda? Będę mógł potem (próbować) zmienić miejsca, żebyśmy siedzieli obok siebie (5-osobowa rodzina) albo po prostu je zmienić bezpłatnie.
Czy może lepiej odprawić się przez aplikację albo stronę Lufy na 30 godzin przed wylotem?

Zasadniczo też chciałbym się upewnić, że mogę to zrobić online - wiem, lamerskie pytanie :mrgreen: - a nie na lotnisku? ;)

P.S. Tej walizki 55x40x30 cm wciąż specjalnie nie ważą? :D
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 07 Lut 2026 21:47 

Jeśli nie nadajesz kabinówki (a bedą w mailach namawiać) możesz od razu iść do security (jeśli masz karty pokładowe) , wtedy nikt nic nie waży i specjalnie sie nie przygląda
Jeśli nadajesz wtedy oczywiście przechodzi przez wagę, ja zawyczaj kabinówkę nadaję żeby się nie uganiać i różne płyny przewozić, w styczniu na podobnej trasie tyle że z Krakowa każda z 4 osób miała ponad 8 kg i nie było problemu, a na Lanzarote było ponad 10 kg (wino i oliwa są cięzkie), Pani wpisała każdemu 7 kg :-)
Lufa usadzi Was obok siebie niezależnie czy online czy na lotnisku, a odprawę najwygodniej chyba w aplikacji
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
sanchopan uważa post za pomocny.

#71 PostWysłany: 07 Lut 2026 22:15 

niebieski
Dzięki. No nie chcę nadawać, bo i tak muszę wstać przed 3 w nocy, a tak musiałbym jeszcze wcześniej. ;)
 Profil Relacje PM off
drk0202 lubi ten post.

Temat postu: Odprawa Lufthansa
#72 PostWysłany: 17 Lut 2026 08:57 

niebieski
Taka sytuacja: Mam rezerwację na 4 osoby WAW-MEX. Dla siebie wykupiłem miejsce w pierwszym rzędzie, XL, na odcinku MUC - MEX, ale podczas odprawy system przydzielił całej czwórce, w tym mnie, miejsca obok siebie, 10 rzędów dalej. Miejsce które wykupiłem jest już zajęte, nie mogę zmienić. Ponadto , nie mogę zmienić nawet odpłatnie na jakikolwiek inne miejsce. A może taka opcja zmiany jest możliwa dopiero po locie na pierwszym odcinku czyli waw-MUC

Czy to zawsze taka jest procedura w LH, jak na przyszłość (lot powrotny) temu zaradzić? Kiedyś było, że po odprawie można za darmo zmieniać miejsca.
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 17 Lut 2026 14:41 

niebieski
Odpowiem sobie i potomnym: Pofatygowałem się na Lotnisko Chopina dzisiaj, dzień przed wylotem. Przy stanowisku LH pani poinformowała , że moje miejsce, wykupione, jest wyłączone z użytku (możliwe, że zepsute) - jeśli przy boardingu go nie dostanę - należy składać reklamacje i żądać zwrotu opłaty.

A do tego miła niespodzianka, bo bez problemu (bez dodatkowej opłaty) przypisała nowe miejsca także pozostałym osobom z rezerwacji (w 'prefered zone'), tak na pierwszym , jak i drugim locie.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#74 PostWysłany: 18 Mar 2026 10:45 

niebieski
Powiedzcie, co robię źle - lot KTW-FRA-ACE. Loty Discovery i Dolomiti - kupione na stronie Lufy.
Kilka godzin po otworzeniu odprawy (bilet najtańszy) klikam w apce oraz na www "Odprawa", odprawia tylko mnie. Reszty pasażerów nie i pisze "odprawa niemożliwa".
Zadzwoniłem do Lufy, zrobili to za mnie przez telefon. Nie znali przyczyn, bo "może jakiś błąd".
Coś robię źle czy "tak się zdarza"? ;)
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 18 Mar 2026 10:57 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 695
Kilometry: 923 016
Krajów: 86 / 41.6%
Tak się zdarza.
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 75 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości