Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 28 Wrz 2014 16:23 

Dobry :)

Szukam kogoś z kartą walutową GBP, do opłacenia rezerwacji transferu na i z lotniska w Londynie :) Niestety Easybus honoruje tylko płatności kartą :(

Kłaniam się
Krzyś
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#2 PostWysłany: 28 Wrz 2014 16:25 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
Ja kupowałem zwykła karta z TM bank w PLN i nie było problemów...
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 28 Wrz 2014 16:28 

No ale to mi przewalutuje milion razy :(
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 28 Wrz 2014 16:37 
Site Admin
Awatar użytkownika

Przy 2 GBP płatności nie będzie tego więcej niż 12 zł jako całkowita cena biletu :)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 28 Wrz 2014 16:49 

no a przy 20 GBP będzie już trochę więcej :(
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 28 Wrz 2014 17:38 
Site Admin
Awatar użytkownika

Szczerze mówiąc, to na przewalutowaniu kurs bedzie o max 5-7 groszy droższy, więc różnica przy 20 GBP będzie wynosić 1-1,50 zł. Na Twoim miejscu już bym przebolał złotówkę czy dwie ;)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 28 Wrz 2014 20:21 

niebieski
W bzwbk płatność debetowką za bilety z Luton do Londynu....
Bank twierdzi, ze dostał obciążenie od sprzedawcy biletu (easybus) w EUR a nie GBP. Nie do końca chce mi sie wierzyć, ze sprzedawca w UK obciąża kartę w EUR, skoro cennik ma w GBP. Równie dorze możnaby w rublach rosyjskich czy dolarach kanadyjskich....

Jeśli faktycznie easybus podaje cenę w funtach a kartę obciąża w EUR to taniej byłoby płacić karta do konta w EUR które są przecież bez problemu dostępne, mam taka z bzwbk.

Ktoś przerabiał temat? Jak u Was na rachunku wyglada płatność kartą za bilety easybus, jeśli chodzi o przewalutowania?

-- 28 Wrz 2014 20:25 --

Gdyby przy każdej płatności kartą puszczać bokiem 2 złote, to rocznie jestes w plecy kilka dobrych stówek które można wydać na coś innego niż pensje dyra w banku...
Chodzi tez o zasadę, a nie tylko o kasę...
Pozdr
michzak napisał(a):
Szczerze mówiąc, to na przewalutowaniu kurs bedzie o max 5-7 groszy droższy, więc różnica przy 20 GBP będzie wynosić 1-1,50 zł. Na Twoim miejscu już bym przebolał złotówkę czy dwie ;)

#8 PostWysłany: 28 Wrz 2014 21:25 

Dowiadując się w moim banku, jak wygląda płatność kartą złotówkową. Najpierw operator karty przewalutuje GBP -> EUR, Później EUR -> ZŁ. A Na koniec bank potrąca sobie 3% za operacje walutowe :) Bardziej się chyba nie da ze mnie ściągnąć
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 29 Wrz 2014 15:08 

niebieski
Jaki to bank? jaka karta (rodzaj i wystawca)? Dokładnie 3%?
W BZWBK przy debetówce Mastercard jest 2,8%
Krzysiek_tk1 napisał(a):
Dowiadując się w moim banku, jak wygląda płatność kartą złotówkową. Najpierw operator karty przewalutuje GBP -> EUR, Później EUR -> ZŁ. A Na koniec bank potrąca sobie 3% za operacje walutowe :) Bardziej się chyba nie da ze mnie ściągnąć

#10 PostWysłany: 29 Wrz 2014 16:00 

Re easybus i cennik w GBP a obciążenie w EUR - jeśli karta, którą płacono, wystawiona jest w Polsce i rozliczana jest w EUR dla walut innych niż PLN, to nie ma innej opcji. Gdyby karta rozliczana była w GBP, to jest podstawa do reklamacji. Warto sprawdzić warunki/ regulamin użytkowania karty.

Co do płacenia pośrednikom finansowym - można próbować znaleźć tańsze rozwiązania, ale zerokosztowe (w długim okresie) nie istnieją. Nikt nie będzie pracował i utrzymywał infrastruktury za friko. :-)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 29 Wrz 2014 21:12 

Wirecki1 napisał(a):
Jaki to bank? jaka karta (rodzaj i wystawca)? Dokładnie 3%?
W BZWBK przy debetówce Mastercard jest 2,8%

Tak mi powiedziano na infolini mBanku. Tak - dokładnie 3 %. A karta zwykła debetowa (z możliwością zapłaty przez internet) MasterCard
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości