Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 52 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 10 Mar 2014 23:24 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Ja takich kwiatków nigdy nie miałem, ale zawsze zabezpieczam się na wszelki wypadek tak:
- karty dwóch różnych organizacji: VISA i MasterCARD - czasem w sklepach zdarza się awaria jednej z nich (taką sytuację miałem raz, ale w Polsce - w Intermarche Visa nie działała, a MC już tak) lub po prostu któraś jest nieakceptowana (np. w Portugalii w wielu miejscach w ogóle nie akceptowali kart, a często jeśli już to tylko MC)
- karty minimum dwóch różnych banków: mBank, WBK i kantor Alior (jeśli jeden nawali to zawsze można poratować się drugim lub trzecim)
- w zależności od kraju do którego lecę minimum 200€ lub 300$ w gotówce (jakby to co powyżej i tak nie zadziałało)

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#22 PostWysłany: 10 Mar 2014 23:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Moje najgorsze doświadczenia były związane z Polbankiem w 2013 roku (jeszcze przed połączeniem z Reiffesen).
Kasa ma koncie, karta Visa Electron w portfelu. Wypłacałem we Włoszech -ok, w Tajlandii - ok, w Malezji - ok.
Przelałem więc na konto więcej, by wypłacać na Filipinach.
No i tu zonk - trzy bankomaty i trzy odmowy. Potem sprawdzałem stan konta a tam 3 blokady - zeszły po miesiącu.
Potem zdarzało się, że i we Włoszech nie wypłaciło i nigdy nie dowiedziałem się od tego banku, dlaczego (a pytałem dociekliwie).
Mam tylko nadzieję, że to już nie działa jak kiedyś, ja się stamtąd wyniosłem po takich przygodach.

Alior jak dotąd mnie nie zawiódł, zdarzyło się, że jeden bankomat nie dał, ale inny już tak.
Ale to było w Europie.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 10 Mar 2014 23:29 
Awatar użytkownika

niebieski
Pawel_T napisał(a):
Dotychczas uwazalem Alior za w miare rozsadny bank, ale ostatnio przeszli moje najsmielsze oczekiwania. Po wybraniu 50 AUD z bankomatu w Sydney (w przeliczeniu 142,26zl) bank wymyslil, ze istnieje prawdopodobienstwo oszustwa w zwiazku z czym wspanialomyslnie zablokowal karte! Kiedys przy podejrzanej transakcji w Syncu przychodzil sms z pytaniem czy faktycznie taka transakcja miala miejsce i jesli tak to nalezy odpowiedziec smsem i karte odblokuja a tutaj nic. Domysl sie czlowieku dlaczego nie mozesz korzystac z wlasnych srodkow, ktore masz na rachunku gdy nie masz dostepu do neta i mozliwosci sprawdzenia szczegolow rachunku.

Ja miałem to samo. Specjalnie wymieniłem GBP, bo znajomy chciał perfumy ze sklepu wolnocłowego. Niestety płatność nie chciała przejść. Alior Bank zablokował kartę po wcześniejszym wyciągnięciu 50GBP z bankomatu. SIC, karta w GBP i to podejrzane, że wybieram z niej funty :D

Musiałem przez to zapłacić za spread i zostałem z funtami na karcie.

Mocno mnie wtedy Alior wkurzuł.

#24 PostWysłany: 10 Mar 2014 23:48 

Mnie również Alior kiedyś zablokował kartę gdy uzupełniałem konto na entropay jakąś niezbyt wygórowaną kwotą. Wysłanie smsa który miał potwierdzić transakcję nie pomogło, odblokowanie zajęło w sumie kilkadziesiąt minut, a byłem w domu i miałem dostęp do bezpłatnego telefonu i komputera z netem. Więc jak komuś blokują kartę bo wypłaca kasę za granicą to rzeczywiście kiepska sprawa.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 10 Mar 2014 23:59 

mimo wszystko lepiej jeśli konto zostanie zablokowane, niż miałyby z niego zniknąć środki…trudno wymagać żeby banki znały dokładną lokalizację klientów 24/7. i jeśli ktoś jest dajmy na to z Zielonej Góry, a nagle pojawia się próba zrealizowania operacji z jego konta na drugim końcu świata to powinna się zapalić „lampka ostrzegawcza” że to pachnie fraudem
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 11 Mar 2014 00:06 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
stefcio_2000 napisał(a):
mimo wszystko lepiej jeśli konto zostanie zablokowane, niż miałyby z niego zniknąć środki…trudno wymagać żeby banki znały dokładną lokalizację klientów 24/7. i jeśli ktoś jest dajmy na to z Zielonej Góry, a nagle pojawia się próba zrealizowania operacji z jego konta na drugim końcu świata to powinna się zapalić „lampka ostrzegawcza” że to pachnie fraudem

Mimo wszystko właśnie taki jest zamysł karty żeby móc nią płacić gdzie się chce i kiedy się chce. A jeśli bankowi zapala się lampka ostrzegawcza to ok, ale niech wprowadzi odpowiednie procedury. Albo wymaga zgłoszenia podróży, albo wysyłka SMS, tak jak robi to kantor Alior, ale jak widać też nie zawsze...;/

#27 PostWysłany: 11 Mar 2014 00:12 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 629 490
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
stefcio_2000 napisał(a):

Sorry, ale głupoty piszesz. Wiesz ile ludzi codziennie przemieszcza się między różnymi kontynentami? I co, wszystkim mają banki blokować karty? Oczywiście procedury zabezpieczające są przydatne, ale nie zostawianie ludzi bez pieniędzy gdzieś na wyjeździe.

#28 PostWysłany: 14 Kwi 2014 22:36 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Krajów: 40 / 18.7%
Nauczony doswiadczeniem dzwonie do Aliora z informacja, ze wyjezdzam tu i tu i nie zycze sobie blokowania karty, pani na infolinii odpowiada: nie mozemy zagwarantowac, ze karta nie zostanie zablokowana.

Czy ten kretynski bank naprawde ma az tak gleboko w du*** klientow ?
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 14 Kwi 2014 22:44 

Zbanowany
Pawel_T napisał(a):
Nauczony doswiadczeniem dzwonie do Aliora z informacja, ze wyjezdzam tu i tu i nie zycze sobie blokowania karty, pani na infolinii odpowiada: nie mozemy zagwarantowac, ze karta nie zostanie zablokowana.

Bank odpowiedzial prawidlowo. I to nie bank jest kretynski...
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 14 Kwi 2014 22:45 
Awatar użytkownika

srebrny
dlatego mam tylko jedna kk-citibank
to największy bank na świecie i nie zdarzyło mi się jakiekolwiek kłopoty z płatnością-nawet w sytuacji jak kolegów karty odrzucało ,moja przechodziła
mam wspomniana powyżej citi i debetowa ing
0(ZERO) problemów ,czego i wam życzę ;)

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 14 Kwi 2014 22:45 
Awatar użytkownika

klayton napisał(a):
Pawel_T napisał(a):

Bank odpowiedzial prawidlowo. I to nie bank jest kretynski...

Czyli moga sobie blokowac karty kiedy tylko maja na to ochote a ty nic z tym nie zrobisz ? I upominajac sie o to jestes kretynem ?
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 14 Kwi 2014 22:49 
Awatar użytkownika

srebrny
mogą nie tylko blokować ale naliczać jakieś opłaty za korzystanie z bankomatów

a jak widać posiadacze kart aliora i tak są szczęśliwi
spec od marketingu w alior powinien w złotych butach chodzić

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 14 Kwi 2014 22:56 

Zbanowany
Cytuj:
Czyli moga sobie blokowac karty kiedy tylko maja na to ochote a ty nic z tym nie zrobisz ? I upominajac sie o to jestes kretynem ?

Przeczytaj swoja umowe z bankiem i zapoznaj sie z regulaminem uzytkowania kk.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 14 Kwi 2014 23:03 
Awatar użytkownika

klayton napisał(a):
Cytuj:

Przeczytaj swoja umowe z bankiem i zapoznaj sie z regulaminem uzytkowania kk.

Karta debetowa, nie sa to pieniadze banku, wiec niech sie nie tlumacza chronieniem wlasnego tylka. Procedury sa co najmniej debilne. Bank blokuje karte, ty nie masz o tym pojecia bo nawet smsa nie wysyla.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 14 Kwi 2014 23:12 

becek napisał(a):
dlatego mam tylko jedna kk-citibank
to największy bank na świecie i nie zdarzyło mi się jakiekolwiek kłopoty z płatnością-nawet w sytuacji jak kolegów karty odrzucało ,moja przechodziła
mam wspomniana powyżej citi i debetowa ing
0(ZERO) problemów ,czego i wam życzę ;)

Jeśli lubisz przepłacać...
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 14 Kwi 2014 23:13 
Awatar użytkownika

srebrny
place i mam, ty masz za darmo...NIC ;)
ale masz racje NIE MA tańszej opcji od zablokowanej karty
to tak jak "tani roaming" w play ... nie udało mi się wykonać ani jednego połączenia
mega tani wręcz darmowy ;D

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#37 PostWysłany: 14 Kwi 2014 23:21 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
Krajów: 50 / 23.4%
złoty
Mnie ostatnio Alior zablokował kartę w EUR za próby transakcji w internecie na kwotę nieco ponad 5€ (odrzucone). Odblokowanie na infolinii zajęło mi pół godziny. Poinformowałem ich wtedy, że to moje transakcje i zamierzam dokonać ich ponownie po odblokowaniu. Transakcje znów nie przeszły i w tym momencie bank złamał umowę - zgodnie z regulaminem mogą zablokować tylko w przypadku, gdy stwierdzą kradzież lub nieuprawnione użycie. Ja ich poinformowałem, że ta transakcja będzie dokonana przeze mnie, a i tak zablokowali... Napisałem więc reklamację prosząc o listę punktów, gdzie karta nie działa i domagając się zwrotu różnicy między kursem z kantoru Aliora a BZ WBK, którego karty w PLN musiałem użyć do transakcji, bo nie mieli prawa jej odrzucić. Procedury Aliora to żenada, klientów traktują niepoważnie, jak ludzi nie potrafiących korzystać z kart.

#38 PostWysłany: 14 Kwi 2014 23:22 

Zbanowany
Cytuj:
Karta debetowa

Zatem przeczytaj jej regulamin.
I jesli Ci nie odpowiada, to albo zmien bank, albo plac gotowka.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 14 Kwi 2014 23:24 

Zbanowany
Cytuj:
Napisałem więc reklamację

Ktora nie zostala/nie zostanie uwzgledniona. ;)
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 15 Kwi 2014 09:26 
Awatar użytkownika

becek napisał(a):
mogą nie tylko blokować ale naliczać jakieś opłaty za korzystanie z bankomatów

Bank nic nie nalicza, jednie bankomaty danego operatora. Alior to nie najbardziej przyjazny klientowi bank, ale jak coś jest za darmo to standard też musi być odpowiedni;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 52 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości