Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 04 Lut 2014 14:49 
Awatar użytkownika

witajcie,

mialem wykupione loty na przyszly tydzien, ale nie mozemy leciec:
- LOT (kupione przez opodo) - waw-kijow-waw (taryfa economy)
- wizzair (UA) - kijow-dubaj-kijow

raczej nie uda sie tego oddac/ sprzedac wiec mam pytanie co mam zrobic?

- czy mam wyslac jakies oswiadczenie ze nie lece i prosze o zwrot podatkow i oplat lotniskowych (no wlasnie, czy dostane jakikolwiek zwrot poniesionych kosztow?)

- czy po prostu jesli sie nie odprawie i nie pojawie na lotnisku to z automatu dostane zwrot czesci pieniedzy za niewykorzystane loty (oplaty lotniskowe)?

z gory wielkie dzieki za informacje.

Ostatnio edytowany przez mashacra, 15 Maj 2014 18:25, edytowano w sumie 1 raz
poprawa tytułu, literówki
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#2 PostWysłany: 04 Lut 2014 14:54 
Awatar użytkownika

Loty: 104
Kilometry: 466 167
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
nie masz żadnego ubezpieczenia? jak masz zagadaj z lekarzem ;) - to ci zwrócą koszty
Europa /USA /Kanada /Dominikana /Martynika /Gwadelupa/ St.Lucia /Barbados /Brazylia /Argentyna /Chile /Urugwaj /Egipt /Izrael /ZEA /Dubai /Katar /Etiopia /RPA /Suazi /Tanzania /Singapur /Tajlandia /Indonezja /Filipiny /Australia /Nowa Zelandia /Fidżi /Hawaje /Korea /Japonia
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 04 Lut 2014 14:59 
Awatar użytkownika

luftairways napisał(a):
nie masz żadnego ubezpieczenia? jak masz zagadaj z lekarzem ;) - to ci zwrócą koszty

no niestety nie mam wykupionego ubezpieczenia od zmiany/ anulowania.
ani w opodo ani w wizzair chyba nie ma domyslnie takiego ubezpieczenia?

a o co chodzi z lekarzem, L4? czy przedstawiajac zaswiadczenie o chorobie linie maja obowiazek zwrocic koszty (w jakiej czesci)?

jakie mam zatem opcje?

dzieki!
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 04 Lut 2014 21:34 

Loty: 113
Kilometry: 222 169
Krajów: 27 / 12.6%
Jeśli chodzi o bilet LOT-u to możesz ubiegać się o zwrot opłat lotniskowych i podatków. Jako,że kupiłeś bilet u pośrednika to niestety rezygnację musisz przez niego robić, za co Ci pewnie naliczą jakąś opłatę manipulacyjną i ze zwrotu może już nic nie zostać. Zawsze warto ich poprosić o kalkulację takiej rezygnacji.

Co do wizzaira to wszystko zależy od ceny biletu. Jest u nich opłata za anulowanie (bodajże 270 zł za bilet) plus koszt rozmowy.

#5 PostWysłany: 04 Lut 2014 21:40 

W tanich liniach zazwyczaj wiele nie dostaniesz, jeśli w ogóle coś. Naliczą taką opłatę manipulacyjną, że okaże się, że nic z tego.
 PM off  

#6 PostWysłany: 04 Lut 2014 21:48 
Awatar użytkownika

niebieski
wykup sobie gdziekolwiek ubezpieczenie podróżne tylko na ten wyjazd, idź do lekarza i poproś żeby ci napisał zaświadczenie że z powodu takiego a takiego nie możesz podróżować w tym terminie
Europa /USA /Kanada /Dominikana /Martynika /Gwadelupa/ St.Lucia /Barbados /Brazylia /Argentyna /Chile /Urugwaj /Egipt /Izrael /ZEA /Dubai /Katar /Etiopia /RPA /Suazi /Tanzania /Singapur /Tajlandia /Indonezja /Filipiny /Australia /Nowa Zelandia /Fidżi /Hawaje /Korea /Japonia
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 04 Lut 2014 21:54 

Zbanowany
luftairways napisał(a):
wykup sobie gdziekolwiek ubezpieczenie podróżne tylko na ten wyjazd, idź do lekarza i poproś żeby ci napisał zaświadczenie że z powodu takiego a takiego nie możesz podróżować w tym terminie

Dlaczego lekarz ma poswiadczać nieprawdę i brać udział w oszustwie?
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 04 Lut 2014 22:03 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
srebrny
To nie jest takie proste. Takie ubezpieczenia to raczej powinny być zawarte przy zakupie biletu lotniczego. Natomiast linie lotnicze z reguły mają w regulaminach przewozu zapisane, w jakich wypadkach przy taryfie nierefundowalnej, możliwe jest anulowanie biletu ze zwrotem (niekoniecznie w postaci gotówki). Najczęściej jest to dopuszczalne w przypadku śmierci współpasażera, hospitalizacji pasażera itp. Dodatkowo nie dzieje się to z reguły automatycznie. Często należy przedłożyć tłumaczenie przysięgłe dokumentacji medycznej, do oceny przez linie lotniczą. Nie liczcie na to, że pierwszy lepszy lekarz wystawi Wam orzeczenie o ryzyku związanym z lotem oraz zagrożeniu dla zdrowia i życia. Dodatkowo każdy kraj/linia może mieć inne wymagania co do takich dokumentów i ich zawartości.

#9 PostWysłany: 04 Lut 2014 22:25 
Awatar użytkownika

niebieski
rattaman napisał(a):
To nie jest takie proste. Takie ubezpieczenia to raczej powinny być zawarte przy zakupie biletu lotniczego. Natomiast linie lotnicze z reguły mają w regulaminach przewozu zapisane, w jakich wypadkach przy taryfie nierefundowalnej, możliwe jest anulowanie biletu ze zwrotem (niekoniecznie w postaci gotówki). Najczęściej jest to dopuszczalne w przypadku śmierci współpasażera, hospitalizacji pasażera itp. Dodatkowo nie dzieje się to z reguły automatycznie. Często należy przedłożyć tłumaczenie przysięgłe dokumentacji medycznej, do oceny przez linie lotniczą. Nie liczcie na to, że pierwszy lepszy lekarz wystawi Wam orzeczenie o ryzyku związanym z lotem oraz zagrożeniu dla zdrowia i życia. Dodatkowo każdy kraj/linia może mieć inne wymagania co do takich dokumentów i ich zawartości.

etam ;)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 04 Lut 2014 22:40 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
srebrny
Proszę nie odbierać mojego postu jako zniechęcającego do próby odzyskania pieniędzy. Kto nie próbuje nie odzyskuje;) Tam też pracują ludzie. Zawsze można próbować przedłożyć zaświadczenie o zagrożeniu życia przez śmiertelny lęk przed lotem aeroflotem:)

#11 PostWysłany: 06 Lut 2014 15:58 
Awatar użytkownika

silvershark napisał(a):
W tanich liniach zazwyczaj wiele nie dostaniesz, jeśli w ogóle coś. Naliczą taką opłatę manipulacyjną, że okaże się, że nic z tego.

w wizzair jest taki zapis:

Cytuj:
Odprawa lotniskowa rozpoczyna się 2 godziny i kończy 40 minut przed godziną odlotu zgodnie z Rozkładem Lotów dostępnym na lotnisku w Miejscu Wylotu. W przypadku, gdy Pasażer (a) nie dopełni procedur odprawy przed upływem Terminu Odprawy lub (b) z dowolnego powodu nie stawi się przed stanowiskiem odprawy lub przy bramce wejściowej w określonym czasie, wówczas Wizz Air anuluje jego rezerwację, odmówi przyjęcia Pasażera na pokład, oraz zwróci Cenę Całkowitą po potrąceniu Opłat za Inne Usługi oraz Opłaty za Ochronę Miejsca.

czy w takim razie wystarczy ze po prostu nie pojawie sie na lotnisku, nie zrobie odprawy i oni zwroca kase (jakas czesc) na karte automatycznie?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 06 Lut 2014 16:20 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
luftairways napisał(a):

ale bzdury gadasz :shock:
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 06 Lut 2014 16:31 

wankus napisał(a):
silvershark napisał(a):

w wizzair jest taki zapis:

Cytuj:
Odprawa lotniskowa rozpoczyna się 2 godziny i kończy 40 minut przed godziną odlotu zgodnie z Rozkładem Lotów dostępnym na lotnisku w Miejscu Wylotu. W przypadku, gdy Pasażer (a) nie dopełni procedur odprawy przed upływem Terminu Odprawy lub (b) z dowolnego powodu nie stawi się przed stanowiskiem odprawy lub przy bramce wejściowej w określonym czasie, wówczas Wizz Air anuluje jego rezerwację, odmówi przyjęcia Pasażera na pokład, oraz zwróci Cenę Całkowitą po potrąceniu Opłat za Inne Usługi oraz Opłaty za Ochronę Miejsca.

czy w takim razie wystarczy ze po prostu nie pojawie sie na lotnisku, nie zrobie odprawy i oni zwroca kase (jakas czesc) na karte automatycznie?

"Opłata za Ochronę Miejsca" wynosi w Wizzair 336 zł za osobę za lot w jedną stronę, jeśli Twój bilet kosztował więcej dostaniesz różnicę.

Przyjazna wyszukiwarka tanich lotów SamolotemTaniej.pl
Dyskusja na forum o wyszukiwarce tutaj
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 25 Lip 2016 13:36 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
Odświeżę trochę temat: mam dwie krajówki w Locie w sierpniu, ale pozmieniały mi się plany prywatne jak i zawodowe i ich nie wykorzystam. Taryfa OSimple. Można odzyskać te kilkadziesiąt złotych podatków? Kupowałem przez Tripstę.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 25 Lip 2016 13:51 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
Krajów: 48 / 22.4%
niebieski
Teoretycznie pewnie tak, praktycznie pewnie Tripsta weźmie taką opłatę za anulację, że nic nie zostanie. Ja walczę teraz z Air Berlinem za niewykorzystany bilet. Podatki około 567zł, całość biletu 615zł ( :mrgreen: ) . W przepisach mają 25Euro za taką operację i jestem jej świadom. Pomimo tego chcą oddać mniej niż 567zł - 25 Euro oraz - YQ (paliwo), powołując się na niezwrotność niektórych podatków. W ich warunkach nic nie mogę znaleźć, może ktoś z Was orientuje się czy mają rację i czy gdzieś jest to uregulowane: Oto wykaz podatków:

Fuel Surcharge (YQ) 147.94 PLN
Sweden Domestic Psgr. Charge (YA) 73.50 PLN
Germany Intl. Psgr. Service Tax (RA) 96.06 PLN
US Customs User Fee (YC) 22.10 PLN
US Intl Transportation Tax (US) 71.51 PLN
US Intl Transportation Tax (US) 71.51 PLN
US APHIS fee (XA) 15.91 PLN
US INS User Fee (XY) 28.12 PLN
USA Civil Aviation Security Fee (AY) 22.50 PLN
JFK Passenger Facility Charge (XF) 18.08 PLN

#16 PostWysłany: 26 Lip 2016 21:46 
Awatar użytkownika

Loty: 11
Kilometry: 26 068
Krajów: 7 / 3.3%
Tom K napisał(a):
powołując się na niezwrotność niektórych podatków.

a których podatków nie chcą Ci zwrócić?
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 26 Lip 2016 23:01 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
Krajów: 48 / 22.4%
niebieski
Właśnie jestem na etapie czekania na odpowiedź od nich:) Dostali wykaz taki jak powyżej.

#18 PostWysłany: 21 Lut 2024 17:38 

Hej nie znalazłem nigdzie tematu zwrotu opłat lotniskowych gdzie ktoś potwierdził że coś takiego istnieje bez przeszkód.
W marcu w Azji przez zmianę planów rezygnuje z dwóch kursów

Pierwszy lot Jetstar Asia Airways
Advance Passenger Processing User Charge - 70.00 THB
Booking and Service Fee - 500.00 THB
Fare - 1590.00 THB
International Arrival and Departure Fees - 30.00 THB
Third Party Charges - 1400.00 THB

Drugi Lot AirAsia
• Advance Passenger Processing Service THB 70.00
• Airport Tax THB 1,400.00
• Fuel Surcharge THB 1,120.00
• International Arrival and Departure Fees (Thailand) THB 30.00
Add-ons THB 240.00
• Processing Fee x 2 THB 240.00

Które to są opłaty lotniskowe gdzie mogę otrzymać zwrot środków i czy komukolwiek to się udało? Wiem tylko ze zgłosić sie trzeba dopiero po dacie lotu aby oni mogli zweryfikować ze faktycznie nie leciałem,
ale może ktoś ma z was doświadczenie jak to wygląda w praktyce, może warto kupić jakieś ubezpieczenie które pomoże w przypadku odmowy komplikacji z odzyskaniem tych środków. Według czatu z Jetstar opłata do zwrotu to 1500 TBH, jednakże obsługa przez linię tego zwrotu to 1500 TBH więc widzę że już sie robi ciekawie. AirAsia nie potrafi wyeskalować tej opłaty mimo że przełączono mnie z bota na człowieka, ale chat GPT podpowiedział że opłata lotniskowa w wiekszości bedzie kosztować tyle co obługa tego zwrotu. Czy ktoś się spotkał z odzyskaniem tej kwoty, pomogła mu jakaś konkreta ubezpieczalnia albo jeszcze co innego, chargeback?
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 21 Lut 2024 17:57 

srebrny
Chargeback? Z jakiej niby okazji?
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#20 PostWysłany: 21 Lut 2024 22:30 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
Krajów: 27 / 12.6%
niebieski
na ubezpieczenie podrozne tez nie liczyc, musisz miec wazny powod zeby dostac odszkodowanie (np. choroba czy jakies inne zdarzenie losowe)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości