Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Aktualne zestawienie kart "dla podróżników" znajduje się w regularnie aktualizowanym poście @seal:

dla-podroznika,181,1454&p=1567188#p1567188

a także poście @piotrkr

viewtopic.php?f=181&p=1718879#p1718879

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4257 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172 ... 213  Następna
Autor Wiadomość
#3361 PostWysłany: 04 Paź 2023 17:16 

Według informacji ze strony Alior Banku, karta kredytowa "Tu i Tam" ma nieustającą promocję która trwa od 2019 roku polegającą na tym że przewalutowania są dokładnie takie same jak na karcie debetowej do Konta Jakże Osobistego.
Takie przewalutowanie jest korzystniejsze niż klasyczne przewalutowanie po kursie Mastercard bezpośrednio do PLN (przewalutowanie na PLN ma znacząco większy spread niż przewalutowanie na USD).
Czy ktoś używa tej karty? Bo jeśli tak jest jak piszą, to chyba ta karta może zostać dopisana do listy kart o atrakcyjnym przewalutowaniu z ew. adnotacją o promocji.
Powinna być to chyba, karta z najlepszymi kursami wśród kart kredytowych.
 Profil Relacje PM off
seal lubi ten post.
seal uważa post za pomocny.

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#3362 PostWysłany: 04 Paź 2023 19:01 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
-- 04 Paź 2023 18:54 --

Nie rozumiem, przewalutowanie po lepszym kursie niż MC?

-- 04 Paź 2023 19:01 --

Ok poczytałem. Dla USD, EUR, GBP rzeczywiście kursy teoretycznie mogą być lepsze (kurs banku). Za to dla innych walut będzie podwójne przewalutowanie. Niemniej ciekawa propozycja.

Cytuj:
Płacisz kartą w USD, EUR, GBP – transakcje zostaną przekazane przez Mastercard do Alior Banku bezpośrednio właśnie w tych walutach, np. zapłaciłeś za kawę w EUR, to Mastercard przekaże do banku transakcje w EUR a bank rozliczy transakcje przeliczając EUR na PLN zgodnie z zasadami stosowania kursów tabelowych. Kursy tabelowe dostępne są tutaj.

Bank przelicza transakcję na walutę Rachunku po kursie kupna/sprzedaży dewiz obowiązującym w Alior Banku w dniu rozliczenia operacji. Przeliczenie odbywa się zgodnie z zasadą, że kurs sprzedaży dewiz stosuje się dla rozliczeń transakcji obciążeniowych a kurs kupna dewiz stosuje się dla rozliczeń transakcji uznaniowych.

Jeśli zapłacisz kartą w innych walutach niż powyższe np. CHF, to Mastercard rozliczy transakcję wykorzystując walutę rozliczeniową USD. Dokona przeliczenia wg własnej tabeli po kursie kupna z dnia rozliczenia transakcji. Następnie Alior Bank dalej rozliczy transakcję przeliczając USD na PLN zgodnie z zasadami stosowania kursów tabelowych, opisanych powyżej.

Ważne! Rozliczenie widoczne w blokadach kartowych jest dokonywane na podstawie kursów Mastercard z dnia wykonania transakcji i nie jest to ostateczne rozliczenie. Finalnie Alior Bank dokonuje rozliczenia po kursie banku obowiązującym w dniu rozliczenia transakcji kartą.
 Profil Relacje PM off  

#3363 PostWysłany: 04 Paź 2023 21:19 

Dla USD, EUR, GBP kurs NBP do PLN (spread prawie pomijalny jeśli nie zerowy)
Dla pozostałych walut kurs MC zawsze do USD (para walutowa z USD ma najmniejszy spread, na pewno mniejszy niż przewalutowanie od razu do PLN) a potem z USD na PLN po kursie NBP.
Podwójne przewalutowanie ale jedno z najmniejszym spreadem do USD a drugie praktycznie ze spreadem zerowym, więc korzystniej niż przewalutowanie od razu do PLN przez MC.
 Profil Relacje PM off  

#3364 PostWysłany: 05 Paź 2023 00:16 

niebieski
Chętnie bym w praktyce zobaczył te kursy. To znaczy ktoś z tą kartą musiałby wrzucić dane kilku płatności z różnych dni, można by porównać z MC/Visa
 Profil Relacje PM off  

#3365 PostWysłany: 05 Paź 2023 00:22 

niebieski
Ja pamiętam, że karta debetowa do konta w Aliorze wychodziła bardzo korzystnie. Kursy średnie NBP są naprawdę świetne.
 Profil Relacje PM off  

#3366 PostWysłany: 05 Paź 2023 07:43 

niebieski
No to gdyby nie opłata miesięczna to bym brał:

19 zł
opłata nie jest naliczana w przypadku dokonania kartą transakcji bezgotówkowych na kwotę co najmniej 1500 zł (wyłączając przelewy z rachunku karty)
 Profil Relacje PM off  

#3367 PostWysłany: 05 Paź 2023 09:40 

Loty: 38
Kilometry: 72 453
Krajów: 13 / 6.1%
niebieski
Mam kartę kredytową Visa w Velo Banku. W aplikacji mobilnej właśnie odkryłam, że w przygotowaniu jest dla mnie karta MasterCard. Pytałam na infolinii, będą wysyłać MasterCard klientom z Visą, nie wiadomo,jak długo Visy będą jeszcze działać, czy do końca ich ważności (ja mam ważną do 2026), czy wcześniej bank je unieważni.
 Profil Relacje PM off  

#3368 PostWysłany: 05 Paź 2023 09:53 

Loty: 291
Kilometry: 621 848
Krajów: 46 / 21.5%
złoty
@kowalik: bardzo dobre znalezisko! kwestia opłaty miesięcznej to już kwestia indywidualna - ale dla wielu osób jej uniknięcie nie powinno być problemem.
 Profil Relacje PM off  

#3369 PostWysłany: 05 Paź 2023 10:21 

niebieski
piotrkr napisał(a):
No to gdyby nie opłata miesięczna to bym brał:

19 zł
opłata nie jest naliczana w przypadku dokonania kartą transakcji bezgotówkowych na kwotę co najmniej 1500 zł (wyłączając przelewy z rachunku karty)

A to problem np zasilić Revolut, Aion czy Zen - chyba że to się nie kwalifikuje.

To konto Jakże osobiste i karta debetową też wydaje się atrakcyjne? W sumie proste warunki żeby było bezpłatne. Zasilić 1500 zł miesięcznie przelewem, jako jeden z przywilejów wybrać zwrot 1%, wydać 2000 zł kartą w punktach fizycznych płatnościami mobilnymi, dostać 20 zł / miesiąc z powrotem, druga korzyść to np te płatności kartą bez kosztów przewalutowania. Minus to że nie znamy kursu jak w przypadku Visa / MC, poznamy go dopiero w momencie rozliczenia transakcji. Drugi minus to że to tylko dla USD, GBP i EUR. Bezpłatne bankomaty w Polsce też ciekawa korzyść.

Swoją drogą czy wiecie które banki mają tak super rozbudowane funkcje zarządzania kart jak mBank, w którym można zablokować takie rzeczy jak:
- transakcje zbliżeniowe
- transakcje zagranicznde
- pasek magnetyczny
- transakcje z usługą DCC
- transakcje z opłatą surcharge

Mam jedynie porównanie do karty debetowej Citi Handlowy i Kantor Alior, ale w obu to nawet połowy tych opcji nie ma co w mBanku.
 Profil Relacje PM off  

#3370 PostWysłany: 05 Paź 2023 18:58 

niebieski
No właśnie chyba tylko w mBanku jest tyle bajerów.
 Profil Relacje PM off
piotrkr lubi ten post.

#3371 PostWysłany: 06 Paź 2023 12:05 

niebieski
Wygląda na to, że wielowalutowa karta debetowa Visa wydawana przez Pekao jest także rozliczana po kursach średnich NBP, ktoś to może weryfikował?

[*] jeśli podróżujesz, korzystasz z funkcji wielowalutowej – Visa FX daje możliwość płacenia bezpośrednio w walucie (USD,EUR,CHF,GBP) bez prowizji i przewalutowania (jeśli posiadasz konto w/w walutach). Konto walutowe otrzymasz bezpłatnie w ramach rachunku złotówkowego. Możesz je otworzyć w oddziale lub przez Pekao24, a walutę kupisz przez kantor w naszym serwisie internetowym. Będąc za granicą lub płacąc w internecie, karta sama rozpozna walutę i pobierze kwotę z właściwego konta walutowego. Bez prowizji i bez przewalutowania

[*] korzystasz z gwarancji niskich kursów przybliżonych do średnich NBP jeśli płacisz bezpośrednio z rachunku PLN. Gdy wykonujesz transakcje w walutach obcych spoza oferty kont walutowych, karta rozliczy transakcję w koncie złotówkowym po bardzo korzystnym kursie. Za taką operację Bank nie naliczy żadnej prowizji. Dzięki temu nie musisz korzystać z pośredników dla tego typu transakcji oraz martwić się o wysoki kurs podczas przewalutowania
 Profil Relacje PM off  

#3372 PostWysłany: 06 Paź 2023 14:47 

niebieski
Nie, zarówno MC, jak i Visa są rozliczane po kursach tych organizacji.
 Profil Relacje PM off  

#3373 PostWysłany: 06 Paź 2023 20:10 
Awatar użytkownika

niebieski
Właśnie zapłaciłem Visą Velo i za 1 euro policzyło mi 4,62 zł. :S Alior Kantor ma obecnie 4,59 zł, Revolut podobnie.

Patrzyłem na kalkulator na ich stronie i faktycznie taki mają w tej chwili kurs. O dziwo Mastercard to samo.

Kurczę, trochę duża różnica chyba, co nie? Skąd takowa? Czy to już jakimś cudem naliczyło dodatkowy procent za weekend?
 Profil Relacje PM off  

#3374 PostWysłany: 06 Paź 2023 21:07 

Loty: 291
Kilometry: 621 848
Krajów: 46 / 21.5%
złoty
@Krupier: od czasu covida kursy organizacji płatniczych mocno się zepsuły niestety.
 Profil Relacje PM off  

#3375 PostWysłany: 06 Paź 2023 22:15 

niebieski
Kurs jest z dnia poprzedniego, stały cały dzień, może dlatego?
 Profil Relacje PM off  

#3376 PostWysłany: 06 Paź 2023 23:15 

niebieski
Kurs jest z dnia poprzedniego w przypadku MC, a Visa nie ma przypadkiem "na bieżąco"?
 Profil Relacje PM off  

#3377 PostWysłany: 07 Paź 2023 11:41 
Awatar użytkownika

niebieski
seal napisał(a):
@Krupier: od czasu covida kursy organizacji płatniczych mocno się zepsuły niestety.

No we wrześniu miałem na tej Visie kurs praktycznie taki sam jak na Aliorze, może grosz różnicy.
 Profil Relacje PM off  

#3378 PostWysłany: 07 Paź 2023 14:24 

Kasia111 napisał(a):
Mam kartę kredytową Visa w Velo Banku. W aplikacji mobilnej właśnie odkryłam, że w przygotowaniu jest dla mnie karta MasterCard. Pytałam na infolinii, będą wysyłać MasterCard klientom z Visą, nie wiadomo,jak długo Visy będą jeszcze działać, czy do końca ich ważności (ja mam ważną do 2026), czy wcześniej bank je unieważni.

karty VISA których wazność sie kończy beda zamieniane na MasterCard (obecne karty VISA mają być ważne do końca terminu) - partnerem dla Velo jest MasterCard stad rezygnacja z kart VISA
 Profil Relacje PM off
Kasia111 lubi ten post.

#3379 PostWysłany: 07 Paź 2023 19:45 

@meexxx to nie jest prawda, moja karta Visa jest ważna do końca 2025 a konsultant poinformował mnie że karta visa automatycznie zostanie zastrzeżona z końcem listopada 2023.
To jakaś amatorka, bo nawet żadnej komunikacji nie było o tym,
 PM off  

#3380 PostWysłany: 08 Paź 2023 20:05 

Loty: 219
Kilometry: 566 812
Krajów: 60 / 28.0%
Krupier napisał(a):
Właśnie zapłaciłem Visą Velo i za 1 euro policzyło mi 4,62 zł. ...

Jeśli "właśnie zapłaciłeś" to masz jedynie blokadę. Rozliczenie będzie dopiero za klika dni i dopiero wtedy sprawdź po jakim kursie poszło.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4257 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172 ... 213  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: kameander oraz 3 gości