Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 18 Kwi 2012 17:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Bry.
Ostatnio zarezerwowałem hostel dla 4 osób na początek lipca w Gdańsku. Sprawa dotyczy 100TEN Hostel. Chciałem zarezerwować za cenę ok. 52zł jednak wstrzymałem się na dzień, aby przemyśleć i następnego dnia zauważyłem cenę 0.95E/osoba.
Widać, ktoś popełnił błąd albo też jakaś promocja by zachęcić (ale raczej nie). Nie mniej jednak złożyłem rezerwacje na 4 noce.

Zapłaciłem od razu 10% + 2 EUR za rezerwację. Po kilku minutach na mailu miałem już potwierdzenie rezerwacji i jej numer. Tytuł mówi sam za siebie "RESERVATION CONFIRMED".

Cytuj:
Jul 4, 12 - 4 bed/s in 4 bed/s mixed dorm shared WC - 3.80 EUR
Jul 5, 12 - 4 bed/s in 4 bed/s mixed dorm shared WC - 3.80 EUR
Jul 6, 12 - 4 bed/s in 4 bed/s mixed dorm shared WC - 3.80 EUR
Jul 7, 12 - 4 bed/s in 4 bed/s mixed dorm shared WC - 3.80 EUR

-----------------------------------------

Już po 2-3h dostałem telefon od zaskoczonej pani, cóż porobiłem, jak to możliwe itp. Wytłumaczyłem spokojnie co i jak, jednak najwidoczniej nie mogła zrozumieć. Podjęliśmy więc kontakt mailowy z innym pracownikiem tego samego Hostelu.

Na początku poproszono mnie o potwierdzenie rezerwacji za 52zł/osoba/noc oraz poinformowano mnie o tym, że poprzednie zamówienie będzie po prostu anulowane.
Rzecz jasna nie zgodziłem się ponieważ zgodziłem się na cenę zaproponowaną przez nich - tzn. 0,95E/osoba.

Kolejnym razem otrzymałem już opcję za 42zł/osoba/dobra. Nadal się nie mogłem zgodzić na tę cenę. Utrzymuję, że kupiłem za 0,95E a nie 42zł i to nie wina klienta, że ktoś popełnił błąd.

Teraz otrzymuję odpowiedź, że nie mogą zgodzić się na ceny, które z rezerwacji, które co jak co ustalił ich pracownik. Proponowany jest zwrot w wysokości 10% (czyli depozyt złożony przeze mnie, już bez 2EUR opłaty).

-----------------------------------------

Na początku może to wyglądać jak że czepiałbym się, nie rozumiem, że ktoś mógł popełnić błąd itd. itp.
Jednak zupełnie tak nie jest, pod ten nocleg zorganizowałem sobie całe wakacje, nie tylko mi, ale także innym osobom, to też mam wobec nich pewne zobowiązania. Rozumiemy, sprawę, jednak podczas składania rezerwacji zgodziliśmy się na cenę 0,95E, nie było żadnej mowy o tym, że rezerwacja może zostać anulowana ze względu na jakieś "widzi mi się" hostelu, bądź też zbyt niskiej ceny.

Przed kupnem przeczytaliśmy tez zasady obowiązujące na HostelsClub.com. Nie bede zamieszczał tutaj wszystkiego, bo to bez sensu. Dam za to jeden najważniejszy paragraf:
Cytuj:
Are these bookings guaranteed and confirmed?
Each online booking is guaranteed. The confirmation number provided for each booking will guarantee your bed at the hostel. This confirmation number will appear immediately on your Confirmation Page and will also be sent to your e-mail address. Please print out your confirmation and bring it with you to the establishment for a speedy check-in. If you do not have access to a printer, please make a note of your confirmation number.

http://www.hostelsclub.com/help_art-en-2.html
Numer rezerwacji oczywiście posiadam.

Skontaktowałem się więc z firmą HostelsClub. Ich odpowiedź brzmi (swoją drogą zaskoczyli mnie, bo napisałem po ang a otrzymałem odp. po pl :P):
Cytuj:
Dziekuje serdecznie za maila. Tak znam sprawe poniewaz hostel, kontaktowal sie ze mna wczoraj i porobowalismy wyjasnic sprawe.

Oczywiscie w wielu kwestiach ma Pan racje. Nie chcialabym wglebiac sie i wyjasniac jak my pracujemy i co nalezy do obowiazku obiektu.
Jednak takie sytuacje sie zdarzaja i z mojej strony moge tylko przeprosic.
Hostel dopelnil wszystkich obowiazkow do jakich jest zobowiazany.

To co ja moge dodatkkowo zaproponowac to nasza Karta Klubowa oczywiscie w tym przypadku za darmo.
[...]
Ps: taka osobista uwaga: jezeli kiedys w przyszlosci ogolnie, nie tylko na naszym portalu, ale to jest problem wszystkich portali internetowych, bedzie Pan widzial ceny bardzo niskie, ktore wydaja sie az niemozliwe, lub informacje, posze najpierw sie kontaktowac z portalem i poprosic o wyjasnienia lub potwierdzenia. To sa ogromne bazy danych, obiekty wspolpracuja z wieloma portalami, jestesmy tylko ludzmi i bledy sie zdarzaja.

Cytuj:
prosze mnie zle nie zrozumiec, ale wymienianie maili nic nie zmieni.
Ja jako hostelsclub i hostel poinformowalismy Pana o naszych mozliwosciach w zaistnialej sytuacji.
Ja takze wyslalam alternatywne rozwiazania.
Uwazam sprawe za zamknieta. Jeszcze raz przepraszam za niedogodnosci jakie wynikly.
Prosze sie skontaktowac z hostelem i wyslac dane aby mogl byc dokonany przelew.

Jeżeli jest niska cena to rezerwuję (tak jak na Wizzie czy Ryanie) a nie czekam 10h aż ktoś mi odpowie.

Jak to jest, że firma która ustala zasady sama ich nie przestrzega? Co mogę zrobić w tej sytuacji?

Z góry dzięki i pozdrawiam ;)

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 18 Kwi 2012 17:59 
Awatar użytkownika

srebrny
Mógłbyś się pieklić, wysyłać skargi do urzędów i pewnie pod względem prawnym miałbyś rację, no ale w tym wypadku nie ma to chyba żadnego sensu. Jest za to nauczka na przyszłość - omijać tą stronę z daleka. I już nawet nie chodzi o skasowanie taniej rezerwacji, ale o sposób postępowania obsługi i ich dobre rady.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 19 Kwi 2012 10:01 

Miałem kiedyś taką sytuacje i zapłaciłem tańszą cenę ale kwota była tylko trochę mniejsza od standardowej wiec dużo nie stracili :p
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 19 Kwi 2012 10:23 

To ja też mam pytanie w kwestii rezerwacji. Jakiś czas temu najprawdopodobniej w wyniku błędu na stronie Tripsta udało mi się zakupić nocleg dla 2 osób ze śniadaniem w 5* hotelu w Wilnie za 40 zł, dodatkowo korzystając z upustu 30zł z kodem. po krótkiej chwili ceny zostały poprawione na kilkaset zł za taki nocleg, ale ja otrzymałem następnego dnia Voucher z potwierdzeniem.

Czy macie tego typu doświadczenia z Tripsta i czy nie muszę sie obawiać ze strony hotelu, że na widok Vouchera każą dopłacić?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości