Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 25 Lip 2016 17:28 

Loty: 57
Kilometry: 116 084
Krajów: 22 / 10.3%
Muszę i ja podzielić się pewnymi doświadczeniami z zagubionym bagażem.

Mniej więcej rok temu znalazłem tani przelot na trasie Włochy Panama. Wybrałem wylot w Bolonii, ze wzglądu na dogodny dolot z Katowic.
Bilety dla dwóch osób na trasie BLQ – FRA – YYZ – PTY kosztowały niespełna 3000 zł. Kupione online bezpośrednio u przewoźnika, czyli AIR CANADA.
Mieliśmy ze sobą dwa plecaki 65 i 35litrów.

Na lotnisku w Bolonii zrobiło mi się żal nowego porządnego plecaka i postanowiłem go owinąć folią.
Bez problemu znalazłem stanowisko firmy SAFE BAG. Cena za usługę 10 lub 14 €.
Czarnoskóry Włoch, który go owijał nie znał słowa po angielsku ale pytał „normal” czy „special”.
Różnica w cenie była niewielka więc zdecydowałem się na special. Pan okleił folią, przykleił jakąś naklejkę a mi dał broszurkę reklamową, również z naklejką.
Wylatując z Bolonii postanowiłem nadać większy plecak bezpośrednio do Panamy, a drugi odbieraliśmy po każdym odcinku podróży.

Po przylocie do Panamy okazało się, że nowy piękny plecak, starannie owinięty folię nie doleciał.
Zgłosiliśmy zagubienie bagażu. Oczywiście nikt na lotnisku nie znał słowa po angielsku. W końcu pojawił się Manuel – przedstawiciel AIR CANADA. Z nim można było się dogadać. Wypełnił jakieś formularze, kazał podpisać i stwierdził, ze nie jest nam w stanie dać żadnego dokumentu potwierdzającego zagubienie bagażu. Obiecał, że w ciągu kilku godzin dostaniemy takie potwierdzenie na maila.
Zrezygnowani pojechaliśmy do hotelu.

W hotelu, przeglądając pocztę, okazało się, że Manuel nas nie oszukał. Dostaliśmy oficjalne potwierdzenie z AIR CANADA, że nasz bagaż zaginął. Przy okazji rzuciłem okiem ba broszurkę, którą dał nam czarnoskóry Włoch. Okazało się, ze nasz owinięty plecak jako „special” jest dodatkowo ubezpieczony i to na zupełnie przyzwoitych warunkach. Za zagubienie dają drugie tyle co dostaniemy z linii lotniczej, a za opóźnienie 100€ za każdy dzień począwszy od drugiego dnia.
Natychmiast zarejestrowałem się na stronie SAFE BAG i zgłosiłem zaginięcie bagażu. Podałem numer z naklejki. W odpowiedzi wyskoczyła strona ze spisem dokumentów, które muszę im dostarczyć. Dość długa litania.

Po kilku dniach dotarliśmy do San Jose na Kostaryce, czyli naszego celu podróży. Rozpoczęły się długie rozmowy z AIR Canada (na szczęście przez Skype, Bo inaczej bym się nie wypłacił) i wypełnianie różnych formularzy online. I nagle pod domem gdzie mieszkaliśmy o godz. 2:30 w nocy pojawił się kurier z naszą zgubą. Po 12 dniach nasz plecak odnalazł się. Cały, nieuszkodzony, z pełną zawartością. Z przywieszek bagażowych wynikało, ze polatał sobie gdzieś po Stanach. Odnalazły się wreszcie prezenty, kilka butelek Żubrówki, dobra polska kiełbasa itd.
Przybyło również sporo dokumentów, których wymagał SAFE BAG, jednak nie było najważniejszego czyli PIR.

3 tygodnie na Kostaryce szybko zleciały i ponownie znaleźliśmy się na lotnisku w Panamie. Postanowiłem powalczyć o ów PIR. Pierwszym człowiekiem którego spotkałem przy odprawie na lot do Toronto był Manuel. O sprawie pamiętał i po 10 minutach dostarczył mi PIR do ręki.

Po powrocie do domu wydębiłem z AIR CANADA ostatni dokument żądany przez SAFE BAG i po jego przesłaniu otrzymałem formularz stwierdzający, że otrzymam odszkodowanie w wysokości 800€ pod warunkiem, że podpiszę go i prześlę go pocztą na adres SAFE BAG. Było wszaj jeszcze jedno zastrzeżenie. Dają sobie 90 dni na potwierdzenie dokumentów.

Odczekałem więc 90 dni i jeszcze kilka. Odszkodowania nie było. Wysłałem więc grzeczne zapytanie co się dzieje w mojej sprawie. W odpowiedzi otrzymałem:

Dear Marek,
Thank you for your email.
Please find attached to this mail the copy of our bank transfer made by Safe Bag today, 07/07/2016 for your refund request Ref-No: XXXXXXX
Your account will be credited in the coming days
If satisfied with our service, please share your experience on our Facebook page and click Like www.facebook.com/SafeBagInternational
We encourage you to continue to use our services, to follow us on the Web, Facebook, Twitter, and Instagram.
Thank you and have a nice day!

Kind Regards, Cordiali Saluti, Cordialement,

Po dwóch dniach na moim koncie pojawiła się kwota 3420 zł.

Wystarczy na ponowny wyjazd.

Marek
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 25 Lip 2016 22:12 

Gratulacje, fajnie, że aż tak Ci się udało.
W mojej historii latania udało się wycisnąć tylko 80 EUR odszkodowania, no ale to był lot po Europie...

Zdziwiło mnie, że ten cały SafeBag wypłacił Ci pieniążki, dostałeś jakieś potwierdzenie usługi, na którego podstawie bazowałeś przy wypłacie odszkodowania?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 25 Lip 2016 22:25 

Loty: 57
Kilometry: 116 084
Krajów: 22 / 10.3%
Jedyne co dostałem to taka naklejka

Załączniki:
kwit safe bag mały.jpeg
kwit safe bag mały.jpeg [ 29.41 KiB | Obejrzany 2076 razy ]

Marek
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości