Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Biszkek
#1 PostWysłany: 10 Lip 2015 21:42 
Awatar użytkownika

Loty: 51
Kilometry: 108 565
Krajów: 21 / 10.1%
Według mojej skali rywalizuje z Antananarywą o miano najbrzydszej stolicayjaką widziałem...

- Postkomunistycne szare okropne miasto - 9dni szukałem centrum :D gdyby nie super Turkowie których poznałem po pół dnia pojechałbym gdzieś dalej
- Nic tam nie ma...
- Szare, zakorkowane bez żadnej ładnej architektury...
- Tylko jeden plac w środku jest taką jakby wizytówką...
- Na plus łatwo się wyrabia wizę do tadzykistanu
- Droga z Oszu do Biszkeku jest zajebista;)
- Najlepszy punkt tranzytowy :)
 Profil Relacje PM off  

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
 Temat postu: Re: Biszkek
#2 PostWysłany: 10 Lip 2015 22:01 

HON fly4free
Można za to ze starego zdezelowanego kola diabelskiego w centrum miasta poobserwować góry u wrót miasta. Biszkek jest pewnie jednym z najbrzydszych miast na świecie, ale za to pięknie położony.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 25 Sie 2015 16:33 

Loty: 175
Kilometry: 296 378
Krajów: 41 / 19.8%
30km do parku Ala-Archa, a tam już jest przepięknie ;)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 25 Sie 2015 16:39 

Loty: 688
Kilometry: 1 366 499
Krajów: 64 / 30.9%
niebieski
Ale przemili ludzie i dobre jedzenie :).
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 25 Sie 2015 16:45 

niebieski
Droga do Osz jest tak zaj... ze po przejechaniu jej w jedna strone, 10h w minibusie z wrzeszczacymi dzieciakami, scinanymi zakretami przy zerowej widocznosci i wariackiej predkosci mialem dosc. W droge powrotna wykosztowalem sie na samolot, tylko dwa razy drozej ale o wiele szybciej. Atrakcje za to zupelnie inne, odwolanie lotu, przebookowanie, rozwalony plecak i samolot pamietajacy chyba Chruszczowa.

Biszkek jest dobry na ostatni dzien w Kirgistanie i zrobienie zakupow spozywczo-alkoholowych przed powrotem do domu. I tyle.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off
error000 lubi ten post.

#6 PostWysłany: 08 Lut 2016 18:29 

srebrny
Biszkek faktycznie niczym nie powala, jednak, gdy tam jesteś czujesz, że to stolica. Warto zatrzymać się 1 dzień.

#7 PostWysłany: 23 Paź 2016 20:32 

Z Biszkekiem to jest tak, że z jednej strony faktycznie jest to bardzo ubogie w zabytki miasto, jednak ma coś w sobie. Jeżeli tylko ktoś z Was będzie miał zapas czasu to w mojej ocenie warto zobaczyć to miejsce.

Tyle pozostałości postsowieckich w jednym miejscu!!! Prawdziwa żywa karta historii. Może i nigdy nie było tam architektów z Włoch czy z Francji (jedynie Ci z Rosji :) ) to jednak coś w sobie to wszystko ma.

Image

Image

Image

Image

Ostatnio edytowany przez Washington, 12 Lut 2017 11:52, edytowano w sumie 1 raz
Reklama, promowanie własnych stron internetowych, podawanie linków do innych, konkurencyjnych stron.
 Profil Relacje PM off
jowa31 lubi ten post.

#8 PostWysłany: 27 Lut 2017 17:09 
Awatar użytkownika

Biszkek straszy. Miasto partnerskie to może Podgorica.
Natrafiliśmy na jeden ładny budynek - operę i poszliśmy wieczorem na sztukę. Wysokich lotów nie była, ale warto poobserwować zachowanie Kirgizów. 20min opóźnienia, gwizdy, krzyki. Myślałam, że my w butach trekingowych i t-shirtach będziemy najmniej eleganccy, ale tam dresy jak z Tysiąclecia świeciły w ciemnościach lampasami.
Polecam restaurację Navat (114/1 Togolok Moldo St).
Tradycyjny wystrój, menu z obrazkami, bardzo smaczne jedzenie, karta lemoniad i ceny jak w Manekinie.

#9 PostWysłany: 27 Lut 2017 18:22 
Awatar użytkownika

Loty: 635
Kilometry: 703 614
Krajów: 59 / 28.5%
niebieski
Miasto może nie jest najpiękniejsze (może nawet w pewnych standardach brzydkie) ale ma swoje plusy. Ja uważam je za klimatyczne, lubię tamtejsze bazary, lubię widok górek za miedzą miasta, lubię niedrogie i mega smaczne jedzenie w niedrogich knajpkach.
A co do zachowania w operze ... Lato, sławna opera w Odessie. 15 minuta opery o Pani Motylu ... pan w rzędzie przed nami przyświecając sobie telefonem zaczyna kleić klejem kropelka rozerwanego sandała swojej Lubej. Sili się z tym z 5 min i nic sobie nie robi z uwag innych widzów. To jest dopiero kultura :D

#10 PostWysłany: 15 Paź 2018 18:27 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 410
Kilometry: 612 061
Krajów: 61 / 29.5%
Nam Biszkek przypadł do gustu. Można wymienić sporo mniej interesujących stolic, niż kirgiska. Wspomniana Podgorica, ale i Kiszyniów też. Dobry wschodni klimat, przystępne ceny, egzotycznie.
 Profil Relacje PM off
pabien lubi ten post.

#11 PostWysłany: 16 Paź 2018 07:49 
Awatar użytkownika

srebrny
Mi też Biszkek podpasował, miasto może nie jest zbyt urodziwe, ale ma coś w sobie, autentyczne, trochę umęczone i do mnie bardziej przemówiło niż sąsiednie raczej bezpłciowe i wypudrowane Ałmaty.
Dobry klimat w okolicy ulic Kuliev i Chuy https://goo.gl/maps/EWfLXLzNgZS2 , szczególnie po zmierzchu, choć miałem tam akcję, że jakiś mały człowiek próbował mi wyjąć portfel z kieszeni, ale w końcu dał sobie spokój, bo dobrze wiedziałem co się święci i nawet trochę prowokowałem akcję :twisted: na pewno warto być czujnym a sami Kirgizi bardzo pomocni, przyjaźni i ciekawi Polski.
A jedzenie to fiufiu i ceny nieprzyzwoicie niskie. Wołowiny i baraniny to się najadłem za wszystkie czasy.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#12 PostWysłany: 16 Paź 2018 08:59 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 485 306
Krajów: 53 / 25.6%
niebieski
W Biszkeku polecam podjechać na Dordoi bazaar. Fajny klimat: tysiące kontenerów i możliwości zakupu praktycznie każdego rodzaju towaru w dobrych cenach. W końcu Chiny stosunkowo blisko :)

#13 PostWysłany: 16 Paź 2018 09:07 
Awatar użytkownika

Loty: 781
Kilometry: 1 157 579
Krajów: 85 / 41.1%
HON fly4free
Tak, Biszkek to połączenie poradzieckiego haosu z bądź co bądź egzotyką. Bardzo przyjemne miejsce. Ładnych rzeczy też trochę da się znaleźć. Również wolałem go od Ałmaty, a porównanie z Taszkentem (gdzie akurat można znaleźć lepszą architekturę) wygrywa bardzo zdecydowanie.
ImageImageImageImageImageImageImage

Wysłane z mojego ASUS_Z01HD przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#14 PostWysłany: 23 Cze 2021 18:09 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Jak dla mnie to Mega, bez hektyki, fajne parki, bazarek, gdzie mozna kupic wysmienita slonine, dobre jedzenie, pyszna baranina, przemili ludzie, fajnie masaze, sliczne diewuszki, komunistyczne pomniki, jak ktos ma sentyment do czasow komuny, browarek tak sobie, ale dobry koniak.
Jutro moglbym znow pojechac. :D

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość