Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2479 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 124  Następna
Autor Wiadomość
#421 PostWysłany: 17 Mar 2016 11:03 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
tropikey napisał(a):
Nie wygląda to najlepiej, bo data graniczna to 8.12.2016, a wcale nie będzie mi tak łatwo wpasować się w pozostały do tej daty czas z lotami w BA lub IB :-(
Muszę jednak coś wykombinować, bo z lotów CX będzie 560 tier points i byłoby żal, gdyby miały sobie ot tak odfrunąć.
Czy zgodzicie się, że najprościej byłoby chyba załapać się jakiś promocyjny lot 4-odcinkowy z WAW? W ten sposób załatwiłbym minimum "eligible flights" do statusu bronze i Silver...
Jeśli tak, to może macie jakieś sugestie, które kierunki należy obserwować?

A na koniec jeszcze jedno pytanie - po co w wyszukiwarce BA jest GDN, skoro ani BA, ani IB tam nie lata?

Od wrzesnia do grudnia jest sporo czasu, tyle, ze masz problem, bo potrzebujesz loty na metalu BA. Jakbys byl w innym miejscu w Europie, to zaproponowalabym jakies tanie skoki w dwa miejsca, ale z Wawy, to troche ciezko. Moze jakis WAW-AMS z przesiadka w Londynie czy cos podobnego? WAW - JER, ale wtedy jest zmiana lotniska. Albo WAW-LHR-EDI, WAW-LHR-GLA, WAW-LHR-NCL. Tylko musialbys zobaczyc w jakiej klasie sa bilety, bo w najtanszej moze byc problem zeby uzbierac te 40TP. Ja to bym poleciala z Londynu na Jer w biznes w jedna strone, zeby dobic sobie, ale Ty nie masz takiej mozliwosci.

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#422 PostWysłany: 17 Mar 2016 11:19 
Awatar użytkownika

platynowy
W zasadzie potrzebne mi będzie tylko 10 tier points, bo oprócz owych 560 punktów z lotów w C CX (AMS-HKG-DPS-HKG-AMS) mam już teraz 30 punktów, czyli w sumie pod koniec sierpnia będzie 590.

Tak sobie szukam i znalazłem ciekawą opcję: IB KRK-MAD-KRK za 390 zł. Jako że jestem z Gdyni, ten Kraków nie za bardzo mi po drodze, choć z drugiej strony pociąg jedzie tam teraz 6 godzin z hakiem, więc nie jest tak źle. A poza tym, czegóż to się nie robi dla uzyskania statusu :D Będę jednak szukał jeszcze, może na jakieś inne terminy znajdzie się też coś podobnego z WAW. No i oczywiście poszukam też czegoś "dwunożnego". Będzie na pewno drożej, ale za jednym zamachem załatwiłbym 4 wymagane loty.

Tylko teraz mam wątpliwość, czy aby na pewno loty IB też są "eligible" i liczą się do 2 lotów wymaganych do uzyskania statusu bronze, albo do dwóch następnych lotów wymaganych do uzyskania silver? Jeśli tak, to czy nie ma przypadkiem jakiejś taryfy, która jest wykluczona?
 Profil Relacje PM off  

#423 PostWysłany: 17 Mar 2016 11:41 

Loty: 143
Kilometry: 302 644
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
Polecam kalkulator na stronie BA - http://www.britishairways.com/travel/flight-calculator/public/en_gb
W prosty sposób można sprawdzić ile zdobędzie się aviosów czy TP.

#424 PostWysłany: 17 Mar 2016 11:49 
Awatar użytkownika

platynowy
tylko, że ten kalkulator nie daje odpowiedzi na pytanie, czy dany lot IB kwalifikuje się do minimalnej liczby lotów potrzebnych do osiągnięcia/podwyższenia statusu... Podejrzewam, że w przypadku BA kwalifikuje się każdy lot, ale nie wiem, czy jest analogicznie w przypadku IB?
 Profil Relacje PM off  

#425 PostWysłany: 17 Mar 2016 12:11 

Loty: 143
Kilometry: 302 644
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
TP dostaniesz za wszystkie loty liniami będącymi w sojuszu oneworld. Wyjątkiem są loty-nagrody i specjalne taryfy, które nie są dostępne w normalnej sprzedaży (agency and industry discounted fares).

#426 PostWysłany: 17 Mar 2016 12:18 
Awatar użytkownika

niebieski
Ale tutaj nie jest problemem TP tylko segmenty kwalifikujące.
Wymóg na piśmie jest latania BA, nie IB...
 Profil Relacje PM off  

#427 PostWysłany: 17 Mar 2016 12:29 
Awatar użytkownika

platynowy
No właśnie... Problem polega na tym, że samo zdobycie określonej liczby TP nie wystarczy do podwyższenia statusu. Trzeba również odbyć min. 2 loty z numerem BA. Ilość TP, którą będę miał za kilka miesięcy będzie wystarczająca do uzyskania Silver, ale żaden z lotów, jakie odbędę w tym czasie nie ma numeru BA, no i z tego powodu teraz poszukiwania możliwie najkorzystniejszego sposobu na uzupełnienie tego braku.

Kurczę, jeśli IB się nie kwalifikuje, to gorzej, bo z tego co widzę, byłoby mi łatwiej znaleźć coś ciekawego...

EDIT: właśnie znalazłem coś takiego: http://www.britishairways.com/travel/ecjoinbaflights/public/en_gb (+ http://www.flyertalk.com/forum/british-airways-executive-club/1736435-help-ba-eligible-flights-status.html). Z tego wynikałoby, że IB też się kwalifikuje. Może ktoś to testował? Albo po prostu zapytam w BA :)
 Profil Relacje PM off  

#428 PostWysłany: 17 Mar 2016 14:03 

złoty
Loty IB też się liczą, tak jak wyżej napisane. Polecam krajowki w Hiszpanii, np. MAD-SVQ bazowa cena 29€, na różnych ota można znaleźć i za 15€.
tropikey uważa post za pomocny.

#429 PostWysłany: 17 Mar 2016 14:14 

Loty: 644
Kilometry: 1 419 433
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
IB i BA (loty operowane przez te linie) kwalifikuje się bez problemu - 2 pierwsze segmenty dają brąz , 2 kolejne srebro.
Dopuszczalne są również loty operowane przez inne linie jeżeli bilet jest na stosie BA i lot ma numer BA - ja tak miałem zaliczone przeloty American-em.

Eligible flights are defined as those flights marketed or operated by British Airways and those flights marketed and operated by Iberia.

'Marketed' means the flight will have a BA flight number (in your itinerary or on your ticket).
'Operated' means the aircraft that you travel on is a British Airways aircraft (including franchises and BACityflyer).
'Marketed and operated by Iberia' means the flight will have an IB flight number and the aircraft you travel on is an Iberia aircraft (including franchises).

Reward bookings and agency or industry discounted bookings are not eligible.

#430 PostWysłany: 17 Mar 2016 15:20 
Awatar użytkownika

platynowy
mucha napisał(a):
Loty IB też się liczą, tak jak wyżej napisane. Polecam krajowki w Hiszpanii, np. MAD-SVQ bazowa cena 29€, na różnych ota można znaleźć i za 15€.

No niestety, akurat na terminy mnie interesujące aż takich cen nie ma...
Wymyśliłem coś takiego:
KRK-MAD-KRK, IB za 390 zł., tylko z podręcznym
+
MAD-SCQ-MAD, IB za 335 zł., tylko z podręcznym (jest też opcja tańsza, ale nie pasują mi godziny).
To wszystko w ciągu 3 dni weekendowych w lipcu (akurat nie będzie żony i córki, to nawet nie zauważą :D ), łącznie z dolotem GDN-KRK (FR za 75 zł.) i KRK-GDN (LO za 140), tak, że w poniedziałek stawię się z pewnym spóźnieniem w pracy.
Do tego muszę jeszcze dodać jakiś hotel w MAD, najlepiej gdzieś przy lotnisku. Zakładając, że znajdę jakiś za ok. 250-300 zł. za dobę, cały koszt uzyskania 4 wymaganych lotów do statusu (bronze, a potem w sierpniu silver), to ok. 1250 zł.

Hmm, chyba wejdę w ten interes ;-)
Mógłbym co prawda czekać na okres po wakacjach, ale akurat ten jeden weekend lipcowy mi super pasuje organizacyjnie. Po wakacjach może być już mniej luźno...

EDIT: no dobra, bilety GDN-KRK + KRK-MAD-KRK + KRK-GDN kupione. Teraz pozostaje sprawa wypełnienia 2 dni w Hiszpanii. Najlepsza cenowo i dopasowana godzinowo jest oferta do OVD - niecałe 210 zł. (oczywiście, tylko z podręcznym). Ta sprawa wykracza jednak chyba poza ramy Avios, więc jakieś konkretne pytania, jakie mam w tej sprawie zadam w bardziej właściwych miejscach...

EDIT nr 2: zatem MAD-OVD-MAD również kupione za 210 zł. Plan na zaliczenie 4 lotów "eligible" do statusów jest zatem taki:
01.07 GDN-KRK, FR, w KRK jestem o 23:25
02.07 KRK-MAD, IB, wylot o 4:10, przylot o 7:35
zwiedzanie Madrytu
02.07 MAD-OVD, IB, wylot 19:00, przylot 20:10
nocleg w Oviedo, albo może gdzieś indziej w miarę niedaleko OVD + 03.07 zwiedzanie danego miejsca
03.07 OVD-MAD, IB, wylot 20:55, przylot 22.05
04.07 MAD-KR, IB, wylot 0:05, przylot 3:30
04.07 KRK-GDN, LO, wylot 6:50, przylot 8:10
po locie prosto do roboty :-)

Całość lotów wyszła za 830 zł. Do tego dojdzie jeszcze hotel w Oviedo lub sąsiedztwie (ceny są ok, zamknę się w 200 zł. za porządny standard) i jeszcze jakieś tam sprawy transportu miejskiego i jedzenia (myślę, że w granicach 120-150 zł.), czyli razem max. 1200 zł. Pierwszy raz robię takie coś dla osiągnięcia statusu i nie wiem, czy to rozsądnie wydane pieniądze, ale raz kozie śmierć :-D
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#431 PostWysłany: 26 Mar 2016 21:06 

Loty: 38
Kilometry: 88 050
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
Czy ktoś się orientuje czy jak jestem zalogowany na swoim koncie Executive to za Aviosy mogę kupić bilet dla innej osoby ?
 Profil Relacje PM off  

#432 PostWysłany: 26 Mar 2016 22:29 

srebrny
Djorkaeff napisał(a):
Ostatnio Berlin na 1 kwietnia kupowalem za Aviosy na BA, wiec powinno byc widac. Finnaira faktycznie nie pokazuje, ale na Iberii Plus wychodzi to z calkiem mala doplata (50 zl OW).

TXL z GDN kupowales ? przez londyn czy bezposrednio ? AB mial latac do konca marca z Gdanska do Berlina, potem koniec.
 Profil Relacje PM off  

#433 PostWysłany: 26 Mar 2016 22:40 
Awatar użytkownika

niebieski
lalka150 napisał(a):
Czy ktoś się orientuje czy jak jestem zalogowany na swoim koncie Executive to za Aviosy mogę kupić bilet dla innej osoby ?

Z tego co pamiętam, musisz mieć tą osobę w swoim "household account".
 Profil Relacje PM off  

#434 PostWysłany: 26 Mar 2016 22:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie, wystarczy dodac kogos do Friends. Wtedy mozna kupic bilet dla tej osoby.
michcioj lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#435 PostWysłany: 27 Mar 2016 01:07 
Awatar użytkownika

Loty: 463
Kilometry: 527 339
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
michcioj napisał(a):
Djorkaeff napisał(a):
Ostatnio Berlin na 1 kwietnia kupowalem za Aviosy na BA, wiec powinno byc widac. Finnaira faktycznie nie pokazuje, ale na Iberii Plus wychodzi to z calkiem mala doplata (50 zl OW).

TXL z GDN kupowales ? przez londyn czy bezposrednio ? AB mial latac do konca marca z Gdanska do Berlina, potem koniec.

Do 3 kwietnia AB lata, także jeszcze się załapałem.
michcioj lubi ten post.

#436 PostWysłany: 27 Mar 2016 22:12 

złoty
Aga_podrozniczka napisał(a):

Nie trzeba nigdzie dodawać, można wpisać dowolne imię i nazwisko przy zakupie. Oczywiście jeśli zwykłe konto, nie Household.

#437 PostWysłany: 27 Mar 2016 22:52 

srebrny
a co do topbonus AB, czy dobrze rozumiem, ich mile topbonus mozna tylko i wylacznie wykorzystac w AB i nie
ma mozliwosci transferu do np. iberia plus ?
 Profil Relacje PM off  

#438 PostWysłany: 27 Mar 2016 23:02 
Awatar użytkownika

platynowy
Transfer nie jest możliwy, ale mile topbonus można wykorzystać też na loty linii partnerskich. Niektóre takie loty daje się znaleźć bezpośrednio na stronie AB, ale w większości przypadków trzeba je sobie znaleźć w inny sposób i zadzwonić potem na ich infolinię i zarezerwować (o ile się da).
 Profil Relacje PM off  

#439 PostWysłany: 27 Mar 2016 23:23 

srebrny
ok, fajnie, ale w takim wypadku wychodzi na to, ze mile topbonus nie mozna laczyc z innymi liniami partnerskimi, czyli musze tylko w tym programie
zbierac no i mile po 3 latach sie kasuja jesli dobrze pamietam :) wiec troche bez sensu :)
 Profil Relacje PM off  

#440 PostWysłany: 28 Mar 2016 17:19 
Awatar użytkownika

niebieski
mucha napisał(a):
Aga_podrozniczka napisał(a):

Nie trzeba nigdzie dodawać, można wpisać dowolne imię i nazwisko przy zakupie. Oczywiście jeśli zwykłe konto, nie Household.

A to mozliwe, ja mam household i musze dodac kazda osobe do Friends.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2479 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 124  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość