Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim zadasz pytanie - przeczytaj poniższą listę.

Poniższa lista to wykaz o najczęściej pytane przedmioty. Polecam użycie skrótu klawiszowego Ctrl+F żeby przyśpieszyć przeszukanie listy.

Każdy post pytający o przedmiot z listy będzie usunięty.

TAK - oznacza to, że można wziąć do poręcznego
NIE - istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że wyrzucą
50/50 - trzeba mieć na uwadze ze moze zostać wyrzucone do śmieci, w zależności od humoru osoby na bramkach bezpieczeństwa

Płyny: max 100 ml każdy, max 10 sztuk w przeźroczystym woreczku o poj. max 1 litr

Może się zdarzyć, że ktoś przewiezie daną rzecz mimo statusu "NIE", jednak przewożąc rzecz oznaczoną jako "NIE" istnieje bardzo duża szansa, że dana rzecz nie zostanie dopuszczona do przewozu.
Istnieje także mała szansa, że mimo oznaczenia "TAK" dany obiekt będzie potraktowany na kontroli jako płyn lub jako rzecz zabroniona - prawo do oceny, czy dany przedmiot jest niebezpieczny posiada przede wszystkim osoba na bramkach.

Obcinarka do paznokci: TAK
Baterie: TAK - paluszki, powerbank, NIE - akumulator (np. samochodowy)
Aparat: TAK
Kosmetyki:
- pudry: TAK, PŁYN patrz wyżej (o ile nie w kamieniu)
- krem: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do paznokci: TAK, PŁYN patrz wyżej
- perfumy: TAK, PŁYN patrz wyżej
- dezodorant: TAK, PŁYN patrz wyżej (wyjątek: sztyft: TAK)
- szminka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pianka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- maszynka do golenia: TAK
- pianka do golenia: TAK, PŁYN patrz wyżej
- błyszczyk: TAK, PŁYN patrz wyżej
- tusz: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pilniczek: TAK
- nożyk: NIE
- nożyczki: NIE
- pasta do zębów: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do włosów: NIE
- aerozol: NIE

Papierosy: TAK (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Alkohol: TAK, PŁYN patrz wyżej (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Butelka pusta: TAK
Palnik: TAK
Laptop: TAK
Statyw: 50/50 (lepiej brać mniejsze)
Czekolada w tabliczce: TAK
Dżem: TAK, PŁYN patrz wyżej
Nóż: NIE
Nożyczki: NIE
Scyzoryk: NIE
Korkociąg: NIE
Ostrze: NIE
Parasol: 50/50 (lepiej brać małe parasolki składane)
Broń: NIE
Kanapki: TAK
Leki: TAK, w przypadku dużej ilości/niestandardowych (np. na receptę) wymagane może być zaświadczenie od lekarza na wszystkie leki (najlepiej po angielsku)
Syrop: TAK, PŁYN patrz wyżej
iPhone: TAK (o ile nie większa ilość)
Płyn do soczewek: TAK, PŁYN patrz wyżej
Klucze: TAK
Gaz: NIE
Koc: TAK
Sztućce: 50/50 (na pewno nie nóż)
Kable: TAK
Gaz pieprzowy: NIE
Ser: NIE (sery twarde czasami TAK, sery miękkie traktowane jak PŁYN patrz wyżej)
Owoce: TAK
Zapalniczka: 50/50
Buty: TAK
Grzałka: TAK
Czajnik: TAK
Blender: TAK
Zasilacz: TAK
Kieliszki: TAK
Zapałki: 50/50
Igła: 50/50
Krople do oczu: TAK
Słuchawki: TAK
Powerbank: TAK
Nabój: NIE
Cążki: TAK
Pierścionek: TAK
Kartusz: NIE
Oliwa: TAK, PŁYN patrz wyżej
Masło: TAK, PŁYN patrz wyżej
Prezerwatywy: TAK
Słodycze: o ile nie płyn, TAK
Segregator z metalową dźwignią: TAK
Śledzie/sledzie do namiotu: NIE (chyba, że plastikowe)

Źródło i oficjalna wykładnia ULC: http://ulc.gov.pl/pl/component/content/ ... ozwolonych

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3003 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 151  Następna
Autor Wiadomość
#1221 PostWysłany: 04 Mar 2015 10:02 

Jak masz odpowiednio zapakowane to nie mogą Cię zmusić do kupienia swojego woreczka. Ja zawsze latam z 2 tymi rossmannowymi i w sumie tylko raz w POZ sie ktoś przyczepił, ze może być tylko 1 szt ale udalam ze nie słyszę i poszłam sie prześwietlić

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#1222 PostWysłany: 04 Mar 2015 10:18 
Awatar użytkownika

Loty: 32
Kilometry: 46 097
Krajów: 10 / 4.7%
niebieski
Ja kupuję na Allegro woreczki strunowe 150x200 mm. Za niecałe 10 zł można kupić 100 szt.

Moje podróże: https://podroze-podroze-podroze.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#1223 PostWysłany: 04 Mar 2015 13:20 

Loty: 644
Kilometry: 1 419 433
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
Najbardziej dokładne security jakie miałem było w poprzednim tygodniu na LHR na 3 terminalu (tranzyt z USA do Polski). Porównywali rozmiar każdego woreczka z wzorcowym, sprawdzali czy się domyka. W konsekwencji musiałem wyrzucić kilka rzeczy, które bez problemu przeszły security w Chicago.

#1224 PostWysłany: 04 Mar 2015 13:29 

Loty: 248
Kilometry: 395 056
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Anonymous napisał(a):
Jak masz odpowiednio zapakowane to nie mogą Cię zmusić do kupienia swojego woreczka. Ja zawsze latam z 2 tymi rossmannowymi i w sumie tylko raz w POZ sie ktoś przyczepił, ze może być tylko 1 szt ale udalam ze nie słyszę i poszłam sie prześwietlić

w Londynie tez przetestowane? Angielskie kontrole security maja to do siebie, ze sa bardzo szczegolowe i raczej 2 woreczki niezaleznie od rozmiaru w 95% nie przejda.

Natomiast z powodzeniem na Stansted & Luton przechodzi taka kosmetyczka:
http://www.ebay.co.uk/itm/151344011243
Bardzo pojemna i wygodna w uzytkowaniu ;)
 Profil Relacje PM off  

#1225 PostWysłany: 04 Mar 2015 13:35 
Awatar użytkownika

srebrny
bylem w tamtym tygodniu w londynie i przeszedłem bez woreczka
zresztą w ogóle nie wyjmowałem płynów ,których zawsze mam 3 na krzyż, rozrzuconych po całym bagażu
a małą EDT (50-100ml) zawsze nosze w kieszeni kurtki

zresztą tablica mówiła ze brak torebki może skutkować dłuższą kontrola a nie , nie wpuszczeniu na pokład
w przepisach jest mowa o pojemności jakich nie można przekraczać

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#1226 PostWysłany: 04 Mar 2015 14:05 
Awatar użytkownika

Loty: 139
Kilometry: 164 580
Krajów: 23 / 10.8%
niebieski
lataczuk napisał(a):
Zalezy gdzie - na Luton trzeba zaplacic :)

miki_fly napisał(a):
Zależy na jakich lotniskach.

Aaa to pardon. Zawsze jak potrzebowałem to akurat były na lotnisku za darmo więc pomyślałem, że to norma.

#1227 PostWysłany: 04 Mar 2015 16:23 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 39 898
Krajów: 7 / 3.3%
muguete napisał(a):
Natomiast z powodzeniem na Stansted & Luton przechodzi taka kosmetyczka:
http://www.ebay.co.uk/itm/151344011243
Bardzo pojemna i wygodna w uzytkowaniu ;)

A mi cos takiego na stansted nie przeszło i musiałem normalnie wrzucić do ich woreczka

Image
 Profil Relacje PM off  

#1228 PostWysłany: 04 Mar 2015 16:26 

Loty: 248
Kilometry: 395 056
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
hmm... to chyba ktos mial gorszy dzien. ja mysle, ze juz conajmniej z 7-10 razy z ta swoja kosmetyczna przechodzilam przez security na stansted i nigdy problemu nie bylo...
 Profil Relacje PM off  

#1229 PostWysłany: 04 Mar 2015 16:35 

Loty: 143
Kilometry: 302 644
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
Moja żona też woziła kilka - żeby nie powiedzieć kilkanaście - buteleczek (poniżej 100ml każda) w jednej przeźroczystej torebce-kopercie z zamkiem. Przeszło bez problemu security w OSL, LGW, LHR (T5), CUN, TXL.

#1230 PostWysłany: 04 Mar 2015 19:14 

Moje tez były kilka razy i w LTN i STN i zawsze bez najmniejszego problemu. A propos darmowych woreczkow to w Atenach nie dość ze dawali darmowe to jeszcze z nadrukiem Akropolu:D

PM off  

#1231 PostWysłany: 05 Mar 2015 00:16 

niebieski
Przepisy są jakie są - oficjalnie pojedyncza torebka powinna mieć pojemność max 1l., dlatego jak ktoś na kontroli lubi się czepiać, to każe przepakować kosmetyczkę w torebkę jednorazową.

Ja z najbardziej skrupulatną kontrolą spotkałem się akurat w CRL - oprócz problemów z płynami spuścili mi jeszcze powietrze z niewielkiej gumowej piłki plażowej (w końcu w środku było śmiercionośne sprężone powietrze;) ).
 Profil Relacje PM off  

#1232 PostWysłany: 05 Mar 2015 00:25 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
ja od kilkunastu lotów wożę kosmetyki w kosmetyczce, woreczek strunowy obok i jeszcze nigdy nie kazali mi tego przepakować

ale przepisy są jakie są i warto być tego świadomym.

@mikerus - co do powietrza, to na wysokości przelotowej w samolocie panuje niższe ciśnienie - odpowiadające mniej więcej 3000m n.p.m. - piłka mogłaby się rozerwać
 Profil Relacje PM off  

#1233 PostWysłany: 05 Mar 2015 10:24 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 39 898
Krajów: 7 / 3.3%
Też mi zawsze przechodziła, i dalej przechodzi. Jednak tam jak ktoś weżej napisał, miał zły dzień, nie dostał podwyżki albo żona go z rana wkurzyła i postanowił być upierdliwy dla innych :)
 Profil Relacje PM off  

#1234 PostWysłany: 05 Mar 2015 10:37 

A powiedzcie, jak to w końcu jest z ładowarkami tel? Bo zgłupieć można Na jednym lotnisku trzeba pokazać, na innym się dziwią, kiedy wyciągam (Stansted). Najlepiej w Modlinie kiedyś - jeden gość kazał mi schować, a jego koleżanka wyciągać :D Niby to głupota, ale mogliby się zdecydować
 Profil Relacje PM off  

#1235 PostWysłany: 05 Mar 2015 10:38 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
Tak jak pisze zbyhu trafia się, na ATH na 100% stoi Pani jeszcze przed security i pyta o płyny sama przegląda kosmetyczkę i pakuje co trzeba do woreczka, ale gdy miałem czwartą odprawę na ATH w ciągu kilku dni postanowiłem nic nie pokazywać, powiedziałem, że nie mam płynów i prosto na security, tam nawet kosmetyczki nie wyjąłem z bagażu i nikt nie robił problemów.

Jak się trafi służbista to i z torebki powyjmuje i sprawdzi pojemność ;)

A ładowarek nigdy nie wyciągam, mówię że nie mam, jak wyjdzie na skanerze to wtedy pokazuję.
 Profil Relacje PM off  

#1236 PostWysłany: 05 Mar 2015 10:42 

No to ja gorzej trafiłam w ATH bo miałam leki w kosmetyczne-krople do nosa i ucha (leciałam po dłuższej chorobie i wolałam zabrać na wszelki wypadek) i musiałam sie z każdej buteleczki wytłumaczyć, pózniej ktoś je gdzieś zabrał, wrócił i trochę to trwało. Ładowarki nigdy nie wyciągam i nie zdarzyło mi sie żeby ktoś kazał wyjąc, podobnie mały aparat

PM off  

#1237 PostWysłany: 05 Mar 2015 10:47 
Awatar użytkownika

srebrny
Męczydupy w Modlinie kazały mi wyciągać ładowarki. Nawet coś tam burknąłem do kobity poirytowany, bo nigdy wcześniej mi się to nie zdarzyło żeby ładowarki pokazywać. Takie mamy wytyczne usłyszałem.

Natomiast nie rozumiem tej zbiorowej psychozy z przezroczystymi woreczkami.
Od zawsze wożę kosmetyki w nieprzezroczystej kosmetyczce i nigdy nie było problemów.
 Profil Relacje PM off  

#1238 PostWysłany: 05 Mar 2015 10:52 

W Modlinie to sie w ogóle nudzą chyba - bramka wyje przy co drugiej osobie. W ciągu ostatniego roku na 5 lotów miałam 4 macanki
 Profil Relacje PM off  

#1239 PostWysłany: 05 Mar 2015 13:44 
Awatar użytkownika

Loty: 32
Kilometry: 46 097
niebieski
mashacra napisał(a):
Tak jak pisze zbyhu trafia się, na ATH na 100% stoi Pani jeszcze przed security i pyta o płyny sama przegląda kosmetyczkę i pakuje co trzeba do woreczka, ale gdy miałem czwartą odprawę na ATH w ciągu kilku dni postanowiłem nic nie pokazywać, powiedziałem, że nie mam płynów i prosto na security, tam nawet kosmetyczki nie wyjąłem z bagażu i nikt nie robił problemów.

Jak się trafi służbista to i z torebki powyjmuje i sprawdzi pojemność ;)

A ładowarek nigdy nie wyciągam, mówię że nie mam, jak wyjdzie na skanerze to wtedy pokazuję.

boisfarine napisał(a):
No to ja gorzej trafiłam w ATH bo miałam leki w kosmetyczne-krople do nosa i ucha (leciałam po dłuższej chorobie i wolałam zabrać na wszelki wypadek) i musiałam sie z każdej buteleczki wytłumaczyć, pózniej ktoś je gdzieś zabrał, wrócił i trochę to trwało. Ładowarki nigdy nie wyciągam i nie zdarzyło mi sie żeby ktoś kazał wyjąc, podobnie mały aparat .

Dziwi mnie to, co piszecie o ATH. Leciałam stamtąd w sobotę i nikogo nie interesowały płyny. Nawet nie wyjęłam woreczka z walizki.

cypel napisał(a):
Męczydupy w Modlinie kazały mi wyciągać ładowarki. Nawet coś tam burknąłem do kobity poirytowany, bo nigdy wcześniej mi się to nie zdarzyło żeby ładowarki pokazywać. Takie mamy wytyczne usłyszałem.

Mnie to samo spotkało na Okęcie. Wszystkie kable trzeba było wyjąć. Byłam wściekła, bo miałam je gdzieś na spodzie walizki, musiałam wszystko porozwalać. Jednego nawet nie znalazłam i nie wyjęłam. I bagaż przeszedł.

Moje podróże: https://podroze-podroze-podroze.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#1240 PostWysłany: 05 Mar 2015 13:58 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
Astrid napisał(a):
Dziwi mnie to, co piszecie o ATH. Leciałam stamtąd w sobotę i nikogo nie interesowały płyny. Nawet nie wyjęłam woreczka z walizki.

A nie było miłej osoby, zanim wjedziesz w "wężyk" do security, która zapytała Cię o płyny, mają tam specjalne stałe stanowisko :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3003 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 151  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości