Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Acireale w karnawale!
#1 PostWysłany: 22 Lut 2018 21:41 

Loty: 1
Kilometry: 2 389
Krajów: 2 / 0.9%
Podróże na własną rękę mają to do siebie, że często zdarzają się niespodzianki. Raz miłe,
raz takie, których chcielibyśmy uniknąć. Karnawał w Acireale był tą pierwszą czy jednak
jedyną podczas tej wyprawy?

Lądując w Palermo nie myślałem o wizycie w Acireale. Dopiero pobyt w Ragusie spowodował, że
zmodyfikowałem plany. Impulsem były rozdawane masowo ulotki - zaproszenia na miejscowy
karnawał. Jednakże dotyczyły one Ragusy, a na sobotę planowałem lot z Katanii.
Przypomniałem sobie karnawał w Barranquilli i stwierdziłem, że nie mogę przegapić okazji by
zobaczyć jak to wygląda na Sycylii. Pani w informacji turystycznej powiedziała, że najlepsza
tego typu impreza na wyspie odbywa się w Acireale. Szybkie spojrzenie na mapę wywołał
uśmiech na twarzy. To przecież "rzut beretem" od Katanii. Jadę!

Do Acireale dotarłem w sobotę po 12.00. Do początku parady karnawałowej były jeszcze cztery
godziny. Sporo czasu by dojść do miasta i zjeść obiad. Dodam, że ze stacji do katedry jest
około 30 min spacerkiem. I tu spotkało mnie kolejne zaskoczenie. Do centrum dotarłem przed
trzynastą czyli dokładnie wtedy... kiedy zamykano restauracje. Mimo, że znam zwyczaj "siesty" w tym przypadku nie bardzo to rozumiałem. Tłumy turystów wysiadających z pociągu sugerowały, że Sycylijczycy zrezygnują dzisiaj ze swojej tradycji. Ostatki, masowa impreza = pełno klientów, czyli możliwość niezłego zarobku. Należy dodać że luty to sezon ogórkowy. Czy ktoś z Was prowadząc lokal przepuściłby taką okazję? A Włosi przepuścili i to jednogłośnie -).

Zawsze powtarzam, że różnorodność świata to jest jeden z głównych powodów, dla którego warto
podróżować. Świadomość tych różnic i doświadczenie z poprzednich wojaży pozwalały wyjść z
różnych "opresji". Tym razem chodziło o zwykłe zaspokojenie głodu. Oczywiście mogłem czekać
nienasycony do 19.00 i przegapić część widowiska, ale wybrałem inne rozwiązanie. Wystarczyło spytać o najbliższy lokal z kuchnią arabską lub kebab. Znalazłem i oczywiście był otwarty.

Dzięki temu, że nie myślałem o głodzie, mogłem obejrzeć całą paradę. A było co podziwiać.
Zresztą sami zobaczcie i oceńcie.

Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość