Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 90 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 12 Maj 2013 10:33 

Zbanowany
O rany, ale Ty bzdury wypisujesz...
Naprawdę sądzisz, że wsród podróżników zupełnie nikt - tak, jak i Ty - nie zna prawa? :lol:
Zastanów się nad tym, co wypisujesz i przyjmij dobrą radę: jak się na czymś nie znasz, to nie udawaj posiadania wiedzy.
A przede wszystkim odpowiedz sobie i nam - skoro mimo woli zaprosiłeś nas do tego cyrku - co ma być przedmiotem pozwu?
 Profil Relacje PM off  

Egipt (długi weekend w listopadzie) ☀️ All inclusive w hotelu Lemon & Soul Makadi za 2857 PLN Egipt (długi weekend w listopadzie) ☀️ All inclusive w hotelu Lemon & Soul Makadi za 2857 PLN
Okołoweekendowy wypad na Cypr ☀️ Loty do Pafos i 4* hotel z wyżywieniem za 819 PLN 🇨🇾🩵 Okołoweekendowy wypad na Cypr ☀️ Loty do Pafos i 4* hotel z wyżywieniem za 819 PLN 🇨🇾🩵
#42 PostWysłany: 12 Maj 2013 11:12 

Zbanowany
ale Twoje obrażanie jest sprzeczne, bo zarzucasz mi brak znajomości prawa a za chwilę piszesz, że inni też znają prawo. Nie rozumiem po co? Ja tak o sobie nie myślę, abym wypisywał "bzdury". A uczestnictwo w forum jest dobrowolne.

SAYMON_G napisał(a):
czyli całe zamieszanie wynika z różnic kursowych.

chciałbym, żeby tak było, problem w tym, że od piątku w wyszukiwarce WSZYSTKIE ceny wzrosły do normalnych wartości np. Seszele z 3000 PLN do 3600 PLN, czyli znacznie powyżej różnic kursowych, bo rzędu 20%. Tymczasem ogłoszona pod koniec kwietnia i nadal obecna na stronie Emirates oferta promocyjna ma obowiązywać do końca czerwca i jest dla linii wiążąca. Stąd naruszenie prawa, bo wyszukiwarka podaje błędne ceny i to na WSZYSTKIE promowane loty. Przed piątkiem ceny były prawidłowe, zgodne z ofertą promocyjną.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 12 Maj 2013 11:20 

Zbanowany
Potrafisz odpowiedzieć na jedno, konkretne pytanie: co ma być przedmiotem pozwu?
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 12 Maj 2013 11:21 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
I podstawa prawna (bez przepisów Konstytucji proszę).
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 12 Maj 2013 12:33 

Zbanowany
przecież pisałem już, że pozew zależy od postawy Emirates, bo wezwałem linie aby dobrowolnie usunęły naruszenie prawa
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 12 Maj 2013 12:48 
Awatar użytkownika

srebrny
Jak stanowi regulamin, promocja trwa do wyczerpania tanszej puli biletow na rezerwacje przed koncem czerwca. Skonczyly sie, wiec doloz kilka zlotych, do tych szescdziesieciu, ktore chciales zmarnowac i wybierz sie do Skandynawii na spacer. Zimne powietrze moze schlodzi glowe.

Analogiczna sytuacja: widzisz w gazetce sklepu, ze w ofercie jest czteropak piwa Tyskie za 4.99 PLN. Jedziedz do sklepu, ale okazuje sie, ze inni Cie uprzedzili i zastajesz puste regaly. Ich tez bedziesz sadzil za 'oszustwo' mimo, ze zaznaczyli, ze promocja trwa do danego dnia, lub wyczerpania zapasow?
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 12 Maj 2013 13:03 

Zbanowany
Andrzejj napisał(a):
przecież pisałem już, że pozew zależy od postawy Emirates, bo wezwałem linie aby dobrowolnie usunęły naruszenie prawa

A jak tego nie zrobia, to o co będziesz wnosił w pozwie?
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 12 Maj 2013 13:10 

Loty: 78
Kilometry: 158 866
Krajów: 17 / 7.9%
paula86 napisał(a):
Andrzej ma IP pewnej miejscowości pod Bydgoszczą. :D

no to wszystko by się zgadzało :]

Andrzejj idź, sądź się, walcz o swoje , przecież Ci się należy! Jak bedziesz mial na tyle odwagi to pochwal się na koniec jaki będzie tego efekt i tyle. Przykro że nie zdążyłeś kupić biletów na czas, następnym razem może się lepiej ogarniesz.
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 12 Maj 2013 13:18 

Zbanowany
akurat w tej promocji bilety nie zostały wyprzedane,

ustaliliśmy już, że do piątku 10 maja 90% cen było zgodnie z promocją, a od piątku nagle ceny zmieniły sie kolektywnie i to na WSZYSTKIE loty w ciągu minuty. Czyli z naruszeniem obowiązującej promocji.

Bazę danych przed i po na szczęście mam skopiowaną :)
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 12 Maj 2013 14:36 

Zbanowany
Cytuj:
Bazę danych przed i po na szczęście mam skopiowaną

Potwierdziłeś notarialnie za zgodność z oryginałem?
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 12 Maj 2013 14:55 
Awatar użytkownika

A mnie zastanawia jedno. Dlaczego potencjalny powód zamiast klecić własnoręczny pozew siedzi od dwóch dni przed kompem (z krótką przerwą na sen) i dość bezproduktywnie dyskutuje z wciągniętymi w rozmowę forowiczami.
W co drugim poście pisząc o Emirates i oszustwie. Tytuł wątku też niby niewinny, bo pytający, ale pytanie jest jasno sugerujące odpowiedź.

Czyżby czarny PR konkurencji? :lol:
A może kolega Andrzejj ma po prostu na pieńku z Emiratami?

Tak czy tak proponowałbym wrzucić na luz. Wszystkim. :)

#52 PostWysłany: 12 Maj 2013 15:01 

Zbanowany
Cytuj:
Dlaczego potencjalny powód zamiast klecić własnoręczny pozew siedzi od dwóch dni przed kompem (z krótką przerwą na sen) i dość bezproduktywnie dyskutuje z wciągniętymi w rozmowę forowiczami.

Bo - ogólnie mówiąc - to pierwsze wymaga posiadania wiedzy, a to drugie jedynie internetu. :P
Ale w opisywanym przypadku posiadanie wiedzy spowodowałoby również jedynie pisanie na forum. :twisted:
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 12 Maj 2013 15:14 

niebieski
Andrzejj napisał(a):

ustaliliśmy już, że do piątku 10 maja 90% cen było zgodnie z promocją, a od piątku nagle ceny zmieniły sie kolektywnie i to na WSZYSTKIE loty w ciągu minuty. Czyli z naruszeniem obowiązującej promocji.

Nie wiem dlaczego mówisz w liczbie mnogiej, ani dlaczego zakładasz, że warunki promocji zostały naruszone.

W warunkach taryf promocyjnych jest wyraźnie napisane Wszystkie taryfy oraz loty mają ograniczoną dostępność miejsc.
Przewoźnik nie określił minimalnej liczby sztuk na dany lot, jaka zostanie udostępniona w danej taryfie.

Jeśli znasz prawo konsumenckie to powiedz jakie konkretnie artykuły, których ustaw zostały naruszone, bo póki co prezentujesz trochę postawę "nie znam się, więc się wypowiem".
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 12 Maj 2013 15:20 
Awatar użytkownika

Andrzejj napisał(a):
znając przepisy i orzecznictwo mogę bronić się sam

O co Cię oskarżyli?

Rany boskie.

:D
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 12 Maj 2013 15:50 

Zbanowany
mikerus napisał(a):
Andrzejj napisał(a):

Nie wiem dlaczego mówisz w liczbie mnogiej

bo oszustwo dotknęło więcej osób, jedni myśleli o lotach do Japonii, inni o Bangkoku, ja podałem także przykład Seszeli, a przede wszystkim zauważyłem fakt, że od piątku WSZYSTKIE loty w wyszukiwarce są wbrew warunkom oferty promocyjnej. Dlatego w naszej dyskusji pojawiły się przypuszczenia, że chodzi o przewalutowanie, tyle, że ceny walut mogły zmienić się góra o 3% a ceny lotów od piątku zostały nagle podwyższone o 20% wbrew warunkom promocji.

Ponadto odniosłem wrażenie, że w dyskusji pojawili się pracownicy Emirates i zaczęli mnie obrażać, a z drugiej strony część ludzi pytała jak wygląda sprawa konsumencka w sądzie pod względem formalnym. Ponadto dałem szansę Emiratom aby usunęli naruszenie prawa, dopiero jeśli odpowiedzą, to będziemy mówić o pozwie, teraz mówienie o procesie nawet nie leży w interesie Emiratów, które na tym etapie postępowania powinny raczej zadbać o swój wizerunek i usunąć naruszenie prawa naprawiając błąd w swojej wyszukiwarce lotów.
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 12 Maj 2013 16:07 

niebieski
Andrzejj napisał(a):
bo oszustwo dotknęło więcej osób

no ale to chyba Ty jeden co najwyżej coś ustaliłeś, prawda? ;)

Andrzejj napisał(a):
Ponadto odniosłem wrażenie, że w dyskusji pojawili się pracownicy Emirates

Kto inny odniósł wrażenie, że Ty jesteś pracownikiem konkurencji - co z tego wynika? Nic.

Andrzejj napisał(a):
Ponadto dałem szansę Emiratom aby usunęli naruszenie prawa, dopiero jeśli odpowiedzą, to będziemy mówić o pozwie, teraz mówienie o procesie nawet nie leży w interesie Emiratów, które na tym etapie postępowania powinny raczej zadbać o swój wizerunek i usunąć naruszenie prawa naprawiając błąd w swojej wyszukiwarce lotów.

Doczekam się wskazania ustawy i artykułu, który został naruszony?
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 12 Maj 2013 16:47 
Awatar użytkownika

Andrzejju - powodzenia w walce, niemniej jednak na początek radziłbym zapoznać się z treścią art.286 KK i zastanowić się czy aby na pewno znamiona tego czynu zostały wypełnione.
Bo póki co rzucasz tu wielkimi słowami, a faktycznie zachowujesz się jak pijane dziecko we mgle, któremu w dodatku ktoś schował ukochanego misia...

Być może (bo nie chce mi się tracić czasu na bezsensowne grzebanie w przepisach) można by się zastanawiać nad naruszeniem zasad uczciwej konkurencji w zakresie reklamy i tym mógłby się zająć UOKiK, ale oszustwo???
To znaczy już Cię naciągnęli?
Pytam retorycznie, bo jak widzę na merytoryczne pytania odpowiedzi nie udzielasz.

Ale nic to. Ważne że temat o wiele mówiącym tytule wciąż jest na czele stawki, no nie? :mrgreen:

BTW, gdyby tylko w liniach lotniczych pojawiały się takie "promocje"... :lol:
Bo mam wrażenie, że to norma. lidle, biedronki, ertefałyagiedy i inne badziewie nagminnie podwyższają ceny przed wprowadzeniem "promocji", gdzie potem cena promocyjna jest i tak wyższa od standardowej. Lub piszą "do wyczerpania zapasów". Zapasów których nigdy nie było, ale jest to nie do udowodnienia.
Oczywiście że można się na to nie godzić i z tym walczyć.
Podobnie jak z wiatrakami.
Moim zdaniem rozsądniej, taniej, i mniej stresogennie jest porównywać oferty i korzystać z najlepszej dostępnej realnie.

Chyba że chodzi o zwykłe włożenie kija w mrowisko...

#58 PostWysłany: 12 Maj 2013 17:21 

Zbanowany
Cytuj:
część ludzi pytała jak wygląda sprawa konsumencka w sądzie pod względem formalnym

A co to ma do rzeczy w tym przypadku?

O jakiej sprawie konsumenckiej piszesz?
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 12 Maj 2013 17:27 

Zbanowany
Lucass napisał(a):
Andrzejju - powodzenia w walce, niemniej jednak na początek radziłbym zapoznać się z treścią art.286 KK

ale my cały czas poruszamy się nie "we mgle", ale na gruncie prawa cywilnego - ochrony konsumentów. Kodeks karny (zwłaszcza w Polsce) to zupełnie inna bajka. A w orzecznictwie i ustawach chroniących prawa konsumentów jest domniemanie, że to Emirates mają udowodnić, że zachowali należytych starań i postępowali "etycznie" wobec klientów. Właśnie dlatego tytuł wątku jest ze znakiem zapytania, bo dałem Emiratom 2 dni na naprawienie błędu w wyszukiwarce lotów tak, aby była zgodna z warunkami obowiązującej do końca czerwca oferty promocyjnej.
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 12 Maj 2013 17:32 

Zbanowany
Cytuj:
A w orzecznictwie i ustawach chroniących prawa konsumentów jest domniemanie, że to Emirates mają udowodnić, że zachowali należytych starań i postępowali "etycznie" wobec klientów

Podasz przykład takiego polskiego orzecznictwa, dotyczącego firmy z ZEA nie mającej oddziału w Polsce i umieszczającej reklamy na serwerach poza UE?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 90 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości