Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Kwi 2011 00:08 

Korzystajac z tanich powrotów (z karta Wizz Air Xclusive Club)
z Burgas do Katowic za 39zł (+22zl za przelew = ok 63zl bo kupuje sie z Burgas z przelicznikiem walut)
na poczatek sezou w czerwcu....

Mozna zrobić kóleczko np. Ryanairem z Krakowa lub np. Wroclawia do Bergamo,
z Bergamo do Plovdiv, nastepnie pociagiem ok 4 godz (rozklady sa tez na http://www.pkp.pl) do Burgas lub autobusem.
Z Burgas powrót do Katowic WizzAirem

Np, ale jest wiele nawet tanszych wariantów
KRK-BGY 10.06 pt godz. 13.00 za 87zl
BGY-PDV 11.06 sob godz 6.55 za 11 euro (44zł) z karta Master Card PrePaid oczywiscie.
Powrót WizzAirem z Burgas do Katowic
BOJ-KTW 14.06 16.06 18.06 21.06 godz9.30 wylot w Katowicach 10.20 za 63 zł

Z Plovdiv do Burgas nad morzem jest sporo pociagów zwyklych wiec pewnie i tanich
czas jazdy to ok 4 godz.
Razem przeloty 87+44+63zl=194zl

Jest tez mozliwosc z Plovdiv jechac pociagiem pospiesznym (nie ekspresem) do Istambulu
Wyjazdy pociagow z Plovdiv codziennie godz 21.08 i w centr Istambulu Sirkeci 7.50 Spanko w pociagu.
Powrot z Istambulu podobnie codziennie pociag o 22.00 i w Plovdiv 9.50
Wiza do Turcji z tego co pytalem kosztuje 80zl na 30 dni ponoc i mozna ja kupic jako znaczek na przejsciu
granicznym. Ile kosztuje ten pociag pospieszny nie wiem. Mozna ogladnac Plovdiw,Burgas i Istambul

Same przeloty ok. 194 zl pociagi ok 200zl wiza do Turcji 80 zl, przejazdy z lotniska ? Razem wyjdzie
na pewno ok 500zl ale to jest na pocz sezonu to raz i mozna byc 2 dni w Istambule i ok 2 dni w Burgas, oraz dzien w Plovdiv oraz poł dnia w Bergamo co tez starczy na ogladniecie starówki. Lub sobie to jeszcze wydluzyc na kilka dni do 21.06

Lot ma promocje do Istambulu ale na koniec roku za 475 zl z Krakowa przez Warszawe.

Ostatnio edytowany przez hol2, 10 Kwi 2011 08:50, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Relaks na Kanarach 😎🏖️ Wypoczynek na Fuerteventurze za 1669 PLN Relaks na Kanarach 😎🏖️ Wypoczynek na Fuerteventurze za 1669 PLN
Wietnam z Etihad Airways 🪷🌏 Hanoi z Warszawy za 2391 PLN 😍✈️🧳 Wietnam z Etihad Airways 🪷🌏 Hanoi z Warszawy za 2391 PLN 😍✈️🧳
#2 PostWysłany: 10 Kwi 2011 01:09 

hol2 napisał(a):
(...)
Jest tez mozliwosc z Plowdiv jechac pociagiem pospiesznym (nie ekspresem) do Istambulu
Wyjazdy pociagow z Plowdiw codziennie godz 21.08 i w centr Istambulu Sirkeci 7.50 Spanko w pociagu.

Taryfa międzynarodowa, przy braku EuroDomino albo czegoś podobnego szkoda, IMHO, pieniędzy i czasu. Istnieje rozbudowana sieć połączeń autobusowych.

Cytuj:
Wiza do Turcji z tego co pytalem kosztuje 80zl na 30 dni ponoc i mozna ja kupic jako znaczek na przejsciu
granicznym.

Wiza turystyczna dla obywateli RP kosztuje 20 USD / 15 EUR / 12 GBP (do wyboru), do kupienia na przejściu granicznym. W Edirne i na lotniskach sprzedaż wiz następuje w innym miejscu (budce) niż kontrola paszportowa (trzeba czasem obudzić obsługę:) ).

Uwaga! Od 1 kwietnia turecka wiza turystyczna dla obywateli RP ważna jest 90 dni (3 miesiące?), w związku z czym paszport musi być ważny co najmniej 6 miesięcy od daty uzyskania wizy na granicy.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 10 Kwi 2011 01:42 

@ GRK Ale masz jakis namiar na te autobusy z Plovdiv do Istambulu? Bo tam jest tylko wg tego co patrzylem 1 pociag na dzien. Ja zanalazlem transport autobusowy miedzy Bułgaria i Turcją http://www.turkeytravelplanner.com/go/I ... sofia.html
wiec sa te autobusy wg tego codziennie, kilka razy w ciagu dnia, szybsze, wygodniejsze ponoć i tansze od pociagów
np firma Metro http://www.metroturizm.com.tr/ z Sofii przez Plovdiv do Istambulu ale nie mam z tym doswiadczenia specjalnie.... cena chyba ok 20 euro w jedna strone? Z tym ze pociag pewnie ominie korki i zawiezie do centrum Istambul Sirkeci tuz pod linie metra z tego co patrzylem, moze autobusem sie tez do metra podjedzie.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 12 Kwi 2011 14:03 

hol2 napisał(a):
@ GRK Ale masz jakis namiar na te autobusy z Plovdiv do Istambulu?

Większość (jeśli nie wszystkie) autobusy z Sofii do Stambułu jadą przez Plovdiv. Ostatnio, gdy się tym interesowałem (jesień) znalazłem z dziesięć kursów dziennie, głównie nocnych. Dokładnych godzin nie znam, bo interesował mnie przejazd w drugą stronę. Po prostu idziesz na (odpowiedni) dworzec i kupujesz bilet na najbliższe interesujące Cię połączenie. Wyjątki to święta.

Za bilet Burgas - Stambuł (podobna odległość) agenci życzyli sobie od 45 do 55 lewów. Kantują, miejscowi płacili 40 lv (my w tym samym miejscu 45 lv). Przewoźnicy tureccy mają zwykle nieco wygodniejsze autobusy od bułgarskich.

Cytuj:
Z tym ze pociag pewnie ominie korki i zawiezie do centrum Istambul Sirkeci tuz pod linie metra z tego co patrzylem, moze autobusem sie tez do metra podjedzie.

Na Sirkeci nie ma żadnego metra, jest tramwaj. Otogar ma własną stację (lekkiego) metra, którym można dojechać do Aksaray (mniej więcej obwodnica śródmieścia). Nie piszesz, po co Ci metro/tramwaj więc trudno doradzić w tym zakresie.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 13 Kwi 2011 04:35 

Dziekuje @GRK za informacje. Mam mape komunikacji w Istambule http://www.urbanrail.net/eu/ist/istanbul.htm, mam zamiar moze kiedys zwiedzic zabytkowa dzielnice Sultanahmed (Eminonu) ale to jest zaraz kolo Sirkeci, wiec z tego co potrzylem na mape i informacje http://turcjawsandalach.pl/content/istanbul to mozna z Sirkeci nawet przejsc pieszo pod Palac Topkapi i park obok, muzeum Aya Sofia, Błekitny Meczet grobowiec sultana Ahmeda i Hipodrom, tam chyba wozenie nie bedzie przydatne odleglosci do 3 km , moze w drodze powrotnej, lub przejechanie pod palac Dolmabahce gdzie jest ponoc 14 ton zlota w dzielnicy Beyoglu, oraz na most Bosforski w dzielnicy Besihtas, a takze Dworzec zabytkowy kolejowy Haydarpasa po stronie Azjatyckiej w dzielnicy Uskudar ale tam to moze promem....
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 13 Kwi 2011 10:18 

hol2 napisał(a):
Dziekuje @GRK za informacje. Mam mape komunikacji w Istambule http://www.urbanrail.net/eu/ist/istanbul.htm,

Mapa przedstawia tez odcinki w budowie. M1 dojezdza tylko do Aksaray, M2 do Şişhane, tunel pod Bosforem uruchomıony ma zostac za kilka latç

Cytuj:
mam zamiar moze kiedys zwiedzic zabytkowa dzielnice Sultanahmed (Eminonu) ale to jest zaraz kolo Sirkeci, wiec z tego co potrzylem na mape i informacje http://turcjawsandalach.pl/content/istanbul to mozna z Sirkeci nawet przejsc pieszo pod Palac Topkapi i park obok, muzeum Aya Sofia, Błekitny Meczet grobowiec sultana Ahmeda i Hipodrom, tam chyba wozenie nie bedzie przydatne odleglosci do 3 km , moze w drodze powrotnej, lub przejechanie pod palac Dolmabahce gdzie jest ponoc 14 ton zlota w dzielnicy Beyoglu, oraz na most Bosforski w dzielnicy Besihtas,

Wszystko, co wymienileś wyżej i dodatkowo masa innych atrakcji (Kapalı Çarsı, hammamy, inne bazary), prócz Dolmabahçe, jest swobodnie do przejścia na pieszo. Nie wiem, jak liczyłeś te 14 ton złota w D., ale wystawa biżuterii i ubrań znajduje się w Topkapı, w Dolmabahçe są np. kryształowe żyrandole, biżuterii tam brak.

Cytuj:
a takze Dworzec zabytkowy kolejowy Haydarpasa po stronie Azjatyckiej w dzielnicy Uskudar ale tam to moze promem....

Kadıköy, nie Üsküdar. Prom z Eminönü i Karaköy co chwile (czesc zatrzymuje sie przy samym dworcu), rzadziej z Beşiktasu i Kabataşu. Autobus (110) z Taksimu.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 16 Kwi 2011 06:16 

Dzieki za informacje, te 14 ton złota w Palacu Dolmabacze jest ponoc w ozdobach na sufitach, co pokazywali na Travel TV, tak ze nie chodzilo tu o drobiazgi w postaci bizuterii, ale ale o całe sciany i sufity z ozdobami ze zlota.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 12 Sie 2011 03:13 

A czy ktoś mógłby poinformować mnie, ile kosztuje najtańszy sposób dotarcia z Burgas do Plowdiw? Nieważne czy pociąg czy autobus: ) Z góry dzięki!!
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: vistacash oraz 12 gości