Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 27 Cze 2017 12:26 

Wraz z dwójką dzieci wybieramy się we wrześniu do Azji. Jedna z córek ma 3,5 roku i paszport wyrobiony w momencie kiedy miała pół roku. Na zdjęciu w dokumencie jest do siebie zupełnie nie podobna (mało tego aktualnie ma też półroczną siostrę, która wygląda własnie tak, jak starsze dziecko w swoim paszporcie). Paszport jest przez najbliższe dwa lata jak najbardziej ważnym dokumentem. Ale! Czy nie spotkał się ktoś z problemami przy przekraczaniu azjatyckich granic w podobnej sytuacji? Będziemy na pewno podróżować pomiędzy Indonezją/Malezją, Malezja/Wietnam, Wietnam/Kambodża, Kambodża/Tajlandia.
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#2 PostWysłany: 27 Cze 2017 12:44 

Loty: 210
Kilometry: 469 202
Krajów: 56 / 26.2%
srebrny
Jestem w tej samej sytuacji - córka 4 lata, na jej paszporcie można przewieść dowolne dziecko(zdjęcie 3-miesięcznego bobasa) ,ale skoro dokument ważny to na 99,9% najwyżej troszkę pomarudzą. Dokładnie tych granic nie przekraczała, ale Chiny 6x, Tajlandia, Japonia i wiele innych nieazjatyckich krajów obyło bez problemów (w tym np. USA).
 Profil Relacje PM off
pani_darinka lubi ten post.

#3 PostWysłany: 27 Cze 2017 13:33 

niebieski
Nie ryzykowałbym. Od urzędniczki paszportowej słyszałem historię o przypadku zatrzymania takiego dziecka na Okęciu - nie wiem, czy jest prawdziwa, ale nie miała chyba powodu, aby kłamać.

Ja obojgu dzieciom wyrabiałem paszporty zaraz po urodzeniu, a wymieniałem jak miały mniej więcej półtora roku - taki paszport może służyć przez kolejne pięć lat, bo twarz już się tak nie zmienia.

Do września jeszcze dwa miesiące, a koszt wyrobienia nowego paszportu jest przecież niewielki - jest sens stresować się przy każdej kontroli?
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#4 PostWysłany: 27 Cze 2017 13:51 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja radziłem sobie w ten sposób, ze wyrobiłem dowód osobisty dziecku niepodobnemu do siebie ;)
I brałem oba dokumenty. Wielokrotnie na Ukrainie i w Gruzji działało. Oczywiście nie dam Ci gwarancji, że Azjaci będą wyrozumiali.

#5 PostWysłany: 27 Cze 2017 13:53 
Awatar użytkownika

Loty: 158
Kilometry: 235 829
Krajów: 36 / 16.8%
W przypadku znacznej zmiany w wyglądzie paszport można wyrobić w obniżonej cenie.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 27 Cze 2017 14:28 

Loty: 2
Kilometry: 3 632
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
Wszystkie moje dzieci wyrabiały paszport w wieku około 6 miesięcy i nigdy nie miały problemu przy przekraczaniu granicy. Czy celnik nie patrzy na kształt oczu, ust? Przecież to się nie zmienia.

#7 PostWysłany: 27 Cze 2017 14:41 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
Celnik najwyżej może patrzeć w siatki, czy czegoś nie przerzucacie, co może by się przydało oclić :lol: paszporty sprawdza Straż Graniczna
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 27 Cze 2017 15:41 

Gdy ponad 2 lata temu wyrabiałem paszport dziecku 2-miesięcznemu, to przy odbiorze paszportu została mi przekazana wiadomość: paszport jest ważny przez 5 lat, jednak małemu dziecku zalecana jest wymiana paszportu co rok. Moje dziecko ma obecnie 2,5 roku, wymieniałem dziecku paszport 2 razy. Koszt jest niewielki - 30 złotych za nowy paszport dla dziecka.

@pani_darinka - skoro masz wylot dopiero we wrześniu, masz sporo czasu aby wyrobić dziecku nowy paszport. Lepiej wydać 30 zł niż później mieć problemy w trakcie podróży.
 PM off  

#9 PostWysłany: 27 Cze 2017 19:41 

niebieski
Przy zmianie wizerunku paszpart traci ważność, nawet jeśli daty się zgadzają. Tak jak wyżej było napisane, jeśli wyrabiasz nowy z powodu zmiany wizerunku, przysługuje zniżka (proporcjonalnie za niewykorzystane pełne lata).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość