Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Sty 2026 22:15 

Loty: 26
Kilometry: 27 289
Krajów: 28 / 13.1%
Do napisania swojej pierwszej relacji na forum zbierałem się już od jakiegoś czasu. Listopadowy wyjazd do Turcji wydaje się idealnym do opisania na pierwszy raz, choć zdaję sobie sprawę, że dla forumowych weteranów przedstawione w tej relacji miejsca nie będą niczym nowym. Początkowo Turcja nie była rozważana jako cel tego konkretnego wyjazdu, jednak ostatecznie z różnych względów padło na nią. Jako że to pierwsza relacja, to oczywiście chętnie przyjmę wszelkie porady.

1 listopada z samego rana, kiedy większość ludzi szykowała się do wyjścia na groby, ja na lotnisku w Pyrzowicach rozpoczynałem swój wyjazd do Turcji. Chwilę po dotarciu na lotnisko okazało się, że mój samolot do Antalyi będzie opóźniony. Już kilka dni przed lotem Corendon przesunął godzinę wylotu i zamiast o 8:35, jak na bilecie, mieliśmy lecieć o 9:25.
Załącznik:
lotn.jpeg
lotn.jpeg [ 211.98 KiB | Obejrzany 588 razy ]

Ostatecznie wylecieliśmy po 10:00. Sam lot był jednak bezproblemowy i niecałe 2,5 godziny później wylądowałem na lotnisku w Antalyi. Nie licząc Cypru, jest to mój pierwszy raz w Azji.

Teraz trzeba było jeszcze dotrzeć do miasta. Wiedziałem, że z lotniska dociera tam tramwaj, jednak na terminalu nie znalazłem żadnych oznakowań, które by mnie do niego doprowadziły. Wiedząc, że na lotnisku nie będę miał dostępu do internetu, przygotowałem sobie mapę offline, jednak nie spodziewałem się, że telefon nawet po wylądowaniu i odbiorze bagażu nie będzie łapał lokalizacji. Ruszyłem więc intuicyjnie przed siebie, omijając wszelkie taksówki. Nieco dalej, na parkingu wreszcie udało się złapać lokalizację i wtedy zorientowałem się, że tramwaj odjeżdża spod terminala krajowego, dość oddalonego od miejsca, w którym byłem. Nie chciało mi się już jednak wracać na autobus kursujący między terminalami, więc szedłem dalej, niezbyt dostosowaną do ruchu pieszego drogą, aż dotarłem pod przystanek tramwajowy. Nie mogłem jednak wejść dalej bez biletu, płatność kartą na bramce nie była możliwa, a automatów ani śladu.

Idę więc dalej pod terminal i z pomocą pracowników lotniska wreszcie znajduję automat biletowy. Okazało się, że musiałem obejść przystanek i wejść z drugiej strony. Zakupiłem więc AntalyaKart, po czym w końcu dotarłem do miasta, o wiele później niż zakładałem. Zajęło mi to łącznie jakieś 2,5 godziny od momentu wylądowania.

Już po wyjściu z autobusu, po drodze do hotelu mogłem się przekonać, po której stronie konfliktu izraelsko-palestyńskiego stoją Turcy :D
Załącznik:
ant0.jpeg
ant0.jpeg [ 104.41 KiB | Obejrzany 588 razy ]

Chwilę później docieram pod bramę Hadriana, a tuż za nią natrafiam na pierwszego tureckiego kota. Jako miłośnik tych zwierząt wykorzystywałem każdą okazję, by robić zdjęcia tym uroczym czworonogom. Dlatego też Turcja była dla mnie wyjątkowo atrakcyjnym kierunkiem.
Załącznik:
ant1.jpeg
ant1.jpeg [ 220.92 KiB | Obejrzany 588 razy ]

Załącznik:
kot1.jpeg
kot1.jpeg [ 623.98 KiB | Obejrzany 588 razy ]

Po zameldowaniu w hotelu, udałem się na spacer po jednym z najczęściej odwiedzanych miast świata. Jednak Antalya to nie tylko plaże, te właściwie niezbyt mnie interesowały.
Załącznik:
ant2.jpeg
ant2.jpeg [ 232.78 KiB | Obejrzany 588 razy ]

Załącznik:
Komentarz do pliku: Wieża zegarowa
ant3-1.jpg
ant3-1.jpg [ 854.16 KiB | Obejrzany 588 razy ]

Załącznik:
ant4.jpg
ant4.jpg [ 433.82 KiB | Obejrzany 588 razy ]

Za to koty jak najbardziej. Ten wyjątkowo wtopił się w tło.
Załącznik:
kot2.jpg
kot2.jpg [ 342.26 KiB | Obejrzany 588 razy ]

Podczas spaceru okazało się, że w tym czasie w Antalyi miał miejsce jakiś festiwal, w ramach którego odbywały się koncerty oraz inne wydarzenia kulturalne. Konkretnie to ten: https://kulturyolufestivali.com/
Załącznik:
ant5.jpg
ant5.jpg [ 298.81 KiB | Obejrzany 588 razy ]

Załącznik:
ant6.jpg
ant6.jpg [ 188.7 KiB | Obejrzany 588 razy ]

Załącznik:
ant7-1.jpg
ant7-1.jpg [ 1022.91 KiB | Obejrzany 588 razy ]

Następnie odwiedziłem pobliski park i kolejne miejsca w mieście.
Załącznik:
ant8-1.jpg
ant8-1.jpg [ 1022.07 KiB | Obejrzany 588 razy ]

Załącznik:
ant9-1.jpg
ant9-1.jpg [ 1022.58 KiB | Obejrzany 588 razy ]

Załącznik:
ant10-1.jpg
ant10-1.jpg [ 1022.49 KiB | Obejrzany 588 razy ]

Jak to w Turcji, nie mogło też zabraknąć Ataturka:
Załącznik:
ant11-1.jpg
ant11-1.jpg [ 1022.94 KiB | Obejrzany 588 razy ]

Następnego dnia trzeba było jednak wcześnie wstać, bowiem w planie była wycieczka do Pamukkale.
8 ludzi lubi ten post.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 26 Sty 2026 01:25 

Loty: 26
Kilometry: 27 289
Krajów: 28 / 13.1%
Jako się rzekło, kolejnego dnia w planach była wycieczka do Pamukkale. Nie przepadam zbytnio za typowo turystycznymi miejscami, no ale skoro to atrakcja z listy UNESCO, to trzeba odwiedzić. Wycieczka z GYG w kameralnej grupie w postaci trzyosobowej rodziny z Litwy, francuskojęzycznej Kanadyjki, Chinki dzielącej życie między Hongkong i USA, Tajwańczyka, Turczynki oraz mnie i mojego znajomego. O samym Pamukkale nie ma co się rozpisywać, jako że jest to miejsce, którego nie trzeba przedstawiać, więc ograniczę się tylko do zdjęć.

Najpierw przedstawię jednak pewnego przystojniaka, który nas w tym miejscu (właściwie to na wejściu do Hierapolis) przywitał.
Załącznik:
kot1.jpg
kot1.jpg [ 886.89 KiB | Obejrzany 401 razy ]

No to na początek właśnie czasy antyczne.
Załącznik:
hier1.jpg
hier1.jpg [ 913.41 KiB | Obejrzany 401 razy ]

Załącznik:
hier2.jpg
hier2.jpg [ 921.72 KiB | Obejrzany 401 razy ]

Załącznik:
hier3.jpg
hier3.jpg [ 998.18 KiB | Obejrzany 401 razy ]

W teatrze natrafiamy na kolejnego słodziaka.
Załącznik:
kot2.jpeg
kot2.jpeg [ 998.13 KiB | Obejrzany 399 razy ]

Lecimy dalej ze starożytnością.
Załącznik:
hier4.jpg
hier4.jpg [ 998.04 KiB | Obejrzany 401 razy ]

Załącznik:
hier5.jpg
hier5.jpg [ 548.57 KiB | Obejrzany 401 razy ]

Na sam koniec Hierapolis napotykamy kogucika, ponoć symbol tej okolicy.
Załącznik:
hier9.jpg
hier9.jpg [ 476.43 KiB | Obejrzany 401 razy ]

Teraz już Pamukkale.
Załącznik:
pam3.jpg
pam3.jpg [ 897.62 KiB | Obejrzany 401 razy ]

Załącznik:
pam2.jpg
pam2.jpg [ 813.01 KiB | Obejrzany 401 razy ]

Załącznik:
pam4.jpg
pam4.jpg [ 843.9 KiB | Obejrzany 401 razy ]

Załącznik:
pam1.jpg
pam1.jpg [ 859.63 KiB | Obejrzany 401 razy ]

Załącznik:
pam6.jpg
pam6.jpg [ 846.29 KiB | Obejrzany 401 razy ]

Załącznik:
pam5.jpg
pam5.jpg [ 920.77 KiB | Obejrzany 401 razy ]

Załącznik:
pam7.jpg
pam7.jpg [ 865.48 KiB | Obejrzany 401 razy ]

Po powrocie do Antalyi jeszcze odrobina funu w wesołym miasteczku Aktur Park.
Załącznik:
aktur1.jpg
aktur1.jpg [ 303.47 KiB | Obejrzany 401 razy ]

Załącznik:
aktur2.jpg
aktur2.jpg [ 577.25 KiB | Obejrzany 401 razy ]

Załącznik:
aktur3.jpg
aktur3.jpg [ 191.31 KiB | Obejrzany 401 razy ]

Załącznik:
aktur4.jpg
aktur4.jpg [ 846.14 KiB | Obejrzany 401 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość