Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 167 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 11 Lip 2017 13:57 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 61 615
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
Wybieram się na południe Czarnogóry,chętnie odwiedzę Albanię.Jest coś godnego uwagi na północy tego kraju?

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#82 PostWysłany: 11 Lip 2017 21:09 

Loty: 134
Kilometry: 230 859
Krajów: 45 / 21.0%
srebrny
@kaviorwiki to wszystko zależy, ile czasu chcecie przeznaczyć i co lubicie. Ja byłam na objazdówce i nie chciałam za bardzo zjeżdżać na południe. Po Albanii była właśnie Czarnogóra.
Odwiedziłam Berat, Szkodrę i zaliczyłam rejs po jeziorze Koman. Te trzy miejsca mogę polecić, chociaż rejs trochę mi się dłużył, no ale widoki piękne.

Tutaj @Gollum wszystko pięknie podsumował :)
co-zobaczyc-w-albanii,1271,30437&start=23
mashacra lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#83 PostWysłany: 12 Lip 2017 02:02 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
kaviorwiki napisał(a):
Wybieram się na południe Czarnogóry,chętnie odwiedzę Albanię.Jest coś godnego uwagi na północy tego kraju?

Alpy Albanskie
Park Narodowy Lura

Poza tym, mysle ze warto zobaczyc auta, traktory i wozy konne jadace pod prad na pseudo-autostradach. ;)

Pozdrawiam.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
kaviorwiki uważa post za pomocny.

#84 PostWysłany: 10 Sie 2017 10:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Odwiedzającym wybrzeże Albanii polecam wizytę na niezwykłej wyspie Sazan.
Więcej o wyspie w krótkiej relacji:
sazan-ndash-albanska-wyspa-tajemnic-zamknieta-ponad-100-lat,1504,115599
mashacra lubi ten post.
mashacra uważa post za pomocny.

#85 PostWysłany: 27 Sie 2017 23:12 

Ktoś ma jakieś info jak na ten Sazan się dostać?
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 27 Sie 2017 23:47 
Awatar użytkownika

niebieski
@Panbosman

Jest tak jak napisałem w mojej mini-relacji:
sazan-ndash-albanska-wyspa-tajemnic-zamknieta-ponad-100-lat,1504,115599

Nam udało się dostać na Sazan dzięki pomocy p. Izy, rezydującej w Albanii od 2011. Namiary:
https://mojalbania.com
https://www.facebook.com/moja.albania

Alternatywą może być prawdopodobnie zakup biletów na rejs bezpośrednio w porcie we Vlorze. Ponieważ wyspa jest nadal strefą zmilitaryzowaną wstęp wymaga pozwolenia. Ponoć takie pozwolenie można również załatwić w jednym z biur turystycznych, które znajdziemy w okolicach vlorskiego portu.
Wyspa w tym roku ma być udostępniona w okresie od 1 maja 2017 do 31 października 2017 roku. Wyspa, traktowana jako teren wojskowy, została częściowo udostępniona po raz pierwszy w 2015 roku, ale w 2016 roku została zamknięta ponownie ze względów bezpieczeństwa. Jak długo i czy będzie nadal dostępna nie wiadomo...

#87 PostWysłany: 28 Sie 2017 00:29 

Dzięki za odpowiedź - a jaka jest cena?
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 08 Gru 2017 15:11 

Loty: 199
Kilometry: 289 509
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
Panbosman napisał(a):
Ktoś ma jakieś info jak na ten Sazan się dostać?

Daj sobie spokoj z wyspą Sazan. Ja polecam od siebie nastepujace atrakcje południowej Albanii:
Oricum - ruiny starozytnego miasta rzymskiego o tej samej nazwie.
http://octopusfoundation.org/en/project ... ry-caesar/
Polecam także Park Archeologiczny Byllis: http://www.panacomp.net/byllis-archaeological-site/. W przeciwieństwie do Apolloni nie ma tam rekonstrukcji.
W okolicy sa takze jaskinie z rysunkami i malowidłami naskalnymi, np. jaskinia Gramata czy jaskinia Hadziego Aliu. Kursy do jaskin z Wlore.
Polecam takze Zvërnec – 12km od Wlory. Jest tam wyspa 400x200m, na który prowadzi drewniany most o długości 270m. Na niej klasztor z XIIIw.
Wez pod uwage takze wspomniana wczesniej Porto Palermo. Jest tam twierdza Alego Paszy oraz baza marynarki wojennej. Widac ja z twierdzy.
Te atrakcje mozna zwiedzic z Wlore.
Cerkwie z ciekawymi freskami w Moskopole (Voskopoja) - http://www.panacomp.net/voskopoja-moscopole/ - dojazd od strony Korczy.
 Profil Relacje PM off
mashacra lubi ten post.

#89 PostWysłany: 08 Gru 2017 21:55 

Na "końcu" Albani są ruiny starożytnego miasta Butrint, po drodze można zobaczyć karaibskie widoki na plaży Bora-Bora w Ksamilu i Błękitne Oko czyli ogromne źródło błękitnej wody. Polecam też plażę Gjipe która leży na końcu kanionu.
 Profil Relacje PM off
mashacra lubi ten post.

#90 PostWysłany: 16 Gru 2017 21:19 

Loty: 199
Kilometry: 289 509
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
Dodam troche informacji jak dojechać do niektórych atrakcji bo się troche dowiedziałem tego i owego wskutek planowania wyjazdu do Albanii:
- Amantia (PARKU ARKEOLOGJIK I AMANTISË) – znajduje się we wsi Ploçë - dojazd włąsnym transportem lub taxi
- Byllis park archeologiczny - dwa sposoby dojazdu: 1 opcja to taxi 2500ALL/ok. 80PLN (60min postoju na zwiedzanie i powrót);
2 opcja: bus: Fier → Ballsh: 150ALL/4.7PLN; Ballsh → Hekal: 70ALL/2.20PLN; Hekal → Byllis 20min spacerem;
4km od Byllis, w kierunku Tepeleny znajduje się kolejny kompleks archeologiczny Nikala
- Lepenica - jaskinia (Shpellën e Shkruar të Lepenicës) z prehistorycznymi malowidłami: Dojazd: do Lepenica bus z Vlore do wsi Lepenicy, potem pieszo lub taxi ze wsi
- Orikum - Dojazd-3 opcje: 1. bus Wlora-Orikum, potem taxi; 2. Taxi z Wlory – ok 2000-3000ALL/63-90PLN (targowac sie, zamowic taxi w IT we Wlorze); transport własny
- Porto Palermo - Dojazd: bus z Wlory z centrum koło meczetu. W Albanii busy jadą jak chcą :) Ten jedzie od 7:00-20:30. Podobno czesto.
- Zamek Kanine - Dojazd: pieszo, własny transport lub taxi. Z Wlore to niecałe 5km
-Zvernec - Dojazd: busy tam nie jezdza, preferowany dojazd to autostop, taxi lub transport własny
- Vaskopoje - zwana albanska jerozolima - dojazd: minibus relacji Korca-Voskopoje z centrum Korcy lub transport własny
- Butrint - 3 opcje dojazdu: 1. autobus Saranda - Butrint; 2. Taxi z Sarandy w 2 strony ok. 2000ALL/63PLN; transport własny
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 09 Cze 2018 23:11 

Loty: 85
Kilometry: 111 426
Krajów: 28 / 13.1%
Polecam Kanion Lengarices i gorące źródła, na google maps zaznaczone jako "Llixhat e Benjes"
Mega miejscówka z dużym "basenem" z ciepłą wodą. Widok na góry, rzekę i turecki mostek.
Dojazd łatwy, autem z Sarandy ok 2 godziny.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#92 PostWysłany: 22 Sty 2019 22:11 

Osobiście byłem nad jeziorem Ohrydzkim zarówno po stronie Albańskiej jak i po stronie Macedońskiej. Polecam jednak Macedońską stronę, wydawało mi się, że jest schludniej, czyściej i tak przyjemniej ;)
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 30 Paź 2019 23:12 

Polecam zatrzymać się w Dhermi, szeroka piaszczysta plaża, krystalicznie czysta woda, skałki zapewniające prywatność i fantastyczny camping Paradise - rodzinny biznes z fantastycznym jedzeniem.
Trasa do Dhermi prowadzi przez przełęcz Llogara ze świetnymi widokami.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Albania i covid
#94 PostWysłany: 14 Maj 2021 21:25 

lecimy w 5 osób. Mamy mniej ambitne plany :P Bierzemy auto i jedziemy do Sarandy i tam leżymy plackiem i trochę pozwiedzamy okolice. Później Berat i powrót na lotnisko w piątek z noclegiem przy hotelu. Drugi raz jadę do Albanii więc już trochę widziałem :) testy podobno można robić w Beracie Na stronie jest że mają teraz jakieś promo z 4000 na 3300 leków. Ja miałem szczepienie 7 maja więc wg przepisów Niemieckich już moja szczepionka "działa" ale moja kobitka miała 8 maja i to chyba nie przejdzie :P Zobaczymy czy coś się dowiem na lotnisku :)
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 14 Maj 2021 22:15 
Awatar użytkownika

srebrny
Saranda to betonowy syf ale co kto lubi.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#96 PostWysłany: 14 Maj 2021 22:18 

niebieski
Fakt. Saranda to chyba najbrzydsze miejsce na całym wybrzeżu. Taki Durres również pięknem nie grzeszy, ale tam przynajmniej są jeszcze jakieś zabytki, a w Sarandzie to jakby blokowisko przenieść nad morze.
dworkam uważa post za pomocny.

#97 PostWysłany: 14 Maj 2021 22:42 
Awatar użytkownika

srebrny
Mam zjechane całe wybrzeże Albanii (zboczenie zawodowe) i jak dla mnie najładniejsza miejscówka to Vuno, piękna i pięknie położona wioska. Wszyscy zachwycają się Himare i Dhermi, imo też nie zgorsze. Faktycznie sporo jest przyjemnych miejscówek na ichniej riwierze ale Saranda to jest sen wieśniaka o pałacu.
Północ Albanii i Adriatyk to syf kiła i mogiła w telegraficznym skrócie.
Od Vlory na północ Adriatyk, na południe Jońskie. I jak to w życiu bywa nie wszystko jest czarne i białe i niektórzy przesuwają granice mórz. Ale to temat rzeka?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#98 PostWysłany: 14 Maj 2021 22:48 

niebieski
Ja akurat północ lubię, ale w sumie rzadko bywam nad samym morzem, natomiast bardzo cenię albańską część jeziora Szkoderskiego :) Inna sprawa, że ja do Albanii nie jeżdżę dla wybrzeża, bardziej interesuje mnie wnętrze. Ale to taki mały OT ;) Przez Sarandę przejeżdżałem dwa razy, wystarczyło do końca życia.

#99 PostWysłany: 14 Maj 2021 22:58 
Awatar użytkownika

srebrny
Jak dla mnie Szkodra genialna. Góry przeklęte piękne. Szkoderskie znam od strony Czarnogóry i Albanii i świetny akwen.
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 14 Maj 2021 23:26 
Awatar użytkownika

cypel napisał(a):
Jak dla mnie Szkodra genialna. Góry przeklęte piękne. Szkoderskie znam od strony Czarnogóry i Albanii i świetny akwen.

Zgadzam się co do Szkodry, fajne miasto. Nie mam porównania, bo byłem tylko tam, widziałem twierdzę Rosafa, Szkoderskie i wróciłem do Czarnogóry. Skoro odradzacie Sarandę i Durres, to co zamiast tych miast? Na pewno odwiedzę Ksamil i Vlorę. Gdzie jeszcze warto spędzić dzień, może dwa? Himare, Vuno, Dhermi? Kolega z pracy mojej kobiety, Albaczyk bardzo poleca Borsh. Ktoś ma zdanie na ten temat?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 167 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość