Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Paź 2015 19:32 

• Warszawa, Krakow, Katowice, Wroclaw, Berlin, Praga, Budapeszt

Dokąd
  • Boracay/Filipiny i Koh Chang/Tajlandia

Data wylotu
  • 28.12.2015

Data powrotu
  • 16.1.2016

Długość pobytu
  • ~20 dni

Bagaż
  • Bagaż rejestrowany

Ilość pasażerów
  • 10+

Sam znalazłem
  • BER -> KUL i BGK -> BER za 2200. Czy da się lepiej/taniej w grupie?

Dodatkowe informacje
Zadanie przede mną jest dość komplikowane.

• Jest nas ~11 osób
  • Wylot z Polski/Berlina/Pragi/Budapesztu w okolicach 28 grudnia +/-1 dzień
  • Cel Boracay na Filipinach
  • Ze względu na optymalizację kosztów i wrażeń docelowo chcemy wylądować w Kuala Lumpur i pozostać na jeden dzień
  • Stamtąd AirAsia lub innymi tanimi liniami do Kalibo na Filipinach i dalej odpoczynek na Boracay

Tutaj następuje podział grup:
    Grupa I, 8 osób:
  • zostaje na Filipinach do końca i wraca do Polski/Berlina/Pragi/Budapesztu w okolicach 16 stycznia +/-1 dzień lub 22 stycznia +/-1 dzień (bez znaczenia, ceny na oba terminy są identyczne)

Grupa II, 3 osoby:
  • nie wytrzmuje, po 8-9 dniach na Filipinach leci tanimi liniami do Bangkoku i odpoczywa od towarzystwa pozostałych na Koh Chang
  • wraca z Bangkoku w okolicach 16 stycznia +/-1 dzień:
    - 2 osoby do Polski/Berlina/Pragi/Budapesztu
    - ja sam wracam do NYC, skąd zresztą 12-13 grudnia przylecę do Polski/Berlina.

Co znalazłem:
  • tanie loty pomiędzy KUL i KLO oraz KLO i BGK, za ~80-120 USD za przelot. Pewnie da się taniej, jeśli poczekać na promocje AirAsia/TigerAir.
  • przelot z BER do KUL i powrót BGK do BER za 2200 PLN via Royal Jordanian. Cena, z tego co widzę na forum i w ITA Matrix, jest dość już typowa i zbliżona u wielu przewoźników (Etihad, Jordanian, AirBerlin, Turkish, itd.), latających jednak głównie z Budapesztu.
  • przelot z BER do KUL i powrót KLO do BER również za 2200 PLN via Royal Jordanian. Tutaj i powyżej wątpliwości nie ma, cena i czas podróży są właśćwie akceptowalne.
  • mój lot PL/BER -> KUL -> BGK -> NYC jest naturalnie najdroższy. Jedna opcja, to lot Qatar z Berlina do KUL i powrót z BGK do NYC za ~3700 PLN na jednym bilecie, druga to segment BER -> KUL via Jordanian z pozostałymi osobami za 1500 PLN i powrót do NYC via Norwegian lub China Eastern za ~2300 PLN. Ergo, prawie to samo. Dodatkowo dochodzi przelot NYC -> BER/WAW, w tej chwili za około 1000 PLN. Nie udało mi się znaleźć żadnego połączenia, które te trzy loty zaoferowało taniej na jednym bilecie, albo w innej kombinacji.

Moje pytania:
  • czy agent jest w stanie dla takiej konfiguracji zaproponować nam cenę niższą niż przy zakupie na www, pomimo tego, że bilety nie są w 100% jednorodne? Nie mam z agentami doświadczenia w ogóle, ale intuicja podpowiada, że przy takiej grupie mogliby zaproponować dobry deal. Jeśli tak, to czy macie jakieś rekomendacje odnośnie agentów?
  • czy odradzacie/polecacie jakieś postoje? Może w powyższej lepiej wpasować jakiś inny postój i odrzucić KUL?
  • Royal Jordanian? Jak się mają wobec airBerlin, Etihad czy Turkish?
  • Jak z bezpieczeństwem przelotu do/z Ammanu? Rosjanie szaleją w okolicy... Z tego, co widzę, Jordanian zaczyna operacje na trasie do KUL lotem RJ184 dopiero od grudnia. Czy wiadomo którędy latają tamtejsze linie na trasie do Azji Południowej?
  • loty Jordanian pojawiają się w ITA Matrix w normalnej cenie (2200 PLN) tylko jeśli wskażę JR jako przewoźnika. W przeciwnym razie owszem, pojawią się w wynikach, ale za kwotę 13.000 PLN... To normalne? Można w ogóle jeszcze ufać temu narzędziu?
  • ostatecznie - kupować już teraz czy czekać? Nie chodzi o to, by czekać na pomyłkę przewoźnika i kupić loty za 1000 PLN, ale jednak kupić możliwie najtaniej. Do wyjazdu pozostały prawie 3 miesiące, a teoretycznie idealnym terminem na kupowanie lotów międzykontynentalnych jest 5 tygodni przed lotem, choć nigdy tej zasady nie weryfikowałem w praktyce ;)

Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek Wasze wskazówki!
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości