Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 388 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20
Autor Wiadomość
#381 PostWysłany: 11 Wrz 2026 14:02 

aeonflux napisał(a):
Od końca marca tego roku krajowe operacje turbopropami (a z USU inne nie latają) nie odbywają się już do MNL, a właśnie do CRK.

A to przepraszam, myślałem że na Coron latają A320.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#382 PostWysłany: 11 Wrz 2026 14:22 

Loty: 371
Kilometry: 578 442
Krajów: 53 / 24.8%
platynowy
To jest małe lotnisko regionalne, podobnie jak "okoliczne" El Nido ENI czy San Vicente SWL na Palawanie.

Na tą chwilę pasy na USU/ENI mają długość rzędu 1000-1500m, co właściwie eliminuje jakikolwiek "zwykły" samolot odrzutowy, nawet A220.
Jak mniemam, największym samolotem jaki tam spotkasz nadal jest DHC-8 (Dash). USU miało mieć przedłużany pas, ale harmonogramu nie znam (znając Filipiny może być płynny lol).

SWL jest najnowszym z tych lotnisk (w 2016 lokalsi się chwalili że jest budowane) i tam pas jest chyba dłuższy, więc w teorii A220 powinien dać radę, ale i tak żadna z operujących tam linii (to by trzeba sprawdzić, bo mogę nie być na bieżąco) nie używa A220 :)
 Profil Relacje PM off
FastHearing5774 lubi ten post.

#383 PostWysłany: 14 Wrz 2026 09:41 

niebieski
Kkkkk napisał(a):
Generalnie to cały wyjazd na 3 tygodnie i tak:

1-3 dzien przylot do Bangkoku i Bangkok
3-5 dzien ko tao / ko samui
6-7 dzien Krabi
8-10 Kuala lumpur
11-14 Indonezja / Bali ?
15-19 Palawan
20-21 dzien powrót do Bangkoku i powrót

Ma to jakikolwiek sens? Z czego ewentualnie zrezygnować / zamienić? Ilość dni w danym miejscu ruchoma.

Ma to jakikolwiek sens? Nie, nie ma sensu - oczywiście moim zdaniem. Nie wiem co jest Twoim celem. Zapisać, że byłeś w tych 4 krajach? To trochę taka turystyka lotniskowa. Napisz czy to Twój pierwszy wyjazd o Azji. Ogranicz "rozmach" tego planu bo to jest marnowanie czasu i pieniędzy - dużo się najeździsz (nalatasz), mało zobaczysz. Jeżeli lądujesz w Bangkoku to Twoim celem powinna być głownie Tajlandia i ewentualnie Malezja. Po co wbijać w to Indonezję (Bali) na 2 dni? Albo Palawan - to spora wyspa, same wewnętrzne przejazdy też zabierają sporo czasu.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#384 PostWysłany: 14 Wrz 2026 13:53 

adam1987 napisał(a):
Kkkkk napisał(a):
Generalnie to cały wyjazd na 3 tygodnie i tak:

1-3 dzien przylot do Bangkoku i Bangkok
3-5 dzien ko tao / ko samui
6-7 dzien Krabi
8-10 Kuala lumpur
11-14 Indonezja / Bali ?
15-19 Palawan
20-21 dzien powrót do Bangkoku i powrót

Ma to jakikolwiek sens? Z czego ewentualnie zrezygnować / zamienić? Ilość dni w danym miejscu ruchoma.

No niby można, ale ja bym się jednak zastanowił. Szkoda by mi było płacić dość drogie opłaty za wjazd na bali i wizy do Indonezji żeby być tam faktycznie ok. 3 dób. Proponowałbym albo rozszerzyć Indonezję kosztem jakiegoś innego kraju, albę zrezygnować i rozbudować np. Malezję o Penang lub Filipiny o Coron lub Tajlandię o interior np. Sukhotai.

Napisz dlaczego taki wyjazd? Czy to pierwszy wyjazd do Azji i chcecie zaliczyć jak najwięcej krajów czy niekoniecznie? Liczą się głównie plaże z dodatkiem dużych miast?
Cześć. Już byłem w Azji wcześniej. Skąd akurat tyle krajów? Szczerze? Z dupy :) Nie mam konkretnych miejsc które chcemy zobaczyć, i nie upieramy się przy takim planie, nawet możemy to totalnie zmienić. Osobiście, zależy mi na Palawanie no i na tym KL, chociaż słyszałem też negatywne opinie o KL. Jestem otwarty na wszelkie sugestie. Chcemy i pozwiedzać i też poleżeć ogórem do góry.
 Profil Relacje PM off  

#385 PostWysłany: 14 Wrz 2026 16:18 

Loty: 513
Kilometry: 961 678
Krajów: 80 / 37.4%
złoty
@Kkkkk To tym bardziej odpuść sobie Indonezję i to Bali. Jak chcesz Palawan to jedź tam. Proponuję coron tuż obok zamiast Bali. Kuala Lumpur potraktuj jako wydłużoną przesiadkę między Tajlandią i Filipinami. W sumie też zrobiłem kiedyś Tajlandię + Filipiny z wizytą w Malezji (choć ja zrobiłem sobie dwa dni i jeden nocleg w Malakka a nie w KL.
Ewentualnie trochę bym był przeciwko koh samui bo brzmi dla mnie trochę jak resort dla Europejczyków, ale nigdy tam nie byłem, więc może jestem uprzedzony.
 Profil Relacje PM off  

#386 PostWysłany: 14 Wrz 2026 16:38 
Awatar użytkownika

srebrny
Pisałeś, że wylot pod koniec listopada, natomiast rzadko kiedy pogoda w Azji Płd-Wsch jest super przez cały rok, a część miejscówek masz z pory deszczowej - Bali, Samui. W listopadzie znacznie lepiej uderzyć w Morze Andamańskie. Palawan fajny, ale logistycznie transfer przez Manilę zabierze wam de facto dwa dni. Więcej czasu na Morzu Andamańskim i ogólnie okolice (Khao Sok? Ao Phang Nga? Bo samo Krabi to takie meh, no chyba że Railay) zamiast Samui, usunięcie Indonezji i zamiast tego więcej czasu na Palawanie (El Nido) oraz w Tajlandii i w sumie będzie spoko. KL ma fajne apartamentowce z basenami na dachach oraz pyszne jedzenie, zresztą pewnie tam i tak wylądujesz dzięki Air Asia (lub w Singapurze bo Scoot).
 Profil Relacje PM off  

#387 PostWysłany: 15 Wrz 2026 10:49 

Jedyne co mnie przed Palawanem powstrzymuje to samoloty. Z KL do Puerta Princessa jest 500-600 za os. w jedną stronę. A dodatkowo, z Palawanu musimy potem wrócić do Bangkoku bo stamtąd mamy loty powrotne. Ale dzięki za odpowiedzi byczki. Będę myślał. Indonezja już wywalona.
 Profil Relacje PM off  

#388 PostWysłany: 15 Wrz 2026 12:43 

Sprawdź też loty przez MNL na osobnych biletach
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 388 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości