Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim zadasz pytanie - przeczytaj poniższą listę.

Poniższa lista to wykaz o najczęściej pytane przedmioty. Polecam użycie skrótu klawiszowego Ctrl+F żeby przyśpieszyć przeszukanie listy.

Każdy post pytający o przedmiot z listy będzie usunięty.

TAK - oznacza to, że można wziąć do poręcznego
NIE - istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że wyrzucą
50/50 - trzeba mieć na uwadze ze moze zostać wyrzucone do śmieci, w zależności od humoru osoby na bramkach bezpieczeństwa

Płyny: max 100 ml każdy, max 10 sztuk w przeźroczystym woreczku o poj. max 1 litr

Może się zdarzyć, że ktoś przewiezie daną rzecz mimo statusu "NIE", jednak przewożąc rzecz oznaczoną jako "NIE" istnieje bardzo duża szansa, że dana rzecz nie zostanie dopuszczona do przewozu.
Istnieje także mała szansa, że mimo oznaczenia "TAK" dany obiekt będzie potraktowany na kontroli jako płyn lub jako rzecz zabroniona - prawo do oceny, czy dany przedmiot jest niebezpieczny posiada przede wszystkim osoba na bramkach.

Obcinarka do paznokci: TAK
Baterie: TAK - paluszki, powerbank, NIE - akumulator (np. samochodowy)
Aparat: TAK
Kosmetyki:
- pudry: TAK, PŁYN patrz wyżej (o ile nie w kamieniu)
- krem: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do paznokci: TAK, PŁYN patrz wyżej
- perfumy: TAK, PŁYN patrz wyżej
- dezodorant: TAK, PŁYN patrz wyżej (wyjątek: sztyft: TAK)
- szminka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pianka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- maszynka do golenia: TAK
- pianka do golenia: TAK, PŁYN patrz wyżej
- błyszczyk: TAK, PŁYN patrz wyżej
- tusz: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pilniczek: TAK
- nożyk: NIE
- nożyczki: NIE
- pasta do zębów: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do włosów: NIE
- aerozol: NIE

Papierosy: TAK (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Alkohol: TAK, PŁYN patrz wyżej (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Butelka pusta: TAK
Palnik: TAK
Laptop: TAK
Statyw: 50/50 (lepiej brać mniejsze)
Czekolada w tabliczce: TAK
Dżem: TAK, PŁYN patrz wyżej
Nóż: NIE
Nożyczki: NIE
Scyzoryk: NIE
Korkociąg: NIE
Ostrze: NIE
Parasol: 50/50 (lepiej brać małe parasolki składane)
Broń: NIE
Kanapki: TAK
Leki: TAK, w przypadku dużej ilości/niestandardowych (np. na receptę) wymagane może być zaświadczenie od lekarza na wszystkie leki (najlepiej po angielsku)
Syrop: TAK, PŁYN patrz wyżej
iPhone: TAK (o ile nie większa ilość)
Płyn do soczewek: TAK, PŁYN patrz wyżej
Klucze: TAK
Gaz: NIE
Koc: TAK
Sztućce: 50/50 (na pewno nie nóż)
Kable: TAK
Gaz pieprzowy: NIE
Ser: NIE (sery twarde czasami TAK, sery miękkie traktowane jak PŁYN patrz wyżej)
Owoce: TAK
Zapalniczka: 50/50
Buty: TAK
Grzałka: TAK
Czajnik: TAK
Blender: TAK
Zasilacz: TAK
Kieliszki: TAK
Zapałki: 50/50
Igła: 50/50
Krople do oczu: TAK
Słuchawki: TAK
Powerbank: TAK
Nabój: NIE
Cążki: TAK
Pierścionek: TAK
Kartusz: NIE
Oliwa: TAK, PŁYN patrz wyżej
Masło: TAK, PŁYN patrz wyżej
Prezerwatywy: TAK
Słodycze: o ile nie płyn, TAK
Segregator z metalową dźwignią: TAK
Śledzie/sledzie do namiotu: NIE (chyba, że plastikowe)

Źródło i oficjalna wykładnia ULC: http://ulc.gov.pl/pl/component/content/ ... ozwolonych

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3003 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84 ... 151  Następna
Autor Wiadomość
#1601 PostWysłany: 16 Cze 2016 13:59 
Awatar użytkownika

niebieski
mussten napisał(a):
można przewozić powerbank?
Jeszcze mi się nie zdarzyło, aby do mojego powerbanku (TP-Link TL-PB10400) na lotnisku/samolocie ktokolwiek się doczepił i zakazał. Dwa razy (HKG i YVR) musiałem go wyjąć i pokazać info o max pojemności - 10400mAh. W Europie i lowcostach => nigdy.

seba napisał(a):
panom w PEK się nie spodobał. Zabrali sobie i tyle było z rozmowy.
Musiałeś mieć pecha, albo panowie mieli zły dzień... ;)
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#1602 PostWysłany: 16 Cze 2016 14:12 

srebrny
W PEK mają jakąś jazdę na powerbanki , mój 5000mAh oglądali z 3 min. i naradzali się zanim mi oddali. Zabrali mi za karę jakiś taki nożyk-karta (właściwie nożyka tam nie było tylko piłka). Strata niewielka, bo o ile pamiętam 0.01$ :), ale przez 20 lotnisk wcześniej przejechał.
 Profil Relacje PM off  

#1603 PostWysłany: 17 Cze 2016 17:14 
Awatar użytkownika

Loty: 76
Kilometry: 104 894
Krajów: 14 / 6.5%
seba napisał(a):
Mialem dokladnie ten: http://www.x-kom.pl/p/183319-powerbank- ... zarny.html i niestety panom w PEK się nie spodobał. Zabrali sobie i tyle było z rozmowy.

-- 17 Cze 2016 18:24 --

Panom spodobał się dlatego zabrali.
 Profil Relacje PM off
Pacyfa lubi ten post.

#1604 PostWysłany: 25 Cze 2016 20:10 

Wpuszczą mnie do samolotu aegean z paczką fajek i zapalniczką? trzeba to dawać do prześwietlenia do koszyka?
 Profil Relacje PM off  

#1605 PostWysłany: 25 Cze 2016 20:31 

niebieski
Z fajkami spoko. Z zapalniczką zazwyczaj jest problem ale bywa,że w kieszeni nie wyłapią.Jak coś to mała strata ,1 zł do kosza ;) Weź w zapasie zapałki i krzesiwo :P Do kosza dajesz raczej to co w kieszeniach, jak w podręcznym to nie wyciągasz,ale zapalniczek oficjalnie nie wolno ;)
 Profil Relacje PM off
hempiryk lubi ten post.
hempiryk uważa post za pomocny.

#1606 PostWysłany: 26 Cze 2016 23:06 

Krzesiwo to dobry pomysł :twisted: dzięki za odpowiedź!
 Profil Relacje PM off  

#1607 PostWysłany: 26 Cze 2016 23:25 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 325 480
Krajów: 36 / 16.8%
niebieski
juliaka napisał(a):
Czy jest opcja zabrania w bagażu podręcznym Ryanair hulajnogi? Mieści się w całości w walizce.

Teoretycznie tak i poprzednicy to potwierdzali w przypadku Ryanaira, jednak dziś w Dortmundzie hulajnoga nie przeszła przez security, mimo że nie przekraczała wymiarów bagażu podręcznego (malutka hulajnoga, dla dziecka 3 l.), po złożeniu nie zajmowała wiele więcej miejsca niż statyw... Obsługa lotniska uznała, że przedmiot jest potencjalnie niebezpieczny i na pokład go wziąć nie mogę.
Wróciłem więc do stanowiska ryanaira, wykonali parę telefonów i potwierdzili, że nie mogę wziąć hulajnogi w podręcznym. Według nich jest klasyfikowana jako sprzęt sportowy i może być przewieziona w luku za opłatą €35. Fakt, że mieści się w podręcznym nie ma znaczenia. Przytroczenie go do plecaka, ani wsadzenie do bagażu podręcznego również nic by nie zmieniło.
Zastanawiam się teraz czy statyw w bagażu podręcznym stanowiłby problem na niemieckich lotniskach - to przedmiot równie niebezpieczny, a latał kilkadziesiąt razy w podręcznym. Co do sprzętu sportowego, ciekawe co na przykład z rolkami albo deskorolką mieszczącymi się w rozmiarach podrecznego... Może po prostu trafiłem na wyjątkowo nadgorliwą zmianę albo tak mocno zaostrzono przepisy...

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

#1608 PostWysłany: 27 Cze 2016 12:59 
Awatar użytkownika

Loty: 139
Kilometry: 164 580
Krajów: 23 / 10.8%
niebieski
Ciekawe, czy jakbyś przewoził dajmy na to piłkę czy rękawice bramkarskie, to zaliczyliby to jako sprzęt sportowy i kazali dopłacić :D
kspr lubi ten post.

#1609 PostWysłany: 27 Cze 2016 13:47 
Moderator forum

Loty: 186
Kilometry: 539 892
Krajów: 69 / 32.2%
Wiem, że nie wolno. Ale może ktoś wynalazł jakiś patent, który pozwoli ominąć te zakazy. A o co chodzi? Jedziemy pierwszy raz w życiu na dłużej (ponad 3 tygodnie) tylko z bagażem podręcznym. Do Azji, jeżeli ma to znaczenie. W programie jest kilka lotów (Wizz, AirAsia, Malaysia Airlines).
Czy jest jakiś sposób, żeby zabrać ze sobą:
1. Scyzoryk wielofunkcyjny
2. Różne takie babskie (pilniczek, nożyczki itp)
3. Kosmetyki (olejek do opalania, szampon)

Swoją drogę linie mogłyby wprowadzić usługę (np. "Depozyt"), pozwalającą oddać do "bagażnika" (za "niewielką" opłatą) przed lotem jakieś drobiazgi których nie wolno zabrać do kabiny. Tyle, że pewnie ktoś to już kiedyś przeliczył i jest to ekonomicznie nieopłacalne - za dużo zamieszania by z tym było.
<Wuchta problemów - Hong Kong, Filipiny>
 Profil Relacje PM off  

#1610 PostWysłany: 27 Cze 2016 14:04 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
Można kupić na miejscu po prostu
 Profil Relacje PM off  

#1611 PostWysłany: 27 Cze 2016 14:16 
Moderator forum

Na pięciu miejscach? :lol:

Można się też obyć bez. Albo pożyczać od tubylców. Ale czy można jakoś przewieźć?

Ostatnio edytowany przez Zeus, 27 Cze 2016 14:25, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#1612 PostWysłany: 27 Cze 2016 14:22 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
Dokładnie, ja też planuję dłuższą wyprawę i w założeniach mam kupować rzeczy na miejscu, korzystać z tydzień i przed wylotem wyrzucić.

Przewieźć możesz jedynie wysyłając te zakazane rzeczy pocztą na swój kolejny adres, w bagażu rejestrowanym lub licząc na szczęście, że nie wywalą. Nie ma innych możliwości
 Profil Relacje PM off  

#1613 PostWysłany: 27 Cze 2016 15:17 
Awatar użytkownika

Loty: 308
Kilometry: 640 826
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
marcinsss napisał(a):
Czy jest jakiś sposób, żeby zabrać ze sobą:

1. Raczej nie ma szans
2. Papierowy pilniczek + obcinacz zamiast nożyczek
3. Małe buteleczki do 100 ml, ja biorę większość rzeczy w jeszcze mniejsze 50 ml buteleczki bo wtedy więcej ich można spakować a większości kosmetyków się wcale tak dużo nie używa. Jak się coś skończy to dokupić na miejscu, żaden koszt zwłaszcza w wielu miejscach w Azji.

Ostatnio edytowany przez olus, 27 Cze 2016 15:24, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
marcinsss uważa post za pomocny.

#1614 PostWysłany: 27 Cze 2016 15:19 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Po co wam scyzoryk? Do krojenia?
 Profil Relacje PM off  

#1615 PostWysłany: 27 Cze 2016 15:48 
Awatar użytkownika

Loty: 149
Kilometry: 227 338
Krajów: 50 / 23.4%
niebieski
marcinsss napisał(a):

Przewieźć nie można, ale można poszukać produktów zastępczych np.: plastikowa polerka do paznokci ma też naklejony papier ścierny, który dobrze zastępuje pilnik, a cążki do paznokci można przewozić w bagażu podręcznym, podobnie jak np. pęsety.
W kwestii kosmetyków to w drogeriach jest całkiem spory wybór produktów w opakowaniach do 100 ml, które wolno przewozić w bagażu podręcznym. W dodatku coraz więcej popularnych marek produkuje takie opakowania podróżne. Więcej zachodu będzie jedynie z produktami do opalania, ale np. kremy do opalania do twarzy zwykle mają do 100 ml pojemności.
Zamiast scyzoryka można zabrać mały otwieracz do butelek - zastąpi przynajmniej jedną z jego ważnych funkcji :)
Widziałam też specjalne metalowe karty wielofunkcyjne (zwane czasem kartami przeżycia), które zastępują np. śrubokręt czy otwieracz do konserw, ale sama takiej nie posiadam, więc w praktyce nie wiem jak to jest z ich przewożeniem :?:
 Profil Relacje PM off

#1616 PostWysłany: 27 Cze 2016 17:26 
Moderator forum

Scyzoryk, zwłaszcza wielofunkcyjny ma wiele funkcji. ;)
Przygotowywanie jedzenia, obieranie owoców, szykowanie ogniska, otwieranie wina, piwa czy innych puszek, wykonanie czegoś, co jest akurat niezbędne i można to zrobić z dwóch kijków, kawałka sznurka i starej skarpetki, ale trzeba mieć jakieś narzędzia, drobne naprawy sprzętu i tak dalej
I dodatkowo pozwala poczuć się odrobinę bezpieczniej w razie tak zwanego czegoś.

Co do kupowania kosmetyków na miejscu, to zdecydowanie nie jestem specjalistą, ale kobieta twierdzi, że te sprzedawane w Azji nie są przeznaczone dla cery typowego białasa. I lepiej mieć z domu.
 Profil Relacje PM off  

#1617 PostWysłany: 27 Cze 2016 18:11 
Awatar użytkownika

srebrny
Niestety, nożyk trzeba nabyć na miejscu. Można sobie jakieś plastikowe kroidło rezerwowo przewieźć, a ktoś na forum sugerował, że można ostrza do tzw. nożyków stanleya "schować" przy stelażu wewnętrznym. MAŁE nożyczki zawsze wożę w podręcznej apteczce i nie ma problemu. Warto też zrobić rozeznanie w temacie linii lotniczych. Np. Thai Lion Air zawsze mają w cenie bagaż rejestrowany, być może nie są jedyni? Poszukaj też dyskusji o nadawaniu bagażu podręcznego do luku bagażowego w ryanair.

Sent from my SM-T116 using Tapatalk

#1618 PostWysłany: 27 Cze 2016 22:08 
Awatar użytkownika

Loty: 308
Kilometry: 640 826
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
marcinsss napisał(a):
Co do kupowania kosmetyków na miejscu, to zdecydowanie nie jestem specjalistą, ale kobieta twierdzi, że te sprzedawane w Azji nie są przeznaczone dla cery typowego białasa. I lepiej mieć z domu.

Ale niby pod jakim względem nie są przeznaczone. Kupowałam w Tajlandii balsam do ciała i repelenty przeciw komarom, korzystałam też z różnych hotelowych szamponów, żeli pod prysznic itd. Jestem przekonana, że składem nie różnią się od europejskich.

#1619 PostWysłany: 05 Lip 2016 21:14 
Awatar użytkownika

Naprawdę? Zawsze wożę, często leży luzem w koszyku i nikt nigdy nie zwrócił uwagi. Będę bardziej chował ;).
 Profil Relacje PM off  

#1620 PostWysłany: 10 Lip 2016 21:07 

niebieski
Czy dezodorant w sztyfcie jest traktowany na lotnisku jako płyn?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3003 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84 ... 151  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Trendiction [Bot] oraz 3 gości