Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 41 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 30 Kwi 2019 20:20 
Awatar użytkownika

Loty: 243
Kilometry: 491 464
Krajów: 62 / 30.0%
niebieski
Ghana - dużo zachodu z wizą, która swoją drogą najtańsza nie jest :P Ja wciąż będę obstawiał przy Malawi - była to moja pierwsza podróż do Afryki i zarazem najbardziej udana ;)
 Profil Relacje PM off  

Tunezja all inclusive tuż przy plaży 🏖️🍹 7 dni w 4* hotelu w Mahdii za 2599 PLN Tunezja all inclusive tuż przy plaży 🏖️🍹 7 dni w 4* hotelu w Mahdii za 2599 PLN
Bukareszt od piątku do niedzieli za 509 PLN 💙💛❤️ Wakacyjne loty i noclegi w hotelu ✈️🛌 Bukareszt od piątku do niedzieli za 509 PLN 💙💛❤️ Wakacyjne loty i noclegi w hotelu ✈️🛌
#22 PostWysłany: 01 Maj 2019 12:04 

Zbanowany
A który miesiąc na Etiopię jest odpowiedni tak aby nie było strasznych upałów?

Image
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 01 Maj 2019 13:22 

niebieski
Ja bylem na przelomie grudnia I stycznia, bylo idealnie.

Enviado desde mi ALE-L21 mediante Tapatalk

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off
neverstopexploring lubi ten post.
neverstopexploring uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 01 Maj 2019 15:59 
Awatar użytkownika

Loty: 517
Kilometry: 740 206
Krajów: 74 / 35.7%
HON fly4free
Etiopię, jak na pierwszy afrykański kraj odradzam. Bieda, kalectwo, masa bezdomnych ludzi śpiących na chodnikach, pospolita przestępczość i cwaniactwo na każdym kroku. Zdecydowanie bardziej do tego celu nadają się wspomniane wcześniej Uganda i Rwanda.
Z tych kilku krajów afrykańskich Etiopia podobała mi się najmniej i to przede wszystkim ze względu na ludzi.....
Do tej pory m.in.: Algieria, Etiopia, Gambia, Ghana, Reunion, Rwanda, Senegal, Uganda, WKS | | Indie, Indonezja, Iran, Kazachstan, Kirgistan, Liban, Malezja, Nepal, Oman, Tajlandia, Uzbekistan || Boliwia, Brazylia, Kanada, Kolumbia, Meksyk, Panama + Europa.
Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 01 Maj 2019 17:56 

Zbanowany
Pierwsza połowa listopada będzie dobrym terminem na Ugandę i Rwandę?

Image
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 01 Maj 2019 18:16 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Ja akurat byłem w lutym; najlepszy okres to XII-II. Byłem w tym miesiącu, bo mam sztywne terminy, a nie z tego powodu, że najlepiej jest tam właśnie pojechać w tym okresie ;).
Do tej pory m.in.: Algieria, Etiopia, Gambia, Ghana, Reunion, Rwanda, Senegal, Uganda, WKS | | Indie, Indonezja, Iran, Kazachstan, Kirgistan, Liban, Malezja, Nepal, Oman, Tajlandia, Uzbekistan || Boliwia, Brazylia, Kanada, Kolumbia, Meksyk, Panama + Europa.
Image

Ostatnio edytowany przez nelson 1974, 01 Maj 2019 18:22, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off

#27 PostWysłany: 01 Maj 2019 18:21 
Awatar użytkownika

srebrny
Wszystko zalezy od tego co chcesz robic:
https://www.safaribookings.com/uganda/best-time

Wg mnie pogoda wcale nie jest taka zla, bylem w kwietniu w Tanzani i tez odradzali ze pogoda deszczowa itd. ale deszcz byl przez 1h dziennie i super oczyszczal powietrze - wiec bym sie nie przejmowal, ale jezeli zalezy ci an pieknych selfie z piekna fryzura i makijazem to raczej skup sie na zielonych miesiacach.

Rowniez przy deszczu pojawiaja sie komary, wiec wtedy bardziej trzeba rozwazyc tabletki na malarie.

Styczen, Luty, Lipiec, Sierpien - czyli te najbardziej polecane wiaza sie z tym ze ceny drozsze (bilety, lepsze hotele) a takze niektore rzeczy sie wyprzedaja szybko jak noclegi w parkach, permity itp. Wszystko zalezy od ciebie, ja polowalbym w kwiecien :)
 Profil Relacje PM off

#28 PostWysłany: 01 Maj 2019 18:24 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Znacznie łatwiej upolować tani przelot w styczniu albo lutym niż w wakacje. Turkish, Brussels Airlines, Flydubai i inni mają często promocje.
Image
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 01 Maj 2019 19:15 

Zbanowany
Listopad daje mi dodatkowe 2 dni wolnego.

Image
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 01 Maj 2019 19:24 

niebieski
nelson 1974 napisał(a):
Etiopię, jak na pierwszy afrykański kraj odradzam. Bieda, kalectwo, masa bezdomnych ludzi śpiących na chodnikach, pospolita przestępczość i cwaniactwo na każdym kroku. Zdecydowanie bardziej do tego celu nadają się wspomniane wcześniej Uganda i Rwanda.
Z tych kilku krajów afrykańskich Etiopia podobała mi się najmniej i to przede wszystkim ze względu na ludzi.....

Ja miałem troche inne odczucia. Przed wyjazdem do Etiopii sporo czytałem o tych żebrakach i biedzie, na miejscu okazało się, że w mojej subtelnej ocenie nie było gorzej niż np na Bliskim Wschodzie, że o Indiach nie wspomne. Trzeba tylko uciekac szybko z Addis, północ jest jak najbardziej ok.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 01 Maj 2019 20:22 

Zbanowany
Nigdzie nie mogę znaleźć, początek listopada w Ugandzie / Rwandzie to pora deszczowa? Jak będzie z temperaturami? Edit dobra już widzę ta stronę

Image
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 16 Gru 2024 18:34 

Loty: 198
Kilometry: 320 251
Krajów: 61 / 29.5%
złoty
Zastanawiam się nad maratonem 7 krajów: RPA + Eswatini i Lesotho - Zambia - Zimbabwe - Botswana - Namibia. I tutaj możliwość byłaby taka żeby wypożyczyć auto np. w CPT i oddać w JNB jadąc "górą", warte to czegoś poza umęczeniem podróżą? Lepiej skakać samolotem?
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 16 Gru 2024 19:02 
Awatar użytkownika

Krajów: 38 / 18.4%
złoty
"Nie znam się, to się wypowiem". Dla mnie to 3-4 osobne podróże: Joburg + pizdryki, Kapsztad i okolice, VFA i okolice. Gdybym miał to łączyć w jedną podróż, to brałbym loty JNB-CPT-VFA i auta pomiędzy. A Namibię bym zostawił na inny raz.

#34 PostWysłany: 16 Gru 2024 19:04 
Awatar użytkownika

Loty: 1050
Kilometry: 2 319 725
Krajów: 146 / 70.5%
HON fly4free
A na ile czasu? Taka trasa to minimum 2 miesiące i bez sensu jest po nich przelatywać, bo jest dużo wspaniałych miejsc do obejrzenia.
OSK lubi ten post.

#35 PostWysłany: 16 Gru 2024 19:26 
Awatar użytkownika

złoty
Zgadzam się z @kameander, że co najmniej 2 dwutygodniowe po RPA i jeden tygodniowy co najmniej po Zambii, Botswanie lepiej zrobić plus Namibia osobno
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 16 Gru 2024 19:44 

Loty: 813
Kilometry: 1 443 340
Krajów: 85 / 41.1%
srebrny
@Pecel87 ale po co? Chcesz odhaczyć,że byłeś? To rownie dobrze zostań w salonikach. Te kraje na to nie zasługują. No chyba,że masz co najmniej parę tygodni. Łącznie spędziłem tam prawie 9 tygodni i chętnie wrócę.
kostek966 lubi ten post.

#37 PostWysłany: 16 Gru 2024 20:01 

złoty
Zamierzałem przeznaczyć na to 19 tygodni, jakby ktoś mi powiedział, że 9 to bym mu poradził zostać w saloniku.
 Profil Relacje PM off
QbaqBA lubi ten post.

#38 PostWysłany: 16 Gru 2024 20:18 
Awatar użytkownika

złoty
Pecel87 napisał(a):
Zamierzałem przeznaczyć na to 19 tygodni, jakby ktoś mi powiedział, że 9 to bym mu poradził zostać w saloniku.

Koledze wyżej się niefortunnie literki ułożyły, bo na pewno coś innego miał na myśli. Ale trop jest sensowny: od tego, ile ma trwać podróż, zależy,.co na niej sensownie umieścić. Cart i Kostek dobrze wskazują imho.

#39 PostWysłany: 16 Gru 2024 20:24 

złoty
No nie, pytanie było o to, który odcinek można przeskoczyć samolotem, bo ktoś już tam jechał i marzył o samolocie tłukąc się tylko z punktu A do punktu B, nic więcej. Nie podałem czasu bo to nie ma żadnego znaczenia, chyba nikt nie zakładał, że zamierzam to zrobić jednodniówką. W międzyczasie zrobiłem już research i wychodzi mi na to, że jest to CPT-BFN krajówką albo CPT-WDH w zależności jaką trasę wybiorę (oczywiście po zwiedzeniu dogłębnym wszystkich przyległości, żeby tu mnie zaraz ktoś nie zjadł ;)) Dziękuję komentującym, temat wyczerpany.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 16 Gru 2024 20:37 
Awatar użytkownika

złoty
No jak dla mnie, to obaj - ceterum censeo - napisaliśmy to samo, tylko innymi słowami. Samej wyprawy zazdroszczę i czekam relacji.
Pecel87 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 41 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość