Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 71 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 16 Paź 2015 17:38 

Loty: 2
Kilometry: 830
Krajów: 3 / 1.4%
Karolina_s napisał(a):
Kask rowerowy za 22 zł - przecena z 69,99
http://www.decathlon.pl/kask-miejski-na ... ml#v539167

Nawet się przez chwilę zastanawiałam, chociaż jestem przeciwna kaskom. Co też promocja robi z człowiekiem :lol:.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 16 Paź 2015 17:44 
Awatar użytkownika

niebieski
A ja jeżdżę ponad 2 lata w kasku i sobie chwalę. Już dwa razy mi du...głowę uratował.

wysłane z taptaka
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 16 Paź 2015 17:54 

Tez jestem przeciwny kaskom. Sa przejawem kultury strachu. Czy piesi nosza kaski?
 PM off
wtak lubi ten post.

#4 PostWysłany: 16 Paź 2015 18:20 
Awatar użytkownika

srebrny
Czy piesi poruszają się z prędkością ok 30 km/h?
 Profil Relacje PM off
yellowman lubi ten post.

#5 PostWysłany: 16 Paź 2015 18:25 

Nie. 95 proc. rowerzystów też nie. W mieście to się nawet nie zdążą rozpędzić bo już światła. Kaski jestem w stanie zrozumieć przy jeździe wyczynowej, górskiej na przykład. W innym przypadku to klasyczne marketingowe wykreowanie potrzeby. A rodzicie ubierający 5-latkom ochraniacze na kolana, łokcie i głowy to już powinni zostać przebadani.
 PM off  

#6 PostWysłany: 16 Paź 2015 18:34 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 122 440
Krajów: 22 / 10.3%
niebieski
Jak się nie przewrocisz to się nie nauczysz; )

#7 PostWysłany: 16 Paź 2015 18:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Dwa razy trafiły mnie pojazdy z ich winy. Raz wjechal we mnie malolat. Jechałem oczywiście po ulicy w dużym wojewódzkim mieście. Klasyczne marketingowe wykreowanie potrzeby uratowało mi głowę co najmniej od obicia. Ale nie lobbuje za noszeniem kasku. Free will.

wysłane z taptaka
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 16 Paź 2015 18:47 

@tycik, to naturalne że w Ciebie wjechano - opinia, że kierowcy na więcej sobie pozwalają widząc rowerzystę w kasku jest popularna. Zainwestuj w dobre oświetlenie i zachowaj ostrożność, szczególnie na drogach, przy których kodeks dopuszcza zjechanie na chodnik.
 PM off  

#9 PostWysłany: 16 Paź 2015 18:50 

Loty: 724
Kilometry: 938 929
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
Your choise - your problems !!!
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 16 Paź 2015 19:31 
Awatar użytkownika

Loty: 114
Kilometry: 173 514
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski

Dziękuję. Do widzenia. EOT.

Ostatnio edytowany przez Zielony^, 16 Paź 2015 19:52, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 16 Paź 2015 19:49 

@Zielony^, no i co? Człowiek na rowerze nie wywraca się na prostej drodze na głowę.
Po drugie, to ponawiam pytanie - czemu piesi nie noszą kasków? Przecież także bywają ofiarami wypadków. Nie będę wrzucał filmików z YT ale znalezienie ich nie jest trudne. Kaski są dla wyczynowców. Kaski nie chronią przed urazami kręgosłupa, to tylko kawałek sztywnego styropianu, który nawet do końca nie chroni głowy, a już w ogóle nie chroni kręgów szyjnych. Kaski prowokują kierowców samochodów do agresywnych manewrów.
 PM off  

#12 PostWysłany: 16 Paź 2015 20:07 

Loty: 77
Kilometry: 325 362
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
@Don_Bartoss
zostawmy juz kaski, bo widac nie jezdziles nigdy na rowerze.

powiedz, co myslisz o pasach w samochodach?
 Profil Relacje PM off
tomusw lubi ten post.

#13 PostWysłany: 16 Paź 2015 20:08 

Loty: 96
Kilometry: 142 200
Krajów: 23 / 10.8%
niebieski
To nie miejsce na tego typu dyskusje, przenieście się do Luźne gatki.
EOT.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 16 Paź 2015 20:11 
Awatar użytkownika

Loty: 114
Kilometry: 173 514
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
@Don_Bartoss
Nie wiem czy to na poważnie czy trollujesz. Poważnie :).
W samochodzie pewnie też bez pasów jeździsz, nie? Bo uciec można i w ogóle...
Udanego weekendu :).
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 16 Paź 2015 20:19 

@mmis4167, jeżdżę codziennie lub prawie codziennie do pracy rowerem, bo mam ten komfort, że mogę się tam wykąpać. Nie wiem czemu chcesz rozmawiać o mnie, a nie chcesz o kaskach.
@Zielony^, obowiązek zapinania pasów w samochodzie wynika z reguł systemu ubezpieczeń społecznych i refundacji kosztów leczenia ubezpieczonych, a poszkodowanych w wypadkach komunikacyjnych. Ktoś kto ponosi koszty Twojego leczenia chce by były one jak najmniejsze, w związku z czym narzuca Ci obowiązek zapinania pasów. Przy czym weź pod uwagę, że jeśli jedziesz w kurtce puchowej to zapięcie pasów w sytuacji powodującej ich napięcie powoduje skokowy wzrost prawdopodobieństwa uszkodzenia Twoich organów wewnętrznych. Jest też nieco inaczej z pasami, a kaskami - pasy przydają się w ogromnej większości sytuacji kolizyjnych, podczas gdy kaski w znikomej. Argument, że mogą uratować życie jest niby dobry, ale jak go przemyśleć to taki sobie. Przy potrąceniu na pasach taki kask też mógłby pomóc, a jednak nie noszą - czemu? Odpowiadam - bo życie polega na operowaniu pewnym prawdopodobieństwem. To nie jest tak, że ja podważam respektowanie reguł bezpieczeństwa, po prostu uważam kaski za produkt mało potrzebny. To jest, tak to nazwę, produkt szkodliwy bo tworzy iluzję, że rowerzysta jest bezpieczny i usypia jego czujność. Za bardzo potrzebne uważam natomiast odpowiednie oświetlenie, szczególnie że zbliża się zima, co nie wszystkich (w tym mnie) zmusza do schodzenia z roweru.
@atc_damian, sam nie przeniosę ale poproszę moderację.

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 16 Paź 2015 20:32, edytowano w sumie 1 raz
 PM off
Mar77 lubi ten post.

#16 PostWysłany: 16 Paź 2015 20:31 
Awatar użytkownika

mmis4167 napisał(a):
powiedz, co myslisz o pasach w samochodach?

Nie odbiegając za daleko od tematu, przymusowe stosowanie pasów w samochodach zwiększyło liczbę wypadków śmiertelnych wśród rowerzystów (i pieszych).
Mar77 lubi ten post.

#17 PostWysłany: 16 Paź 2015 20:37 

Loty: 77
Kilometry: 325 362
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Anonymous napisał(a):
@mmis4167, jeżdżę codziennie lub prawie codziennie do pracy rowerem, bo mam ten komfort, że mogę się tam wykąpać. Nie wiem czemu chcesz rozmawiać o mnie, a nie chcesz o kaskach.

Troszke sobie pochlebiasz, bo ja wcale nie chce rozmawiac o Tobie, a o pasach bezpieczenstwa w samochodach.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 16 Paź 2015 20:41 

A ja o hodowli paprotek bo u jednej zauważyłem, że obsypują się liście.... ale jednak widzę, że trzon dyskusji stanowią kaski to co powiesz na to by pogadać o kaskach? O pasach w każdym razie napisałem wyżej. Z rowerowym pozdrowieniem - Don.
 PM off  

#19 PostWysłany: 16 Paź 2015 20:59 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
jechałam kiedyś rowerem z ładnej górki - 51km/h, na zakręcie nastąpił "klasyczny" koziołek przez kierownicę i poleciałam na asfalt - głową... też kiedyś uważałam, że kaski to rzecz zbędna ale gdybym go miała może mniej krwi by się polało :?
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 16 Paź 2015 21:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Anonymous napisał(a):
@Zielony^, no i co? Człowiek na rowerze nie wywraca się na prostej drodze na głowę.

Polecam 6:09 :)

Trochę się tobie dziwię, w kontekście twojego całorocznego użytkowania roweru, że otwarcie kontestujesz używanie kasku. Ja od czerwca 2013 r. również jeżdżę w miarę codziennie rowerem, schodzę z niego przy -10st C, gdyż staje się to dla mnie niekomfortowe. Do tego masy krytyczne, przejazdy, rajdy, potopy, itp. Część z nich przewiduje w regulaminach obowiązek posiadania kasku w trakcie przejazdu. Rowerzyści nieużywający kasków z którymi rozmawiam przyznają, że nie używają ich z uwagi na niewygodę, na brak potrzeby, niepasowanie do stroju, itd. Nikt mi dotąd nie wskazał, że nie używa ich gdyż i tak nic (niewiele) dają.
Po moich kolizjach z autami muszę przyznać, że cieszę się że miałem wtedy kask, gdyż uderzenia uzbrojoną w niego głową o asfalt było bardzo mocne. Uważam, że bez niego mogłoby skończyć się co najmniej wstrząśnieniem mózgu. Jeżdżę w blokach i w sytuacjach nagłych często mogę nie zdążyć się wypiąć zupełnie jak kolo z filmu :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 71 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości