Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 12 Lis 2025 15:07 

Lecę w maju z 17-letnim synem taką trasą: WAW-HKG-KUL-SIN-SYD-AKL-NAN-HNL-JFK-WAW.

Widzę, że niektóre kraje (np. Australia) wymagają specjalnych formularzy 1229, które się składa razem z wnioskiem wizowym. Ja mam już e-wizę subclass 651 i nikt niczego ode mnie nie chciał. Czy macie doświadczenia z tym formularzem 1229? Czy powinienem wziąć ten formularz papierowy ze sobą?
A co z innymi krajami, szczególnie Hong-Kong, NZ, USA, czy macie doświadczenia z tymi krajami?

Syn nosi moje nazwisko. Mam pełny odpis aktu urodzenia z tłumaczeniem przysięgłym (wymóg z RPA, nie był weryfikowany). Planuję dla świętego spokoju wziąć zgodę pisemną dwujęzyczną (PL+ANG) mojej żony wraz z jej danymi i telefonem, poświadczoną notarialnie. Oprócz tego kopię strony paszportu żony (z jej danymi i podpisem).

Czy Waszym zdaniem to wystarczy (technicznie rzecz biorąc, polski notariusz niewiele znaczy bez apostille)? Czy mieliście kiedykolwiek problemy na lotnisku?
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 12 Lis 2025 15:18 
Awatar użytkownika

Loty: 523
Kilometry: 841 507
Krajów: 69 / 32.2%
złoty
Linie lotnicze uważają dziecko za niepełnoletnie (i zabraniają samodzielnej podróży) do wieku 12-16 lat.
Więc twój 17-letni syn może nie tylko lecieć z tobą ale także samodzielnie.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 12 Lis 2025 16:03 

Bardziej niż polityki linii lotniczych obawiam się polityki imigracyjnej niektórych Państw. I tak Australia ma wprost rzeczony formularz

https://immi.homeaffairs.gov.au/form-li ... s/1229.pdf

Obawiam się, że inne "okoliczne" kraje jak NZ, czy Singapur mogą mieć podobne restrykcyjne podejście. Pytanie jest, czy w praktyce spotkaliście się z tego typu problemami/pytaniami na granicy?

W Europie chyba nikt specjalnie się tym nie przejmuje bo Schengen, poza tym aby wyrobić paszport dziecku potrzeba zgody obojga rodziców. Zdaję sobie sprawę, że może trochę wyolbrzymiam, ale dla świętego spokoju wolę mieć nadmiarowe papiery, niż zostać zawróconym gdzieś na antypodach.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 12 Lis 2025 17:41 
Awatar użytkownika

Loty: 523
Kilometry: 841 507
Krajów: 69 / 32.2%
złoty
Może po prostu napisz do ambasady i jeśli odpowiedzą pozytywnie (że nic nie potrzebujesz) to miej to ze sobą w podróży.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości