Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 18 Maj 2015 15:00 

Przymierzam się powoli do planowania urlopu gdzieś w Europie na tydzień tak w okolicach połowy-końcówki lipca. Jako że nie lubię za bardzo leżenia plackiem na plaży, w ostatnich latach zaliczałem kolejne stolice no i pojawił się problem, bo w tym roku nie za bardzo zostały mi któreś, którymi byłbym zainteresowany, a jednocześnie bym się tam w tym okresie nie usmażył.

Jak dotąd byłem w Pradze, Berlinie, Budapeszcie, Paryżu, Wiedniu i Londynie. Zdecydowanie najchętniej uderzyłbym do Barcelony/Madrytu/Rzymu/Istambułu, ale niestety pod koniec lipca w każdym z tych miejsc pogoda jest przerażająca jeśli ktoś tak jak ja nie czuje się zbyt komfortowo w takich upałach. Skandynawia mimo wielokrotnych prób przekonania się do niej jakoś ciągle wydaje mi się mało interesująca, a na wschodzie jedyne co mnie interesowało to Gruzja, ale nie wiem jak tam teraz wygląda sytuacja i bezpieczeństwo. Rosja oczywiście też, ale tam z kolei nie zmieszczę się cenowo.

Co byście polecili? Oczywiście nie muszą być stolice, latałem po nich tylko dlatego, że były z reguły najbardziej oczywistym wyborem, ale wcale nie czuję potrzeby ograniczania się do nich. Miło jeśli dotarcie na miejsce z Katowic dla trzech osób nie przekraczałoby tysiąca złotych, no ale jak te 200-300 przekroczymy tę kwotę to nic się nie stanie. Z góry dzięki za pomoc :)
 Profil Relacje PM off  

#2 PostWysłany: 18 Maj 2015 15:20 

niebieski
Katowice-Bratysława w tym terminie ogarniesz za 250 zł/3 os PolskimBusem:)

A poważniej (choć Bratysława jest spoko jak coś) to chyba musiałbyś podać jakieś konkrety, jak choćby budżet (co z tego, że w lotach do Skandynawii zmieścisz się w 1000zł/3os, skoro pobyt na miejscu pochłonie wielokrotność tej kwoty....). Warto by też opisać dokładniej, czego oczekujesz...

EDIT: jeśli interesują Cię stolice bez upałów to może pomyśl nad Wilno-Ryga-Tallin LuxExpressem.

Ostatnio edytowany przez mnowakrgw 18 Maj 2015 16:12, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
Tigro uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 18 Maj 2015 15:25 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
http://podroze.gazeta.pl/podroze/0,114155.html
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 18 Maj 2015 15:31 

Loty: 700
Kilometry: 1 381 599
Krajów: 64 / 29.8%
niebieski
A moze Holandia - lecisz do Eindhoven i objazd po roznych miasteczkach np Amsterdam, Rotterdam, Leiden, Gouda itp itd plus jezeli jedziedzie z dzieckiem to np wizyta tu: http://www.centerparcs.com/gb-en

Klimat spoko i moim zdaniem Holandia jest trzoske niedoceniana, sa tam naprawde piekne miejsca. Na tydzien w sam raz.
 Profil Relacje PM off

#5 PostWysłany: 18 Maj 2015 15:33 

A ja z przekory polecę....Dublin.
 PM off

#6 PostWysłany: 18 Maj 2015 15:35 

Moją ulubioną stolicą jest ostatnio Kijów. Dostaniesz się tam za niecałą stówkę RT Wizzem, bezpośrednio z Katowic.
Fascynujące i ciekawe miasto. Nigdy się tam nie nudzę .Ciągle odkrywam nowe miejsca.
Poczytaj w odpowiednich wątkach na ten temat. Coś dla ludzi, unikających plażowania i wszystkiego tego, co "normalni" ludzie robią na wakacjach.
Tylko nie wiem ,czy Cię przekonałem. :)
Boisz się o bezpieczeństwo w Gruzji, to co dopiero Kijów. :mrgreen:
 PM off

#7 PostWysłany: 18 Maj 2015 15:58 

Jeżeli podobał Ci się klimat Berlina, Wiednia czy Londynu, to Kopenhaga może Ci się spodobać. Jeśli połączysz ją np. z 3 wycieczkami poza miasto (powiedzmy do Helsingoru, Hillerod i Luisiany), to spokojnie zapełnisz karnecik na tydzień.

Pomysł połączenia krajów nadbałtyckich - ewentualnie z wypadem do Helsinek z Tallinna - też jest wart rozważenia.
 Profil Relacje PM off

#8 PostWysłany: 18 Maj 2015 16:23 
Awatar użytkownika

Loty: 536
Kilometry: 880 721
Krajów: 69 / 32.1%
złoty
Jeżeli zamierzasz raczej aktywnie zwiedzać to faktycznie w lipcu na południu może być za gorąco.

Zatem może tak jak proponowano kraje bałtyckie ? Litwa, Łotwa i Estonia + Finlandia - można np. polecieć do Wilna, a potem przemieszczać się busami i wrócić np. z Turku

Skandynawia jest wspaniała niestety najbardziej rujnuje budżet.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off

#9 PostWysłany: 18 Maj 2015 16:40 

A może lot bo Bergamo ? w okolicy Mediolan, Monza, jeziora Garda i Como, można też skoczyć do Szwajcarii ...
 Profil Relacje PM off

#10 PostWysłany: 25 Maj 2015 02:45 

Po pierwsze wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi i przepraszam za tydzień opóźnienia z odpowiedzią, ale akurat tak się ułożyły obowiązki :) Odpowiadając na niektóre posty:

@mnowakrgw - z budżetem dziennym to ciężko mi dokładnie określić jeszcze na ten moment, a co do oczekiwań to po prostu chciałbym coś, co fajnie wypełniłoby ten tygodniowy okres w jakiś inny sposób niż poprzez leżenie na plaży. Najlepiej nie jakieś odludzie ani małe miasteczko, bo wolę jednak raczej gwar niż ciszę i pustki na ulicach. No i do tego ludzkie temperatury tak jak wspominałem w pierwszym poście :)

@jacakatowice - Ukraina bardzo bardzo chętnie, ale przy obecnej sytuacji niestety tamten kierunek odpada :D

Wszystkie odpowiedzi z pozostałych wiadomości zaraz dokładnie sobie przestudiuję i przeanalizuję, jak to wygląda :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 25 Maj 2015 03:51 

niebieski
Szczerze to słabo CI można poradzić cokolwiek bo nie wiadomo co Ty w ogóle robisz przez tydzień na tych wakacjach. Nie chcesz leżeć na plaży i żeby było głośno ... to żadne wyznaczniki wg. mnie .

Co do powyższych propozycji Wilno lub Ryga są bardzo dobrymi opcjami, niestety przez tydzień można tam się zanudzić i są to stricte weekendowe wypady.

Jeżeli chodzi o standardowe miasta, w których jeszcze nie byłeś to:
Bruksela
Mediolan
Kopenhaga
Bratysława
Monachium
Lyon
Genewa
Marsylia
można tak wymieniać i wymieniać.
Nie podaje:
Gruzji bo mogą Cie zestrzelić
Skandynawii bo jest za droga dla Ciebie

Może łatwiej CI będzie zmienić termin wyjazdu, na taki gdzie na pewno będzie zimno??
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 25 Maj 2015 06:55 
Awatar użytkownika

niebieski
Tigro - nie to, że bym Cię namawiała, ale naprawdę nie ma żadnej 'obecnej sytuacji', by odrzucać Ukrainę. Ja sama na pewno wrócę na kilka dni urlopu w wakacje, także polecam cudowny Kijów.
Poza tym na Twoim miejscu bym się zastanowiła nad celem wyjazdu - może lepiej pojechać sobie gdzieś w Bieszczady czy np. do Czech/Słowacji, autem, daleko nie masz. Po trasie można sobie ustalić ciekawe miejsca (gdziekolwiek się nie wybierzesz, będziesz miał okazję do zobaczenia wielu ciekawych, choć zapewne mniej "imponujących" miejsc, niż oferują europejskie stolice), a jednocześnie zrelaksować się gdzieś na zaciszu.
 Profil Relacje PM off
kgarncarek lubi ten post.

#13 PostWysłany: 25 Maj 2015 10:24 
Awatar użytkownika

A ja wybieram się na kilka dni z Wrocławia do Gdańska Ryanairem :) W lipcu zaliczę zarówno plaże w Sopocie, zabytki Gdańska, pojeżdżę na wypożyczonym rowerze po wybrzeżu.

#14 PostWysłany: 25 Maj 2015 10:42 

jezeli Skandynawia jest droga to nie widze sensu polecania Kopenhagi ktora rowniez jest porownywalna.
Polecalbym rzeczywiscie przelot do Eindhoven i stamtad tour po Holandii typu Amsterdam, Haga (Delft), Haarlem, ewentualnie wypad do Brugii w Belgii (choc tam tez nie jest tanio). Mozna fajna trase skombinowac gdzie beda i ciekawe miasta/miasteczka duzo dobrego jedzenia, opcja plazy rowniez gdyby ktos jednak na chwile chcial oraz troche inny krajobraz niz w miejscach wymienionych jako juz zwiedzone.
Jezeli jednak wiekszy budzet wchodzi w gre to Glasgow badz Edynburg i stamtad szkockie klimaty :)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 25 Maj 2015 11:02 

Tigro napisał(a):
Co byście polecili? Oczywiście nie muszą być stolice, latałem po nich tylko dlatego, że były z reguły najbardziej oczywistym wyborem, ale wcale nie czuję potrzeby ograniczania się do nich. Miło jeśli dotarcie na miejsce z Katowic dla trzech osób nie przekraczałoby tysiąca złotych, no ale jak te 200-300 przekroczymy tę kwotę to nic się nie stanie. Z góry dzięki za pomoc :)

Jeśli to nie musi być podróż samolotem a jesteś zmotoryzowany to polecam:
*wersję tańszą: Morawy Południowe czyli m.in.winnice, od Mikulova po Znojmo -jest gdzie jeździć np. na rowerze, jest co zwiedzać.

*wersję droższą: Szwarcwald czyli okolice Villingen-Schweningen aż po Jezioro Bodeńskie, idealne miejsce na wypady do Shaffhausen (wodospad), Fryburga, Colmaru, Konstancji, wyspy Mainau, Lindau czy Bazylei.

W obu przypadkach mogę sporo podpowiedzieć.
 PM off  

#16 PostWysłany: 25 Maj 2015 11:15 
Awatar użytkownika

Loty: 279
Kilometry: 414 687
Krajów: 54 / 25.1%
niebieski
Ja też polecę Benelux :) Trzy lata temu w lipcu byłam własnie na takim tygodniowym wypadzie - bazą była Bruksela - z niej jechaliśmy do Amsterdamu, Brugii, Antwerpii i Luksemburga - na tydzień będzie w sam raz (można dorzucić też Gandawę po drodze i pewnie jeszcze coś). Na pewno upałów nie będzie, pogoda zdecydowanie przyjemniejsza niż upały na zwiedzanie, czasem jednak trafiały się nam przelotne ulewy, ale specjalnie to nie psuło zwiedzania :)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 25 Maj 2015 11:48 
Awatar użytkownika

Loty: 536
Kilometry: 880 721
Krajów: 69 / 32.1%
złoty
mbx napisał(a):
jezeli Skandynawia jest droga to nie widze sensu polecania Kopenhagi ktora rowniez jest porownywalna.

Byłem 5 razy w Norwegii i 4 razy w Szwecji.

A w Kopenhadze byłem tydzień temu.

I powiem tak - Kopenhaga jest jednak zauważalnie tańsza niż Norwegia i trochę tańsza od Szwecji.
Oczywiście nadal jest to ok. 2-2,5 krotnie drożej niż w Polsce ale da się przeżyć.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 15 gości