Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Tikal -> Belize City
#1 PostWysłany: 26 Lut 2024 05:44 

Loty: 200
Kilometry: 494 717
Krajów: 97 / 46.9%
złoty
Gdby ktoś nie złapał bezpośredniego połączenia z Flores do Belize City, to jest możliwość dojechania "na raty":

1. Z Flores jeżdzą colectivo bezpośrednio do granicy i kosztują 40 QTZ (~20 PLN). Można je łapać m.in. przy głównej trasie obok lotniska. Czas przejazdu zależy od kierowcy i jest to około 1,5-2h.

2. Na granicy Melchor de Mencos po stronie Belize nie ma autobusów oraz colectivo i trzeba dostać się do dworca autobusowego w pierwszej miejscowości - Banco Viejo (około 3 km). Oczywiście zaraz za granicą stoją taksówkarze, którzy o dziwo nie są jacyś nachalni. Pierwsze propozycje to 15 USD do dworca, po przejściu 50m cena spada do 10 USD, natomiast złapanie wracającej taksówki po około 0,9-1 km skończyło się na 2 USD za 2 osoby.

3. Na dworcu w Banco Viejo działają 2 firmy, które jeżdzą chicken busami do San Ignacio, Belmopan i Belize City (z przystaniem w Belmopan). Koszt przejazdu do Belize City to 12 BZD (24 PLN) i o dziwo busy docierają w miarę na czas - gościu zbierający pieniądze za bilety powiedział, że przejazd będzie trwał 3h + 10 min. przerwy w stolicy, a w rzeczywistości dotarliśmy po 3h i 16 min. Miłe zaskoczenie w tej części świata :)

Nie wiem jaki jest koszt bezpośredniego autobusu z Flores, ale w Belize City firma przy water taxi do Caye Caulker / San Pedro oferowała powrót za 20 USD (ponoć przejazd trwa 4h).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 03 Mar 2024 03:08 

złoty
Skorzystałem z tego busa powrotnego (firma to Atlanta Express) i ... szału nie było. Podróż zamiast zająć 4h zajęła 7h (od godz.. 12 do 19), ponieważ:
- zamiast wyruszyć o 12, to start był o 13 (wyglądało to tak jakby czekali i zbierali jeszcze osoby z kolejnych promów, które przypływały),
- na granicę chyba pojechały wszystkie busy turystyczne przez co zrobił się tłum i przejście trwało znacznie dłużej,
- po przekroczeniu wjazdu do Gwatemali wsiada się do innego busa, który również czeka, aby zabrać dodatkowe osoby.
Jedyny plus tego przejazdu to klimatyzacja, która działała naprawdę dobrze.

Powyższe niby oczywiste w tej części świata, a człowiek jednak dał się nabrać :P Dzisiaj jeśli miałbym powtórzyć trasę, to wziąłbym tego busa tylko do granicy, a potem wsiadł w colectivo.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 26 Paź 2024 23:25 

Czesc!
Czy orientujesz sie może czy jest jakiś zorganizowany transport w druga stronę tj. z Belize City (a nawet caye caulker) do Flores / Tikal. Czy jest moze transport organizowany przez jakies biuro (domyślam sie ze bedzie z przesiadka na granicy).
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 28 Paź 2024 12:30 

Mariusz_afryka napisał(a):
Czesc!
Czy orientujesz sie może czy jest jakiś zorganizowany transport w druga stronę tj. z Belize City (a nawet caye caulker) do Flores / Tikal. Czy jest moze transport organizowany przez jakies biuro (domyślam sie ze bedzie z przesiadka na granicy).

Na Caye Cauker są po prostu biura, które organizują takie wycieczki. Szczegółów nie znam bo nie korzystaliśmy ale w apartmanie, gdzie mieszkaliśmy były jakieś ulotki i w biurach przy głównej ulicy też były takie oferty.

Można też rozważyć wynajęcie samochodu z opcją na przekroczenie granicy z Gwatemalą - czasowo to dość korzystne rozwiązanie bo z Belize City do granicy można dojechać w około 4h, potem +/- 1.5h-2h do Tikal, do Flores trochę krócej. Czy cenowo też to się opłaca to już zależy jakie kto ma priorytety i w ile osób się podróżuje ;-) .
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 28 Paź 2024 15:39 

złoty
@Mariusz_afryka z Caye Caulker wystarczy popłynąć promem do Belize City i tam są bezpośrednie busy do Tikal (m.in. firma Atlanta Express na terminalu Express Water Taxi).
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 11 Lis 2025 03:24 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 695
Kilometry: 923 016
Krajów: 86 / 41.6%
Autobus z dworca Flores do granicy – dalej 40 quetzali.

No powiem tak – przejście nie należało do najlepszych, a szczególnie to po stronie Belize.

Od razu czuć tropikalny klimat i nutkę serialu Śmierć pod palmami – pasuje tu idealnie.

Kontrola gwatemalska: jedno wielkie hakuna matata – nikt się niczym nie przejmuje.

W Belize trzeba wypełnić kartkę wjazdową – klasyczne kocopoły.
Strażnik graniczny przeglądał mój paszport i jednocześnie oglądał filmiki na TikToku. Dostałem pieczątkę.

Na kontroli celnej najbardziej martwili się, czy nie mam owoców lub warzyw (obok Gwatemalczyk niósł na głowie nie wiadomo ile kilo bananów). Jak powiedziałem, że mam tylko rum i kawę – machnęli ręką i kazali iść dalej.

Uwaga: toaleta darmowa jest po stronie Gwatemali. W Belize kosztuje 1 dolar belizeński.

Chodziły plotki, że jest bus do Benque Viejo, ale go nie znalazłem.
Niestety padało, więc taksówkarze nie chcieli jechać za mniej niż 20 USD.

Dotarłem do miasta – cały mokry, autobus mi uciekł, a na kolejny trzeba było czekać godzinę.

Chrzanić to – łapię stopa. Zatrzymuje się typowy amerykański tir – moje marzenie. Jedziemy. Zostawił mnie pod hotelem. Super.

A przez 20 minut śpiewał karaoke Everything I Do - Briana Adamsa.
Myślałem, że w trakcie jazdy otworzę drzwi i wyskoczę…
Ale dotarłem do San Ignacio.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
bim-bam uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 11 Lis 2025 07:27 
Awatar użytkownika

złoty
Zeus napisał(a):
Kontrola gwatemalska: jedno wielkie hakuna matata – nikt się niczym nie przejmuje.

Akurat miałem tam praktycznie czysty paszport - kobita z rozmachem wbiła mi pieczątkę na stronie zarezerwowanej na wpisy urzędowe ? I zapoczątkowała trend, w sumie korzystny.
2 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 11 Lis 2025 07:56 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 695
Kilometry: 923 016
Krajów: 86 / 41.6%
Τe strony na wpisy urzędowe to chyba jedna z najgłupszych rzecz w polskim paszporcie
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość