Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 87 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 15 Lut 2014 12:01 

Loty: 158
Kilometry: 320 173
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
paisak nie mieszaj, proszę mnie i innym....

Jest o co walczyć. Jeszcze raz powtarzam - chodzi mi o kupno wyłącznie biletu Berlin - Warszawa.
Taki promocyjny bilet online jak najbardziej kupuje się na stronie DBahnu.

Na pociąg o 9.37 z Berlina do Warszawy od 9 marca promocyjnych biletów ciągle nie ma, choć są na wcześniejsze i późniejsze godziny.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#42 PostWysłany: 25 Lut 2014 11:59 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
Krajów: 46 / 21.5%
złoty
|...o...| napisał(a):

Niestety, tak wlasnie jest, ze bilety na pociagi BWE w relacji Berlin-Warszawa mozna kupic albo na stronie DB albo w kasie miedzynarodowej, bo na stronie intercity.pl jest to niemozliwe. Czasem warto udac sie do klasycznego okienka kasowego, bo pula promocyjnych biletow po stronie DB i PKP IC moze byc rozna. We wrzesniu potrzebowalem bilet na EC Wawel z Berlina Hbf. do Wroclawia Gl., na stronie DB cena wynosila 29 euro (kolejny prog cenowy oferty specjalnej, na tej trasie najnizsza taryfa promocyjna to 19 euro), na dworcu we Wroclawiu znalazl sie bez problemu bilet za 19 euro. Takze czasem warto tez miec to na uwadze. Powodzenia!
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 25 Lut 2014 12:19 

Loty: 158
Kilometry: 320 173
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
Kupiłem bilet na stronie DB, całe zamieszanie wynikło ze zmiany rozkładu spowodowanej remontem mostu w Warszawie.
Akurat dla interesującego mnie pociągu zmienili przyjazd z Centralnej na Gdańską i po tej zmianie nie było tylko dla tego jednego pociągu promocyjnych biletów.
Nie wiem czy moja interwencja w DB pomogła, ale po jakimś czasie bilety po 29 euro wrzucili i je zakupiłem.
2 ludzi lubi ten post.

#44 PostWysłany: 25 Lut 2014 13:17 
Awatar użytkownika

złoty
greg0 napisał(a):
Nie wiem czy moja interwencja w DB pomogła, ale po jakimś czasie bilety po 29 euro wrzucili i je zakupiłem.

Miejmy nadzieje, ze pomogla :) Fajnie, ze udalo Ci sie zalatwic ta sprawe i dostales bilet w promocyjnej cenie.
 Profil Relacje PM off
greg0 lubi ten post.

#45 PostWysłany: 25 Lut 2014 14:16 

srebrny
travellista napisał(a):
Czasem warto udac sie do klasycznego okienka kasowego, bo pula promocyjnych biletow po stronie DB i PKP IC moze byc rozna.

Otóż to. Dawniej kupowałem wyłącznie na DB, bo z reguły mieli lepsze oferty (np. PKP nie miało tych po €49 na 1. klasę). Potem próbowali sprzedawać z samodzielnym wydrukowaniem, ale że kontrola w Polsce była na zasadzie "Kazik, to taki miał być ten niemiecki bilet, nie?", to później było już tylko z wysyłką do domu. No i ostatnio miałem taką sytuację, że na stronie DB miałem fajne promocje, ale było za późno na wysyłkę. Zadzwoniłem do Travell-Express (oni są agentem DB w Warszawie) i wiem, że był problem, że nie zdążyłbym po nie pójść. No to poszedłem do zwykłej kasy IC, a tam była oferta lepsza niż w DB.
Jest tylko jeden problem: w Niemczech barbarzyński zwyczaj obowiązkowej rezerwacji jest raczej nieznany. Więc często jest tak, że oferta za €29 jest dostępna, ale w momencie zakupu wyświetla się, że brak wolnych miejsc. A to dlatego, że Polacy jeszcze ich nie udostępnili.
 Profil Relacje PM off
travellista lubi ten post.

#46 PostWysłany: 25 Lut 2014 15:57 
Awatar użytkownika

złoty
Oprocz roznej puli biletow promocyjnych ciekawy jest tez fakt, ze DB utworzylo polaczenie autobusowe z Berlina do Krakowa. Bilety na ten BUS (nomen omen obslugiwany przez Sindbada) mozna jednak nabyc tylko na stronie Deutsche Bahn, w PKP IC tego polaczenie nie znajdziemy, takze na stronie z polskim rozkladem jazdy brak jakiejkolwiek informacji o takim kursie, ale juz na rozkladzie ze strony niemieckiej bahn.de autokar widnieje i mozna zakupic bilety na przejazd. ;)
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 26 Lut 2014 12:54 

srebrny
To mnie ostatnio zadziwiło w Wiedniu, że w automatach kolejowych nie da się kupić biletu kolejowego do Bratysławy (jedynie w punktach obsługi) za to da się kupić na autobus. Autobus co prawda obsługiwany przez słowackiego SADystę porozumieniu z ÖBB Postbus, ale jakby nie było konkurencja dla kolei sensu stricte.
 Profil Relacje PM off

#48 PostWysłany: 28 Lut 2014 10:44 
Awatar użytkownika

złoty
Tak bywa, rynek kolejowy rzadzi sie swoimi prawami i tutaj polaczenia miedzynarodowe niekoniecznie sa obslugiwane jako "code share" :D Mnie od dawna intryguje nazwa pociagu EuroNight Jan Kiepura z Warszawy do Amsterdamu, ktora jest jak sie okazuje nazwa "lokalna", bo z Amsterdamu ten pociag wyjezdza pod inna nazwa i jedzie nie tylko do Warszawy, ale tez np. sa tam wagony do Kopenhagi :)
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 28 Lut 2014 10:56 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
travellista napisał(a):
Tak bywa, rynek kolejowy rzadzi sie swoimi prawami i tutaj polaczenia miedzynarodowe niekoniecznie sa obslugiwane jako "code share" :D Mnie od dawna intryguje nazwa pociagu EuroNight Jan Kiepura z Warszawy do Amsterdamu, ktora jest jak sie okazuje nazwa "lokalna", bo z Amsterdamu ten pociag wyjezdza pod inna nazwa i jedzie nie tylko do Warszawy, ale tez np. sa tam wagony do Kopenhagi :)

bo to w sumie nie jest nazwa pociagu ale nazwa wagonów, na to wychodzi. te pociągi przecież się krzyżują po drodze i wymieniają się wagonami. jaki taki relikt uczłowieczający pociąg :)

#50 PostWysłany: 28 Lut 2014 11:04 
Awatar użytkownika

złoty
namteH napisał(a):
bo to w sumie nie jest nazwa pociagu ale nazwa wagonów, na to wychodzi. te pociągi przecież się krzyżują po drodze i wymieniają się wagonami. jaki taki relikt uczłowieczający pociąg :)

Jak ladnie to ujales :) Aczkolwiek nazwy pociagow na Zachodzie brzmia momentami bardzo interesujaco. A teraz wieczorny kurs BWE jest laczony wlasnie z Janem Kiepura - jeszcze w poprzednim rozkladzie jazdy sklady jezdzily oddzielnie w dosc krotkim odstepie czasowym. I pewnie to "mieszanie wagonow" przyczynia sie do tego, ze na niektore polaczenia zagraniczne nie mozna kupic biletow online na stronie przewoznika.
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 02 Mar 2014 21:16 

srebrny
A to przecież IC swego czasu z wielką pompą chwaliło się ujednoliceniem produktów do EIC, co miało znaczenie, bo np. w EC nie były ważne bilety weekendowe (jak rozumiem, teraz są). Ale jednocześnie wprowadzili zamieszanie, bo po przejechaniu polskiej granicy to wciąż są pociągi EC.
 Profil Relacje PM off

#52 PostWysłany: 03 Mar 2014 12:07 
Awatar użytkownika

złoty
Dokladnie, od jakiegos czasu w nomenklaturze spolki PKP Intercity nie ma juz kategorii pociagu EC, lecz jedynie IC.
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 24 Lip 2015 00:21 
Awatar użytkownika

srebrny
atari napisał(a):
Tak się składa że na trasie Kostrzyn-Berlin jeżdżę co najmniej raz w miesiącu. Interes tam robią starsze panie które można spotkać o każdej godzinie (w Berlinie na Lichtenbergu i w Kostrzynie). Za 5 euro mozna kupic u nich przejazd na tej trasie, sprawa wygląda tak że panie mają wykupione bilety miesięczne i po prostu 'pożyczają' je na jednorazowy przejazd. Stoją zawsze na peronie ~15 minut przed odjazdem pociągu.

Mógłby ktoś potwierdzić, czy ów myk jest aktualny?

#54 PostWysłany: 24 Lip 2015 06:00 

Z pewnością jest. Te "panie" (nóż mi się w kieszeni otwiera jak je widzę) czatują już w okolicy peronu S-Bahn i pokrzykują "Kostrzyn!? Kostrzyn!?". Przy czym nie jestem pewien czy jeżdżą na miesięcznych czy grupowych.
Cały ten proceder trwa już z 10 lat, a nawet dłużej (musiałbym z Szanowną Rodzicielką pogadać, bo pracowała na tej linii i zna wszystkie przekręty, jakie się tam odbywają) i "panie" sobie niezły biznes na tym robią.
 PM off
arturro uważa post za pomocny.

#55 PostWysłany: 24 Lip 2015 06:35 

srebrny
Panie? Jak ja tam mieszkałem, to do mnie podchodzili panowie. Co wyszedłem na Lichtenbergu, to do mnie dochodzili "bileciki już mamy". Zupełnie jak "dolary sprzedaję, dolary". I też zakładałem, że jeżdżą na BBT.
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 24 Lip 2015 06:59 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 632
Kilometry: 1 378 944
Krajów: 76 / 35.5%
"Proceder" jak najbardziej aktualny i co najlepsze legalny. Latami z nimi jeździłem, nigdy nie było problemów. Pani Danusia to chyba "szefowa"

#57 PostWysłany: 24 Lip 2015 07:27 

srebrny
Jeśli jadą na 5-osobowych BBT, to oczywiście że legalny. Niemcy się też cieszą, bo nikt samochodem nie jeździ.
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 25 Lip 2015 13:32 

niebieski
Witam, czy na Taryfy 19e,29e,39e obowiązują zniżki studenckie? Mowa o relacji Berlin-Poznań. Na stronie DB cena wynosi 19e, lecz tam zniżek studenckich jak wiadomo nie ma... Sprawdzenie cen w polskim intercity rozumiem, że na tej trasie możliwe jest tylko w kasach biletowych? Pozdrawiam ;)
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 25 Lip 2015 14:47 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Nie ma zniżek studenckich, zakup tylko w kasach międzynarodowych.
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 25 Lip 2015 15:13 

Jak kupujesz w Polsce, dostaniesz zniżkę pare procent jeżeli masz poniżej 26. Drugi sposób to zakup biletu tylko do granicy z Polską a później drugi bilet jako krajówka, już ze zniżkami studenckimi.
Trzeci, najtańszy sposób jeżeli nie ma promocyjnych cen to przejazd DB regio z Berlina do Frankfurtu. Jedzie tyle samo co nasz express a dodatkowo często o tych samych godzinach więc można się wygodnie przesiąść. Później przejazd do Rzepina i stamtąd już kupujemy krajówkę.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 87 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość